[FSX] Problemy z multiplayerem w FSX
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
Marcin737
[FSX] Problemy z multiplayerem w FSX
Mam dość nietypowy (tak sądzę) problem z multiplayerem w FSX. Dość często jak próbuję się połączyć z serwerem Game Spy pojawia mi się błąd - "Zostałeś rozłączony od Game Spy. Możesz być połączony na innym komputerze" (tyle, że po angielsku). Taki sam błąd pojawia się gdy zmienię Lobby na jakiekolwiek inne i potem wrócę do Free Flight (za każdym razem każde inne Lobby jest puste - czy też tak macie?). Jak już uda mi się przejść do następnego kroku wszystko działa pierwszorzędnie - jakość głosu dobra, płynność gry ekstra. Na prawdę pierwsza klasa. Ale gdy jestem hostem, gdy próbuję wyjść z gry powinno mi się pojawić okno Briefing Room, czy tak? A wtedy niestety pojawia mi się za każdym razem wspomniany wcześniej błąd.
A teraz trochę o moim sprzęcie i ustawieniach, żeby łatwiej było rozszyfrować problem:
- FSX z SP2
- Internet rozdzielony przez router
- W routerze ustawione odpowiednie porty (te które wpisałem w ustawieniach sieciowych FSX) w Port Range Forwarding
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
A teraz trochę o moim sprzęcie i ustawieniach, żeby łatwiej było rozszyfrować problem:
- FSX z SP2
- Internet rozdzielony przez router
- W routerze ustawione odpowiednie porty (te które wpisałem w ustawieniach sieciowych FSX) w Port Range Forwarding
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
Nie wiem czy nie wprowadzę kolegi w błąd, bo szczerze mówiąc nie mam FSX miałem tylko demko. Ale do rzeczy skoro chcesz latać w multiplayer (rozumie znaczenie przez Internet) czy nie ma do FSX SB3 albo FSInn, żeby móc się połączyć z VS???? Pozdrawaim
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Jak chce polatać na GameZone, to go nie pchaj na VS.Ivoo pisze:Nie wiem czy nie wprowadzę kolegi w błąd, bo szczerze mówiąc nie mam FSX miałem tylko demko. Ale do rzeczy skoro chcesz latać w multiplayer (rozumie znaczenie przez Internet) czy nie ma do FSX SB3 albo FSInn, żeby móc się połączyć z VS???? Pozdrawaim
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
Razorblade1967
- Cadet

- Skąd jesteś: Bydgoszcz
Należy rozróżnić kilka możliwości gry sieciowej w FSX:Ivoo pisze:Ale do rzeczy skoro chcesz latać w multiplayer (rozumie znaczenie przez Internet) czy nie ma do FSX SB3 albo FSInn, żeby móc się połączyć z VS???? Pozdrawaim
1. Gra w sieci Vatsim
2. Gra sieciowa za pośrednictwem GameSpy
3. Gra w sieci LAN
Co do wymagań FSX w pierwszym przypadku się nie wypowiadam, bo na VS nie grywam. Natomiast rozumiem, że Marcin737 ma problem w grze poprzez GameSpy. Do gry poprzez GameSpy nie są potrzebne żadne dodatkowe programy - FSX ma wbudowany zarówno system komunikacji głosowej (za pośrednictwem radia w samolocie i ustawienia odpowiednich częstotliwości itd.) oraz wieże lotniskowe (możliwe do obsadzenia przez graczy odtwarzających ATC) z wszelkimi potrzebnymi urządzeniami.
Sądzę, że przyczyną są zbyt krótkie czasy ustawione domyślnie dla mulitiplayera - w każdym razie u mnie to właśnie stanowiło przyczynę wyrzucania z GameSpy (z takim samym komunikatem jak u Ciebie) po wyjściu z sesji, w której występowałem jako "Host".Marcin737 pisze:Dość często jak próbuję się połączyć z serwerem Game Spy pojawia mi się błąd - "Zostałeś rozłączony od Game Spy. Możesz być połączony na innym komputerze" (tyle, że po angielsku). Taki sam błąd pojawia się gdy zmienię Lobby na jakiekolwiek inne i potem wrócę do Free Flight ...
Na pierwszej "stronie" po wejściu w mulitiplayer, na dole ekranu znajduje się przycisk "Network Settings" - wciśnij go i otworzy się strona z następującymi polami:
- Host settings (porty)
- Client settings (umożliwienie komunikacji głosowej)
- Other
W dziale "Other" znajdują sie dwa "okienka" podające czas w sekundach:
- Connection time out (domyślnie 90.00)
- Keep Alive (domyślnie 15.00)
Wydłuż czasy (ja sobie dałem "z zapasem" - po 3600.00) i problem wyrzucania z GameSpy powinien zniknąć. Mam nadzieję, że to pomoże - u mnie pomogło.
W dziale Free Flight można zakładać dowolne sesje, natomiast inne "pokoje" służą do rozgrywania misji. Wydaje mi się, że po prostu większość graczy (też tak robię) zakłada sesje właśnie na Freee Flight, a sesje z misjami są niepopularne lub zakładane w gronie znajomych jako "niewidoczne" dla postronnych.Marcin737 pisze:... do Free Flight (za każdym razem każde inne Lobby jest puste - czy też tak macie?).
-
Marcin737
No niestety nie pomogło
. Dałem nawet 8000000 i też lipa
. Mi taki błąd tak jak pisałem pojawia się również w kilku innych przypadkach. Co do Vatsim to tak jak pisałem chodzi mi tylko o GameSpy. Nie zawsze chce mi się tłumaczyć z każdego ruchu. Czasem chcę sobie z paroma osobami po wyczyniać różne dziwne rzeczy
.
Czy po kliknięciu End flight w trybie hosta wchodzi się do Briefing Room tak samo jak w trybie zwykłego użytkownika czy wychodzi się w ogóle z multiplayera?
Czy po kliknięciu End flight w trybie hosta wchodzi się do Briefing Room tak samo jak w trybie zwykłego użytkownika czy wychodzi się w ogóle z multiplayera?
-
Razorblade1967
- Cadet

- Skąd jesteś: Bydgoszcz
"Host" po daniu komendy "End flight" wychodzi do pierwszej strony multiplayera czyli tam gdzie jest lista serwerów, a serwer zostaje automatycznie zamknięty. Nie powinno jednak wyrzucać go z GameSpy - to jest jakiś błąd i to właśnie u mnie usunęło wydłużenie wspomnianych czasów w ustawieniach sieci.Marcin737 pisze:Czy po kliknięciu End flight w trybie hosta wchodzi się do Briefing Room tak samo jak w trybie zwykłego użytkownika czy wychodzi się w ogóle z multiplayera?
No to nie wiemMarcin737 pisze:No niestety nie pomogło. Dałem nawet 8000000 i też lipa
. Mi taki błąd tak jak pisałem pojawia się również w kilku innych przypadkach.
Piszesz coś o routerze czyli wnioskuję, że nie masz osobnego IP do komputera - tutaj nie pomogę bo mój dostawca zapewnia mi 5 stałych zewnętrznych IP i nie muszę kombinować z routerem (i mam tylko 3 komputery to mi adresów wystarcza). Ze wspólnych gier wiem, że koledzy grający razem ze mną mieli problemy ze właśnie względu na kłopoty z routerem i ustawieniem IP i portów. Może ktoś mądrzejszy w tych sprawach się wypowie i podpowie, gdzie może tkwić błąd.
Wracając do problemu:
1. Czy jesteś pewny, że nikt inny nie posługuje się Twoim numerem? W sumie głupie pytanie bo jak być pewnym.
Znam taki przypadek (kolega wykrył ten proceder), że w sklepie komputerowym pracownik kopiował nielegalnie oprogramowanie posługując się numerami ze sprzedawanych tam oryginałów. To tak trochę "strzał w ciemno" ale ...
2. Spotkałem się w przypadku gry sieciowej z problemami w sytuacji gdy "Host" używał programu Active Sky X, a "Client" nie miał tego programu - też go wywalało z gry.
Podaj może dokładnie i w szczegółach w jakich przypadkach występuje rozłączenie z GameSpy - może będzie łatwiej znaleźć rozwiązanie problemu?
-
Marcin737
A da się jakoś przejść do Briefing Rooma? Pytam w kontekście ewentualnej jakiejś zmiany samolotu, pogody czy czegoś innego. Bo nie mam pojęcia jak to zrobić nie zamykając serwera a tym samym nie wywalając wszystkich graczy z gry.Razorblade1967 pisze:"Host" po daniu komendy "End flight" wychodzi do pierwszej strony multiplayera czyli tam gdzie jest lista serwerów, a serwer zostaje automatycznie zamknięty.Marcin737 pisze:Czy po kliknięciu End flight w trybie hosta wchodzi się do Briefing Room tak samo jak w trybie zwykłego użytkownika czy wychodzi się w ogóle z multiplayera?
A teraz wracając do właściwego tematu. Tak, korzystam z routera czyli wszystkie komputery korzystają z jednego IP. Internet mam z kablówki - Chello. Mam też software'owego Firewalla ale to raczej nie jest przyczyną problemów bo nawet kompletne wyłączenie jego nic nie daje.
Raczej nie sądzę. Mam wersję oryginalną kupioną w UK - justflight.com.Razorblade1967 pisze:Czy jesteś pewny, że nikt inny nie posługuje się Twoim numerem? W sumie głupie pytanie bo jak być pewnym.
Jedyne dodatki jakie używam to Cargo Pilot i Airbus Series 1. No i Service Pack 2.Razorblade1967 pisze:Spotkałem się w przypadku gry sieciowej z problemami w sytuacji gdy "Host" używał programu Active Sky X, a "Client" nie miał tego programu - też go wywalało z gry.
No to tak jak już pisałem:Razorblade1967 pisze:Podaj może dokładnie i w szczegółach w jakich przypadkach występuje rozłączenie z GameSpy - może będzie łatwiej znaleźć rozwiązanie problemu?
1. Przy logowaniu do GameSpy. W momencie kiedy powinna się pojawiać lista gier to pojawia się ten błąd (chociaż dzisiaj jeszcze mi się to nie zdarzyło).
2. Jak zmienię Lobby na jakiekolwiek inne i wrócę do Free Flight.
3. Jak już wybiorę dla siebie jakąś grę i potem kliknę Cancel to zamiast wrócić do listy gier to znowu błąd.
4. Tylko jak jestem hostem - gdy wyjdę z gry klikając End Flight znowu pojawia się błąd (jak jestem klientem to wracam do Briefing Rooma - czyli chyba OK).
i to chyba tyle. Dzięki za zainteresowanie
Nie wiem jak działa GameSpy w sensie łączenia się ale pamietaj, że FSX z SP1 nie jest multiplayer'owo kompatybilny z FSX z SP2. Może tu jest problem.
Jesli nie to, to moze jednak ten router. Nie masz tam jakiegoś klonowania adresu IP, czy czegoś w tym stylu? Jak masz możliwość, podłącz kompa do siecie bez routera.
Jesli nie to, to moze jednak ten router. Nie masz tam jakiegoś klonowania adresu IP, czy czegoś w tym stylu? Jak masz możliwość, podłącz kompa do siecie bez routera.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta