Usuwanie kokpitu VC (Virtual Cockpit)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Usuwanie kokpitu VC (Virtual Cockpit)
Witam.Ostatnio sciągnąłem samoloty Boeing 777 i chcialbym zgrac Virtual cokpit z standardowych samolotow do moich sciagnietych.Tylko nie wiem jak.Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Mac-410, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukałem jakiegoś fajnego linku na forum ale nie znalazłem. W każdym razie bardzo dużo już było o tym mowy.
W czasie projektowania tworzysz samolot. Cały projekt jest podzielony na dwie kategorie, którym odpowiednie obiekty są przyporządkowane - INTERIOR (części widoczne tylko i wyłącznie z perspektywy VC) i EXTERIOR (części widoczne tylko i wyłącznie w spot view, tower view i top view). To nie znaczy, że interior to tylko wnętrze a exterior tylko zewnętrzna powłoka. Jeżeli chcesz z VC widzieć skrzydła samolotu, muszą one być podporządkowane pod INTERIOR, a jeżeli z zewnątrz chcesz widzieć kokpit z pilotem lub kabinę pasażerską, musi ona być przyporządkowana do EXTERIOR. Nie da się przyporządkować jednego obiektu do dwóch kategorii, dlatego często są to defacto dwa modele samolotu w jednym pliku. Nie ma możliwości ingerencji z zewnątrz w plik MDL. Żeby zrobić to, co chcesz, musiałbyć dostać od autora modelu source file i ręcznie skopiować wszystko z INTERIOR do modelu innego samolotu. Ale tego się raczej nie robi, zwłaszcza, że małe są szanse, że dostaniesz source file defaultowego samolotu.
UWAGA! Pod względem powyższego problemu, wielkim krokiem na przód okazał się FSX. W folderze Model są 3 pliki: konfiguracyjny, główny mdl i mdl interior. W tym momencie nie ma problemu z przenoszeniem, kopiowaniem, usuwaniem itd. wszystkiego, co zalicza się do interior. Jest to również moim zdaniem ułatwienie dla osób projektujących samoloty. W FS9 i wcześniej, cały samolot z wnętrzem musiał być zawarty w jednym pliku. Przy dokładnym modelu, komp wysiadał już przy samym exterior, a co dopiero, jak dołożyłeś wnętrze. W FSX można te pliki robić osobno, według pewnego punktu referencyjnego, co komputer bardzo odciąża. Ze sceneriami nigdy nie było tkiego problemu, gdyż jedną scenerię możesz sobie podzielić na nieskończenie wiele plików BGL.
Pozdrawiam.
W czasie projektowania tworzysz samolot. Cały projekt jest podzielony na dwie kategorie, którym odpowiednie obiekty są przyporządkowane - INTERIOR (części widoczne tylko i wyłącznie z perspektywy VC) i EXTERIOR (części widoczne tylko i wyłącznie w spot view, tower view i top view). To nie znaczy, że interior to tylko wnętrze a exterior tylko zewnętrzna powłoka. Jeżeli chcesz z VC widzieć skrzydła samolotu, muszą one być podporządkowane pod INTERIOR, a jeżeli z zewnątrz chcesz widzieć kokpit z pilotem lub kabinę pasażerską, musi ona być przyporządkowana do EXTERIOR. Nie da się przyporządkować jednego obiektu do dwóch kategorii, dlatego często są to defacto dwa modele samolotu w jednym pliku. Nie ma możliwości ingerencji z zewnątrz w plik MDL. Żeby zrobić to, co chcesz, musiałbyć dostać od autora modelu source file i ręcznie skopiować wszystko z INTERIOR do modelu innego samolotu. Ale tego się raczej nie robi, zwłaszcza, że małe są szanse, że dostaniesz source file defaultowego samolotu.
UWAGA! Pod względem powyższego problemu, wielkim krokiem na przód okazał się FSX. W folderze Model są 3 pliki: konfiguracyjny, główny mdl i mdl interior. W tym momencie nie ma problemu z przenoszeniem, kopiowaniem, usuwaniem itd. wszystkiego, co zalicza się do interior. Jest to również moim zdaniem ułatwienie dla osób projektujących samoloty. W FS9 i wcześniej, cały samolot z wnętrzem musiał być zawarty w jednym pliku. Przy dokładnym modelu, komp wysiadał już przy samym exterior, a co dopiero, jak dołożyłeś wnętrze. W FSX można te pliki robić osobno, według pewnego punktu referencyjnego, co komputer bardzo odciąża. Ze sceneriami nigdy nie było tkiego problemu, gdyż jedną scenerię możesz sobie podzielić na nieskończenie wiele plików BGL.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Mozna usuwaćKamandra pisze:VC jest integralną częścią danego modelu samolotu i nie można go kopiować ani usuwać .
Oto link z forum avsim ktore jest kopalnia wiedzy nt. FS'a
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... age=#14080
Gdzies w polowie jest opisana metoda (autor Douglas K ) na edycje pliku *.mdl z folderu "model" danego samolotu. Edycji dokonujemy za pomoca programu Hex Workshop poprzez zmiane dwoch cyferek. Testowalem to na wlasnie B742RFP, jak i A340 PSS i pieknie dziala.D. Design pisze:Pavlov, a przeczytłeś to w ogóle?![]()
Piszą o usuwaniu wyświetlanie VC przy obracaniu widoków w 2D panel. To nie ma nic wspólnego z tym, o czym tutaj mówimy.
W każdym razie w FSX jest to znacznie uproszczone.
W takim razie cytuję fragment, o którym mówimy:
Douglas K pisze:As far as removing the VC from the A/C model is concerned, it is perfectly possible and actually quite simple to do, involving only a hex editor and two changes to the aircraft.mdl file.
A good hex editor can be found here (Hex Workshop 4.1 - shareware but fully functional for long enough to get the job done and then some):
http://www.bpsoft.com/downloads/
Open the mdl file you want to edit and search for the following hex value: 0022003900
In the first two occurences of that string, simply change the 39 in 0022003900 to 00. It should now look like this: 0022000000. Save the changes, OK the creation of the backup file then exit Hex Workshop to test it out in MSFS.
I have found that this works on mdl files created in GMAX, FSDS, and FSDS2. It works on the default FS9 A/C, including the new vintage models. It takes two minutes at the most to complete, and if a computer moron like me can do it, then anyone can, including chimpanzees.
If you decide to go this route, be sure you use your new mdl file powers for good, not evil.
Ja również zwracam honor. Do tej pory byłem mocno przekonany ze nie można usunąć VC, o czym wielokrotnie była mowa na licznych forach. Zawsze twierdzono ze mdl jest częścią całego samolotu i nie można w niego ingerować. Była natomiast możliwość edycji pliku air, ale to już inna bajka. W każdym razie dzięki za bardzo przydatna informacje, która pozwoli dodać parę klatek. Jednak Mac-410 pytał o możliwość kopiowania VC??
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Marcin EPML
No właśnie nie wiem czy bez szans.
Ja robiłem tak:
- uruchamiam Hex Workshop 4.2
- wczytuję dany plik ***.mdl
- robię opcję Find (lub replace) Type: Hex Value i szukam (zastępuję) ciąg 0022003900, który zamieniam na ciąg 0022000000.
Próbowałem na 3 różnych modelach (SF-260, C172 i coś tam jeszcze) i było OK tzn VC zastawał pomyślnie usunięty. Wartości 0022003900 w plikach .mdl program znajdował ok. 8-krotnie, ale chyba zmiana na 0022000000 tylko w 1 lub 2 z nich jest odpowiedziala za wyświetlanie VC (ale, które to już metodą prób i błedów).
Acha i koniecznie zrobic najpierw bezpieczna kopie pliku .mdl
Ja robiłem tak:
- uruchamiam Hex Workshop 4.2
- wczytuję dany plik ***.mdl
- robię opcję Find (lub replace) Type: Hex Value i szukam (zastępuję) ciąg 0022003900, który zamieniam na ciąg 0022000000.
Próbowałem na 3 różnych modelach (SF-260, C172 i coś tam jeszcze) i było OK tzn VC zastawał pomyślnie usunięty. Wartości 0022003900 w plikach .mdl program znajdował ok. 8-krotnie, ale chyba zmiana na 0022000000 tylko w 1 lub 2 z nich jest odpowiedziala za wyświetlanie VC (ale, które to już metodą prób i błedów).
Acha i koniecznie zrobic najpierw bezpieczna kopie pliku .mdl
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Panom tlumaczacym w tym watku chyba sie mocno pomylilo pomiedzy VC i widokiem kamery...
Prawie kazdy samolot z FS9 udaje sie zaimpletowac do FS X, tylko trzeba wiedziec jak to skonfigurowac. Ten temat wyjasniono na wielu forach. Jesli sie nic nie wie, nie nalezy zabierac glosu. VC nie da sie usunac z modelu, nawet po zastosowaniu mdl. tweakera, chyba ze samolot zawierara osobny (np POSKY) *bgl! Niby w FSX VC powinien byc osobnym plikiem, ale jak dotychczas wiekszosc smolotow pod FS X jest jedynie modyfikowana wersja FS9.
Prawie kazdy samolot z FS9 udaje sie zaimpletowac do FS X, tylko trzeba wiedziec jak to skonfigurowac. Ten temat wyjasniono na wielu forach. Jesli sie nic nie wie, nie nalezy zabierac glosu. VC nie da sie usunac z modelu, nawet po zastosowaniu mdl. tweakera, chyba ze samolot zawierara osobny (np POSKY) *bgl! Niby w FSX VC powinien byc osobnym plikiem, ale jak dotychczas wiekszosc smolotow pod FS X jest jedynie modyfikowana wersja FS9.
Pisząc o "usuwaniu VC z modelu" (FS9) miałem na myśli (być może błednie) sytuację, w której w trybie VC można się swobodnie rozglądać na wszyskie strony (np. za pomocą HAT'switcha) (nie skokowo, jak przy widoku 2D), a na ekranie nie widać kokpitu, paneli, skrzydeł itp.. tylko samą scenerie. Sądziłem, że o to pytał tomcat.
Jeśli temat dotyczył implementcji samolotów z FS9 do FSX, to nie mam o tym zielonego pojęcia i proszę o wywalenie moich powyższych wypocin i sorki za spowodowany bałagan.
Jeśli temat dotyczył implementcji samolotów z FS9 do FSX, to nie mam o tym zielonego pojęcia i proszę o wywalenie moich powyższych wypocin i sorki za spowodowany bałagan.
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
VC
Tak, jak pisze kolega Cerata i Cachu, drugi string hexadecymalny (pierwszy odpowiada za wizualizację landing lights) trzeba zmodyfikować.VC nie da sie usunac z modelu
I podkreślam, KAŻDY VC, zaszyty w mdl da się w ten sposób usunąć (dotyczy FS9) - to tak apropos tych co to niby nie wiedzą co piszą
Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Fizycznie nie usuwasz VC, robisz go tylko niewidocznym dla FSa.misio1958 pisze:Hmm..nie wiedzialem o tym. Do tej pory usuniecie VC z modelu uwazane bylo za niemozliwe. Zwracam honor kolegom.
Żeby go usunąć, to trzeba by było go usuwać z oryginalnego modelu.
Popróbuj sam, jak dostaniesz gotowca, to się niczego nie nauczysz.tomcat pisze:A ja dalej nic nie kapuje, moze lepiej bedzie jesli ktos mi zrobi tzn usunie VC z plików modelu - przesle je (...)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Bylem przekonany, ze tak jest ale nie chcialem sie wymadrzac, zeby znowu nie dac plamy. Wlasnie dokladnie o to mi chodzilo, piszac ze nie da sie go usunac z modelu. Gwidonku, znasz mnie b.dobrze, powinnes rozumiec moje skroty myslowe!RzEmYk pisze:Fizycznie nie usuwasz VC, robisz go tylko niewidocznym dla FSa.misio1958 pisze:Hmm..nie wiedzialem o tym. Do tej pory usuniecie VC z modelu uwazane bylo za niemozliwe. Zwracam honor kolegom.
Żeby go usunąć, to trzeba by było go usuwać z oryginalnego modelu.
Znam troszke gmax, wiele tweakerow i decompilerow. Potrafie za ich pomoca zmodyfikowac .bgl-a, ale mdl-a jeszcze (chyba? bo teraz juz nie jestem pewny) nikomu nie udalo sie otworzyc i usunac czesci w niego wpisanych.
Gra muzyczka
Marku, przecież wszystko jest w porządku
Do miłego Przyjacielu
Gwidon
Do miłego Przyjacielu
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Wraz z pytaniem odświeżam temat.
Żeby usunąć (żeby był niewidoczny na ekranie) VC już wiadomo co zrobić (zastąpić w drugim wpisie "39" na "00"). I z tym zero problemów.
Ale wraz ze zniknięciem VC tracimy w widoku jednocześnie światła taxi i land.
Czy jest jakiś sposób, by światła działały przy usuniętym VC ????
Bardzo proszę o pomoc ......
PS próbowałem na kilku modelach i to samo (zmiany w pierwszym ciągu również nic nie dawały)
Żeby usunąć (żeby był niewidoczny na ekranie) VC już wiadomo co zrobić (zastąpić w drugim wpisie "39" na "00"). I z tym zero problemów.
Ale wraz ze zniknięciem VC tracimy w widoku jednocześnie światła taxi i land.
Czy jest jakiś sposób, by światła działały przy usuniętym VC ????
Bardzo proszę o pomoc ......
PS próbowałem na kilku modelach i to samo (zmiany w pierwszym ciągu również nic nie dawały)
Jeszcze raz ja. Walcze z tymi światłami i nic.
Skoro jest weekend, więc może jakaś litościwa dusza sprawdziła by to u siebie (cała operacja zamiany drugiego ciągu 0022003900 na 0022000000 i odpalenia fs-a zajmuje parę minut).
Czytałem, że aby mieć światła należy zostawić bez zmian pierwszy wpis, a zmiany dokonać tylko w drugim, co też czynię, ale efekt: albo VC z widocznym kokpitem i światłami, albo bez VC i bez świateł.
Poza tym w innych widokach z zewnątrz światełka są widoczne....
Więc stąd moja prośba .......
P.S. Hexworkshop robi BAK-a, więc nie ma obawy że się schrzani plik.mdl.
P.S.2. Tyle o tym pisano: Do not change all the strings 0022003900. Because then you would make not only the VC invisible, but also the landing lights and even the plane itself. The best way to remove the VC -and ONLY the VC- is looking for the said string, changing the 39 into 00 for the first appearance of the string and then going into FS to see the result. If it didn't work then go back into the hex editor, undo the change and go to the next appearance of the string and change the 39 into 00. Have a look in FS and continue the operation untill the VC has gone. The string 0022003900 appears more than once in a .mdl file and is something like a command telling to show some part of the aircraft model (the VC, landing lights, the model itself, etc..), so make only the change to the string that handles the VC.
Since I don't like VC's (for different reasons) I have removed them of all of my aircraft.
(ale z moim angielskim może coś źle robię)
Skoro jest weekend, więc może jakaś litościwa dusza sprawdziła by to u siebie (cała operacja zamiany drugiego ciągu 0022003900 na 0022000000 i odpalenia fs-a zajmuje parę minut).
Czytałem, że aby mieć światła należy zostawić bez zmian pierwszy wpis, a zmiany dokonać tylko w drugim, co też czynię, ale efekt: albo VC z widocznym kokpitem i światłami, albo bez VC i bez świateł.
Poza tym w innych widokach z zewnątrz światełka są widoczne....
Więc stąd moja prośba .......
P.S. Hexworkshop robi BAK-a, więc nie ma obawy że się schrzani plik.mdl.
P.S.2. Tyle o tym pisano: Do not change all the strings 0022003900. Because then you would make not only the VC invisible, but also the landing lights and even the plane itself. The best way to remove the VC -and ONLY the VC- is looking for the said string, changing the 39 into 00 for the first appearance of the string and then going into FS to see the result. If it didn't work then go back into the hex editor, undo the change and go to the next appearance of the string and change the 39 into 00. Have a look in FS and continue the operation untill the VC has gone. The string 0022003900 appears more than once in a .mdl file and is something like a command telling to show some part of the aircraft model (the VC, landing lights, the model itself, etc..), so make only the change to the string that handles the VC.
Since I don't like VC's (for different reasons) I have removed them of all of my aircraft.
(ale z moim angielskim może coś źle robię)
Witam Wszystkich po długiej nieobecności.
Jak w temacie : chcę usunać VC z samolotu E170 od Wilco, zainstalowałem HEx Workshop, otwieram plik: FS9/aircraft/feelThere PIC E170/model/ftEMB170.mdl. Przez opcję find szukam zapisu 0022003900 i zmieniam na 0022000000 (w drugim zapisie od góry - linii) zapisuje i nic. Dalej mam VC. Może ktoś pomóc ?
Będę wdzięczny. Mam nadzieję, że troche klatek przybędzie bez VC
Andrzej
Jak w temacie : chcę usunać VC z samolotu E170 od Wilco, zainstalowałem HEx Workshop, otwieram plik: FS9/aircraft/feelThere PIC E170/model/ftEMB170.mdl. Przez opcję find szukam zapisu 0022003900 i zmieniam na 0022000000 (w drugim zapisie od góry - linii) zapisuje i nic. Dalej mam VC. Może ktoś pomóc ?
Andrzej
Andrzej
Zmień pierwsze dwa ciągi w pliku. U mnie zadziałało. Klatki się poprawiły.br10 pisze:Jak w temacie : chcę usunać VC z samolotu E170 od Wilco, zainstalowałem HEx Workshop, otwieram plik: FS9/aircraft/feelThere PIC E170/model/ftEMB170.mdl. Przez opcję find szukam zapisu 0022003900 i zmieniam na 0022000000 (w drugim zapisie od góry - linii) zapisuje i nic. Dalej mam VC. Może ktoś pomóc ?
Bartek H.
Niestety muszę robić coś nie tak. Jeszcze raz : jak otworzę plik w HEX wybieram opcję find z zaznaczeniem w kryteriach Direction "UP". Tu pokazują mi sie wyszukane zapisy - nie rozumiem dlaczego zawsze pokazuje się różna ilość. Raz 12, raz 7, raz 9. Jak kliknę na załóżmy pierwszy zapis w rezultatach szukania, to w głównym okienku u góry faktycznie pokazuje sie ten zapis: 0022003900. Rozumiem, że zmieniam 39 na 00 aby wyglądało tak: 0022000000. Robię analogicznie w drugiej linii. Zapisuję plik. Program tworzy plik z rozszerzeniem BAK. Zamykam i odpalam FS ?
No i niestety po tej operacji VC dalej jest. Mało tego jak otworzę ten plik drugi raz to nie ma tam wprowadzonych zmian tylko zapisy 0022003900, no i sam już nie wiem ...
ps.
Wykryłem mój błąd. Zaznaczałem aby pokazywał od dołu do góry i zmieniałem nie w tych zapisach co trzeba. Należy zaznaczyć "Down". Wtedy pokaże od góry do dołu i dwa pierwsze zmieniamy. Jest wszystko OK. Działa. Dzięki
No i niestety po tej operacji VC dalej jest. Mało tego jak otworzę ten plik drugi raz to nie ma tam wprowadzonych zmian tylko zapisy 0022003900, no i sam już nie wiem ...
ps.
Wykryłem mój błąd. Zaznaczałem aby pokazywał od dołu do góry i zmieniałem nie w tych zapisach co trzeba. Należy zaznaczyć "Down". Wtedy pokaże od góry do dołu i dwa pierwsze zmieniamy. Jest wszystko OK. Działa. Dzięki
Andrzej
Mam takie oto pytanie. Piszecie o "jakims" ciagu cyferek, ktore niby znajduje sie porzez Hex Workshop w pliku MDL znajdujacym sie w folderze model. Wszystko pieknie, ale ja np tego ciagu cyfer nie moge znalezc. Czy szukam nie tam gdzie trzeba?
Mam zamiar zmodyfikowac Wilco Airbus 1 pod FSXa - tzn wywalic VC.
Mam zamiar zmodyfikowac Wilco Airbus 1 pod FSXa - tzn wywalic VC.