AIRAC a baza FS-a

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

AIRAC a baza FS-a

Post autor: pawel-d »

WItam,

Mam nadzieję, że nie powtarzam tematu.
Chciałbym zapytać, jak ma się (mniej lub bardziej) aktualny airac używany przez np. leveld 767 albo fsnavigator do bazy flight simulatora ?
Airac zawiera chyba info nt. wszystkich pomocy nawigacyjnych, dróg itd.
Jeżeli więc w fmc używamy wersji 0608, plan tworzyliśmy w fsnavigatorze w oparciu o tą samą wersję, a fs ma przecież bazę chyba z 2004, to czy nie rodzi to problemów ? Np. jeżeli po 2004 powstał jakiś VOR którego mam zamiar używać do nawigacji, to czy mój 767 z airac 0608 będzie widział ten nowy VOR (którego przecież na mapie fs-a nie zobaczę) ?
I jak w takiej sytuacji używać takich nowych, aktualnych pomocy nawigacyjnych w samolotach które fmc nie mają?

Druga bardzo podobna sprawa dotyczy latania na vatsim. Zauważyłem, że przy lataniu on-line używa się aktualnych mapek, ale airac jest jak na razie 0608. Czy może być sytuacja (teoretycznie, nie pytam czy taka akurat zaistniała), że np. jakieś SID/STAR, albo podejścia ILS oparte są na elementach (znów np. nowy VOR), których w starszej wersji airac nie ma ?
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Baza FS swoją drogą, a latanie dobrymi, platnymi maszynami swoja droga. Jesli masz w samolocie FMC i "aktualny" AIRAC (bo aktualny to też ten 0608:P) to mapa z FS nie jest Ci do niczego potrzebna.

Co do samolotów bez FMC to można latać non-RNAV, VFR albo korzystać np. z vasFMC.
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Być może nie wiem lub nie rozumiem co zawarte jest w airac, i czy jest on potrzebny do latania non-RNAV.
Jeśli będę stawiał pierwsze kroki w vatsim np. na cessnie 441, dla realizmu nie korzystając z zewnętrznych fmc, tylko latając z wykorzystaniem vor, ndb, to czy aktualny airac jest mi potrzebny ?
Czy może być sytuacja, że gotowe plany lotu, albo plan stworzony w fsnavigator oparty będzie na pomocach których fs nie ma ?
Na początek z pewnością zacznę od lotów krajowych i pewnie niejednokrotnie przetrenuję wszystko przed lotami on-line, więc takich problemów pewnie nie będzie, ale jednak pytanie jest aktualne.
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Re: AIRAC a baza FS-a

Post autor: konraf »

pawel-d pisze: Druga bardzo podobna sprawa dotyczy latania na vatsim. Zauważyłem, że przy lataniu on-line używa się aktualnych mapek, ale airac jest jak na razie 0608. Czy może być sytuacja (teoretycznie, nie pytam czy taka akurat zaistniała), że np. jakieś SID/STAR, albo podejścia ILS oparte są na elementach (znów np. nowy VOR), których w starszej wersji airac nie ma ?
No tu niestety zaczynają się schody:
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=23715

VOR raczej sie nie zmieniaja. Zmieniają się intersections. Osobiście pamietam dwie takie zmiany VOR (akurat w Polsce, VOR LAW w EPPO oraz zmiana lokazlizacji VOR OKE na EPWA; obie zmiany wymagały zmian w scenerii danego lotniska).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

No i zamiana z VOR na DVOR OKE.
http://www.pl-vacc.org/pol3/files.php?d=1
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
maka155
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: rzeszów

Post autor: maka155 »

ja mam pytanie co do bazy FS czy da się zmienić na aktualną, moze są jakieś aktualizacje albo ktoś próbuje robic, zeby baza zawierała aktualne ctr, tma, trasy punkty itp. dla Polski, ( nie siedze w temacie wiec prosze o wyjaśnienie).
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ