[FSX] Problem z ILS

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG

[FSX] Problem z ILS

Post autor: tomekk55 »

Mam problem z ILS w defaultowym B737-800. Po nastawieniu częstotliwości ILS w okienku NAV1 i aktywowaniu jej nic się nie dzieje :? To widać na załączonym obrazku:
Załączniki
what's the f...?
what's the f...?
bez tytułdfdu.JPG (67.97 KiB) Przejrzano 6511 razy
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 18:19 przez tomekk55, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

A przełącznik gps-nav masz w pozycji nav? Dobra częstotliwość,wciśniety APP? Tego nie widać na zdjęciu. Na PDF nie widać wskaźników LOC i GP.
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przełącznik GPS/NAV na NAV, częstotliwość dobra. A APP wyłączony bo nie przechwytywał ILS. To akurat było na EDDF, ale wcześniej zdarzyło mi się też na LKPR. Tzn na LKPR za pierwszym razem nie działało, ale jak poleciałem drugi raz to ILS ładnie przechwycił i było git.
PS bober Mógłbyś wytłumaczyć ostatnie zdanie???
Obrazek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na PFD (Primary Flight Display) - to ten zaznaczony przez Ciebie "butem" - przy włączonym na autopilocie APP będąc w zasięgu nadajnika ILS(średnio około 25 nm) powinieneś widzieć poniżej "sztucznego horyzontu" wskaźnik lokalizera LOC. a na około20 nm od progu pasa powinien się pojawić z prawej strony horyzontu wskaźnik ścieżki schodzenia GP. GP "przychwytujemy od dołu" czyli będąc poniżej ścieżki,ale najpierw musimy przechwycić LOC bo inaczej będzie trzeba ręcznie ;)
bober
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 20:30 przez Bober, łącznie zmieniany 1 raz.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

lukasz pisze:(hmm GS ma być chyba).
GP - glidepath

NAV1 na jaką masz częstotliwość?
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No na częstotliwość pasa 25R w EDDF czyli 109.50. Wojtek mógłbyś wytłumaczyć jak przechwycić ten LOC i GP? I po co? To nie jest tak że sobie lecę, ustawiam częstotliwość ILS i pojawiają mi się te wskaźniki, których u mnie nie ma?
Ostatnio zmieniony pt 18 sty, 2008 22:24 przez tomekk55, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Strzelam, że ustawiłeś częstotliwość na standby i nie przełączyłeś na active - na to wskazuje brak wskaźników lokalizera i glideslope na PFD oraz brak odczytu DME.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

tomekk55 pisze:no na częstotliwość pasa 25R w EDDF czyli 109.50.
Nie jest to częstotliwość pasa, tylko localizera.
A Wojtek mógłbyś wytłumaczyć jak przechwycić ten LOC i GP? I po co? To nie jest tak że sobie lecę, ustawiam częstotliwość ILS, i pojawiają mi się te wskaźniki których u mnie nie ma?
viewtopic.php?t=532, a w szczególności http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf
Przydała by się ODROBINA samodzielnej nauki. Nie nauczysz się "grać w FSa" w tydzień...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dokładnie jak Koledzy powyżej.Poćwicz na jakimś lotnisku z ILS kręgi z podejściem wg ils, następnie touch & go i tak jeszcze ze 20 razy;) Na pewno to opanujesz.
pzdr
bober
P.S. We Frankfurcie(na zdjęciu tam podchodzisz) o ile pamiętam,trzeba ustawić na NAV2 drugą częstotliwość do odczytu DME(weź ją z mapy)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Już raz o to pytałeś. Dalem Ci screena:
viewtopic.php?p=63733#63733
wyjaśniłem sprawę na priv i nadal masz problemy?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No dobra poleciałem EPWR -> EPPO i powiem po kolei jak to było:
- Leciałem sobie i w okolicy (24NM) od lotniska pojawił mi się LOC bez kreski (tzn pojawił mi się romb bez kreski)
- Ale gdy wieża kazała mi wziąć kurs 005 to zniknęło mi to :?
- Lecz póżniej spowrotem pokazało mi się to co opisałem w pierwszym punkcie
- A następnie zaczęło pikać coś morsem.

Na tej trasie wszystko było ok, ale wie ktoś dlaczego na EDDF było żle???
Obrazek
PK

Post autor: PK »

tomekk55 pisze:No dobra poleciałem EPWR -> EPPO i powiem po kolei jak to było:
- Leciałem sobie i w okolicy (24NM) od lotniska pojawił mi się LOC bez kreski (tzn pojawił mi się romb bez kreski)
- Ale gdy wieża kazała mi wziąć kurs 005 to zniknęło mi to :? - Lecz póżniej spowrotem pokazało mi się to co opisałem w pierwszym punkcie

- A następnie zaczęło pikać coś morsem.

Na tej trasie wszystko było ok, ale wie ktoś dlaczego na EDDF było żle???
Ten tekst pokazuje, że jedno z dwojga: albo robisz sobie jaja albo naprawdę nigdy nie przeszedłeś podstawowych lekcji FSa i nie rozumiesz co piszesz. Jeśli to drugie, to chyba czas najwyższy byś uwierzył, że nigdy nie nauczysz się rozwiążywania takich problemów bez solidnego przejścia przez fazę nauki podstaw.

Piotr
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

I to jest sedno sprawy. To drugi post forumowicza tomekk55 o tym samym. Przecież podejście ILS to nie żadna wielka filozofia. Sprawa opisana jest w wielu miejscach. Opisana na tyle dokładnie, żeby wiedzieć co to za kreski i romby i co to pika morsem. Po raz ostatni, w załączniku screen z defaultowego B738, z wszystkimi ustawieniami ILS. I nie ma siły, musi działac.
Zamykam. Zanim po raz kolejny zapytasz o to samo, solidnie sie do pytania przygotuj.
Załączniki
ILS default 738
ILS default 738
ILS.jpg (101.01 KiB) Przejrzano 6341 razy
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Zablokowany