Europejskie Technikum Lotnicze nr 9 im. Bohaterów Narwiku.
Moderator: PZL Belfegor
Europejskie Technikum Lotnicze nr 9 im. Bohaterów Narwiku.
Witam. Jestem miłośnikiem lotnictwa i oczywiście chciałbym zostać pilotem(szybowc a później się zobaczy) i szkołę którą mam na oku jest to właśnie technikum. Chciałbym pójść do klasy technik awionik lotniczy. Proszę wszystkich absolwentów/uczniów tej szkoły aby nieco przybliżyli trochę informacji (praktytki, przedmioty związan z lotnictwem, poziom nauki, it.itd.)
Chodzę do tej szkoły. Jeśli chcesz być pilotem, to raczej ona Ci w tym nie pomoże, chyba, że jak już będziesz mechanikiem to raczej przyda Ci się zdobyta wiedza, podczas odpowiedzi na pytania z zakresu mechaniki podczas LKE na licencje pilota.
Praktyki mamy w PLL LOT od klasy 2.
www.narwik.edu.pl masz liste przedmiotow. Po reszte zapraszam na gg.
Pzdr.
Praktyki mamy w PLL LOT od klasy 2.
www.narwik.edu.pl masz liste przedmiotow. Po reszte zapraszam na gg.
Pzdr.
Aktualnie poszukujemy do pracy
MECHANIK LOTNICZY
http://www.lot.com/Portal/PL/aspx/About ... _5963.aspx
Jednak dobrze ze jestem na mechaniku
MECHANIK LOTNICZY
No właśnie, jesteśmypla031 pisze:Aktualnie poszukujemy do pracy
MECHANIK LOTNICZY
Ogólnie polecamy Ci tą szkołę, wiele się nauczysz. Idąc na awionika, po skonczeniu tej klasy masz tytuł awionika i masz dużą wiedzę o elektonice, jak coś...
-
Snajper
Cześć!miechel pisze:Jednak nadal mam dylemat czy iśc na awionika czy mechanika.
Ja jestem teraz obecnie na 4 letnim Technikum na profilu "Mechanik Lotniczy", niestety w Sosnowcu
Pozdrówka dla całego AZTEC-a!!!
Ano..mogli jeszcze napisać ile zarabiją http://www.lot.com/Portal/PL/aspx/About_Us__Career_5963.aspx Żartuje
Jak to nam tłumaczą awionik nie istniał by bez mechanika. Awionik zajmuje się całym osprzętem elektronicznym głównie kokpitu, a mechanik zajmuje się resztą. Jak to u nas awionicy mówią: Będziecie wyciągać siedzenia z samolotów. Dobre i to jak jest to dla Ciebie frajdą. Oni za to będą siedzieli bez pracy bo nie zawsze trzeba kable wymieniać 
A sa jakies badania? Zastanawiam sie wlasnie, czy isc do tego technikum, poniewaz tez interesuje sie lotnictwem (to chyba oczywiste
) Czy potrzebna jest rozlegla wiedza o pradzie? Rozrozniam polaczenie szeregowe od rownoleglego, cos tam o oporach i prawie Kirchoffa pamietam, ale na tym sie konczy ;/ Z praktyki, to wlasciwie nigdy lutownicy w reku nie trzymalem
. Gdy skończę te technikum i zdam mature, to mam jakiesz szanse na studia w Rzeszowie?
Witam. Teraz to mam dylemat czy wogóle iść do tej szkoły. Otóż dowiedziałem się (od ucznia tej szkoły) ża po tej szkole znajde pracę, ale co najwyżej bede pilnował narzędzi i sprzątał hangar za 1000- 1500 zł miesięcznie (niedawno też sie dowiedziałem że moge pracować jako obsługa naziemna, ale dokładniej jako kto to niewiem. Moze wy mi powiecie?). Dyrektor szkoły na dniu otwartym mówił że mamy pracę gwarantowaną po tej szkole z zarobkami rzędo 10000 zł (nie, nie przesłyszałem się). Teraz nie wiem czy iść do LO i skończyć studia o kierunku lotniczym, czy iść do tego technikum i również skończyć studia. A do technikum bym miał daleko (mieszkam na Żoliborzu). A np. po politechnice warszawskiej bym miał tytuł inżyniera a nie mechanika
POMOCY!!!!!
Jeszcze jedno. Najlepszym uczniem to może nie jestem, a nie wiem jak jest na PW na wydziale MEiL (z czego mature rosrzerzoną itp.), lub na WAT.
Jeszcze jedno. Najlepszym uczniem to może nie jestem, a nie wiem jak jest na PW na wydziale MEiL (z czego mature rosrzerzoną itp.), lub na WAT.
Jeżeli należysz do uczniów mniej pilnych ze średnią 2.0 na koniec gimnazjum to na pewno jak skończysz szkołę to dostaniesz prace za 1500zł. jeżeli jednak dobrze się uczysz to bez problemów zdasz egzamin zawodowy po 4 klasie i dzięki niemu będziesz mieć certyfikat i płaca jak na początek bedzie się wahała od 4500-6500zł 
1.tym certyfikatem dopuszczą mnie do bardziej odpowiedzialnych zadań niż sprzątanie hangaru ?
2. Czy po tym technikum (chce iść na technik mechanik) mam większe szanse się dostać na politechnike warszawską na wydzial MEiL?
3. Czy więcej zarabia mechanik czy awionik? I na których jest większe zapotrzebowanie?
4. Skoro pilot w Locie zarabia na lotach krajowych 5-6 tys. zł to jakim cudem mechanik moze zarabiać podobnie??!!
2. Czy po tym technikum (chce iść na technik mechanik) mam większe szanse się dostać na politechnike warszawską na wydzial MEiL?
3. Czy więcej zarabia mechanik czy awionik? I na których jest większe zapotrzebowanie?
4. Skoro pilot w Locie zarabia na lotach krajowych 5-6 tys. zł to jakim cudem mechanik moze zarabiać podobnie??!!
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
Bardzo mądra decyzja(chce iść na technik mechanik)
Tak dopuszczą Cię nawet do mycia podłogi <joke>. Jak masz certyffikat to masz bardziej odpowiedzialne zajęciamiechel pisze:1.tym certyfikatem dopuszczą mnie do bardziej odpowiedzialnych zadań niż sprzątanie hangaru ?
Takmiechel pisze:2. Czy po tym technikum (chce iść na technik mechanik) mam większe szanse się dostać na politechnike warszawską na wydzial MEiL?
Zarabiają podobnie nie jestem w stanie powiedzieć kto więcej ale różnice są minimalne a zapotrzebowanie jest większe na mechanikówmiechel pisze:3. Czy więcej zarabia mechanik czy awionik? I na których jest większe zapotrzebowanie?
Nie wiem ile zarabia pilot LOTu na krajówkach, wiem ile zarabia mechanik miesięczniemiechel pisze:4. Skoro pilot w Locie zarabia na lotach krajowych 5-6 tys. zł to jakim cudem mechanik moze zarabiać podobnie??!!
No bo mechanik jednak nie myje podłogi tylko konserwuje i naprawia to, czym pilot lata. Po prostu, widocznie mało jest mechaników lotniczych a zapotrzebowanie coraz większe a przecież ofertą 1500zł go nie skuszą, bo wolałby raczej iść do Anglii i jako zwykły mechanik będzie zarabiał od 1400-2000 funtów+duża możliwość nadgodzinmiechel pisze: 4. Skoro pilot w Locie zarabia na lotach krajowych 5-6 tys. zł to jakim cudem mechanik moze zarabiać podobnie??!!
Kuba
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPWA
No i się zmieniła trochę strona naszej szkoły
www.narwik.edu.pl
i mamy też swoje forum
www.narwik-forum.o7.pl/
www.narwik.edu.pl
i mamy też swoje forum
www.narwik-forum.o7.pl/
Nawet po gastronomiku możesz.
W PRz nic za to, że skończysz to technikum nie dostajesz ( jakiś extra punktów ). Fakt, na pewno się ucieszą, ale mimo wszystko najważniejsza jest matura. Jest obszeerny temat o PRz. Poczytaj. Jest tam też opisany sposób rekrutacji ...
http://www.prz.rzeszow.pl/
Powodzenia
I nie pal tyle zioła
W PRz nic za to, że skończysz to technikum nie dostajesz ( jakiś extra punktów ). Fakt, na pewno się ucieszą, ale mimo wszystko najważniejsza jest matura. Jest obszeerny temat o PRz. Poczytaj. Jest tam też opisany sposób rekrutacji ...
http://www.prz.rzeszow.pl/
Powodzenia
I nie pal tyle zioła
Marcin
no wiem... a zadam Panu pytanie.. dlaczgo nie mialbym byc tym najlepszym
czy w tym technikum jest internat?? i skoro sa kursy samolotwoe to oznacza z juz bede mial wieksze doswiadczenie wsrod samolotow... A co do matury to jak mi poweidzal facet od matmy ''zawsze mozesz leciec z podrecznikiem z technikum a jak Ci si nudzie wez do reki z liceum i bedziesz mial napisana mature super''. Ale tak szczerze Panowie to co bardziej polecacie dobre liceum czy to technikum