Temp. punktu rosy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Temp. punktu rosy
Może ktoś wie dlaczego w realu przy podawaniu warunków do startu podaje się pilotowi m. innymi temp. punktu rosy. Do czego to jest pilotowi niezbędne. Pozdrowienia
swidemir
"Para wodna obecna w powietrzu atm. przechodzi ze stanu gazowego w ciekły lub stały w wyniku kondensacji. Aby proces ten mógł zaistnieć, powietrze atm. musi być nasycone, a taki stan wystepuje najczęściej przy obniżeniu temp. powietrza aż do osiągnięcia temp. punktu rosy Pkt. rosy jest to temp., w której aktualna prężność pary wodnej staje się prężnością pary nasyconej."
Szczególnie dotyczy to powstawania mgieł. Im temp. p-ktu rosy bliższa temp. powietrza tym większa szansa jej wystąpienia.
Szczególnie dotyczy to powstawania mgieł. Im temp. p-ktu rosy bliższa temp. powietrza tym większa szansa jej wystąpienia.
Przecież widać, że koledze chodzi o METAR/ATIS chociaż nie potrafi tego nazwać... ale może i dobrze że zwracasz uwagę koledze na błądthewho pisze:Tak z ciekawosci to o jakie warunki do startu Ci chodzi?
Jeszcze nigdy nie slyszalem zeby podawali w warunkach do startu punkt rosy, conajwyzej aktualny wiatr.
-
PK
Jev nie lata w realu (chyba) ale zapewne nasłuchał się przez skanerek kontroli Okęcia. Thewho ma sporo do czynienia z real lataniem (na tyle że świetnie wie czym jest punkt rosy). Obaj się dziwią komunikatom o punkcie rosy jako "warunkom do startu". Ja też skoro frazeologia z 4x4 nic o tym nie wspomina. To prawdopodobnie dotyczy lotnisk klubowych (może też wojskowych), które nie maja stacji meteo i nie zapewniają pełnego METARu. W takim przypadku także "kierunek lotu po starcie" ma jakiś sens (bo nie ma procedur odlotowych).
Piotr
Piotr
Zapomniałeś jeszcze o QNH i widzialności.Swiderski pisze:Kolego, zbyt mało miałeś do czynienia jak widać z realem. Posłuchaj kolegów pilotów,jeżeli takich masz. Warunki do startu to kierunek i siła wiatru ,kierunek pasa do startu,temp. aktualna i temp. punktu rosy jak też kierunek lotu po starcie. Pozdrowienia.
Rzeczywiście PK ma rację i podaję się informacje o których wiadomo, że pilot jeszcze nie otrzymał.
(Poza tym, może i mam zbyt stare wydanie 4x4(?), ale u mnie mówią tylko o podawaniu temp. powietrza, a nie ma nic o punkcie rosy. Tak mówię, jeżeli już mamy trzymać się stricte przepisów.)
Kontrolerzy TWR w Poznaniu często, nie zawsze, podają w warunkach do startu punkt rosy.
Pytałem się ich czy podawanie tego jest obowiązkowe.
Jedni odpowiedzieli, że mało istotnych rzeczy nie podają, a inni podają bo twierdzą, że tak się przyjęło i może to być przydatne pilotom.
Punkt rosy częściej podają w warunkach do lądowania.
Pytałem się ich czy podawanie tego jest obowiązkowe.
Jedni odpowiedzieli, że mało istotnych rzeczy nie podają, a inni podają bo twierdzą, że tak się przyjęło i może to być przydatne pilotom.
Punkt rosy częściej podają w warunkach do lądowania.
Sławek
Ja nie twierdze, ze nie tylko ze wlasnie nigdy jeszcze tego nie slyszalem. Dlatego zadalem pytanie o jakie warunki do startu chodzi - co sie przez to rozumie. Te podawane tuz przed zdoda na start?SP-TFU pisze:Temperaturę punktu rosy można usłyszeć od wież nie tylko w realu ale również na vatsim. Podawał ją "ponadklasowy" RDB, który bez wątpienia ma właściwe 4x4.
Chodzi o sytuacje gdy nie ma ATIS'u?
Podajcie jakis kontkretny przyklad: gdzie, kiedy, jaki lot, jakie lotnisko itd
Dziwnie sie czyta tego posta. Akutat Jarek (SP-TFU) jak i Bartek (thewho) naleza do zawodowych pilotow z duzym nalotem. Przynajmniej jeden z nich ( ten ktorego lepiej znam
jest inzynierem-pilotem), a 2-gi (ten ktorego mniej znam!) czynnym zawodowo. Chyba warto posluchac co maja do powiedzenia? O Bartku niewiele moge powiedziec, ale o Jarku wiecej. Nie dosc, ze jest po Politechnice Rzeszowskiej, to ma duze doswiadczenie jako pilot sportowy Aeroklubu Czestochowskiego. Moim zdaniem ich wiedza raczej jest niepodwazalna!
Obu wymieniowych wyzej Panow prosilbym o wyjasnienie, po jakiego diabala komus jest potrzebna temperatura rosy??? Dla samolotow sportowych nie ma to najmniejszego znaczenia, nawet tych startujacyh z lotnisk trawiastych, a "pasazery" kontroluja komputeorwo nacisk na osie podwozia i reguluja (wypadek Airbusa w W-wie) "ABS-y" automatcznie.
Obu wymieniowych wyzej Panow prosilbym o wyjasnienie, po jakiego diabala komus jest potrzebna temperatura rosy??? Dla samolotow sportowych nie ma to najmniejszego znaczenia, nawet tych startujacyh z lotnisk trawiastych, a "pasazery" kontroluja komputeorwo nacisk na osie podwozia i reguluja (wypadek Airbusa w W-wie) "ABS-y" automatcznie.