[ważne] sygnał ostrzegawczy na lotnisku - czerwona flara

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

ATI
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

[ważne] sygnał ostrzegawczy na lotnisku - czerwona flara

Post autor: ATI »

Witam,
Przed chwilą przeczytałem w internecie, że czerwona flara (raca/rakieta) oznacza "bez względu na poprzednie instrukcje - nie lądować". Nie wiem jednak czy tu chodziło o zwykłą flarę ostrzegawczą i również nie wiem w jakich sytuacjach są wystrzeliwane, ale parę miesięcy temu jak byłem u brata w Warszawie, w kierunku Okęcia zauważyłem czerwoną flarę. Nikt nie wiedział co to jest, ale dzisiaj pomyślałem, że może to był jakiś alarm (?). Wiecie co to mogło być?
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Na Okeciu nikt nie strzela rakietami bo mozna by sobie albo komus zrobic krzywde.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Takie 'procedury' to tylko w przypadku utraty łączności. Chyba nic takiego się ostatnio nie działo wiec....
Marcin
ATI
Cadet
Cadet

Możliwe, że to było tylko w kierunku Okęcia, ale nie na Okęciu, np. parę km bliżej. Dzięki za odpowiedź, wolałem się upewnić.
Maciej Nowak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Nowowiśniowa

Post autor: Maciej Nowak »

Na przykład w Warszawie jeżeli są loty za wyciągarką i szybowiec nie wyczepi liny to wyciągarkowy dysponuje właśnie czerwoną racą. :)
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Oczywiscie caly czas jest mowa o Okeciu.
ATI
Cadet
Cadet

O Okęciu lub o terenie pomiędzy Ursynowem/Żoliborzem a Okęciem. Gdzieś tam była wystrzelona flara i nie wiem właśnie skąd. Podejrzewałem Okęcie, ale teraz to już zupełnie nie wiem co jest (było) grane ;p Może ktoś po prostu kupił na stadionie X lecia racę i sobie wystrzelił? Od tak, dla jaj? Tego się nie dowiemy, ale spekulować można ;)
Awatar użytkownika
unio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: unio »

ATI pisze:O Okęciu lub o terenie pomiędzy Ursynowem/Żoliborzem a Okęciem. Gdzieś tam była wystrzelona flara i nie wiem właśnie skąd. Podejrzewałem Okęcie, ale teraz to już zupełnie nie wiem co jest (było) grane ;p Może ktoś po prostu kupił na stadionie X lecia racę i sobie wystrzelił? Od tak, dla jaj? Tego się nie dowiemy, ale spekulować można ;)
po ostatnich wyczynach sadze ze to byli kibice legii :lol:
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Jeśli to było kilka miesięcy temu to może podczas tej akcji coś takiego miało miejsce:
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php? ... 659&nseq=6
PK

Post autor: PK »

Artur - w Warszawie praktycznie codziennie ktoś, gdzieś odpala racę albo robi sobie serię fajerwerków - bo to jest... zabronione. Na 99% widziałeś coś takiego. Ostatnie 1% prawdopodobieństwa zostaje na wyciągarkowego, który zauważył iż wieczorny AF do Paryża się nie wyczepił i zadysponował.

Piotr
ATI
Cadet
Cadet

@2up,
A wiesz, że to możliwe? Flara czerwona była na pewno. Nie była to zwykła raca jakich używa się na sylwestra. Ta leciała i paliła się przez dłuższy czas, wydawało się nawet, że w ogóle się nie ruszała, ale jednak chyba wolno opadała. To wyglądało jak takie czerwone, silne światło... Nad morzem pomyślałbym, że jakaś jednostka tonie, a tu?...
thewho
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: thewho »

Maciej Nowak pisze:Na przykład w Warszawie jeżeli są loty za wyciągarką i szybowiec nie wyczepi liny to wyciągarkowy dysponuje właśnie czerwoną racą. :)
I rozumiem, ze zgodnie ze znaczeniem czerwonej flary ktore wczesniej opisal kolega szybowiec nie laduje tylko czeka w "holdingu" ;)
ODPOWIEDZ