Ukrywanie modeli samolotów

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Ukrywanie modeli samolotów

Post autor: D. Design »

W jaki sposób można spowodować, by modele samolotów, znajdujące się w folderze Aircraft, nie wyświetlały się w menu FSa? Czy jest na to jakiś wpis w cfg?
Chodzi mi o taki efekt, jaki jest widoczny na przykład przy instalowaniu AI - wgrywa się kupa maszyn, ale nie są one "flyable", tylko na potrzeby samego trafficu. Jak to zrobić? Dziękuję!
Obrazek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Nie wiem jak w FS9,ale w FSX mnie to się udało poprzez wywalenie z katalogu samolotu panelu.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Przez "editable=1/0" w cfg maszyny, są też programy do tego i np. opcja w pai_instaler'ze
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

BBQ HideAI na Avsimie.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Wojtku, zmieniłem editable na 0 i nic to nie dało. Identyczny efekt przyniosło skasowanie panelu. Ale zdaje się, że program który podał Dymitr to to, czego szukałem - sprawdzę dzisiaj. Dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
empeck
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPIN

Post autor: empeck »

Witam! mój pierwszy post tu, na forum, choć czytam je już od dłuższego czasu.

Editable 0/1 w aircraft.cfg jest używane przez program FSEdit. Jeśli editable=0 FSEdit nie wprowadzi żadnych zmian do plików aircraft.cfg i *.air - traktuje je jako read-only, w przypadku editable=1 (bądź jego braku) przy pomocy FSEdit można wprowadzać zmiany w parametrach samolotu.

Niestety FSEdit potrafi nieźle namieszać w konfiguracji samolotu (niektóre parametry są zmieniane przez samo otworzenie plików samolotu), dlatego raczej się odradza jego używania.

Samo wprowadzenie komendy editable w aircraft.cfg jest przez FS9 ignorowane.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki za informacje!

Dymitr, BBQ HideAI nie działa - nie widzi w ogóle plików -air w żadnym samolocie.
Obrazek
Kelso
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: Kelso »

Działa, działa - i to dobrze. Trzeba go tylko dobrze ustawić (odpowiednie maski dla nazw samolotów, które mają być ukryte). Na początku też stękałem, ale w końcu zajarzyłem o co tam chodzi. Powodzenia !
uminus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: uminus »

Samoloty można zrobić niewidoczne edytując plik .air programem AirEd, linijka aircraft type powinna być ustawiona na 2 :) Tylko to trochę zabawy z tym jest ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Kelso, jakie maski? Wg pliku readme, maski (np. "PAI*") używa się wtedy, gdy mamy do czynienia z dużą ilością maszyn. A ja chcę ukryć defaultowego b737. Wybieram jego folder i program nie widzi pliku -air.
Obrazek
uminus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: uminus »

http://www.simradar.com/File/2363/AirEd ... _1_51.html

Ściągnij to, 200kb ledwie, a działa ;)
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Stas!
Sciagnij sobie FlusiFix . To bardzo popularny program w Mnimcach. Jest w wersji anglo- i niemiecko-jezycznej. Wersja do FS9 nie wymaga rejestracji, do FS X tak. Rej. jest darmowa. Za jego pomoca zalatwisz praktycznie calkowita konfiguracje fs-ow bez grzebania w *cfg. Do tego wszystko mozna odwrocic kliknieciem myszy. Autor tego programu dokladnie wie co robi!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

D. Design pisze:Kelso, jakie maski? Wg pliku readme, maski (np. "PAI*") używa się wtedy, gdy mamy do czynienia z dużą ilością maszyn. A ja chcę ukryć defaultowego b737. Wybieram jego folder i program nie widzi pliku -air.
Czy robisz w ten sposób:
-wypakowujesz archiwum, uruchamiasz program
-edit: Add Aircraft Folder (tu wybierasz folder z Twoim 737 do ukrycia), folder wyświatla się w głównym oknie programu
-edit: Batch Update .air files. Jeśli wybrałeś tylko jeden folder, nie przejmuj się, że nie wyświetla się żadna lista. Wybierz "Hide Aircrafts" i kliknij "Update Now". Volia!
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Dymitr, dokładnie tak. Tyle, że bez żadnego efektu.

Sprawdzę te dwa powyższe programy, dzięki za linki!
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Dziwne, specjalnie sprawdziłem u siebie i działa - może to "urok" defaultowego 737, w takim wypadku przetestuj na jakimś dodatkowym samolocie. Jeśli zadziała, to znaczy, że domyślne samoloty mają jakiś "myk" w .cfg (choć nie wydaje mi się to specjalnie prawdopodobne). Używasz najnowszej wersji programu?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor pisze:przetestuj na jakimś dodatkowym samolocie. Jeśli zadziała, to znaczy, że domyślne samoloty mają jakiś "myk" w .cfg
No wiesz, coś ostatnio masz o mnie kiepskie zdanie... :P

Sprawdzałem z czterema samolotami default a także 737 POSKY i jeszcze dwoma innymi dodatkami. Naciskam "Hide ... ", pojawia się komunikat, że samoloty będą ukryte, ale nadal każdy z nich jest obecny w menu.
Ostatnio zmieniony sob 26 maja, 2007 00:20 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

D. Design pisze:No wiesz, coś ostatnio masz o mnie kiepskie zdanie... :P
Dlaczego, co takiego napisałem?
Dziwne, specjalnie sprawdziłem u siebie i działa - może to "urok" defaultowego 737, w takim wypadku przetestuj na jakimś dodatkowym samolocie. Jeśli zadziała, to znaczy, że domyślne samoloty mają jakiś "myk" w .cfg (choć nie wydaje mi się to specjalnie prawdopodobne). Używasz najnowszej wersji programu?
Tylko staram się Ci pomóc ;)
Teraz sprawdziłem na deafaultowym 737 i też mi nie chce zniknąć - a samoloty z pakietu AI Danny`go bez problemu mogę ukrywać/pokazywać. Ciekawa sprawa, może programik działa tylko dla samolotów AI? Do ukrywania samolotów innych niż AI nigdy go nie używałem...
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

No właśnie w tym tkwi problem - co różni samoloty AI od tych zwykłych oprócz kiepskiej jakości modelu i braku panela???
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Brak dobrze odwzorowanych plików air oraz współpracy panelu z modelem.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

tidit pisze:Brak dobrze odwzorowanych plików air oraz współpracy panelu z modelem.
Nie do końca to prawda, bo głównie zależy to od stopnia uproszczenia .air, ale gdy nie ma panelu to FS podkłada sobie "odpowiedni" defaultowy z czego zresztą mogą wynikać problemy typu lądowanie na przednim kole, jumping, flater itp.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

wibwk pisze:gdy nie ma panelu to FS podkłada sobie "odpowiedni" defaultowy
Nigdy się z tym nie spotkałem!
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Stanisław, rozumiem, że nadal Ci się nie udało schować 737? Może zrobisz tak (jeśli nie masz zamiaru latać defaultowym 737)-ściągniesz model AI dla 737-400, ukryjesz go za pomocą BBQ (z ukrywaniem samolotów AI u mnie nie było nigdy żadnego kłopotu, zawsze działało), następnie skopiujesz plik .air i przypiszesz go do domyślnego 737? Wtedy samolot nie będzie sie pojawiał w oknie wyboru, ale nie przestanie latać jako AI-nie wiem jak to wpłynie na jego zachowanie w powietrzu, ale jakichś drastycznych zmian być nie powinno.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Wiesz, przypisałem wszystkie niepotrzebne samoloty jako manufacturer Flight Simulator Traffic i mi to nie przeszkadza. Dzięki za pomoc!
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Obadajcie to:
http://www.logiquewerks.com/
a dokładniej:
http://logiquewercks.plymouthreliable.c ... gtool.html
Dokładnie przeczytajcie stronkę, bo jest na niej podany login i hasło do pliku.

P.S.
Udało sie wam wypakowac to z archwium?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ