Ruch AI helikopterów

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Eagle_52

Ruch AI helikopterów

Post autor: Eagle_52 »

Pozdro dla wszystkich. Uaktywniłem sobie ruch AI na lotnisku Krzesiny. Polska eskadra F-16 startuje na loty po okęgu. Latają bez problemu Herculesy. Nie moge natomiast postawic na stoisku ani na lądowisku "H" helikopterów.( Bell AI i Sikorky S76 AI).
Czy ktoś wie co zrobić z tym problemem ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Eagle_52, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

Z tego co wiem to nie da się zrobić ruchu AI helikopterów.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Da się bo na avsimie chyba widziałem jak latają 2 obok siebie i to nie było w sieci.
Może trzeba jakiś program bardziej zaawansowany albo może gdzies jest haczyk...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Model helikoptera podpiąć pod model lotu samolotu i pogrzebać w .air i .cfg aby zmienić kilka wartości (np. prędkość lądowania na 1 kts)?
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Troche nie kapuje, może troche jasniej z tymi plikami - tylko .cfg rozumiem.

Edit:
Czym dokladnie odpalic plik .AIR bo notatnikiem mi nie idzie
O to mi chodzilo.
Ostatnio zmieniony sob 20 sty, 2007 21:46 przez tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
pawelo81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: LUBLIN

Post autor: pawelo81 »

Traffic 2005 ma taką funkcje lecz te helikoptery ląduja z prędkością 70 kts, i mają właściwości lotne cessny 172 :(
Obrazek
Airbus- Macintosh Boeing-PC
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Jakos mi nic nie idzie, nie moge nic znaleźć, moze ktos jest sklonny POWOLI wytłumaczyc jak to zrobic, bo proste jak budowa cepa to to nie jest.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jako bazę bierzesz jakiś samolot, chyba najłatwiej będzie wziąć coś z GA. Jako model podpinasz model helikoptera (oczywiście również tekstury, dźwięki, światła, contact points). Masz teraz helikopter latający jak samolot. Następnie modyfikujesz .cfg i .air, aby to cudo latało w miarę jak helikopter (prędkość przelotowa, jakiaś niska prędkość startu i lądowania i tak dalej)-nie pytaj jak, bo nie wiem :P Oczywiście to może wcale nie działać tak fajnie jak w teorii.
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tylko że to trochę głupio wygląda jak Helikopter ląduje na pasie startowym i potem kołuje do gatea
LOT Polish Airlines
Obrazek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Tusha pisze:Tylko że to trochę głupio wygląda jak Helikopter ląduje na pasie startowym i potem kołuje do gatea
Powiedziałbym, że zupełnie normalnie. No... tylko żeby to był stand, a nie gate :>
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Tusha pisze:Tylko że to trochę głupio wygląda jak Helikopter ląduje na pasie startowym i potem kołuje do gatea
W rzeczywistości też nieraz bywa, że zamiast starować ze standa, śmigłowiec robi doskok do pasa i dopiero z pasa startuje.
Za to FS jest niestety mało inteligentnym softem, więc się nie dziw jego zachowaniu ;)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Wojskowi czasami ćwiczą takie lądowania.Zgłaszają wtedy kontrolerowi "lądowanie samolotowo".
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Mylisz sie Tusha, przeciez w realu tak jest, jesli tylko smiglowiec ma kolka, np. Mi-8 PLF w EPWA tak robia - landuja na pasie i koluja... Śmigłowiec to jest STATEK POWIETRZY = samolot (GA).

A propos, moge zamienic tylko caly plik air aby dzialalo i zmodyfikowac plik aircraft.cfg samolotu aby dzialaly textury i reszta? a pozniej dodac do planu lotu i 'Bcno nobho'
Załączniki
Mi-8 landuja, tylko ze to akurat nie EPWA
Mi-8 landuja, tylko ze to akurat nie EPWA
Mi8 002.jpg (51.02 KiB) Przejrzano 13795 razy
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

Post autor: Por.Kornel »

W amerykańskich kronikach filmowych z kilku ostatnich wojen na Bliskim Wschodzie jest dość często pokazywany motyw kołowania helikoptera na pas i start podobny do samolotowego. Głównie Black Hawki są pokazywane podczas takiego startu, ale wiem, wiem, to rozmowa o cywilnych helikopterach, albo chociaż cywilnych lotach, więc to podałem jako ogólnikowy przykład.
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Muszę przyznać że mnie zaskoczyliście. Nie widziałem nigdy lądującego helikoptera na pasie więc sądziłem że tak nie lądują.
LOT Polish Airlines
Obrazek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

A poza tym, samolot to samolot (węższe pojęcie) - maszyna latająca o nieruchomym płacie nośnym i napędzie silnikowym.

Statek powietrzny to statek powietrzny (szersze pojęcie) - pojazd latający, który może się poruszać lub utrzymywać w atmosferze

Proszę nie wprowadzać w błąd, helikopter nie podchodzi pod kategorie samolotów.

W ang. również rozróżnia się to jako aircraft i airplane - różny zakres znaczeniowy.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Co jest nie tak, chce podmienic mi-17nd z cessna 172 i kopiuje (zamieniam pliki):
- model i sound + panel
- w aircraft.cfg zamieniam [contact points] [lights] [effects] [flightsim.0] (tylko niektore modyfikuje we flighsim'ie)
i tyle...
robie plan lotu i kicha
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

mi-17nd
ND znaczy, że od braci Nemeth? Jeśli tak, to nic dziwnego, że nie działa, gdyż ten helikopter ładuje się zawsze wyłączony. Używanie tak skomplikowanego modelu na AI mija się z celem, wyobraź sobie 5 takich śmigłowców na jednym lotnisku i FPS w takim wypadku. Użyj raczej jakiegoś prostszego modelu na początek.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Spróbuj mi8zh.zip (avsim).Są do niego polskie malowania.
pzdr
bober
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Tak, ale te malowania sa do d.... A malowanie polskia na avsim ru jest wykonane przeze mnie i jest duuuuuuuuuużo lepsze, jak nie wierzycie sami sprawdzcie....
A tak w ogole zamieszcze nowe malowanie - to stare to wersja beta
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

tomcat pisze:Tak, ale te malowania sa do d.... A malowanie polskia na avsim ru jest wykonane przeze mnie i jest duuuuuuuuuużo lepsze,
Tu na forum jest Kolega,który robił jedno z tych malowań,więc troszkę ciszej :lol:
bober
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nie chce abyscie mnie traktowali inaczej tylko dlatego ze zrobilem wlasciwie jako jedyny te malowania - to nie jest tak mocno skomplikowane jak inee rzyczy np.praca 3D studio Max czy gmax'ie aby zbudowac ta scenerie a pozniej ja wrzucic do FS'a.
Te malowanie tez nie byly zbyt trudne ...
Aha i jeszcze jedno dzisiaj albo jutro na avsim.ru pojawi sie juz malowanie do versji M i to bedzie versja podstawowa a nie beta jak wczesniejsze...
Chetnych zapraszam...
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Załączam plik .air i aircraft.cfg, z którymi u mnie w FSX Mi-8 lata w AI bez problemów.(wersja mi8zh.zip V.Zhyhulskiy).Znalazłem je w pakiecie AI Luftwaffe na avsim.Trzeba dołączyć tylko model i malowania.
pzdr
bober
Załączniki
MI8.zip
(7.71 KiB) Pobrany 131 razy
SP-DDA

Re: Ruch AI helikopterów

Post autor: SP-DDA »

Eagle_52 pisze:Pozdro dla wszystkich. Uaktywniłem sobie ruch AI na lotnisku Krzesiny. Polska eskadra F-16 startuje na loty po okęgu. Latają bez problemu Herculesy. Nie moge natomiast postawic na stoisku ani na lądowisku "H" helikopterów.( Bell AI i Sikorky S76 AI).
Czy ktoś wie co zrobić z tym problemem ?
Gdzie można ściągnąć F-16 do Ai Traffic w Krzesinach?
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Re: Ruch AI helikopterów

Aviator EPML pisze: Gdzie można ściągnąć F-16 do Ai Traffic w Krzesinach?
http://www.htaimodels.com/
a polskie malowanie na avsim
bober
ODPOWIEDZ