Delikatne lądowanie oraz reverse

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tak jak pisze wegi, sila rewersu mozna sterowac.
Faktycznie, nie wiedziałem o czymś takim jak "idle revers", tak samo jak myślałem że piloci zawsze używają pełnej mocy wstecznej ale po przeczytaniu materiału wiem że tak nie jest.
ak jak mówiłem, sterowanie mocą rewersu jest teoretycznie możliwe. Nie wiem jak to jest w praktyce.
Widać, jak się wczytaliście w wątek :lol: Ale teraz wszystko już chyba jest jasne?
Teoretycznie odwracacze ciągu to 2 klapy zamykające się za silnikiem.
Wcale tak łatwo nie jest (to co napisałeś dotyczy tylko typu claim-shell oraz target/bucket, inaczej gorących odwracaczy): http://www.airliners.net/discussions/te ... in/164281/
Chciałbym podziękować za zmianę nazwy tematu, bo o odwracaczach zrobiło się tu więcej niż o lądowaniu ;)
Ale mimo to na filmiku podesłanym przeze mnie ja wyraźnie słyszę rewers a zwłaszcza przy jego deaktywacji...
Jeśli bardzo chcesz coś usłyszeć, to na pewno to usłyszysz. Śmiem twierdzić, że tam odwracacz był na idle. Obejrzyj ten filmik: http://pl.youtube.com/watch?v=1TaQ-Ey7drI Tu słychać odwracacz (w przeciwieństwie do filmiku z Budapesztu), jest bardzo głośny i nie sposób go z niczym pomylić.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Widać, jak się wczytaliście w wątek :lol: Ale teraz wszystko już chyba jest jasne?
Ja się wczytałem.
Kuba
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Co wiecej, na tym ostatnim filmie wyraznie slychac jak spada moc, a rewers jest jeszcze przez jakis czas otwarty.
Awatar użytkownika
rolas
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ok. RZE

re

Post autor: rolas »

ATI pisze: Układ tych wszystkich turbin i wentylatorów jest przystosowany do pracy tylko w jedną stronę. Chyba nie myślicie, że włączając rewers silnik jest zatrzymywany i odpalany na nowo od tyłu? ;p Tak jak mówiłem, sterowanie mocą rewersu jest teoretycznie możliwe. Nie wiem jak to jest w praktyce. Dziękuję.
Sterowanie siłą rewersu jest możliwe, bo jak pilot ciągnie wajchy na maksa do tyłu, to zwiększa ciąg silnika. Fakt, że ten "do przodu", ale za sprawą opisanych klap, ciąg ten jest kierowany do przodu. Nie w 100 procentach, bo klapy nie są "szczelne", ale uzyskany w ten sposób ciąg jest wystarczający do hamowania.
PZDR Rolas
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

To ja - dla odmiany - wrócę do delikatnego lądowania ;)

Polecam gaugesa z avsimu:
http://library.avsim.net/search.php?Sea ... &Go=Search
Dzięki niemu będziecie wiedzieć z jaką pionową prędkością wylądowaliście, ułatwia to ćwiczenie.

Aby dodać touchdown gauge należy edytować panel.cfg wybranego samolotu i dodać:
a) w sekcji [Window Titles]
windowXX=Touchdown gauge,
gdzie:
XX - kolejny numer;
na przykład:
window09=Touchdown gauge
b) dodać na końcu sekcji [windowxx],
gdzie:
XX - koleny numer, taki jak wyżej

Kod: Zaznacz cały

[windowXX]
Background_color=16,16,16
size_mm=184,84
position=0
visible=1
ident=TDgauge
sizeable=0

gauge01=ows_runwayroll_20!ows_runwayroll_20,0,0,184,84
na przykład:
[window09]
Background_color=16,16,16
...

Teraz okienko będzie widoczne w samolocie, oraz będzie można je włączać/wyłączać w menu Views -> Instrument Panel ->Touchdown gauge.

PS. Tak dla przypomnienia, to gauge działa tylko w tym samolocie, w którym edytujecie panel.cfg!
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Mam z reversem poważny problem w FS

Post autor: Kasztan »

Wciskanie F2 nic nie daje, gdyż przepustnica w joysticku nawet gdy jest ustawiona na minimum powoduje po kilku sek ustawienie mocy silników ponownie na 30-40% Ratuję się jakoś wyłączaniem i włączaniem joya za pomocą klawiatury, wówczas F2 jest skuteczny, tylko trzeba uważać by nie wypaść z pasa ( a to jest bardzo łatwo). Wobec tego zadaję pytanie: Czy można jakoś ustawić joystick tak by revers był skuteczny. W konfiguracjach mojego modelu Logitech Wingman nie da się zbyt wiele ustawić, a zmiany w ustawieniach symulatora nie przynoszą efektów. Może coś źle robię. W każdym razie bardzo proszę o pomoc.
Mikkeboss
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Re: Mam z reversem poważny problem w FS

Post autor: Mikkeboss »

Kasztan pisze:Wciskanie F2 nic nie daje, gdyż przepustnica w joysticku nawet gdy jest ustawiona na minimum powoduje po kilku sek ustawienie mocy silników ponownie na 30-40% Ratuję się jakoś wyłączaniem i włączaniem joya za pomocą klawiatury, wówczas F2 jest skuteczny, tylko trzeba uważać by nie wypaść z pasa ( a to jest bardzo łatwo). Wobec tego zadaję pytanie: Czy można jakoś ustawić joystick tak by revers był skuteczny. W konfiguracjach mojego modelu Logitech Wingman nie da się zbyt wiele ustawić, a zmiany w ustawieniach symulatora nie przynoszą efektów. Może coś źle robię. W każdym razie bardzo proszę o pomoc.
Na moim saitek cyborg evo nalezy najpierw zmnijeszyc ciag do 0 a dopiero potem wcisnac F2.
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Robię tak samo, przepustnica na joysticku do zera i F2, tyle że u mnie przepustnica na zero oznacza ciąg 30-40%.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jak tak masz, znaczy joy nie jest wykalibrowany poprawnie.
Jesli faktycznie sam soft Logitecha, albo po prostu zarzadzanie joyem w Panelu Sterowania, nie umożliwia konfiguracji, to potrzebujesz pełną, zarejestrowaną wersje FSUIPC. Tam można sobie dowolnie osie skalibrować.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Mogę niby kalibrować, ale rozbudowane to nie jest. Spróbuję jeszcze trochę pomajstrować. A z tym FSuipc to [dobieraj lepiej słowa - Rz] swoją drogą jest i tyle, coś takiego powinno być wbudowane w symulatora Znalazłem właśnie płytkę Logitecha, poszperam tam, może coś znajdę
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kasztan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ