Level-D 767-300 dla FS2004/FSX

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

No oczywiście że w FMC. :D Na klawiaturze na pewno Ci się nie uda.
Kuba
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

kubahh pisze:Najpierw ALIGN, wklepujesz pozycję, po określonym czasie (zależy jaki ustawiłeś czy real to ok.10 min) przełączasz na NAV.
Po co Align? Przecież chodzi o normalne ustawienie IRS, a nie szybkie w celu ustalenia nowej pozycji czy usunięcia błędu. Wystarczy z Off na Nav.
Na klawiaturze na pewno Ci się nie uda.
Koordynaty można wprowadzić klawiaturą przy pokrętłach IRS, jak i w FMC.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kubahh »

Koordynaty można wprowadzić klawiaturą przy pokrętłach IRS, jak i w FMC.
Spróbuj :D Przynajmniej w WILCO 737 mi się nie udało.
Kuba
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jakbym nie spróbował (Level-D), to bym nie napisał ;)
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Głusk

Post autor: Marcin77 »

PZL Belfegor pisze:Jakbym nie spróbował (Level-D), to bym nie napisał ;)
No dokładnie, klawiaturką przy pokretłach od IRS-a DA SIĘ wpisac pozycję.
Tyle, że potem FMC się blokuje wyświetlając "VERIFY POSITION".
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Post autor: Gwidon »

Marcinie, podaj nam format współrzędnych jakie wprowadzasz w IRSU.

W LDS wprowadzam pozycję zawsze z poziomu FMC stąd w tej chwili nie pamiętam, czy nie należy aby, przy wprowadzaniu bezpośrednio w IRSU, podać danych pozycyjnych koniecznie dla trzech IRSU jednocześnie, a nie tylko dla IRSU no 1.

Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

To co za problem? Wpisz pozycję jeszcze raz! To polecenie pokazuje się, gdy wpisana pozycja jest różna od poprzedniej zapamiętanej - na przykład jak samolot został przestawiony przez obsługę naziemną (albo jak zaczynasz lot w FSie w innym miejscu niż skończyłeś poprzedni;)).
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Gwidon pisze:Marcinie, podaj nam format współrzędnych jakie wprowadzasz w IRSU.
No normalnie N.XX.XX.X.E.XXX.XX.X

W LDS wprowadzam pozycję zawsze z poziomu FMC stąd w tej chwili nie pamiętam, czy nie należy aby, przy wprowadzaniu bezpośrednio w IRSU, podać danych pozycyjnych koniecznie dla trzech IRSU jednocześnie, a nie tylko dla IRSU no 1.

Pozdrawiam
Gwidon
.Hmmmmm..... w FMC jak się wejdzie w te opcje od "POS INIT" to rzeczywiście sa tam dane dla IRS1, IRS2 i IRS3.....
Popróbuje w domu, bo wiem, że raz coś zrobiłem "na głupiego" i udała się i kalibracja i można było używac FMC.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No normalnie N.XX.XX.X.E.XXX.XX.X
No to nie bardzo właściwie ;) N xxxx.xEyyyyy.y
na przykład : N5210.3E02058.1

Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Właściwie, bo w okienku IRS kropki już są ;) To co podałeś to format do wprowadzenia w FMC. Pozycję do tegoż okienka wystarczy wprowadzić raz, nie trzeba osobno dla każdego IRSa.
BTW:
If the Lat/Lon position is not within 4NM of the origin airport, the scratchpad message VERIFITY POSITION is displayed.
Marcin, wpisałeś odpowiednie lotnisko na stronie POS INIT?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hmmm... a czy to może trzeba wpisac PRZED kalibracją IRS? Bo jesli tak,to już jestem "w domu" :)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Marcin77, łącznie zmieniany 1 raz.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dymitr napisał :
Właściwie, bo w okienku IRS kropki już są To co podałeś to format do wprowadzenia w FMC. Pozycję do tegoż okienka wystarczy wprowadzić raz, nie trzeba osobno dla każdego IRSa.
BTW:
Dymitr dlatego napisałem aby kolega opisał w jakim formacie wprowadza dane. Jeżeli kolega podaje, że z kropkami to piszę , że nie właściwie.
Nie pytałem, jaka jest ich prezentacja w IRSU. :lol:

Pozdrawiam
Gwidon
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hmmm... a czy to może trzeba wpisac PRZED kalibracją IRS? Bo jesli tak,to już jestem "w domu"

Jesteśmy...uff :lol:

G.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jeżeli kolega podaje, że z kropkami to piszę , że nie właściwie.
No tak, kropki już są, nie trzeba ich wpisywać (w okienku IRS).
Hmmm... a czy to może trzeba wpisac PRZED kalibracją IRS? Bo jesli tak,to już jestem "w domu"
Raczej w czasie. Pokrętło z Off na Nav i możesz wpisywać pozycję do FMC lub okienka IRS.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Panowie, wszystko było ładnie podane w materiale tu:
viewtopic.php?p=23735#23735
Strona 6.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Jarekk81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Londyn

Post autor: Jarekk81 »

Problem z oświetleniem wirtualnego kokpitu.... przykład na dole...jakby troszkę za ciemno na zegarach...wie ktoś może jak można to naprawić?

Obrazek
Obrazek
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Kuba Mędrzycki »

Może trochę naiwnie zapytam, ale... czy próbowałeś Shift+L ?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W panelu 2D masz zegary? Wygląda na to, że w VC po prostu brakuje gaugesów w miejscach przyrządów. Proponuję reinstall LD, no i oczywiście najnowszy patch.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Jarekk81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Londyn

Post autor: Jarekk81 »

Może trochę naiwnie zapytam, ale... czy próbowałeś Shift+L ?
Tak ;-)
Wygląda na to, że w VC po prostu brakuje gaugesów w miejscach przyrządów.
Co ciekawe w defaultowym malowaniu wszystko jest ok.
Zobaczymy co będzie po reinstalce.
Dzięki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Skoro w defaultowym malowaniu jest ok, to może znaczyć że po prostu nie przekopiowałeś brakujących tekstur do nowego skina.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

some1 pisze:Skoro w defaultowym malowaniu jest ok, to może znaczyć że po prostu nie przekopiowałeś brakujących tekstur do nowego skina.
Wskaźniki w VC to nie tekstura.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

RzEmYk pisze: Wskaźniki w VC to nie tekstura.
A co w takim razie?
W kokpicie nie brakuje zegarów (przyjrzyj się na screenie), tylko na moje oko brakuje tekstury z nocnym oświetleniem która jest mnożona z kolorem gauge'a. Nie mam tego samolotu więc nie mam pojęcia czy to przez to i jak to naprawić. Ale sprawdzenie czy wszystkie tekstury są na swoim miejscu jest dobrym początkiem.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Cześć,

mam problem z Levelem (SP3) i ActiveSky (6.5 + najnowszy update).

Po włączeniu baterii a następnie APU, FS9 się wysypuje i pojawia się tradycyjne okno windowsa, z pytaniem o wysłanie raportu. Co ciekawe, gdy nie włączę AS to wszystko gra.

Stało się to nagle, zainstalowałem chyba ostatnio tylko scenerie OLB. Levela jak i AS przeinstalowałem na nowo, ale nic to nie dało. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nietypowy problem i nie bedzie łatwo go zdiagnozować.
W AS 6 tekstury masz jakie? Standard bmp czy dałes na dxt3 ? Jak na dxt3, to czy w FS masz zaznaczoną opcję Render to Textures?
Bartek
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Strzał w 10 Bartek.

Mam chmurki w DXT3, i nie wiem nawet kiedy wyłączyłem opcje "render to textures". Po włączeniu jej wszystko jest OK.

Dzięki,
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ciesze sie, ze pomogło. Dziwne jednak, że wywalał się dopiero później. Zwykle takie wysypki zwiazane z formatem tekstur dzieją się już przy klikaniu na FlyNow i ładowaniu tekstur.
Bartek
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: kuba933 »

Mam pewnien problem z moim 767. Samolot nie chce się wznosić- wbijam mu do automatu np. 5000 stóp i wciskam alt hold selector ale samolot opada więc próbuje przyciskiem V/S wbijam wartość 2200 stóp/min ale samolot także opada. Może robie cos nie tak jak trzeba??
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Pokaż screen panelu, z takiego opisu nie da sie nic wywnioskować. Jakie było gross weight, czy używasz AT, jaka była prędkość, konfiguracja samolotu, ustawienia AP itd.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

kuba933 pisze:Mam pewnien problem z moim 767. Samolot nie chce się wznosić- wbijam mu do automatu np. 5000 stóp i wciskam alt hold selector ale samolot opada więc próbuje przyciskiem V/S wbijam wartość 2200 stóp/min ale samolot także opada. Może robie cos nie tak jak trzeba??
Czytałeś instrukcję? Włączyłeś autopilota? Zrób screena ustawień MCP.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

teraz właczyłem FS2004 żeby zrobić screena ale wszystko było ok wiec niewiem co tamtym razem mu odpaliło mozę jakies błędy...
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Jestem prawie pewien, że chodzi o trymer. Jeśli lotki są wytrymowane, żeby samolot leciał w dół, wtedy A/P przez długi czas sobie z tym nie może poradzić. Wtedy odłącz A/P, wytrymuj lotki i ponownie włącz A/P. Wtedy powinno być wszystko w porządku.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jeśli lotki są wytrymowane, żeby samolot leciał w dół, wtedy A/P przez długi czas sobie z tym nie może poradzić. Wtedy odłącz A/P, wytrymuj lotki i ponownie włącz A/P
Lotki służą do zmieniania przechylenia samolotu, nie pochylenia - od tego jest ster wysokości.
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Fakt.
Obrazek
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A czy jest moze jakis polski manual albo poradnik do Level-d 767???

A i jeszcze jedno pytanko. Nie wiem jak ustawić opcję Dark&Cold w Level-D 767, nie widze tej opcji w menu. Prosze o pomoc...

scalone posty
Ostatnio zmieniony sob 05 sty, 2008 23:12 przez kuba933, łącznie zmieniany 2 razy.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

1. Polski manual!
Nie ma, ucz się angielskiego. Jesteś młody szybko przyswoisz.

2. Masz napisane na 10 stronie instrukcji
1- Panel: Permits the import and export of panel settings to and from saved flights. All flights saved via the FS2004 “Save Flight” menu have the 767 panel settings at the time of saving stored in a file along with the default simulator settings. These 767 specific panel settings may be imported and exported using this menu option.
Import panel data from a flight… - Select this option to import 767 panel settings from a previously saved flight into the current simulator session.
Robisz import z lotu cold & dark który instaluje się razem z samolotem.
Obrazek
Obrazek

Nie powiem co myślę szczególnie o pytaniu związanym z manualem....
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że do startu nie zawsze trzeba ustawiać 100% mocy silnika. Zaly to chyba od wagi. Jak wyliczyć ile procent mocy użyć???
Pozdrawiam ;)
[Pisz staranniej! - Rz]
Ostatnio zmieniony czw 10 sty, 2008 18:27 przez kuba933, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

W życiu jak tylko jest okazja, to się korzysta ze zredukowanego ciągu. Przeciwskazaniami są kiepskie warunki meteo jak deszcz, snieg, oblodzony pas, ewentualnie jakiś niesprawny podzespół.
Zależy od masy startowej, od długości pasa, od warunków meteo, od konfiguracji startowej, czy chociażby od tego, czy jest włączony anti-ice, czy są włączone packi.
Oblicza się nie % obrotów, tylko "derate temperature", czyli temperaturę, która ustawia zredukowany ciąg.

Kalkulator dla Levelka
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A która jednostka mówi o tej temperaturze??? N1, EGT, N2???? I jescze jedno: czy mozna ustawić żeby ta temperatura była utrzymywana automatycznie podczas startu??
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Poczytaj manal do Levelka, zerknij w FMC, albo na pokrętło temp. znajdujące się na panelu pod MCD.
Ustawiasz nim temperaturę OAT wyższą od rzeczywistej, która to reguluje limit N1. Nie zmienia się podczas startu.
mk1982
Cadet
Cadet

Post autor: mk1982 »

Witam
Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem B767-300 Level D i niestety wszystko robię metoda prób i błędów ( słaba znajomość angielskiego).
Mam kilka pytań:
- podczas startu lub lądowania klapy działają automatycznie. Jest to dość dziwne, bo gdy je np wysuwam to ona mi się zaraz chowają. Albo inny przykład - 10 nm do progu pasa już mam klapy na full. Czy nie można sterować klapami manualnie?

- druga sprawa to dźwięki alarmowe. Np podczas podchodzenia do lądowania na visualu odzywają się wszystkie alarmy np. bliskość terenu. Można to wyłączyć?

- ostatnia sprawa to program do ustalania ilość paliwa, cargo i pasażerów. Mam go na pulpicie. Po zrobieniu kalkulacji robię save i wchodzę do FS. Niestety ale wielkość paliwa nie jest przenoszona do symulacji tylko jest ciągle aktywna zakładka standardowa kalkulacji paliwa i obciążenia. Jak można zrobić żeby dane z tego programu?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ