Ukrywanie modeli samolotów
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Ukrywanie modeli samolotów
W jaki sposób można spowodować, by modele samolotów, znajdujące się w folderze Aircraft, nie wyświetlały się w menu FSa? Czy jest na to jakiś wpis w cfg?
Chodzi mi o taki efekt, jaki jest widoczny na przykład przy instalowaniu AI - wgrywa się kupa maszyn, ale nie są one "flyable", tylko na potrzeby samego trafficu. Jak to zrobić? Dziękuję!
Chodzi mi o taki efekt, jaki jest widoczny na przykład przy instalowaniu AI - wgrywa się kupa maszyn, ale nie są one "flyable", tylko na potrzeby samego trafficu. Jak to zrobić? Dziękuję!
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Witam! mój pierwszy post tu, na forum, choć czytam je już od dłuższego czasu.
Editable 0/1 w aircraft.cfg jest używane przez program FSEdit. Jeśli editable=0 FSEdit nie wprowadzi żadnych zmian do plików aircraft.cfg i *.air - traktuje je jako read-only, w przypadku editable=1 (bądź jego braku) przy pomocy FSEdit można wprowadzać zmiany w parametrach samolotu.
Niestety FSEdit potrafi nieźle namieszać w konfiguracji samolotu (niektóre parametry są zmieniane przez samo otworzenie plików samolotu), dlatego raczej się odradza jego używania.
Samo wprowadzenie komendy editable w aircraft.cfg jest przez FS9 ignorowane.
Editable 0/1 w aircraft.cfg jest używane przez program FSEdit. Jeśli editable=0 FSEdit nie wprowadzi żadnych zmian do plików aircraft.cfg i *.air - traktuje je jako read-only, w przypadku editable=1 (bądź jego braku) przy pomocy FSEdit można wprowadzać zmiany w parametrach samolotu.
Niestety FSEdit potrafi nieźle namieszać w konfiguracji samolotu (niektóre parametry są zmieniane przez samo otworzenie plików samolotu), dlatego raczej się odradza jego używania.
Samo wprowadzenie komendy editable w aircraft.cfg jest przez FS9 ignorowane.
Stas!
Sciagnij sobie FlusiFix . To bardzo popularny program w Mnimcach. Jest w wersji anglo- i niemiecko-jezycznej. Wersja do FS9 nie wymaga rejestracji, do FS X tak. Rej. jest darmowa. Za jego pomoca zalatwisz praktycznie calkowita konfiguracje fs-ow bez grzebania w *cfg. Do tego wszystko mozna odwrocic kliknieciem myszy. Autor tego programu dokladnie wie co robi!
Sciagnij sobie FlusiFix . To bardzo popularny program w Mnimcach. Jest w wersji anglo- i niemiecko-jezycznej. Wersja do FS9 nie wymaga rejestracji, do FS X tak. Rej. jest darmowa. Za jego pomoca zalatwisz praktycznie calkowita konfiguracje fs-ow bez grzebania w *cfg. Do tego wszystko mozna odwrocic kliknieciem myszy. Autor tego programu dokladnie wie co robi!
-
PZL Belfegor
- Moderator

Czy robisz w ten sposób:D. Design pisze:Kelso, jakie maski? Wg pliku readme, maski (np. "PAI*") używa się wtedy, gdy mamy do czynienia z dużą ilością maszyn. A ja chcę ukryć defaultowego b737. Wybieram jego folder i program nie widzi pliku -air.
-wypakowujesz archiwum, uruchamiasz program
-edit: Add Aircraft Folder (tu wybierasz folder z Twoim 737 do ukrycia), folder wyświatla się w głównym oknie programu
-edit: Batch Update .air files. Jeśli wybrałeś tylko jeden folder, nie przejmuj się, że nie wyświetla się żadna lista. Wybierz "Hide Aircrafts" i kliknij "Update Now". Volia!
-
PZL Belfegor
- Moderator

Dziwne, specjalnie sprawdziłem u siebie i działa - może to "urok" defaultowego 737, w takim wypadku przetestuj na jakimś dodatkowym samolocie. Jeśli zadziała, to znaczy, że domyślne samoloty mają jakiś "myk" w .cfg (choć nie wydaje mi się to specjalnie prawdopodobne). Używasz najnowszej wersji programu?
No wiesz, coś ostatnio masz o mnie kiepskie zdanie...PZL Belfegor pisze:przetestuj na jakimś dodatkowym samolocie. Jeśli zadziała, to znaczy, że domyślne samoloty mają jakiś "myk" w .cfg
Sprawdzałem z czterema samolotami default a także 737 POSKY i jeszcze dwoma innymi dodatkami. Naciskam "Hide ... ", pojawia się komunikat, że samoloty będą ukryte, ale nadal każdy z nich jest obecny w menu.
Ostatnio zmieniony sob 26 maja, 2007 00:20 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Dlaczego, co takiego napisałem?D. Design pisze:No wiesz, coś ostatnio masz o mnie kiepskie zdanie...![]()
Tylko staram się Ci pomócDziwne, specjalnie sprawdziłem u siebie i działa - może to "urok" defaultowego 737, w takim wypadku przetestuj na jakimś dodatkowym samolocie. Jeśli zadziała, to znaczy, że domyślne samoloty mają jakiś "myk" w .cfg (choć nie wydaje mi się to specjalnie prawdopodobne). Używasz najnowszej wersji programu?
Teraz sprawdziłem na deafaultowym 737 i też mi nie chce zniknąć - a samoloty z pakietu AI Danny`go bez problemu mogę ukrywać/pokazywać. Ciekawa sprawa, może programik działa tylko dla samolotów AI? Do ukrywania samolotów innych niż AI nigdy go nie używałem...
Nie do końca to prawda, bo głównie zależy to od stopnia uproszczenia .air, ale gdy nie ma panelu to FS podkłada sobie "odpowiedni" defaultowy z czego zresztą mogą wynikać problemy typu lądowanie na przednim kole, jumping, flater itp.tidit pisze:Brak dobrze odwzorowanych plików air oraz współpracy panelu z modelem.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Stanisław, rozumiem, że nadal Ci się nie udało schować 737? Może zrobisz tak (jeśli nie masz zamiaru latać defaultowym 737)-ściągniesz model AI dla 737-400, ukryjesz go za pomocą BBQ (z ukrywaniem samolotów AI u mnie nie było nigdy żadnego kłopotu, zawsze działało), następnie skopiujesz plik .air i przypiszesz go do domyślnego 737? Wtedy samolot nie będzie sie pojawiał w oknie wyboru, ale nie przestanie latać jako AI-nie wiem jak to wpłynie na jego zachowanie w powietrzu, ale jakichś drastycznych zmian być nie powinno.
Obadajcie to:
http://www.logiquewerks.com/
a dokładniej:
http://logiquewercks.plymouthreliable.c ... gtool.html
Dokładnie przeczytajcie stronkę, bo jest na niej podany login i hasło do pliku.
P.S.
Udało sie wam wypakowac to z archwium?
http://www.logiquewerks.com/
a dokładniej:
http://logiquewercks.plymouthreliable.c ... gtool.html
Dokładnie przeczytajcie stronkę, bo jest na niej podany login i hasło do pliku.
P.S.
Udało sie wam wypakowac to z archwium?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta