FSX - Oświetlenie samolotów w nocy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
- Red Scorpion
- Moderator

- Skąd jesteś: EPPO
FSX - Oświetlenie samolotów w nocy
Witam,
leciałem sobie właśnie defaultowym A321 w nocy i zdumiał mnie brak świateł w okienkach pasażerów. Samolot - nie licząc stroboskopów i świateł NAV - wyglądał w nocy jak czarny duch. Coś zrobiłem nie tak, czy te defaultowe już tak mają?
leciałem sobie właśnie defaultowym A321 w nocy i zdumiał mnie brak świateł w okienkach pasażerów. Samolot - nie licząc stroboskopów i świateł NAV - wyglądał w nocy jak czarny duch. Coś zrobiłem nie tak, czy te defaultowe już tak mają?
AZT001
"Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste
Gathering speed as we head down the runway
Gotta get airborne before it's too late"
Iron Maiden - Aces High
Iron Maiden - Aces High
- Red Scorpion
- Moderator

- Skąd jesteś: EPPO
Hmm, włączałem światła bezpośrednio na panelu, a nie jednym klawiszem L. Myślałem po prostu, że tamte zapalą się po włączeniu oświetlenia panelu w kokpicie. Będę musiał zobaczyć przy okazji.
AZT001
Iron Maiden - Aces High
Iron Maiden - Aces High
@up,
Wiesz, z reguły światła w kokpicie nie mają nic wspólnego z tymi u pasażerów. One powinny zapalać się automatycznie. Myślę, że to może być błąd w samolocie, ale prędzej byłoby to możliwe, gdyby samolot nie był defalutem... Nie wiem jak to jest w innych FS niż w 2002, ale światła w kokpicie to po prostu tekstura. Zobacz w plikach tekstury czy jest osobna ze światłami w kokpicie. Jeśli jest, to znaczy, że w samym pliku źródłowym od grafiki jest błąd. Może by pomogło wrzucenie lotów i innych tałatajstw do jakiegoś folderu, przeinstalowanie gry i dowalenie tamtych plików na nowo. Oczywiście mowa o planach lotu, które zapisałeś i o innych tego typu rzeczach.
Wiesz, z reguły światła w kokpicie nie mają nic wspólnego z tymi u pasażerów. One powinny zapalać się automatycznie. Myślę, że to może być błąd w samolocie, ale prędzej byłoby to możliwe, gdyby samolot nie był defalutem... Nie wiem jak to jest w innych FS niż w 2002, ale światła w kokpicie to po prostu tekstura. Zobacz w plikach tekstury czy jest osobna ze światłami w kokpicie. Jeśli jest, to znaczy, że w samym pliku źródłowym od grafiki jest błąd. Może by pomogło wrzucenie lotów i innych tałatajstw do jakiegoś folderu, przeinstalowanie gry i dowalenie tamtych plików na nowo. Oczywiście mowa o planach lotu, które zapisałeś i o innych tego typu rzeczach.
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPBK
A u mnie jest, np. tak, że włączając światła w kokpicie nic się nie zmienia przed konkretną późną godziną, dalej jest ciemno. Do tego wszystkiego wyświetlacze LCD są strasznie ciemne, jak by diody się spaliły i muszę lądować z włączonymi okienkami 2D konkretnych wyświetlaczy 
Tak samo oświetlenie się ma jeśli chodzi o Landing i taxi lights.
Tak samo oświetlenie się ma jeśli chodzi o Landing i taxi lights.
Nie. Za oświetlenie VC odpowiada efekt vc_light. Za oświetlenie nocne kadłuba odpowiadać mogą i nocne tekstury LM i kanał alfa, który dodawany jest to dziennej tekstury. Dlatego pytam, jak to wygląda po naciśnięciu L. FS9 (FSX nie wiem) może symulować bodajże 9 typów oświetlenia. Defaultowe panele chyba tylko 6. Dlatego nie wszystkie światła da się włączyć używając defaultowego panela.ATI pisze:Nie wiem jak to jest w innych FS niż w 2002, ale światła w kokpicie to po prostu tekstura. Zobacz w plikach tekstury czy jest osobna ze światłami w kokpicie.
a propos świateł - również odkryłem pewną anomalię i chciałem podpytać, czy to samo występuje również u Was? Otóż zainstalowałem wczoraj po raz pierwszy FSX-a i chcąc zafundować sobie przelot wieczorową porą na Grumman Goose odkryłem, że włączanie świateł z panelu nic nie daje poza beacon light. Wszystkie pozostałe właczyły się dopiero po włączeniu landing lights, a po ich wyłączeniu wyłączały się również pozostałe (mino iż na panelu switche były na "on"). Czy to jest niedoróbka FSX-a, czy też u mnie wystąpił jakiś bug? Wolałbym nie zaczynać przygody z FSX od jego reinstalki....
Pozdrawiam
Mlody
Mlody
Nie wiem niestety czym to może być spowodowane, ale dodam, że w FS9 co prawda, w płatnym ATR F1 też z 2 razy tak mi się zdarzyło.Mlody pisze:a propos świateł - również odkryłem pewną anomalię i chciałem podpytać, czy to samo występuje również u Was? Otóż zainstalowałem wczoraj po raz pierwszy FSX-a i chcąc zafundować sobie przelot wieczorową porą na Grumman Goose odkryłem, że włączanie świateł z panelu nic nie daje poza beacon light. Wszystkie pozostałe właczyły się dopiero po włączeniu landing lights, a po ich wyłączeniu wyłączały się również pozostałe (mino iż na panelu switche były na "on"). Czy to jest niedoróbka FSX-a, czy też u mnie wystąpił jakiś bug? Wolałbym nie zaczynać przygody z FSX od jego reinstalki....
Marcin
Chyba cos jest z samolotomi FS-a nie tak. Po poscie Red Scorpiona zaczalem sprawdzac "wielkie kozy" i zauwzaylem, ze B737 ma ten sam problem co Airbus. 747 jest w pelni oswietlony. Chyba jest jakis blad w przypisaniu tekstur. Przyjzalem sie folderom w Aircraft. "Texture" zawiera _LM, a pozostale(texture2 itd.) nie. Przekopiowanie brakujacych tekstur do reszty nic nie dalo. Osobiscie uzywam platnych samolotow FSD i Aerosoftu, tu blad ten nie wystepuje. Przelaczajac widok klawiszem "A" wywoluje sie poszczegolne panele. Sprobujcie, moze tam sa jakies wlaczniki do swiatel, choc nie przypuszczam. "L" jest przypisany do pelnego oswietlenia, ale nic nie daje.
W defaultowym Airbus, Beaver czy Cessna swiatla panelu 2D dzialają ok. Pstryczek Panel Lights ładnie włącza oświetlenie panelu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Bartek