Trasy lotu przez Ocean z FMC

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Tomasus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Trasy lotu przez Ocean z FMC

Post autor: Tomasus »

Witam. Panowie mam takie pytanie ogólne: W jaki sposób planować loty za Ocean powiedzmy EGLL KBOS razem z NATami itd.? Niby wszystkie szczegóły mam (plan lotu z Route finder), Fsnavigator ( żeby jakoś wyeksportować plan dla FMC PMDG).Problem w tym, że nie wiem jak dodać owe NAty w FSnavigatorze. Bo jeździć myszką po "oceanie", szukając odpowiednich współrzędnych to chyba bezsensu ( zresztą i tak nie jest nigdy dokładnie). Proszę o poradę jak mieć plan lotu w formacie .rte, razem z aktualnymi NATami. W końcu Ci którzy latają z USA do Europy muszą mieć jakiś sposób. Niedawno sprawdzałem w ServInfo plany lotów tych którzy lecieli np. Level D 767, lub 747 ze stajni PMDG i mieli aktualne dane! Tylko jak oni to zrobili?
Dodam tylko że chciałbym zapisać taką trasę, aby w przyszłości załadować ją do FMC ( wiem że będzie już nieaktualna przez NATy ;) ) Przyszło mi też do głowy że może piloci wbijają w FMC na bieżąco FIXy i inne punkty nawigacyjne, ale zastanawiam się czy istnieje jakaś alternatywa ( ze względu na czas).
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje :)

PS. Przepraszam za może nieco długi post, ale chciałbym po prostu się czegoś nowego dowiedzieć
AMD Athlon x2 5000+, 2x512 MB RAM 667 MHz Kingston 667MHz, ASUS M2N4-SLI, Galaxy 7900GS 512MB, CH YOKE+CH Pro pedals
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Nie wiem jak obsługiwać FSNavigator, ale możesz również wejść na stronę www.simroutes.com i Ci ładnie wyeksportuje, ewentualnie pozostaje Ci FSRoute, ale według mnie dużo lepszy jest ten poprzedni. Jak nie wiesz w jaki sposób wbić podane punkty do FMC, pisz na priv., mnie nauczył tego kolega z forum :) .PZdr
Kuba
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Rafal »

A jaki problem zrobić tak-robisz sobie trase w do fmc bez natow a nastepnie je recznie juz w fmc wbijasz?
Tomasus
Cadet
Cadet

Wiem ze jest Simroutes, ale on nie ma aktualnej bazy NAtów, bo użytkownicy sami dodają do niego plany, ale dzięki za podpowiedź. W sumie sam nigdy nie wpisywałem do FMC własnych punktów, ale zajrzę do manuala i jak nie będę mógł się połapać to dam znać ;)
Póki co czy ktoś ma jakąś inną propozycję?
AMD Athlon x2 5000+, 2x512 MB RAM 667 MHz Kingston 667MHz, ASUS M2N4-SLI, Galaxy 7900GS 512MB, CH YOKE+CH Pro pedals
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Rafal »

Chcesz latac przez ocean a nie wiesz jak wpisac prosty punkt do fmc?
Tomasus
Cadet
Cadet

Nie. Mówię jeszcze że nie próbowałem, ale chodziłoby mi o inną metodę tworzenia planu lotu.
A tak poza tym to latam offline z RC4, więc nie wiem po co te nerwy. :lol:
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Witam. Panowie mam takie pytanie ogólne: W jaki sposób planować loty za Ocean powiedzmy EGLL KBOS razem z NATami itd.? Niby wszystkie szczegóły mam (plan lotu z Route finder), Fsnavigator ( żeby jakoś wyeksportować plan dla FMC PMDG).Problem w tym, że nie wiem jak dodać owe NAty w FSnavigatorze. Bo jeździć myszką po "oceanie", szukając odpowiednich współrzędnych to chyba bezsensu ( zresztą i tak nie jest nigdy dokładnie).
Aktualne NATy: http://www.vatsim-uk.org/oceanic/nat/index.php Nie mam FSNAV (a nuż Ci się przyda taka rada ;)), ale możesz zrobić tak: pomiędzy ostatnim punktem przed oceanem a pierwszym za oceanem zrób direct, załaduj plan do FMC a potem dodaj koordynaty fixów pomiędzy tymi punktami (np. N5200.0W0400.0 -format może różnić się w zależności od samolotu).
[EDIT]
Widzę, że z tym pomysłem ubiegł mnie Rafał ;)
Tomasus
Cadet
Cadet

No :D Bardzo dziękuję za poradę. Będę próbować.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ale w Simroutes możesz sam tworzyć trasę :D, dajesz tylko GENERATE route, choć faktycznie praktyczniejsza jest metoda "ręczna".
Kuba
Tomasus
Cadet
Cadet

Dzięki :D tego nie wiedziałem. ;)
Pozdr
pm007
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: pm007 »

Tylko po co się bawic w jakieś simroutes i dopisywanie NAT-ów do planu skoro można to zrobic "normalnie". Bierzesz plan z routefinder-a, sprawdzasz NATy i wpisujesz sobie do FMC. Wpisanie planu np. KBOS-EGLL jest czasem krótsze niż wpisanie jakiegoś planu po europie.
Zobacz: SCUPP J575 YQY J577 YQX NATV BURAK UL9 DIKAS UL18 BASET UL9 KENET
Tylko kilka punktów, pare NATów i problem z głowy;)
"jak w to zacząc grac co mam wcisnac albo cos?"
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Kuba Mędrzycki »

Nie. Mówię jeszcze że nie próbowałem, ale chodziłoby mi o inną metodę tworzenia planu lotu.

No właśnie, ale "normalne" ręczne wpisanie posxczególnych punktów trasy w FMC nie działa??
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Oczywiście że się da, tak jak wcześniej napisałem. Sam robiłem to ręcznie, ale ja tylko sprostowałem że da się za pomocą simroutes.
Kuba
Tomasus
Cadet
Cadet

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Będę jednak wpisywał plan za każdym razem do FMC ręcznie. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ