[ważne] sygnał ostrzegawczy na lotnisku - czerwona flara
Moderator: PZL Belfegor
[ważne] sygnał ostrzegawczy na lotnisku - czerwona flara
Witam,
Przed chwilą przeczytałem w internecie, że czerwona flara (raca/rakieta) oznacza "bez względu na poprzednie instrukcje - nie lądować". Nie wiem jednak czy tu chodziło o zwykłą flarę ostrzegawczą i również nie wiem w jakich sytuacjach są wystrzeliwane, ale parę miesięcy temu jak byłem u brata w Warszawie, w kierunku Okęcia zauważyłem czerwoną flarę. Nikt nie wiedział co to jest, ale dzisiaj pomyślałem, że może to był jakiś alarm (?). Wiecie co to mogło być?
Przed chwilą przeczytałem w internecie, że czerwona flara (raca/rakieta) oznacza "bez względu na poprzednie instrukcje - nie lądować". Nie wiem jednak czy tu chodziło o zwykłą flarę ostrzegawczą i również nie wiem w jakich sytuacjach są wystrzeliwane, ale parę miesięcy temu jak byłem u brata w Warszawie, w kierunku Okęcia zauważyłem czerwoną flarę. Nikt nie wiedział co to jest, ale dzisiaj pomyślałem, że może to był jakiś alarm (?). Wiecie co to mogło być?
-
Maciej Nowak
- Cadet

- Skąd jesteś: Nowowiśniowa
O Okęciu lub o terenie pomiędzy Ursynowem/Żoliborzem a Okęciem. Gdzieś tam była wystrzelona flara i nie wiem właśnie skąd. Podejrzewałem Okęcie, ale teraz to już zupełnie nie wiem co jest (było) grane ;p Może ktoś po prostu kupił na stadionie X lecia racę i sobie wystrzelił? Od tak, dla jaj? Tego się nie dowiemy, ale spekulować można 
po ostatnich wyczynach sadze ze to byli kibice legiiATI pisze:O Okęciu lub o terenie pomiędzy Ursynowem/Żoliborzem a Okęciem. Gdzieś tam była wystrzelona flara i nie wiem właśnie skąd. Podejrzewałem Okęcie, ale teraz to już zupełnie nie wiem co jest (było) grane ;p Może ktoś po prostu kupił na stadionie X lecia racę i sobie wystrzelił? Od tak, dla jaj? Tego się nie dowiemy, ale spekulować można
Jeśli to było kilka miesięcy temu to może podczas tej akcji coś takiego miało miejsce:
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php? ... 659&nseq=6
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php? ... 659&nseq=6
-
PK
@2up,
A wiesz, że to możliwe? Flara czerwona była na pewno. Nie była to zwykła raca jakich używa się na sylwestra. Ta leciała i paliła się przez dłuższy czas, wydawało się nawet, że w ogóle się nie ruszała, ale jednak chyba wolno opadała. To wyglądało jak takie czerwone, silne światło... Nad morzem pomyślałbym, że jakaś jednostka tonie, a tu?...
A wiesz, że to możliwe? Flara czerwona była na pewno. Nie była to zwykła raca jakich używa się na sylwestra. Ta leciała i paliła się przez dłuższy czas, wydawało się nawet, że w ogóle się nie ruszała, ale jednak chyba wolno opadała. To wyglądało jak takie czerwone, silne światło... Nad morzem pomyślałbym, że jakaś jednostka tonie, a tu?...