Różnica pomiędzy normalnym Starem a Transition chart [LOWW]

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Ari
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świnoujście

Różnica pomiędzy normalnym Starem a Transition chart [LOWW]

Post autor: Ari »

Witam, wiem, że temat był pisany tutaj i nawet go czytałem, ale jest sprzed 2 lat, więc nie chciałem go odkopywać, tylko napisać nowy temat. Ostatnio przeglądałem mapki LOWW na www.vacc-sag.org/airport/LOWW i zauważyłem, że jest tam STAR i transition dla każdego pasa. Czym się różnią i po co są te mapy na (jak źle mówię to poprawcie) tę samą procedurę ? Czy przypadkiem nie jest tak, że mój plan kończy się np. na Lanux, wykonuję procedurę Lanux 3W na Nerdu, następnie patrzę na transition for runway np. 11 i wykonuję Nerdu 1K ? Jak by mógł ktoś to wytłumaczyć od czego to zależy. WIem, że na VS na początek nie będę się pchał na zagraniczne lotniska, ale chcę wiedzieć. :) Dla mnie jest to dziwne, bo np. LHBP (Budpaeszt) nie ma STARU tylko transition dla każdego rwy.

Dzięki za opdowiedzi,
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

To Ci powinno rozjasnić sprawę:
viewtopic.php?t=1935&highlight=transition
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... transition

Akurat w tym wypadku (LOWW) jest tak jak piszesz, najpierw prostu STAR konczący sie holdem, a potem już transition.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Ari
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świnoujście

Post autor: Ari »

ok, dzięki Konraf za drugiego linka, tylko mam jeszcze pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w tym temacie. Czy od pilota jest wymagana znajomość procedury Transition (pozostańmy przy tym LOWW), czy jest to wyższa szkoła jazdy i na początku nie zawracać sobie nią głowy ? I jescze jedno, czy tę procedurę jest w stanie wykonać FMC, czy zazwyczaj ręcznie się ją robi, bo nie wygląda na strasznie trudną.

Dzięki za odpowiedzi,
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zawracaj sobie nią głowę jesli myslisz o on-line (VATSIM). Ręcznie jej nie za bardzo zrobisz, bo transition oparte są o fixy. Nie są to jakies intersections, położone na okreslonym radialu VOR, wiec bez FMC na nie nie polecisz.
Bartek
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ok. Krakowa

Post autor: lukasz »

A dlaczego istnieje rozróżnienie na STAR i to Transition - nie mogłaby być to po prostu jedna procedura?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie, bo to inne procedury.
Aby to poprawnie czytac, nalezy sobie położyć obok siebie mapy STAR > Transition > podejściówkę na dany pas. STAR (niech będzie ten NERDU na LOWW) kończy się tu Holdem. Dalej albo Hold, albo wektorowanie, albo transition na pas. Przy tym STAR nie ma wiec końcówki podejścia. Przy transition masz nakierowanie na final approach i albo lądujesz, albo idziesz na go arround.
Poszczególne odcinki transition są tak ułożone, ze kontrola może na nich ładnie zmieścić kolejkę do ladowania i ładnie samoloty separować (odległości między odcinkami oraz limity prędkości).

Jeśli coś pominałem, proszę o korektę.
Bartek
ODPOWIEDZ