[FSX] dzwiek do Bristol F2B

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

zbyschek

[FSX] dzwiek do Bristol F2B

Post autor: zbyschek »

Witam wszystkich,sciagnalem swietny samolot Bristol F2B ale nie ma tam zadnego dzwieku..? szukalem ale bez rezultatu? mysle ze tutaj znajde pomoc za co z gory dziekuje..
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Ściągnąłeś wszystkie 4 części?
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

To bez znaczenia, ile części ściągnięto. Ważne, żeby były tylko po kolei zainstalowane w takich konfiguracjach:
1+2+3+4
1+2+3
1+2
1

Bristol w FSX ma domyślnie dźwięki Cessny 172. Żeby uatrakcyjnić troszkę brzmienie, polecam niemiecki BMW D.IIIa. Wiem, że firma nie ta, ale podobna moc, no i też jest to silnik rzędowy. Jako że FSX inaczej interpretuje configi dźwięków z CFS2/3/FS2002/2004, będziesz musiał przyciszyć dźwięki otoczenia, a zwiększyć głośność motoru, żeby całość dobrze brzmiała.

http://files.netwings.org/files/cfs3_so ... _sound.zip

Folder sound wklej do obu folderów Bristola i nadpisz lokalny folder.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
zbyschek

dziekuje za szybka odpowiedz,oczywiscie mam wszystkie 4-czesci i po koleji zainstalowane..zrobilem to co poradzil Lukasz..i F2B odzyskal "mowe" mimo to nierozumie dlaczego w tym co sciagnolem nie bylo dzwieku,to nie pierwszy raz np. B.17G-HG ta sama historia znow brak dzwieku..? moze cos poradzicie.. mam nadzieje.naprawde swietne Forum i koledzy..dziekuje.
Razorblade1967
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Razorblade1967 »

zbyschek pisze:dziekuje za szybka odpowiedz,oczywiscie mam wszystkie 4-czesci i po ... koleji zainstalowane..zrobilem to co poradzil Lukasz..i F2B odzyskal "mowe" mimo to nierozumie dlaczego w tym co sciagnolem nie bylo dzwieku,to nie pierwszy raz np. B.17G-HG ta sama historia znow brak dzwieku..? moze cos poradzicie.. mam nadzieje.naprawde swietne Forum i koledzy..dziekuje
To się czasem zdarza gdy instalujesz samoloty wybierając tylko niektóre ich warianty.

Za dźwięki odpowiada folder "Sound" znajdujący się w folderze danego samolotu. Po zainstalowaniu (wklejeniu) samolotu do FS-a otwórz ten folder i sprawdź jego zawartość. Zasadniczo sa dwa wyjścia:

1. Są tam pliki dźwiękowe (wave) i konfiguracja dźwięków w pliku "Sound" (CFG) - to oznacza, że samolot ma własne dźwięki i nie potrzebujesz niczego innego do prawidłowego działania.

2. Jest tylko plik konfiguracyjny "Sound". Co oznacza, że dany samolot korzysta z dźwięków innej maszyny. W tym przypadku otwórz ten plik notatnikiem i zobacz co tam jest napisane. W przypadku wspomnianego Bristola masz tekst:

[fltsim]
alias=C172\sound

Co oznacza, że ten samolot korzysta z dźwięków samolotu C172. Ponieważ jest to samolot "defaultowy" nie ma problemu i masz te dźwięki w grze.

Inaczej jest w przypadku samolotów gdzie masz w tym pliku odniesienie do samolotu, który nie jest elementem "bazowej" gry. Często się zdarza, że autorzy dodatków dla zmniejszenia plików dają dźwięki w jednej wersji samolotu, a pozostałe wersje samolotu korzystają z nich. Jest bardzo prawdopodobne, że ten wspomniany B-17 ma kilka wersji, a ty zainstalowałeś tylko jedną z nich ("G"). Musisz wtedy poszukać samolotu "bazowego" bo tam najprawdopodobniej znajdują się dźwięki dla tej maszyny lub poszukać osobnych plików dźwiękowych, bo i takie dodatki można znaleźć na stronkach z różnościami do FS-ów.

Sprawdź folder i plik "Sound" i zobacz co jest tam napisane!

Możesz sobie testowo do tego B-17 przypisać np. dźwięki z "defaultowego" DC-3 robiąc wpis w pliku sound:

[fltsim]
alias=Douglas_DC3\sound

... choć osobiście polecam dźwięki "prawidłowe".

Jeżeli nie chcesz sobie "zaśmiecać" gry dodatkiem, którego nie chcesz (inną wersją tego B-17), a potrzebny on jest tylko do zadziałania dźwięków to zamiast instalować go sobie w FSX skopiuj sobie tylko zawartość folderu "Sound".

PS. Tak przy okazji to polecam "ręczną" metodę instalacji samolotów w grze. Czyli jeżeli dany dodatek ma "samoinstalator" to zainstaluj go sobie najpierw do jakiegoś dodatkowego folderu, a dopiero z tego folderu przenieś poleceniem kopiuj/wklej foldery i pliki dodatku do FS-a. Czasami różne problemy są wynikiem nadpisania plików o tych samych nazwach (choć nie w opisanym przez Ciebie przypadku) co się zdarza gdy posiadamy wiele różnych dodatkowych samolotów czy śmigłowców
zbyschek

dziekuje Krzysztow, nareszcie to "zalapalem" no i juz wiem jak to zrobic :D B-17 juz Gada co prawda z dzwiekiem D-3 ale moze uda znalezdz sie orginalny..jak juz jestem dalej w temacie to prosze napisz jak wprowadzic "scenery" z tym nie moge sobie poradzic,nic a nic,pewnie wpisuje w zly Folder,mysle,lub...no sam nie wiem. no i pozniej naturalnie jak ta "scenery" uruchomic to tez wazne prawda juz z gory dziekuje..pozdrowienia.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

jak juz jestem dalej w temacie to prosze napisz jak wprowadzic "scenery" z tym nie moge sobie poradzic,nic a nic,pewnie wpisuje w zly Folder,mysle,lub...no sam nie wiem. no i pozniej naturalnie jak ta "scenery" uruchomic to tez wazne prawda juz z gory dziekuje..
Było nie raz, następnym razem możesz skorzystać z szukajki. Instrukcja instalacji scenerii do FS9, w FSX nie powinno być specjalnych różnic: viewtopic.php?t=102
PS
Zwróć uwagę na pisownię.
Razorblade1967
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Razorblade1967 »

zbyschek pisze:... juz Gada co prawda z dzwiekiem D-3 ale moze uda znalezdz sie orginalny...
Tutaj jest jeden "sound pack" do B-17 (nie wiem jakiej jakości, bo ja osobiście używam płatnego B-17 od Shockwave) - http://library.avsim.net/esearch.php?Ca ... DLID=46532 (stronka wymaga prostej darmowej rejestracji).

Po ściągnięciu wklej zawartość foldera "B17sndpk" do folderu "Sound" w swoim B17G_HG (daj zgodę na nadpisanie pliku Sound.cfg)
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Zbyszku,

generalnie jest tak, że ściągasz daną scenerię. Następnie rozpakowujesz gdzieś na pulpicie. W takim folderze będą dwa foldery: scenery i texture (albo same scenery). Kopiujesz ten folder zawierający Scen. i Text do katalogu Addon Scenery w głównym folderze FSX.
Następnie uruchamiasz FSX, klikasz na Ustawienia w lewym menu. Później klikasz po prawej na "biblioteka scenerii", potem na "Dodaj obszar". Tam podajesz ścieżkę do folderu nowej scenerii, którą właśnie wrzuciłeś do Addon Scenery. Klikasz OK i czekasz, aż FSX uzupełni listę scenerii. Następnie możesz ustawić lot i pooglądać co masz nowego w programie.

PS: Pamiętaj o dużych znakach i polskich znakach, bo na nas, użytkowników młodych stażem, Moderatorzy patrzą szczególnie ;)
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Pamiętaj o dużych znakach i polskich znakach, bo na nas, użytkowników młodych stażem, Moderatorzy patrzą szczególnie ;)
Ot, starszych stażem zazwyczaj nie trzeba upominać (oczywiście nie znaczy to, że nie ma młodszych użytkowników piszących jak najbardziej poprawnie) ;)
dalej nie wiem jak dostac sie do danej "scenery"
Jeśli to lotnisko - w menu wyboru lokacji wpisz nazwę lub kod ICAO, jeśli to jakaś inna sceneria (np. fotosceneria miasta), to w instrukcji powinno być napisane, gdzie się dana atrakcja znajduje i jak tam można dolecieć.
ODPOWIEDZ