FSX - Oświetlenie samolotów w nocy

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Red Scorpion
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: EPPO

FSX - Oświetlenie samolotów w nocy

Post autor: Red Scorpion »

Witam,
leciałem sobie właśnie defaultowym A321 w nocy i zdumiał mnie brak świateł w okienkach pasażerów. Samolot - nie licząc stroboskopów i świateł NAV - wyglądał w nocy jak czarny duch. Coś zrobiłem nie tak, czy te defaultowe już tak mają?
AZT001
"Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late"
Iron Maiden - Aces High
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Czy po włączeniu wszystkich świateł ("L") też było ciemno?
Obrazek
Awatar użytkownika
Red Scorpion
Moderator
Moderator

Post autor: Red Scorpion »

Hmm, włączałem światła bezpośrednio na panelu, a nie jednym klawiszem L. Myślałem po prostu, że tamte zapalą się po włączeniu oświetlenia panelu w kokpicie. Będę musiał zobaczyć przy okazji.
AZT001
"Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late"
Iron Maiden - Aces High
ATI
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: ATI »

@up,

Wiesz, z reguły światła w kokpicie nie mają nic wspólnego z tymi u pasażerów. One powinny zapalać się automatycznie. Myślę, że to może być błąd w samolocie, ale prędzej byłoby to możliwe, gdyby samolot nie był defalutem... Nie wiem jak to jest w innych FS niż w 2002, ale światła w kokpicie to po prostu tekstura. Zobacz w plikach tekstury czy jest osobna ze światłami w kokpicie. Jeśli jest, to znaczy, że w samym pliku źródłowym od grafiki jest błąd. Może by pomogło wrzucenie lotów i innych tałatajstw do jakiegoś folderu, przeinstalowanie gry i dowalenie tamtych plików na nowo. Oczywiście mowa o planach lotu, które zapisałeś i o innych tego typu rzeczach.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

A u mnie jest, np. tak, że włączając światła w kokpicie nic się nie zmienia przed konkretną późną godziną, dalej jest ciemno. Do tego wszystkiego wyświetlacze LCD są strasznie ciemne, jak by diody się spaliły i muszę lądować z włączonymi okienkami 2D konkretnych wyświetlaczy :?
Tak samo oświetlenie się ma jeśli chodzi o Landing i taxi lights.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

ATI pisze:Nie wiem jak to jest w innych FS niż w 2002, ale światła w kokpicie to po prostu tekstura. Zobacz w plikach tekstury czy jest osobna ze światłami w kokpicie.
Nie. Za oświetlenie VC odpowiada efekt vc_light. Za oświetlenie nocne kadłuba odpowiadać mogą i nocne tekstury LM i kanał alfa, który dodawany jest to dziennej tekstury. Dlatego pytam, jak to wygląda po naciśnięciu L. FS9 (FSX nie wiem) może symulować bodajże 9 typów oświetlenia. Defaultowe panele chyba tylko 6. Dlatego nie wszystkie światła da się włączyć używając defaultowego panela.
Obrazek
Mlody
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Mlody »

a propos świateł - również odkryłem pewną anomalię i chciałem podpytać, czy to samo występuje również u Was? Otóż zainstalowałem wczoraj po raz pierwszy FSX-a i chcąc zafundować sobie przelot wieczorową porą na Grumman Goose odkryłem, że włączanie świateł z panelu nic nie daje poza beacon light. Wszystkie pozostałe właczyły się dopiero po włączeniu landing lights, a po ich wyłączeniu wyłączały się również pozostałe (mino iż na panelu switche były na "on"). Czy to jest niedoróbka FSX-a, czy też u mnie wystąpił jakiś bug? Wolałbym nie zaczynać przygody z FSX od jego reinstalki....
Pozdrawiam

Mlody
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Mlody pisze:a propos świateł - również odkryłem pewną anomalię i chciałem podpytać, czy to samo występuje również u Was? Otóż zainstalowałem wczoraj po raz pierwszy FSX-a i chcąc zafundować sobie przelot wieczorową porą na Grumman Goose odkryłem, że włączanie świateł z panelu nic nie daje poza beacon light. Wszystkie pozostałe właczyły się dopiero po włączeniu landing lights, a po ich wyłączeniu wyłączały się również pozostałe (mino iż na panelu switche były na "on"). Czy to jest niedoróbka FSX-a, czy też u mnie wystąpił jakiś bug? Wolałbym nie zaczynać przygody z FSX od jego reinstalki....
Nie wiem niestety czym to może być spowodowane, ale dodam, że w FS9 co prawda, w płatnym ATR F1 też z 2 razy tak mi się zdarzyło.
Marcin
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Chyba cos jest z samolotomi FS-a nie tak. Po poscie Red Scorpiona zaczalem sprawdzac "wielkie kozy" i zauwzaylem, ze B737 ma ten sam problem co Airbus. 747 jest w pelni oswietlony. Chyba jest jakis blad w przypisaniu tekstur. Przyjzalem sie folderom w Aircraft. "Texture" zawiera _LM, a pozostale(texture2 itd.) nie. Przekopiowanie brakujacych tekstur do reszty nic nie dalo. Osobiscie uzywam platnych samolotow FSD i Aerosoftu, tu blad ten nie wystepuje. Przelaczajac widok klawiszem "A" wywoluje sie poszczegolne panele. Sprobujcie, moze tam sa jakies wlaczniki do swiatel, choc nie przypuszczam. "L" jest przypisany do pelnego oswietlenia, ale nic nie daje.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

W defaultowym Airbus, Beaver czy Cessna swiatla panelu 2D dzialają ok. Pstryczek Panel Lights ładnie włącza oświetlenie panelu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
konraf