PMDG 737-600/700/800/900
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Mam zainstalowana baze AIRAC 0702 dla PMDG i wszystko dziala poprawnie. Jednak kiedy planuje Trase w FMC, gdzie lotniskiem docelowym jest EPWA, to gdy wpisuje w pole, w ktorym sie wlasnie to Lotnisko docelowe wpisuje EPWA, na wyswietlaczu glownym w FMC na samym dole wyskakuje nastepujaca informacja: '' Err at 111, line 99''. I dalej kiedy chce wybrac Pas APP w warszawie, na ktorym bede ladowal to owych Pasow z EPWA nie ma. Nie ma nic. Nie moge rowniez zadnego SID'a lub STAR'a wybrac bo nie ma tam zadnej opcji do wyboru. Tak dzieje sie tylko w przypadku lotniska EPWA. Juz kilkakrotnie instalowalem rozne bazy AIRAC i wciaz to samo. Co oznacze to '' Err at 111, line 99'' i dlaczego tak jest ze w FMC nie ma Pasow DEP I APP jak i zarowno SID'ow i STAR'ow dla EPWA?? Czy moze mi ktos pomoc. Czy mieliscie podobny problem??
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Znaczy dokładnie to co widzisz, obejrzyj STAR w edytorze wyświetlającym numer rzędu/linii, w 99 będziesz miał pewnie błędnie zapisany HDG/TRK 111, pewnie jest samo 111, cała reszta nie działa bo jest błąd i interpreter odrzucił procedurę dla danego lotniska.DawidOlie pisze:wyskakuje nastepujaca informacja: '' Err at 111, line 99''.
Tak została ta sceneria stworzona i pewnych rzeczy nawet Afcadem się w pełni nie poprawi, ILS 11, PAPI29 itd. U siebie trochę przesunęłem pasy tak aby bardziej odpowiadały rzeczywistości, można póbować edytować ILS, ale ten z PL-VACC jest chyba dobry nie wnikałem.Kuba Mędrzycki pisze:Czy ktos jest mi w stanie odpowiedzieć, dlaczego kiedy ląduję na EPWA 11, VOR LOC uzbrojony, to nakierowuje mnie na pas z lekkim odchyleniem w prawo? Oczywiście, pogoda dobra itd. Trzy razy ostatnio podchodziłem na ten ILS i zawsze to samo. Przy czym, w przypadku np EPWA 33 wszystko jest w porządku.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wibwk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPWA
Wykonałem dzisiaj kilka lotów i za każdym razem, kiedy jestem na ziemi i daję F3 lub F4 "ciągnie" mi tylko jeden silnik. Konkretnie lewy, o ile ma to jakies znaczenie. Jeśli ruszam przepustnicą myszą lub wciskam przy starcie nit, wszystko jest ok. Jest to oczywiście uciążliwe głównie podczas kołowania. Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje i jak można rozwiązać ten problem?
Wciskałeś wcześniej klawisz E?Kuba Mędrzycki pisze:Wykonałem dzisiaj kilka lotów i za każdym razem, kiedy jestem na ziemi i daję F3 lub F4 "ciągnie" mi tylko jeden silnik. Konkretnie lewy, o ile ma to jakies znaczenie. Jeśli ruszam przepustnicą myszą lub wciskam przy starcie nit, wszystko jest ok. Jest to oczywiście uciążliwe głównie podczas kołowania. Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje i jak można rozwiązać ten problem?
Było:
viewtopic.php?t=1960&highlight=przepustnice
P.S.
Kup w koncu joya. Przeciez to nieduży wydatek, a frajda duża.
viewtopic.php?t=1960&highlight=przepustnice
P.S.
Bartek
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

Uważasz, że od ponad pół roku latam off i online bez joya?P.S.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kuba Mędrzycki, łącznie zmieniany 1 raz.
To po co na ziemi uzywasz F3 i F4? Nie masz przepustnicy na joy'u? Mniemam, że masz ale tak napisałeś pytanie, że nie wiadomo było o co chodzi.Kuba Mędrzycki pisze: Uważasz, że od ponad pół roku latam off i online bez joya?
Tak czy siak, odpowiedz na problem masz w linku podanym wyżej.
Bartek
Aztec.pl > Szkoła
-Instrukcja operacyjna dla 737
-poradnik do samolotu PMDG 737
-Instrukcja operacyjna dla 737
-poradnik do samolotu PMDG 737
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Chcesz mieć polski manual, a nie chce Ci się nawet przejrzeć wątku? Już na 2 stronie jest coś odnośnie holdingu, nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, bo nie napisałeś tego. Czego właściwie nie rozumiesz? Wprowadzanie holdingu nie jest wielką filozofią, manual raczej jest dosyć jasny (chyba, że masz kłopoty z angielskim). Samolot jednak potrafi wchodzić tylko direct, w innym przypadku kręć HDG (747 od PMDG już wybiera odpowiedni rodzaj wejścia). O jaką kwestię związaną z MA Ci chodzi?
Chcesz mieć polski manual, a nie chce Ci się nawet przejrzeć wątku? Już na 2 stronie jest coś odnośnie holdingu, nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, bo nie napisałeś tego.
Chodzi mi o opisanie procedury wejścia w HOLD, kiedy przełączyć z hdg na LNAV itp.Niejestem pewien czy temat niebył poruszany na forum, ponieważ niebyłem w stanie przejżeć 32 stron postów. Z opcji szukaj skorzystałem.
Co do MISSED APROACH ma kilka pytan, ale nieróbmy OT.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Jeśli wchodzisz direct, to możesz cały czas używać LNAV. Jeśli musisz wykonać wejście równoległe lub na łezkę, skorzystaj z HDG, wykonaj wejście, na LNAV możesz przełączyć jak będziesz na fioletowej linii (patrz na ND).Chodzi mi o opisanie procedury wejścia w HOLD, kiedy przełączyć z hdg na LNAV itp.
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

Czy ktoś wie, co może być przyczyną nieprecyzyjnego ustawienia się samolotu na zadany kierunek? Od wczoraj kiedy kręcę HDG np. na 070, samolot leci średnio o 3,4 stopnie w prawo w stosunku do zadanego kierunku. Podobnie jest z ustawianiem na ILS. Po "stabilizacji", mam kilkustopniowy odchył w stosunku do osi pasa. I nie ma znaczenia jakie to lotnisko. Próbowałem na 4ch różnych i zawsze to samo. Proszę o radę.
-
lelumpolelum
- Cadet

- Skąd jesteś: EPGL/EPRZ
Może masz ustawiony kurs "true" a nie "mag"? i stąd te różnice.Kuba Mędrzycki pisze:Czy ktoś wie, co może być przyczyną nieprecyzyjnego ustawienia się samolotu na zadany kierunek? Od wczoraj kiedy kręcę HDG np. na 070, samolot leci średnio o 3,4 stopnie w prawo w stosunku do zadanego kierunku. Podobnie jest z ustawianiem na ILS. Po "stabilizacji", mam kilkustopniowy odchył w stosunku do osi pasa. I nie ma znaczenia jakie to lotnisko. Próbowałem na 4ch różnych i zawsze to samo. Proszę o radę.
Dokładnie o to chodzi. Wysoka wartość dewiacji, w związku z tym różnica pomiędzi true a magnetic będzie znaczna i równa dewiacji.Znany kurs pasa i znana dewiacja magnetyczna?
Ale sprawdż proszę. Jeżeli wynik będzie zgodny z wyżej założonym masz "zepsuty" plik magdec.bgl.
Jak to poprawić opiszę po Twoim sprawdzeniu.
Pozdrawiam
Grzesiek
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Deklinacja czy dewiacja na tym poziomu dyskusji może być używana zamiennie.Deklinacji ?
Dewiacja magnetyczna - inaczej zboczenie magnetyczne, czyli odchylenie igły magnetycznej od południka magnetycznego - krótka i mało precyzyjna definicja z wikipedii.
W literaturze przedmiotu określenia "dewiacja magnetyczna" używa się raczej do błędów wskazań busol magnetycznych.
Reasumując : tak, można używać i określenia deklinacja i dewiacja magnetyczna zamiennie.
EOT.
G.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Bo ja wiem... zawsze lepiej chyba mówić tak jak się powinno. Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem północnym południka geograficznego, a kierunkiem północnym południka magnetycznego.
Dewiacja - tak samo tylko, że między południkiem magnetycznym i busoli.
Wariacja - Deklinacja + Dewiacja
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem północnym południka geograficznego, a kierunkiem północnym południka magnetycznego.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ciemny21, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
I to mnie właśnie bawi najbardziejSzczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Szczególnie w odniesieniu do tego, że bazie FS2004, a dokładnie w pliku magdec.bgl masz deklinacje .... aktualne z roku 2002.
Have a fun i rozlużnij warkocze
G.
-
aviator
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: FIR Warszawa
"As real as", z takimi definicjami egzamin z nawigacji masz w plecy...ciemny21 pisze:Bo ja wiem... zawsze lepiej chyba mówić tak jak się powinno. Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem południowym bieguna geograficznego, a kierunkiem północnym kierunka magnetycznego.
aviator pisze:"As real as", z takimi definicjami egzamin z nawigacji masz w plecy...ciemny21 pisze:Bo ja wiem... zawsze lepiej chyba mówić tak jak się powinno. Szczególnie, że staramy się robić wszystko as real as it gets.
Deklinacja - kąt zawarty pomiędzy kierunkiem południowym bieguna geograficznego, a kierunkiem północnym kierunka magnetycznego.
Miało być pomiędzy kierunkiem północnym południka geograficznego a kierunkiem północnym południka magnetycznego...
Jeny...strasznie to napisałem ... na prawdę ( strach się przyznać, jestem w trakcie zaliczania egzaminów na PPL'a... ( nawigacje mam już za sobą ) dosłownie mi wstyd
Marcin
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

Kuba, już Ci tą sprawę tłumaczyłem kilka razy, np. tu:
viewtopic.php?p=52761#52761
Przeczytaj to co napisałem w ww linku jeszcze raz, dokładnie i spokojnie.
Poza tym, jesli latasz do EHAM, to wypadałoby poczytać stronę Dutch VACC. A tam jak byk stoi:
Oraz:
http://www.dutchvacc.nl/index.php?optio ... Itemid=143
viewtopic.php?p=52761#52761
Przeczytaj to co napisałem w ww linku jeszcze raz, dokładnie i spokojnie.
Poza tym, jesli latasz do EHAM, to wypadałoby poczytać stronę Dutch VACC. A tam jak byk stoi:
http://www.dutchvacc.nl/index.php?optio ... &Itemid=38Runway 36L/18R, un-officially named “Polderbaan”, is not a part of the default FS2002 and FS2004 scenery. Since the “Polderbaan” is Schiphol’s most preferential runway, ATC will definitely use it either for departures or arrivals under normal conditions. This change require you to install a scenery addon! Please download this addon here. There are specific versions for LAGO and FS2002/FS2004-default sceneries.
Oraz:
http://www.dutchvacc.nl/index.php?optio ... Itemid=143
Bartek
Właśnie, dni temu dwa bodajże, wyszedł zmodyfikowany AIRAC dla PMDG zawierający również procedury terminalne. Nazwa PMDG0708a. Nic tylko ściągać i latać.
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Jak jest problem z jakimś SID/STAR zawsze można wklepać punkcik po punkcie. Warunek : warto mieć aktualny AIRAC - inaczej w FMC danego punktu procedury może po prostu nie być. Najlepiej to widać byłow przypadku LOWW, kiedy w pewnym momencie punkty, ich nomenklatura zmieniały się dosyć dynamicznie.
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Jak jest problem z jakimś SID/STAR zawsze można wklepać punkcik po punkcie. Warunek : warto mieć aktualny AIRAC - inaczej w FMC danego punktu procedury może po prostu nie być. Najlepiej to widać byłow przypadku LOWW, kiedy w pewnym momencie punkty, ich nomenklatura zmieniały się dosyć dynamicznie.
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

No i własnie to jest brak Terminal Procedures (SID/STAR).
Bartek
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

Otwórz sobie dowolny pliczek z procedurami do PMDG. Zobaczysz jaką ma składnię. Jest m. in. sekcja:
RNWS
RNW XX
ENDRNWS
Jesli jest, to pasy w FMC są widoczne. Jesli obok tej sekcji jest sekcja: Approaches, SIDS, STARS, FIXES, to masz kompletny plik z procedurami.
RNWS
RNW XX
ENDRNWS
Jesli jest, to pasy w FMC są widoczne. Jesli obok tej sekcji jest sekcja: Approaches, SIDS, STARS, FIXES, to masz kompletny plik z procedurami.
Bartek