Projekt Vector Polska FSX

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Hej,

Udało mi się rozpracować SbuilderaX, który okazuje się być kapitalnym narzędziem. Oto efekt:

Obrazek

Poprawiona linia brzegowa na Zatoce Gdańckiej i Puckiej + Zalew Wiślany z Baltijskiem:)
Gdy ukończę całe polskie wybrzeże (a chcę dorobić linie do wyspy Uznam włącznie), zabiorę się za rzeki :D Żaden Vector Europe, czas na Vector Polska ;)

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

O ty!!... chciałem to kiedyś zrobić :o Ale kapitalnie to wygląda. Dorób do tego jeszcze landclass tak z 20 km w głąb lądu i będzie gites.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Przy okazji, zrobiłem też trochę landclassu na zachód od Białegostoku (żeby nie ingerować w Twoją scenerię). Pokryłem teren: Łomży, Ostrołęki, Pułtuska, aż do Zegrza. Na dole kończy się na dolinie Bugu. Myślę, że za tydzień opublikuję projekcik. To się fajnie i szybko robi. Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
piotral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC/EPBK

Post autor: piotral »

lucas pisze:Przy okazji, zrobiłem też trochę landclassu na zachód od Białegostoku (żeby nie ingerować w Twoją scenerię). Pokryłem teren: Łomży, Ostrołęki, Pułtuska, aż do Zegrza. Na dole kończy się na dolinie Bugu. Myślę, że za tydzień opublikuję projekcik. To się fajnie i szybko robi. Pozdrawiam!
Super - colas lepiej będzie mi sie latało w strony rodzinne.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No i takich napaleńców nam potrzeba :D
Fakt, to nie jest trudne, ale prponuję wam skorzystać z polygon tool i zasadzić dokładne lasy, a przekonacie się, że tak szybko to to nie idzie. Zwłaszcza gdy chce się zrobić całe woj. ;)

Lucas, może daj jakiegoś screena z obszarem addycji to i ja nie naruszę praw autorskich ;)
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ja to bym Cię chciał namówić na wspólny projekt, podobnie jak każdego tutaj z Forum. To nie jest takie znów trudne, ten cały landclass, czy poligony. Jakby każdy "wziął na warsztat" swoją rodzinną okolicę, którą zna znakomicie, wówczas mielibyśmy wspaniale wykonaną Polskę.
Osobiście chciałbym też rozszerzyć projekt na kraje bałtyckie, Białoruś i przynajmniej część Ukrainy, bo brakuje mi m.in. Dniepru czy Berezyny.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Razorblade1967
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Razorblade1967 »

lucas pisze:Ja to bym Cię chciał namówić na wspólny projekt, podobnie jak każdego tutaj z Forum.
Popieram inicjatywę i mogę zabrać się za okolice mojego rodzinnego miasta czyli Bydgoszczy.

PS. Jeżeli projekt "chwyci" to może warto stworzyć nowy wątek temu poświęcony, żeby nie robić bałaganu tutaj?
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Mój projekt to rebuild tego co jest już w B-stok + więcej.
Razem obszar idzie na W paredziesiąt km za Narwiański Park Narodowy, na E paredziesiąt km za granicę białoruską, na S około 40-50 km i na N pod Grajewo ( a może i dociągnę do samych Suwałk.

Planuję:
-Lasy polygonowe
-zbiorniki wodne polygon
-Biebrza i jej dorzecze wektorowane polygon toolem z własną wys. n.p.m
-Miasta
Możliwe, że powstanie:
-afcad dla EPBK
-afcad dla EPSU
-bardzo możliwe, że FOTOSCENERIA obu lotnisk (na razie bez autogenu)
-drogi wewnątrz Bialegostoku z ruchem samochodów
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Projekt Vector Polska FSX

Cześć,

Na sugestię Razorblada zakładam tutaj dedykowany temat, który będzie poświęcony modyfikacjom defaultowej Polski dla FSX. Chodzi o to, żeby nie zaśmiecać głównego wątku "Polska w FSX", przeznaczonego wyłącznie na "gotowe produkty" :)

Plan jest taki:
-Wykonać poprawny "landclass" dla całego obszaru kraju + może jeszcze teren Obwodu Kaliningradzkiego, Białorusi i może Litwy oraz zachodniej Ukrainy.
-Wykonać poprawną linię wybrzeża od wyspy Uznam do Kaliningradu.
-Wykonać porządnie najważniejsze polskie rzeki: Wisłę, Odrę, Bug, Narew, Wartę, Bzurę, itd. To oczywiście w miarę możliwości, gdyż jest to mozolna praca, z uwagi na zmieniające się wysokości terenowe.
-W miarę możliwości wykonać siatkę dróg dla wybranych lokacji, z ruchem kołowym. Defaultowe drogi FSX w Polsce są bardzo, ale to bardzo nieprecyzyjne.

Co już mamy:

-Sceneria Warszawy i okolic dopasowana do Vector Europe: parki, lasy, itp
-Sceneria Białegostoku i okolic: landclass
-Linia brzegowa Polski od wyspy Uznam do Baltijska
-Ujście Wisły
-Landclass dla zachodniego Podlasia/wschodniego Mazowsza (od Łomży na NW do Zegrza)

Jak widać, projekcik powolutku zaczyna mieć ręce i nogi. Tak jak pisałem wcześniej, potrzeba ochotników, osób z zacięciem, aby to sfinalizować. Zgłosił się już Razorblade, który wykona swoją rodzinną Bydgoszcz i okolice. Może ktoś jeszcze z Was byłby chętny. Jestem w stanie skontaktować się przez Skype i wyjaśnić podstawy SbuilderX, który naprawdę jest prościutki w obsłudze, a ma ogromne możliwości.

Stworzy to darmową alternatywę dla płatnych dodatków typu Vector Europe czy Xclass, która nie będzie w wielu aspektach tak dokładna, ale przynajmniej będzie pracować płynniej z racji mniejszego detalu dróg.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Oczywiście przyłączam się do projektu (co zrobię powiedziałem w odp. topicu) i jako, że znam jezyk HTML w stopniu wystarczajacym, mogę użyczyć swoją witrynę na potrzeby projektu.

www.pldesignx.w.interia.pl - oblookajcie sobie i zainteresowanych zapraszam na PW.

Pozdr.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

WilkzPolski pisze: www.pldesignx.w.interia.pl - oblookajcie sobie i zainteresowanych zapraszam na PW.
http://pldesignx.w.interia.pl/
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Grosik do grosza i bedzie kokosza. Milo, ze sa nastepni, ktorzy chca cos robic. Razorblade, niech chlopaki kryja Polske, a Ty wez sie lepiej za obiekty gmaxa. Ja juz troche ich mam. Skoncze Puck, przybeda kolejne. Wtedy stworzy sie biblioteke i po lekkiej kosmetyce (zmiana tekstur) bedzie mozna je ustawiac po calym kraju. Przeciez obiekty na naszych lotniskach sa do siebie b. podobne.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czy jeśli zrobiłbym zdjęcia, podał jakieś konkretne dane, itp. to czy zrobiłby ktoś Elektrociepłownię Białystok??
Razorblade1967
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Razorblade1967 »

misio1958 pisze:Razorblade, niech chlopaki kryja Polske, a Ty wez sie lepiej za obiekty gmaxa.
Chyba mnie z kimś pomyliłeś :shock: Nigdy nie robiłem niczego w Gmaxie czy innym podobnym programie.

Co do wykonywania okolic to moim skromnym zdaniem najlepiej jak dany teren robi osoba, która zna okolicę - bo może zweryfikować jej wygląd. Same Google Maps to nie wszystko. Stąd podałem, że zrobię Bydgoszcz i okolice oraz lotnisko EPBY (na którym pracuję). Mogę pociągnąć też na Północ (też trochę znam tereny) i "spotkać się z kimś" kto będzie wykonywał wybrzeże.

Może administracja przeniesie posty "dyskusyjne" do tematu Projekt Vector Polska FSX viewtopic.php?t=6699 i tam będziemy dyskutować "roboczo" dalej, a tutaj wstawimy już gotowe prace?

[Proszę bardzo - Rz]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Razorblade1967, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ