Widoki / Kamery
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Widoki / Kamery
Witam, latam ostatnio w FS2004 Airbusem A380 i mam pytanie. Bo jak wezme na "małym joysticku" widok "w lewo i do tyłu" to widze skrzydło ale od przodu, a chciałbym widok na skrzydło ale od tyłu, czyli taki widok oczami pasazera. Czy jest to mozliwe? A druga sprawa to taka ze jesli juz mam ten widok pasazera to przeciez tak nie bede lądowac i dlatego pomyslałem ze moze jest taki program ze nagrywa lot ale z roznych kamer mozna go potem ogladac? Jesli chodzi o te pytania to nie chodzi mi tu głownie o A380 ale o wszystkie samoloty. Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Zwie się to HATBo jak wezme na "małym joysticku"
Poczytaj o programach Active Camera 2004 i Igfly Walk&Follow, dodają one sporo do możliwych ustawień widoku. Jeśli samolot ma wirtualną kabinę pasażerską (virtual cabin), możesz posłużyć sie darmowym Flight1 View Utility.
Ad 2: Z menu wybierz record flight (albo jakoś podobnie) lub ściągnij moduł Flight Recorder (http://www.fs-recorder.net/).
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Ostatnio zmieniony ndz 03 sie, 2008 20:51 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
PZL Belfegor
- Moderator

Hat hatem, ale przy AC i F1View korzysta się z trzeciego przycisku (naciśnięcie rolki) i ruchu myszy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
No nieźle, 4 miesiące i załapałeś ;Ptomcat pisze:Aha, ok załapałem, poprostu nie chciałem poruszać widok nie sztywno za pomoca joya tylko tym z wcisniętą rolką, o to mi chdziło, a czy da się ustalic szybkosc poruszania, czy jest to np. związane z ustawieniami myszki w panelu sterowania windows'owym?
Zobacz w manual, zobacz w ustawienia AC, może się da, a jak nie, to Windows.
Witam ponownie.
Latam ifdg a318, jest on bardzo ładnie wykonany. Kiedy Hatem odwróce sie w dolny prawy lub lewy róg widze szczegółowo odwzorowane skrzydła. Niestety od przodu... wcześniej już o to pytałem, jak zrobic tak żeby było widac je troche bardziej od tyłu, czyli tak jakby sie siedziało za skrzydłem, ale nie dostałem szczegółowej odpowiedzi. Szukałem pod różnymi frazami na avsim taki widok, ale nic nie znalazłem. Wiem, że trzeba poprzestawiac jakies cyferki w pliku "panel" ale nie wiem które. Podobno coś co ma nagłówek [view] ale ja nie mam tam czegoś takiego. Prosze o pomoc: jak przenieśc ten widok trochę do tyłu?
Latam ifdg a318, jest on bardzo ładnie wykonany. Kiedy Hatem odwróce sie w dolny prawy lub lewy róg widze szczegółowo odwzorowane skrzydła. Niestety od przodu... wcześniej już o to pytałem, jak zrobic tak żeby było widac je troche bardziej od tyłu, czyli tak jakby sie siedziało za skrzydłem, ale nie dostałem szczegółowej odpowiedzi. Szukałem pod różnymi frazami na avsim taki widok, ale nic nie znalazłem. Wiem, że trzeba poprzestawiac jakies cyferki w pliku "panel" ale nie wiem które. Podobno coś co ma nagłówek [view] ale ja nie mam tam czegoś takiego. Prosze o pomoc: jak przenieśc ten widok trochę do tyłu?
Odkurzę wątek. 
Najnowsza wersja FSUIPC pod FSX, tj. wersja 4.834 umożliwia rozglądanie się w VC za pomocą myszki i wciśniętej rolki, a więc rozwiązania znanego z FS9 i Active Camera. Ponadto można wykorzystać rolkę do poruszania się po VC.
Należy pamiętać o kolejności instalacji: 4.800 -> 4.827 -> 4.834.
Najnowsza wersja FSUIPC pod FSX, tj. wersja 4.834 umożliwia rozglądanie się w VC za pomocą myszki i wciśniętej rolki, a więc rozwiązania znanego z FS9 i Active Camera. Ponadto można wykorzystać rolkę do poruszania się po VC.
Najnowsza wersja do ściągnięcia na forum Pete'a: Updated modules - Download Links.Additional facilities
1 A 'mouse move' option is added to the Miscellaneous tab. When this is enabled it allows the eyepoint to be moved in virtual cockpit modes by using the mouse wheel. Forwards and backwards movements are using the wheel normally, whilst sideways movements uses the sideways action of the mouse wheel, on those modern mice so equipped. I think you also need Windows 7 for this to work, maybe Vista—definitely not XP or earlier..
A single wheel click (i.e. middle button) will reset the eyepoint to its defined default position.
If both mousewheel trim and mouse move options are enabled, then you can swap between trim (default) or eyepoint move by double-clicking the middle button (wheel).
If mouse look mode is enabled and operative, the wheel reverts to a zoom control during its operation.
2 A new "mouse look" facility is provided, working in parallel or instead of the one enabled by the default FSX control "toggle mouse look". The new facility uses three new FSUIPC-added controls:
1127 Mouselook on
1128 Mouselook off
1129 Mouselook toggle
These controls do not reset the view each time you enable the mouse look mode, so they actually operate more like the original FSX facility. FSUIPC couldn't avoid the reset using the FSX control because even with controllers disabled, that control moved the mouse pointer to its last remembered 'look' position.
You can assign the space bar press to 'mouselook on' and release to 'mouselook off', with no repeats, to do the job well. However, you can also use the middle mouse button which is prede fined as "mouse look on" for press and "mouse look off" for release. Note that this use does not interfere with the 'mouse move' option, if that is also enabled. The mouse move option needs fast single (or double) clicks of the middle button, whilst the mouse look requires you to hold down the button whilst moving the mouse for the view changes.
Należy pamiętać o kolejności instalacji: 4.800 -> 4.827 -> 4.834.
-
redheadpapa
- Cadet

- Skąd jesteś: Katowice
Zablokowanie kamery.
Jak zablokować kamerę? Czy to locked spot czy każda inna z zewnątrz kamera zachowuje się jak przyklejona w jednym miejscu - a ja chcę bym oglądał wszystko z perspektywy samolotu.
Gdy pikuję samolotem to kamera pokazuje mi jego podwozie a nie ziemię widzianą jakbym siedział na ogonie.
Gdy pikuję samolotem to kamera pokazuje mi jego podwozie a nie ziemię widzianą jakbym siedział na ogonie.
Czy bez uciekania się do dodatku EZdok Camera jest możliwe w FSXe takie ustawienie kamery w widoku zewnętrznym (spot), by samolot nie znajdował się w środku kadru? Chodzi mi o możliwość zmiany punktu w który kamer patrzy - "camera target". Z opisu w SDK wynika, że za pomocą wpisów w sekcji [cameradefinition.n] bez problemu mogę zmienić pozycję kamery (InitialXyz), jej orientację (InitialPbh), ale lista możliwych punktów "camera target", zwanych tu "origin" jest ograniczona do krótkiej listy: Virtual Cockpit, Center, Pilot, Tower, Fixed, WorldObject. Nie widzę tu możliwości wskazania np. offsetu względem pozycji "Center", jest po prostu te 6 opcji i tyle. Wybór w sekcji [Views] jest jeszcze bardziej skromny: eyepoint (a to jest, jeśli się nie mylę, znowu pozycja kamery) i zoom. Czy tego się nie da ustawić, czy też ja czegoś nie doczytałem?
Chciałbym móc robić "fotki" z ciekawszym kadrowaniem niż zawsze samolot na samym środku. Jakieś rady?
Chciałbym móc robić "fotki" z ciekawszym kadrowaniem niż zawsze samolot na samym środku. Jakieś rady?
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
-
PZL Belfegor
- Moderator

Tak, dodaj do cameras.cfg kamerę tego typu:
[CameraDefinition.xxx]
Title=Kamera zewnętrzna swobodna
Guid = {xxx}
Description = Kamera do dowolnego ustawiania na zewnątrz samolotu
Origin = Center
SnapPbhAdjust = Swivel
SnapPbhReturn = FALSE
PanPbhAdjust = Swivel
PanPbhReturn = FALSE
Track = None
ShowAxis = FALSE
AllowZoom = TRUE
InitialZoom = 1.0
ShowWeather = Yes
InitialXyz = -10.5, 0.2, 0.3 //(lub inne, pasujące - te są z Maule'a)
InitialPbh = 9, 0, 90 //jak wyżej
XyzAdjust = TRUE
XyzRate = 10
Transition = No
ShowLensFlare=TRUE
PitchPanRate=50
HeadingPanRate=65
Category=Aircraft
ClipMode=Minimum
MomentumEffect=FALSE
[CameraDefinition.xxx]
Title=Kamera zewnętrzna swobodna
Guid = {xxx}
Description = Kamera do dowolnego ustawiania na zewnątrz samolotu
Origin = Center
SnapPbhAdjust = Swivel
SnapPbhReturn = FALSE
PanPbhAdjust = Swivel
PanPbhReturn = FALSE
Track = None
ShowAxis = FALSE
AllowZoom = TRUE
InitialZoom = 1.0
ShowWeather = Yes
InitialXyz = -10.5, 0.2, 0.3 //(lub inne, pasujące - te są z Maule'a)
InitialPbh = 9, 0, 90 //jak wyżej
XyzAdjust = TRUE
XyzRate = 10
Transition = No
ShowLensFlare=TRUE
PitchPanRate=50
HeadingPanRate=65
Category=Aircraft
ClipMode=Minimum
MomentumEffect=FALSE
Ostatnio zmieniony pn 29 paź, 2012 19:06 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielce dziękuję, wspaniała sprawa. Można nie tylko zmienać kierunek w którym się patrzy (co odpowiada ustawieniu celu kamery), ale i też umiejscowienie kamery w przestrzeni. Czyli można "jeździć" kamerą dookoła samolotu, jak się chce i patrzyć się, gdzie się chce. Niby mała rzecz, a jak cieszy. 

Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
-
PZL Belfegor
- Moderator

To zasługa wbrew pozorom całkiem elastycznego systemu widoków FSX
Niestety, przesuwanie jest albo szybkie (większa wartość XyzRate), albo precyzyjne. W temacie można też napomknąć, że kamerę da się przechylać na boki (slew tilt left/right), a widok z wieży "odpiąć" od samolotu (view track/pan toggle), a po zmianie w cameras.cfg XyzAdjust na true także pozycjonować.
U siebie usunąłem widok z wieży z cyklu przełączania (CycleHidden=True), co pozwala uniknąć niepożądanego przeładowywania scenerii.
U siebie usunąłem widok z wieży z cyklu przełączania (CycleHidden=True), co pozwala uniknąć niepożądanego przeładowywania scenerii.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wystarczy przypisać klawisze do poleceń o podanej nazwie w menu controls - zdaje mi się, że przechylanie nie działa z każdym widokiem, ale w podanej swobodnej kamerze zewnętrznej nie ma z tym problemu. Sprawdzałem tylko Track = TrackBank, który przypisuje kąt przechylenia kamery do przechylenia samolotu - być może któryś z parametrów wymienionych w SDK wyrówna do horyzontu: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc526984.aspx
Jest jeszcze parametr "view tilt axis", wystarczy go sobie przypisać do osi jakiegoś kontrolera i można sterować przechylaniem kamery.wojtek_84 pisze:Czy możesz trochę jaśniej? Właśnie się zastanawiam czy można sterować przechyleniem albo zadać standardowo wyrównanie do horyzontu.że kamerę da się przechylać na boki (slew tilt left/right)
Właśnie to opanowałem i jestem pełen zachwytu. O ile screeny z recenzji Wysp Cooka były jeszcze poprzechylane to teraz już są proste (w każdym razie te, które chcę, żeby były proste).
Jedyny problem polega na tym, że powoli mi się kończą przyciski na HATach do przypisywania
Mam teraz jeden "mode" joysticka do obsługi samolotu, a drugi do robienia screenów na pauzie - rolka do zoomu, hat na przepustnicy jako góra / dół i prawo lewo, hat na joysticku jako przód tył i pochylanie, drugi hat na joysticku do rozglądania się, przycisk do centrowania widoku, przycisk do robienia screenów...
Jedyny problem polega na tym, że powoli mi się kończą przyciski na HATach do przypisywania
Wlasnie mam ten sam problem, bo w iFly nie widac skrzydel w VC i pytalem sie juz czy idzie je jakos wgrac, ale nikt nie odpisalVSM pisze:Chyba mnie żle zrozumiałes. Chodzi o to, że kamera się obraca, ale nie ma skrzydła.
Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony czw 07 lut, 2013 17:53 przez BEETish1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Przeciwnie, odpisał: viewtopic.php?t=12367
Przed pytaniem szukaj na forum producenta dodatku: http://ifly.flight1.net/forums/forum_po ... al-cockpit
Przed pytaniem szukaj na forum producenta dodatku: http://ifly.flight1.net/forums/forum_po ... al-cockpit
Witam,_chlopaki jesli chodzi juz o kamerki i widoki to jak mozna zrobic widok ze skrzydla z efektem okna_(window wing view)? Widzialem na YouTubie od karmelowy555, wyglada to fajnie._Probowalem cos robic ale nic nie wychodzi._Moze jest gdzieś szczegółowy opis i pliki z oknami? Prosze o pomoc.
Dziekuje.
Dziekuje.
Ostatnio zmieniony pt 28 cze, 2013 13:02 przez seam77, łącznie zmieniany 2 razy.
Jest na YT pełno takich poradników: http://www.youtube.com/watch?v=Bu6u7KErLpw
Zazwyczaj robi się to w Sony Vegas Pro.
Zazwyczaj robi się to w Sony Vegas Pro.
-
PZL Belfegor
- Moderator

To nie zawsze efekt postprodukcji.
viewtopic.php?t=9418&start=0
viewtopic.php?t=9418&start=0
Takie szybkie pytanko dot zoom w FSX. Nie wnikając jaki dla kogo jest najwłaściwszy zoom czy to w VC czy 2D, chcę ustawić sobie domyślnie zoom w 2D na 0.50. Jak się domyślam mam edytować "Cameras.CFG", a w nim cockpit i sekcję InitialZoom =1.0 na 0.5?
Nie chcę ryzykować bo już kiedyś moje zabawy tego typu w FS9 poskutkowały ponowną konfiguracją FSa.
Nie chcę ryzykować bo już kiedyś moje zabawy tego typu w FS9 poskutkowały ponowną konfiguracją FSa.
GA-Z170X-Gaming7-EU*I7-6700K*Corsair DDR4 3000MHz 2x8GB*Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming PP 8GB*SSD 240GB*3xHDD 2TB,1TB,500GB*EVGA GS650W Gold*E2607*LaCie526