No to mam jasność

Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia.
Kilka odpowiedzi i wyjaśnień z mojej strony :
b00gie pisze:To chyba nic niezwyklego.
Dla mnie tak.
Jak pisałem, było to coś, z czym spotkałem się po raz pierwszy a więc coś innego niż zwykle, czyli coś niezwykłego

Stąd się zrodziło moje pytanie.
Zdecydowanie odradzam doszukiwania się w moim pytaniu próby wytknięcia błędu jakiemukolwiek kontrolerowi bo będzie to mocno naciągane.
To, że kontroler czasami poda nie ten kierunek ?
Cóż, on ma pod opieką ileś tam samolotów, ileś planów lotów na ekranie itd.
Pilot ma tylko jeden samolot, jeden plan lotu.
Jeśli się więc już zdarzy, że kontroler się pomyli, to świetna okazja dla pilota do poćwiczenia właściwej reakcji.
Właśnie :
b00gie pisze:Co do pomylki LKAA_CTR z drugim samolotem to nie zabardzo wiem o co Ci chodzi. Trol to przeciez tez czlowiek:P.
Nie chodzi o pomyłkę kontrolera, pod kontrolą którego zresztą bardzo lubię latać.
Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby robić z tego problem.
Chodzi o postawę pilota (notabene najlepszego wirtualnego pilota, jakiego znam), który grzecznie i spokojnie poprosił o potwierdzenie jeszcze raz polecenia, wyjaśniając dlaczego o to prosi.
Właśnie w tym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie powinienem był pół godziny wcześniej zrobić podobnie. Wtedy, z tego co piszecie, kontroler powiedziałby mi : "Potwierdzam, wykonuj prosto na LDZ".
Wtedy, nie musiałbym się zastanawiać czy on się pomylił, czy jak zwykle ja czegoś nie doczytałem.
Wnioski jakie wyciągnąłem :
1.
Takie skróty na odległość kilku FIRów są dopuszczalne i stosowane więc jak następnym razem taki dostanę, zrobię to co wczoraj, czyli wykonam polecenie ale tym razem już nie będę się dziwił
BTW jeśli dobrze Was rozumiem i takie skróty nie są rzadkością, to jak udało mi się tego do wczoraj uniknąć. To jest fajne w lataniu na Vatsimie, co chwilę coś nowego i znowu powód, żeby doczytać, pomęczyć kogoś pytaniami
2.
Postawa wspomnianego pilota
+
b00gie pisze:Jezeli nie byles pewny LDZ od CTR to masz obowiazek poprosic o potwierdzenie
+
roszo pisze:Ja natomiast poinformowałbym LKAA, że EDMM dał mi direct na LDZ i czy mógłbym dalej kontynuować dct LDZ. Jeśli nie, wtedy LKAA powiedziałby: negative, dct LAGAR i wszystko jasne
=
Zapamiętać : Kontroler nie gryzie i jak masz jakiekolwiek wątpliwości pytaj.
Wyjaśnię tylko, że nie miałem wątpliwości co do tego, czy dobrze usłyszałem/zrozumiałem polecenie, bo kontroler mówił wyraźnie, no i zrobiłem readback.
Wątpliwość moja dotyczyła samego skrótu bo była to dla mnie nowość.
Mój błąd. Mówiąc chociażby tylko "please confirm direct LDZ", zwróciłbym kontrolerowi uwagę, że mam jakieś wątpliwości a on by potwierdził lub zmienił decyzję.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
PS
PK pisze: Może miałeś plan EGG UN871 LDZ?
DEGES Z1 ROMGA Z2 BAMUR UN871 LDZ