PMDG 737-600/700/800/900

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Snajper

Post autor: Snajper »

moral pisze:Czy miał może ktoś taki problemik z autopilotem chodzi mi o VS ustawiam np. +1800, a on po pewnym czasie sam sobie to VS ustawia, tzn. zaczyna wznosić np VS +7000 +9000 i dochodzi do STALL. To jakiś błąd zapewne tylko nie wiem czy mój czy softwarowy.

Chodzi mi tutaj o modele PMDG 737-700, ale patrzyłem się i na innych 737 tez się tak zachowuje (tej samej firmy).
Sorry za takie głupie pytanie ale wciskasz AP?? :P
moral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poland

Post autor: moral »

Snajper pisze:
moral pisze:Czy miał może ktoś taki problemik z autopilotem chodzi mi o VS ustawiam np. +1800, a on po pewnym czasie sam sobie to VS ustawia, tzn. zaczyna wznosić np VS +7000 +9000 i dochodzi do STALL. To jakiś błąd zapewne tylko nie wiem czy mój czy softwarowy.

Chodzi mi tutaj o modele PMDG 737-700, ale patrzyłem się i na innych 737 tez się tak zachowuje (tej samej firmy).
Sorry za takie głupie pytanie ale wciskasz AP?? :P
AP tak tzn. CMD1 wciskam, nie wiem co to może być... eh
Pozdrawiam,
Rafał
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nie używasz przypadkiem trybu LVL zamiast VS?
Awatar użytkownika
ATR
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: ATR »

To teraz moje skromne pytanko. Nie wiem czy to jest wogole zwiazane z tym samolotem ale mam taki problem ze zaraz po wyladowaniu zaczyna mnie znosic na jedna strone (najczesciej lewa) tuz po wylaczeniu AP i potem przez cale kolowanie :/ przed startem nic takiego sie nie dzieje...Sprawdzalem Joya ale tak jak i przed tak i po locie kalibracja OK. Co moze byc przyczyna takiego zachowania? :/ Silniki ciagna oba rownomiernie takze to odpada!
MikkiMix
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: MikkiMix »

ATR pisze:To teraz moje skromne pytanko. Nie wiem czy to jest wogole zwiazane z tym samolotem ale mam taki problem ze zaraz po wyladowaniu zaczyna mnie znosic na jedna strone (najczesciej lewa) tuz po wylaczeniu AP i potem przez cale kolowanie :/ przed startem nic takiego sie nie dzieje...Sprawdzalem Joya ale tak jak i przed tak i po locie kalibracja OK. Co moze byc przyczyna takiego zachowania? :/ Silniki ciagna oba rownomiernie takze to odpada!
Trymer (ustawiony przez AP), moze odłącz FD jeszcze - tak na szybko strzelam.

Pzdr

Mikołaj
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kubahh »

Też mi się tak dzieje i kontruję rudder w stronę przeciwną (jak nie masz pedałów ani joy'a z obrotową rączką to przypisz cos na klawiaturę) , ale i tak idealnie go nie mogę ustawić.
Kuba
Awatar użytkownika
ATR
Cadet
Cadet

ehhh ostatnio mi sie tak zrobilo... kiedys latalem i nie mialem tego problemu :/
Snajper

ATR pisze:ehhh ostatnio mi sie tak zrobilo... kiedys latalem i nie mialem tego problemu :/
Tak jak koledzy powiedzieli..rudder :roll: Wyłącz klawiature numeryczną (Num Lock) i wciśnij klawisz numer "5". ;) To prostuje wszystkie dziadostwa i ustawia w pozycje zerową.
Awatar użytkownika
ATR
Cadet
Cadet

ooo widzisz i to pomogło :P bo przegladalem widoki do okoła i musiałem rudern przestawiac a teraz elegancko nie znosi ;) THX wielkie i to jeszcze Ty :D
Ostatnio zmieniony wt 20 lut, 2007 14:37 przez ATR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Snajper pisze:(...)oraz przyziemień poniżej 100ft/min :lol: :)
Ponizej tych 100 ft/min nie należy zchodzić, bo może się nie zaskoczyć czujnik lądowania w kołach.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Snajper

RzEmYk pisze:
Snajper pisze:(...)oraz przyziemień poniżej 100ft/min :lol: :)
Ponizej tych 100 ft/min nie należy zchodzić, bo może się nie zaskoczyć czujnik lądowania w kołach.
To tylko takie moje powiedzonko :P .
Owszem...wiem, wiem, chodzi Ci o czujnik AUTOBRAKE...ale z drugiej strony czego to się nie robi dla Paxów ;)
Awatar użytkownika
Cachu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Hooglede

Post autor: Cachu »

Jesli Ci sie nie wlaczy Autobrake moze sie skonczyc duzo gorzej...

[Autobrake, nie break ;) - Rz]
Ostatnio zmieniony śr 21 lut, 2007 00:02 przez Cachu, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

drugiej strony czego to się nie robi dla Paxów
Zapewnia im się bezpieczeństwo... lepiej przyziemić nieco mocniej, niż pozwolić na niewłączanie się autobrake`ów i/lub poślizg :P
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Długo latam na PMDG, ale chcę się upewnić. Nie ma możliwośći "align IRS" tak jak w Wilco 737? Dzięki.
Kuba
Awatar użytkownika
Cachu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Hooglede

Post autor: Cachu »

Nie ma.

Prosze
Bartek
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ok. Krakowa

Post autor: lukasz »

Witam.
1) Mam problem z FMC. Programuje go według manuala Konrafa. Gdy wpisuję drogę RL23, FMC pokazuje komunikat "INVALID ENTRY" Domyślam się, że chodzi tu o niekaktualny AIRAC, stąd więc pytanie, czy instalując bazę AIRAC trzeba usuwać poprzednią? I jak sprawdzić, która jest obecnie w użyciu. Instaluję bowiem 0608, a na FMC mam nadal inną bazę... może problem leży w instalacji (nie wiem który folder wskazać, czy główny gry czy inny).
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Ścieżki nie zmieniasz. Starej wersji nie usuwasz.
Do PMDG baza instaluje sie w ...\FS2004\FMCWP\NAVDATA\
ale SID/STAR sa w:
...\FS2004\PMDG\SIDSTARS\

Z tej pierwszej lokalizacji otwórz sobie w notatniku plik fmc_ident.TXT i sprawdz co w nim pisze. Dla AIRAC0608 powinno byc:

NavData=AIRAC-0608
OpProgram=AUG03AUG30/06
CoData=DAF-0608

Ah i droga nie jest RL23 ale R23.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Znalazłem coś takiego
viewtopic.php?p=44974#44974

i wpisanie M866 zamiast R23 pomogło.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez lukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ATR
Cadet
Cadet

A ja mam takie pytanie jak zrobic aby nasz PMDG 737NG wyladowal z uzyciem Autoland CAT III? poniewaz normalne APP uruchamia tylko Singel Chanell oczywiscie wiem o tym ze przedewszystkim lotnisko i pas musi byc wyposazony w urzadzenia typu CAT III probowalem zamiast CMD A wcisnac ten ponizej ale wtedy wogole przestal reagowac i nie utrzymywal sciezki ? a odrazu wdzieczny bylbym za oswiecenie do czego sluza pozostale przyciski AP CMD B i te 2 ponizej! (Zawiało Nobem nie?:P)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zawiało nieczytaniem manuala :P
Musisz mieć NAV1 i NAV2 ustawione na tą samą częstotliwość ILSa i musisz mieć oba CRS ustawione na kurs ILSa.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mam kolejny problem.
Projektuję trase, wszystko jest ok. Gdy jednak w zakładce DEP/ARR wypieram DILS pasa 25 w EPKK, jest to co widać na screenie. Gdy wybieram tylko pas, jest ok (direct). Podobny problem mam wybierając np. STARa dla EPWA. AIRAC 0608.
http://surtsite.w.interia.pl/nowe/abc.JPG
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No i bardzo dobrze że "TO" jest. Przejrzyj mapy ILS EPKK to się dowiesz co "TO" jest. Dla ułatwienia powiem, że jest to zarys RACETRACK'a i missed approach. Aha, no i pasuje, żebyś po JED wstawił z procedury KRW, bo inaczej wyświetli Ci "route discontinuity" i wtedy cały VNAV i LNAV szlag trafi :)
Kuba
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Kuba Mędrzycki »

Mam taki oto problem:
jeszcze przed startem kiedy próbuję "uzbroić" przełącznik A/T ARM, nie reaguje na przełącznik. Przełącznik po chwili wraca "na dół" i zaczyna migać kontrolka A/T Prst.
Czy ktoś może wie dlaczego tak się dzieje? Przy czym, F/D załącza się bez problemu.
I zaznaczam, że opisana przeze mnie sytuacja, zdarza się nie zawsze.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

lukasz pisze:Mam kolejny problem.
Projektuję trase, wszystko jest ok. Gdy jednak w zakładce DEP/ARR wypieram DILS pasa 25 w EPKK, jest to co widać na screenie. Gdy wybieram tylko pas, jest ok (direct). Podobny problem mam wybierając np. STARa dla EPWA. AIRAC 0608.
http://surtsite.w.interia.pl/nowe/abc.JPG
I co na tym screenie jest według Ciebie nie tak?
Kuba Mędrzycki pisze: przełącznik A/T ARM, nie reaguje na przełącznik
Po włączeniu silników dałes GEN 1 i 2 na ON?
Bartek
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A czy SIDy i STARy też nie muszą być połączone bezpośrednio z trasą?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

lukasz pisze:A czy SIDy i STARy też nie muszą być połączone bezpośrednio z trasą?
Muszą. O Route Discontinuity było w tym temacie nie raz. Było tez w poradniku jaki mamy na Aztec.pl i jest w manualu do samolotu.
Bartek
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przepraszam za być może trywialne pytanie, ale powiem wprost: podejście od LINa na 33EPWA, nad Linem wysokość 2000ft, prędkość 250kts, klapy 30 - kiedy zacząć schodzenie do pasa i jak ustawiać prędkość? Według "szkoły", mam przy lądowaniu ok.140kt, ale zawsze uderzam jakbym leciał z 1000km/h :/ Inaczej: samolot siada, ale na moment odrywają się przednie koła, albo jedne i drugie. Wykonałem w ten sposób już kilkanaście, albo i kilkadziesiąt lotów i nie wiem gdzie robię błąd.
Oczywiście, wyżej opisana sytuacja dotyczy lotu bez FMC.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

$$#@$, urwałeś klapy, game over. Najpierw przeczytaj instrukcję.

Zobacz opis ze szkoły Azteca - jest opisane podejście właśnie w PeMDeGu.
--
ex AZT016
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Poza tym masz też 'małą pomoc' na mapkach podejść.
Marcin
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

"Szkoła" na Aztec mówi o tym, że przy lądowaniu, powinienem mieć 120 kt. Ale co oznacza "przy lądowaniu"? Inaczej - kiedy ustawić 120? Czy to jest prędkość przyziemienia? Bo mapki mówią zupełnie coś innego. Albo ja źle czytam, albo już nie wiem.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

W Szkole masz Instrukcje operacyjną dla 737. Poczytaj całość, a szczegolnie od strony 19. Naprawdę wszystko jest tam wyjaśnione. Jesli FMC obliczył Ci VRef na 120 dla klap np. 30, to z taką prędkością masz lądować (co nie znaczy, że z taką prędkością masz leciec np. przez 9 nm od pasa). Wiec instrukcję operacyjną do łapki i czytać.
Dodatkowy link:
viewtopic.php?t=5823
Bartek
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Po raz n-ty problem z VNAV. Zapoznałem się z poradnikiem, a mimo to bardzo często pojawia mi się przy wznoszeniu "unable next alt". Przechodzę wtedy na ręczne i przy ustawieniu 2500ft/min spokojnie dochodzi do punktu i jeszcze jest zapas więc nie rozumiem, czemu pokazuje że unable. Może po prostu jest to niedopracowanie?
Kuba
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

"Unable" tzn że naprawdę "unable". To że "ręcznie" uda Ci się wejść na zadany pułap nie oznacza, że umownie: tryb VNAV da sobie radę. W trybie tym jest kontrolowana nie tylko wysokość ale i prędkość. Prawdopodobnie jesteś zbyt blisko fix'a i VNAV nie da rady wznieść się do żądanej nad nim wysokości utrzymując zadaną prędkość.
Aha - zakładam, że wysokość w ALT AP jest nie mniejsza niż nad punktem do którego się wznosisz, a w FMC jest wyższa niż ta na której aktualnie jesteś.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No nie wiem. Na filmiku widziałem jak na VNAV miał 4000ft/min :D Z tym że, był to 736, a one dużo lepiej idą bo są dużo mniejsze.
Kuba
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

No nie wiem. Na filmiku widziałem jak na VNAV miał 4000ft/min
No i? FMC uznał osiągnięcie zadanej mu wysokości i prędkości w danym fixie za możliwe, więc prędkość pionowa była taka, a nie inna.
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wciąż się uczę latać z FMC i mam kolejne pytanie: podczas podejścia do lądowania, kiedy jestem już dokładnie na kierunku pasa, po "ożyciu" G/S, włączam zgodnie z instrukcją APP, ale mimo wszystko po chwili lampka gaśnie i przełącza się na VOR LOC. Czy tak powinno być, a jeśli nie, to co robię nie tak?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Kuba, w takich przypadkach dawaj screena z kokpitu. Bedziemy wtedy wiedziec jak masz skonfigurowany samolot i AP.
Bartek
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mam pytanie :) W FMC na stronie INIT REF jest zakładka CRZ WIND (daje screen). Jak dotąd dawałem tu uśrednioną wartość wiatrów na trasie jaką wyliczał Active Sky. Chciałem się spytać czy reszta użytkowników też tak robi lub ewentualnie wiedzą co należy tam wklepywać. Dzięki.
Kuba Mędrzycki pisze:Ja w kwestii programowania FMC jescze nie jestem na etapie wporwadzania siły wiatru, a poza tym, nie mam AS. Ale zamierzam się i tym zająć. Pogodę na razie zaciągam REAL WEATHER z FS.
No ale stacja z FS-a nie pokazuje wiatrów czy nie wiem o tym?
Załączniki
fmc.JPG
fmc.JPG (29.38 KiB) Przejrzano 19397 razy
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kubahh, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

W FMC na stronie INIT REF jest zakładka CRZ WIND (daje screen). Jak dotąd dawałem tu uśrednioną wartość wiatrów na trasie jaką wyliczał Active Sky. Chciałem się spytać czy reszta użytkowników też tak robi lub ewentualnie wiedzą co należy tam wklepywać. Dzięki.
Dobra teraz poważnie!

Jasne , że średnią wartość w czasie lotu. Przecież to oczywiste. Już sam skrót CRZ WIND (cruise wind ) o tym informuje. Jednak aby to robić trzeba posiadać takie info. AS jest o tyle dobry , że wylicza nam wartość siły wiatru w każdej fazie lotu.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamandra, łącznie zmieniany 2 razy.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
ODPOWIEDZ