Realizm graficzny w FS 2004...

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Andrzej
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Realizm graficzny w FS 2004...

Post autor: Andrzej »

Problem który poruszę może wydać się błachy większości użytkownikom FS'a. Dla mnie jednak jest to problem w miarę poważny, zwłaszcza że FS jest praktycznie jedynym w miarę rozbudowanym symulatorem, oferującym przy tym w miarę dobrą grafikę. Na wstępie pragnę podkreślić że pilotem nie jestem ;) i dlatego nie potrzebuję symulatora SZKOLENOWEGO. Potrzebuję REALISTYCZNEJ symulacji która oddaje "proces" latania tak, bym mógł wyobrazić sobie że jestem pilotem. I tak traktuję symulatory PC.
Ten przydługi wstęp może wydać się nie potrzebny, ale chciałem przybliżyć mój punkt widzenia (ku lepszemu zrozumieniu :) ).
Rzecz w tym że oprócz realizmu samego samolotu (model lotu, systemy itd.) cenię sobie również GRAFIKĘ. Ta w FS jest w miarę ok. ale jest parę mocno denerwujących mnie szczegółów. Przede wszystkim zakres widoczności. Defaultowo w FS, gdy wylatujemy "ponad" to "nieprzejrzyste powietrze" pod chmurami, pojawia się pod samolotem mała, biała i bardzo nierealistyczna chmurka. Wraz z nabieraniem wysokości zmniejsza się ona, a powietrze po choryzont jest przejrzyste. Z tego co się orientuje (przejrzałem masę zięć, filmów itd.) tak nie jest. Efekt jest nienaturalny i bardzo denewujący. Psuje cały klimat. Jest pewien dodatek o nazwie "Blue Sphere". Właściwie teoretycznie rozwiązuje on problem o który mi chodzi, ale gdy wzniesiemy się na większą wysokość, znowu zostaje pod nami chmurka - tym razem granatowa. Może jest jakaś możliwość powiększenia tej mapy, tak, by sięgała po choryzont? Próbowałem różnych rzeczy, dawałem górną część "zamglenia" bardzo wysoko, tak by np. na FL 350 powerzchna ziemi była mocno zamglona... ale wtedy chmury nieralistycznie ginęły... Z tego co widzę NIGDZIE nie ma screenów pokazujących jakąś poprawę tego efektu... czyli zapewne nie ma takiej poprawki. A może jest? Co właściwie można zrobić żeby poprawić ten efekt?
Strasznie mi to przeszkadza. Ot - takie małe zboczenie ;)
Mam jeszcze więcej zstrzeżeń do takich błachostek np. oświtlenie chmur w godzinach południowych (tragedia), albo jasne nierozproszone światło na samolocie i budynkach, przy maksymalnym zachmurzeniu...

Za ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi i ewentualną pomoc - z góru ziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Zerknij do mojej małej galerii screenów (link w podpisie) i np. na tego screena:

http://www.icpnet.pl/~garu/Screeny/LHBP.jpg

Widac, ze niebo w oddali wcale nie jest idelanie blekitne, widocznosc spada (daleko jest lekka mgiełka). Takie efekty mam niemal zawsze. Nigdy nie ma idelanie czystego horyzontu.
Natomiast faktem jest, ze lecąc na wysokim, pułapie....chyba zawsze widac ziemie.
Jesli chodzi o ostatnie, wymiennione przez Ciebie efekty...moze w kolejnym FS doczekamy sie tego.

Dodam tylko, ze widocznosc w FS mam ustawioną na...chyba 70 mil a z dodatków mam FS Sky World.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Andrzej
Cadet
Cadet

Generalnie nie chodzi o to że nie widać ziemi. Chodzi o efekt "ponad mgłą" i przy ustawieniu "unlimited visibility". Po wzniesieniu się na dużą wysokość ziemia zawsze jest nieco niebieskawa czy szarawa, natomiast w FS jest bardzo przejrzysta. Jak już wspomniałem efekt jest w miarę realistyczny gdy jesteśmy w strefie obniżonej widoczności. Praktykowałem np. podniesienie górnej gracy "niebieskiego zamglenia" np. do 80000 ft. Ale wtedy "mgła"jest stanowczo za duża, i znikają w niej chmury. W rzeczywistości, odnoszę takie wrażenie, chmury wydają się leżeć "na" zamgleniu lub zamazane są ich dolne partie, a góra jest w powietrzu dużo bardziej przejrzystym.
Może to wszystko drobnostka, ale jakoś mnie to PRZERAŻAJĄCO denerwuje.
Ale diękuje bardzo za odpowiedź! :)

PS. Co do screenów: DC10 - FED EX - ziemia chyba nigdy nie jest aż tak widoczna... Powinna być mocno "zaniebieszczona" :) nawet przy dużej widoczności!

PS2: http://www.airliners.net/open.file?id=756583

Widok jest praktycznie pionowo w ziemię... a już widać to o czym mówię...

I drugi :D

http://www.airliners.net/open.file?id=748449

Linki wystarczy ciąć po numerze ID fotki - konraf
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Andrzej pisze:PS. Co do screenów: DC10 - FED EX - ziemia chyba nigdy nie jest aż tak widoczna... Powinna być mocno "zaniebieszczona" :) nawet przy dużej widoczności!
No zgadza sie. To jest niedociągniecie FS. Widok ziemii nawet przy dobrej widocznosci nie powinnien byc az tak wyrazny.
Bartek
Andrzej
Cadet
Cadet

http://members.chello.nl/g.kranenbarg/g ... Sphere.htm

Jest dużo lepiej, ale to "niebieskie" ucieka gdzieś pod samolot... i nie da rady nic z tym zrobić? :( No cóż trudno...

Ponadto nawet w "Blue Sphere" przejrzystość która jest przy 1/8 powinna być taka przy conajmniej 20. Przy 1/8 to już naprawdę niewiele powinno być widać...

To jest niby super... http://members.chello.nl/g.kranenbarg/g ... Screen.jpg

PS. Sie czepiam, no nie? ;)
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Oto, co można osiągnąć grzebiąc w zakładce Visibility w FSUIPC:
Załączniki
apply vis limits.jpg
apply vis limits.jpg (69.01 KiB) Przejrzano 20171 razy
Andrzej
Cadet
Cadet

No, no! Trzeba to zobaczyć. A mżna coś więcej o tym? Darmowe jest? Jak przebiega "instalacja"? Oczywiście sam też poszukam...
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Darmowe niestety nie jest.
http://www.schiratti.com/dowson.html
Andrzej
Cadet
Cadet

Mam jeszcze jedno pytanko... po ustawieniu odpowiednio dużego Visibility, kolor zamglenia zmienia się na szary. Czy jest możliwość edycji tego koloru? bo "niebieskie" zamglenie da się edytować w plikach graficznych nieba... no właśnie a to szare...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tomek, napiszmy moze małą uwage na temat Visibility w FSUIPC.

Domyslnie jest tam ustawione 6000, 2000, 2000, 1000 (odpowiednio dla Clear, Cloudy, Overcast, Rain). Liczby, podzielone przez 100 oznaczają mile (60, 20, 20, 10). I tu ostrzeżenie. Takie ustawienia powodują, ze nawet przy małym deszczyku widoczność spada drastycznie. Osobiscie podwyższyłem odrobinkę te wartosci, na: 6000, 3000, 3000, 2000.
Bartek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

I jeszcze jedna uwaga. Programy pogodowe mają zazwyczaj swoje "visibility". I trzeba sie zdecydować, z którego korzystasz. Np. instrukcja do ActiveSky stwierdza wyraźnie, że używając Visibility w FSUIPC należy odznaczyc odpowiedniego ptaszka w ustawieniach ActiveSky.
A co do niebieskawego koloru. Otóż po właczeniiu visibility faktycznie jest szaro, za to po włączeniu "graduated" jest niebiesko. Ale wydaje mi się, że wtedy nie jest już szaro, tzn robi się niebiesko, ale nie spada widzialność (albo spda bardzo nieznacznie). Nie wiem jak to zależy od wysokości. Trzeba będzie się temu przyjrzeć.
Przy uzywaniu visibility koniecznie także zaznacznie "smootlhy" (zmiany w funkcji czasu mogą zostac defaultowe) bo inaczej może zaskoczyć Was nagła ściana szarości.
Andrzej
Cadet
Cadet

Faktycznie z FSUIPC jest lepiej. W zgrabny sposób rozwązuje to problem płynnej zmiany widoczności w FS. Nadal nie jest super, ale dużo fajniej.
Niestety tej szarej mgły nie da się przeskoczyć. A parametr "graduated" powoduje, zdaje się, tylko zróżnicowane visibility na różnych wysokościach. Flight ma już zaimplementowane że między 20 a 10 (czy jakoś tak), momentalnie zmienia kolor zamglenia. Zastanawiam się dlaczego, bo przecież często zamglenie jest na tyle duże że np z początku pasa na okęciu, budynki terminalu są już "zsiniałe", a przecież nie jest to ta właściwa mgła, bo ta to już dużo większe ograniczenia widoczności... jednym słowem "szare" pojawia się zbyt wcześnie... (a może się mylę).
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Andrzej pisze:http://members.chello.nl/g.kranenbarg/g ... Sphere.htm

Jest dużo lepiej, ale to "niebieskie" ucieka gdzieś pod samolot... i nie da rady nic z tym zrobić? :( No cóż trudno...

Ponadto nawet w "Blue Sphere" przejrzystość która jest przy 1/8 powinna być taka przy conajmniej 20. Przy 1/8 to już naprawdę niewiele powinno być widać...

To jest niby super... http://members.chello.nl/g.kranenbarg/g ... Screen.jpg

PS. Sie czepiam, no nie? ;)
Witam. Jak ma się BlueSphere do AS6? Czy można zainstalować oba jednocześnie czy nie ma to sensu?
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

U mnie na Flight Environment wyglada to tak
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

...z czego rozumiem, że w przypadku posiadanie AS6 niczego to nie zmienia.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Stanisław, nie ma sensu. Jak masz AS, to olej inne tego typu dodatki, bo tylko sobie namieszasz. Owszem, mozna z Flight Enviro brać same chmurki, a z AS tylko ściągać pogodę....ale gra chyba nie warta świeczki.
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: tomcat »

http://secure.simmarket.com/online/scds ... ze_101.jpg
oraz http://secure.simmarket.com/online/scds ... ze_102.jpg
i jeszcze jeden http://secure.simmarket.com/online/scds ... ze_515.jpg
Wiem wiem - to troche z innej beczki ale
pytanie 1: czy to mgła czy chmura czy taka super ustawiona widocznosc?
pyt.2 jak dojsc do takiego efektu (przez FSUIPC nie moge albo zle robie ale tak jak napisałes konfaf 6000 3000 3000 2000) inne kombinacje tez kicha...
Poorosze o screany z uzyciem prog FS Sky Worls i Blue Sphere jesli dałoby rade...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

WX Configurator i manual w łapkę...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Taką mgiełkę mam zawsze, dzieki FSUIPC. Zobacz sobie na niektore moje screeny:
http://www.aztec.pl/galeria/thumbnails. ... upby&uid=2
I przeczytaj dokładnie manual do AS6. Jest tam napisane jak byk, ze jesli bawisz sie Visibility, to albo robisz to w FSUIPC albo w AS6. Jakie mam ustawianie AS6 tez było na forum podawane. Skorzystaj z tych ustawien + ustawienia FSUIPC i nie bedzie problemów. To co pokazałes na screenie, to predefiniowane ustawienia/tematy i niekoniecznie wygenerują Ci taki widok, jakiego oczekujesz.
Bartek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dziękuje, o to mi chodziło ale JAK?
Naprawdę - stokrotne dzieki - podałeś wszystko przecież na tym temacie
ale u mnie nie działa - moze cos tzn. na pewno cos robie zle
robie tak: w active sky ustawiam
w metarze tak 17012G20KT 6SM OVC020 OVC050 +SN M03/M03 A3016
i klikam apple now i tyle - wchodze do FS'a i du.. no nie działa...
cos jest nie tak w FSUIPC mam tka jak pisałes 6000, 3000, 3000, 2000
i zaznaczone smooth (ten srodkowy tylko) kicha...
NIE wiem - no nie czaje i tylke - w manualu tez przeczytałem o cisnieniu na przykład - duze cisnienie=mała widocznosc no i dalej widze WYRAŹNIE horyzont...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Już Ci oszczedze ostrzeżenia ale na drugi raz, przeczytaj (ze zrozumieniem) dokumentację:
Last, click “Apply Now” for the weather to be written to the active weather file. ASV6 will now use this weather for all further processing during updates.

For the weather to be depicted in FS immediately, you must force an UPDATE, so click the “Update and Close” button when ready to fly with your new weather.
Potem odpalasz FS, ustawiasz sie na wybrane w configurator lotnisku i czekasz około 5-10 minut, az AS przemieli dane. Zreszta widac na okienku AS co akurat robi.
Efekt?
Proszę: KLIK
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

10 min? :shock: U mnie ściągnięcie+załadowanie metaru trwa max minutę.

Mam jeszcze dwie wątpliwości:

1. Od wczoraj w czasie lotu nad bardziej i średnio wymagającymi sceneriami symulator zatrzymuje się na chwilę co sekundę lub częściej, zawsze regularnie. Zmieniałem pełno różnych rzeczy, ale cfg mam default. Czy to jest jakiś znany objaw? Czy można wstawić do cfg jakąś linijkę tekstu odpowiadającą za płynność ładowania scen? Coś takiego, jak jest do FSX... Proszę o pomoc, bardzo to pzeszkadza. Efekt występuję globalnie, mniej lub bardziej. Może jakieś częste aktualizacje AS? Albo jeszcze coś innego?

2. Ground Enviroment Pro. Mam zainstalowane kilka rodzai tekstur (po 3 dla różnego typu zachmurzenia). Jedakże przed lotem program prosi o wybór, tekstury dla jakiej pogody mają być w FS zainstalowane. O co w tym chodzi? Podobno GE komunikuje się z AS6.5, więc chyba powinien dobierać je w zależności od danych pogodowych. Czy może się mylę i trzeba to konfigurować ręcznie? Tekstury dla innej pogody instalują się koło 40sek, nie jest to główny zestaw powierzchni, tylko coś innego, nie bardzo rozumiem, co.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Stanisław, sprawdz moje ustawienia fs9.cfg
[DISPLAY]
RUNWAY_LIGHTS_SURFACE_SCALAR=1.2
RUNWAY_LIGHTS_VASI_SCALAR=1.0
RUNWAY_LIGHTS_APPROACH_SCALAR=1.0
RUNWAY_LIGHTS_STROBE_SCALAR=1.7
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=25
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=250
[TERRAIN]
TERRAIN_ERROR_FACTOR=100.000000
TERRAIN_MIN_DEM_AREA=10.000000
TERRAIN_MAX_DEM_AREA=100.000000
TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL=19
TERRAIN_TEXTURE_SIZE_EXP=8
TERRAIN_AUTOGEN_DENSITY=4
TERRAIN_USE_GRADIENT_MAP=1
TERRAIN_EXTENDED_TEXTURES=1
TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=2.500000
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=4.000000
TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=1
Ostatnio zmieniony sob 10 mar, 2007 15:09 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Bartku, właśnie na takich ustawieniach przycina mi go... Wiesz, to o tyle dziwne, że mam ciągle 30fps, tylko co sekundę symulacja na ułamek sekundy się jakby zatzymuje i FS coś ładuje. Tylko, jeśli to przycinanie jest związane ze zwykłym ładowaniem, to powinno ono być, tyle, że 4-5 razy częściej. Jak jest co sekundę, to musi się załadować więćej danych i może dlatego go przycina. W każdym razie coś chyba z tą częstotliwością ładowania sceny jest spieprzone... A nie mam zielonego pojęcia, który wpis za to odpowiada (jeśli taki w ogóle jest).
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

[DISPLAY]
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=400
[TERRAIN]
TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL=21
Moja propozycja.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Mam jeszcze jedną ciekawą sprawę. ;)

Nie mam zaznaczonej opcji "Use system time" ani w AS6 ani w FS9. Tymczasem nie mam fizycznej możliwości przełączenia się na inną porę dnia w FS. Wygląda to tak, że z nocy chcę zmienić przykładowo na dzień i po chwili niebo znów robi sę czarne a tex terenu po kilku minutach zmieniają się na night. Jedyna możliwość to zmienienie zegara komputerowego na czas lotu, jeśli chce się lecieć o innej godzinie. Co może powodować ową ciekawostkę? Wiadomo, że FS ma swoje zachcianki.., ale nic się nie dzieje bez powodu. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Stanisław a nie używasz np. Copilota? Tam jest opcja synchronizacji czasu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

To wlacz "Use system time". Mam tak od zawsze i nie ma najmniejszych problemów z dowolnym ustawianiem czasu w FS.
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Ok, czyli jest na odwrót. Use system time odłącza FS od czasu systemu a Use flight time łączy go z czasem naszego komputera. Dzięki Bartku.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Poniższe ustawienie obniża FPS o jakieś 3 w stosunku do default, ale poprawia grafikę.

[TERRAIN]
(...)
TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL=21
TERRAIN_TEXTURE_SIZE_EXP=8
TERRAIN_AUTOGEN_DENSITY=5
TERRAIN_USE_GRADIENT_MAP=1
TERRAIN_EXTENDED_TEXTURES=1
TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=20.0000
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=400.0000

TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=8
Obrazek
Noe
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radom

Post autor: Noe »

Może ktoś wie gdzie mogło wsysnąć mi plik fs9.cfg???
Nie mam go poprostu przepadł a fs działa poprawnie
Przeszukałem wszystkie dyski - BRAK
Pilot
Polish Aerobatic Team "Eagles"
www.eagles.pl

www.biltpolska.pl
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:Poniższe ustawienie obniża FPS o jakieś 3 w stosunku do default, ale poprawia grafikę.
To są maksymalne ustawienia, powyżej są ignorowane
TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=10.000000
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=40.000000
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Noe pisze:Może ktoś wie gdzie mogło wsysnąć mi plik fs9.cfg???
Nie mam go poprostu przepadł a fs działa poprawnie
Przeszukałem wszystkie dyski - BRAK
Gdzie znajduje się plik fs9.cfg Flight Simulatora 2004?

Plik znajduje się w C:/Documents and Settings/_nazwa użytkownika_/Application Data/Microsoft/FS9. Uwaga, domyślnie jest to folder ukryty, należy więc wejsć w Panel Sterowania, a następnie w menu Narzędzia -> Opcje folderów i w zakładce Widok zaznaczyć "Pokaż ukryte pliki i foldery".
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

zbyszek pisze:
D. Design pisze:Poniższe ustawienie obniża FPS o jakieś 3 w stosunku do default, ale poprawia grafikę.
To są maksymalne ustawienia, powyżej są ignorowane
TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=10.000000
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=40.000000
Tak? A 20.0 i 400.0 były podane na forum FS2004.com. A dlaczego powyższe stanowią górną granicę?
Obrazek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Noe - jesli i sposób Konrafa nie pomoże to zrób to podczes uruchomionego FS'a.
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Powyższe wartości na każdym forum są inne,
przeważnie im więcej - tym lepiej,
natomiast b. rzadko jest wyjaśnione co one dają, chociaż nazwy tych wartości mówią same za siebie.
Bierze się to stąd, że manipulowanie tymi wartościami na stosunkowo słabym kompie / zwłaszcza RAM / nie daje zauważalnego efektu.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Co masz na myśli mówiąc słaby RAM - czy 1.0GB jest ok czy słaby?(fs2004)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Słaby. 2GB jest ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Robicie Panowie OT. Kończąc go, 2GB do FS2004 jest ok ale bez przesady. Ja działam na 1 GB i nie narzekam.
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Przepraszam :oops:

Nawiązując do stwierdzenia Zbyszka, gdzie i skąd w takim razie można dowiedzieć się, jakie są te maksymalne wartości parametów grafiki?
Obrazek
ODPOWIEDZ