Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.
Witajcie, posiadam od kilku dni NEMETH DESIGNS - MIL MI-2, jest to orginalny mi-2 jedyny pożądnie (no prawie) zrobiony model tego śmigłowca do FS9, ale pare rzeczy mi sie w nim nie podoba min: sprzeczne z fizyką jest szybkie rozkręcanie sie śmigła przy starcie silników, potem na "jałowym biegu" pojawia sie <jak z resztą we wszystkich śmigłowcach w fs9> wirująca "smuga" zamiast łopat śmigła, o dźwiękach juz nie wspomne <ale z tym sobie poradze sam > , czy ma może ktoś ten śmigłowiec i próbował jakieś modyfikacje wprowadzić?? Czy wogóle ktos jest dobrze zoriętowany w pliczkach .air i .cfg??
W którym pliku i co trzeba zmienić zeby wirnik nośny rozkręcał sie powoli?? i który kod w którym pliku jest odpowiedzialny za tą smuge o której wczesnie wspomniałem?
Przewaliłem juz 4 fora i nic na ten temat nie znalazłem, dominują głównie samoloty a o śmigłowcach nikt nie pamięta??
Pomóżcie prosze, chociaż żeby prędkość wirnika załatwic
Pozdro QuCyk
1. Za rozkręcanie się silnika odpowiada pewien wykres w plik .air . Poszukaj programu do edycji plików air - z tego co kiedyś sprawdzałem, można to rozkręcanie ustawić inaczej.
2. Śmigło to tak naprawdę trzy osobne modele, wyświetlane na zmianę w zależności od prędkości obrotu - 0, slow i high. Jako high najprawdopodobnie dany jest po prostu krąg z przypisaną teksturą z kanałem alfa. Tekstura przedstawia właśnie takie rozmazane śmigło, dodatkoo okrąg się obraca. To najlepsza rzecz, jaką można zrobić. Jeśli 3ci model śmigła zrobisz tak samo, to w czasie lotu, mimo, żeśmigło będzie się kręciło, z winy odpowiednieg odświeżania obrazu w FS będzie to wygądało tak, jakby śmigło kręciło się powoli albo stało w miejscu. Podobny efekt jest wtedy, gdy próbujesz nakręcić na cyfrówkę śmigło samolotu lub łopaty śmigłowca. W każdm razie można to edytować tylko w kodzie źródłowym modelu, więc za to nie ma się co zabierać.
mam taki programik jak airedit, służy on właśnie do edycji pliczków .air, a mógłbys jeszcze podpowiedziec pod jaką nazwą, kodem jest wirnik nośny?? aha tam też można ustawić predkość rozkręcania sie śmigieł?
Tam można ustawić sporo różnych rzeczy, ale szczegółów Ci nie podam z powodu własnej niewiedzy - nie miałem okazji dokładnie się tym plikom przyglądać. Musisz sam poszukać i popróbować... Mówię tylko, że wydaje mi się, że taka możliwość powinna być.
Pozdrawiam
Ściągnąłem dźwięki z avsim i jestem nie zadowolony z jałowych obrotów tuż przed otawarciem przepustnicy, dla mnie to brzmi jak parowa lokomotywa a nie jak 2 turbiny ;], po drugie nie słuszalem jeszcze zeby przed otwarciem przepustnicy śmigło miało takie obroty, ze końcówki łopat przekraczają bariere dzwięku, dopieru po jej otwarciu zaczyna sie tzw "grzmoty", wiec tylko ten jeden pliczek mnie dobija, reszta dźwięków jest jak najbardziej poprawna
co to patcha, mam polski panel a ten patch chyba nie poprawi wirnika nośnego??
A zapytam jeszcze na marginesie: da się zrobic żeby łopaty były bardziej wiszące??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez QuCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
a wiec o to im chodziło, na początku nie zajarzyłem, myślalem, że ten kod źródłowy to jakiś inny plik, ktory autor zostawił dla siebie i poniekąd tak jest......
To może jeszcze przydadzą się Tobie polskie malowania do tej maszyny (są "takie sobie" - robione swego czasu "na szybko", ale może któreś się spodoba):
1. Śmigłowiec ratowniczy z 49 PŚB nr 5823
2. Śmigłowiec ratowniczy z 49 PŚB nr 2027
3. Śmigłowiec z 49 PŚB Pruszcz Gdański nr 2642
4. Śmigłowiec z 56 PŚB Inowrocław nr 6922
5. Śmigłowiec Marynarki Wojennej nr 5245
6. Śmigłowiec Straży Granicznej nr SN-04XG
7. Śmigłowiec cywilny SP-KKE
Nie jestem pewny, czy o takie rozkręcanie chodziło, ale pewnie niektórzy zauważyli, że w FS, podczas startu silników, obroty zwiększają się znacznie (np. 70%) a potem opadają do standardowych wartości. Nie jest to chyba bug FS. Jeśli uruchomi się startery bez dopływu paliwa, i dopiero przy osiągnięciu kilku procent mocy dopływ się włączy, silniki nie wykonują takiej "fali" a spokojnie dochodzą do swojej minimalnej wartości (np. 25%).
A dałoby się zrobić coś takiego: podmienić teksture "smugi łopat" za łopaty, które widać zaraz po rozruchu silnika?? W którymś kodzi należy podminić nazwy plików czy trzeba przerobić coś..? Próbowałem podmienic w kodzie teksturę smugi na teksturę łopat, ale nie znalazłem nigdzie linijki z kodem odpowiedzialnym za teksturowanie "smugi"
Pierwszy post potwierdza działanie Mi-2 w FSX, kolejne to komentarz na temat kompatybilności (lub jej braku) dodatków z FS9 w FSX i wyjaśnienie, dlaczego nie będzie patcha do Mi-2 pod FSX.
Witam. czy jest do ktoregos z tych smiglowcow autopilot? Nemeth Designs - Sikorsky S-76,FS2004 - Nemeth Design Eurocopter EC120B Colibri,Mi2 i Mi-17, Mi-24?
Autopilota można zassać ze strony Hovercontrol bodajże i z tego co pamiętam to również ze strony Avsim. Ale mogę się mylić Wstydziłbyś się młody użytkowniku a fe bo ogólnie to śmigłowcem lata się "ręcznie" bez żadnych tam autopilotów Pobierz tylko ze strony Hovercontrol taki programik HTR. Będziesz mógł w miarę normalnie latać wiatrakiem. Albo z drugiej strony zmniejsz ustawienia realizmu bo na HARD to latać śmigłowcem nie polecam.
Jest na avsim, sam ostatnio latam na Mil Mi-2. Niestety ten na avsim po wgraniu, psuje całe wnętrze maszyny. Dołączam się do prośby o malowanie, szczególnie LPR.
Niektórzy developerzy samolotów nie pozwalają na rozpowszechnianie niektórych części tekstur - może w tym przypadku w paczce z malowaniem nie ma tekstur kokpitu (VC oczywiście)? Jeżeli jest tak jak piszę to powinieneś je skopiować do tego nowego folderu razem z dodatkową teksturą.
Witam
Może trochę późno piszę, ale od wczoraj posiadam tego Mi2 w FSX i nie mogę uruchomić silników. Ctrl+e nie działa, a jeśli odpalam w innym samolocie/śmigłowcu i zmieniam na mi2 to silniki gasną.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 30 cze, 2011 17:21 przez grzesdrob22, łącznie zmieniany 1 raz.
Na stronie NemethDesigns jest wyraźnie zaznaczone, że jest to maszyna FS9 only. Ponadto, o ile dobrze pamiętam, to Mi-2 od ND wymaga wykonania pełnej sekwencji startowej silników i jest ona opisana w dokumentacji.
Panowie, mam pewien problem, w fs9 dzieje się to na wszystkich śmigłowcach. Nie mogę nimi latać, zachowują się tak jakby nie był sprawny tylny wirnik - [helikopter] zaczyna po oderwaniu się od ziemi obracać i w żaden sposób nie można go ustabilizować. Wcześniej tego nie miałem. Czy ktoś wie czego jest to przyczyna? Mam wiele dodatków i chciałbym uniknąć reinstalu symulatora.
Ostatnio zmieniony śr 21 lis, 2012 17:03 przez białko, łącznie zmieniany 1 raz.