[FS2004] ::: Technika trymowania samolotu

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

[FS2004] ::: Technika trymowania samolotu

Post autor: budyniek »

Witam,

Ostatnio trenuję trymowanie samolotu, szczególnie w czasie startu i podejścia do lądowania.
Czyli nie korzystam z autopilota :P.
Robię to przypisując na Joystick'u dwa przyciski np. dla steru wysokości odpowiednio góra i dół, a kierunek koryguję lotkami za pomocą joysticka.
Wiem, że ktoś kiedyś pisał na forum (nie mogę odkopać), że podczas startu samolotu słychać jak w kokpicie pilot sterujący ustawia trymer - charakterystyczny dzwięk - czyli rozumiem, że jest to jakaś dźwignia?!

Moje pytanie brzmi: czy wy używacie przycisków (joystick, klawiatura) do trymowania czy też może jakiejś dżwigni, tak jak przy throttle?
Czasami się bardzo denerwuje, gdyż pojedynczy "klinięcie" zmiany ustawienia trymera jest za duże i muszę ciągle korygować.
Dzięki z góry za odpowiedź,
Kris
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Re: ::: Technika trymowania samolotu

Post autor: konraf »

budyniek pisze:gdyż pojedynczy "klinięcie" zmiany ustawienia trymera jest za duże i muszę ciągle korygować.
Zmień sobie na skali Repeat. Ja mam na max w prawo i trymowanie przypisanymi klawiszami na joy jest bez problemu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
unio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: unio »

budyniek pisze:że podczas startu samolotu słychać jak w kokpicie pilot sterujący ustawia trymer - charakterystyczny dzwięk - czyli rozumiem, że jest to jakaś dźwignia?!
Kris

z tego co wiem lub mi sie wydaje to trymer ma postac "koła", a tak wogole to jaki to dziwęk bo jestem ciekaw ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

unio pisze:a tak wogole to jaki to dziwęk bo jestem ciekaw ;)
cyk cyk cyk cyk ;)
W niektórych soundpackach jest ten dźwięk zawarty.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

unio pisze:z tego co wiem lub mi sie wydaje to trymer ma postac "koła", a tak wogole to jaki to dziwęk bo jestem ciekaw ;)
Zdanie zaczynamy z dużej/wielkiej litery.

To "koło" to tylko wizualizacja pracy trymera, nie kręcisz tym kołem, tylko masz od tego przyciski na joke'u.
Dodatkowo do ustawiania trymera do startu często jest dodatkowa "wajcha", np. w B767.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

To "koło" to tylko wizualizacja pracy trymera, nie kręcisz tym kołem, tylko masz od tego przyciski na joke'u.
Możesz zarówno kręci kołem, jak i użyć przycisków na wolancie (jest to pewnie po prostu wygodniejsze). W mniejszych samolotach (GA) możesz nawet nie mieć przycisków na drążku i jesteś zmuszony kręcić kołem.
Przykładowo:
b737.org.uk pisze: Trim can be applied by electric trim switches, autopilot or a manual trim wheel.
Awatar użytkownika
empeck
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPIN

Post autor: empeck »

Ja do trymowania wysokości używam pokrętełka na przepustnicy (x52), Wg mnie jest rewelacyjne i całkiem dokładne.
damianosk
Cadet
Cadet

Post autor: damianosk »

Nie rozumiem do końca do czego jest ten trymer tak naprawdę? Mógłby ktoś przybliżyć mi to? I gdzie go znajdę w Mooney Bravo?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Nie rozumiesz, czy po prostu pytasz w pierwszym temacie o trymowaniu jaki znalazłeś?
viewtopic.php?p=10356
Poniższy opis dotyczy prawdziwego M20M, więc może odbiegać od FS-owej wersji.
Mooney Bravo ma elektryczny system trymowania, sterowany kołem (trymer steru wysokości ) i przyciskami nad przepustnicą (trymer steru kierunku). Ster wysokości jest trymowany poprzez zmianę kąta zaklinowania, ster kierunku przez zmianę kąta wychylenia (nie ma "tradycyjnej" klapki wyważającej). Trymeru lotek brak.
ODPOWIEDZ