Omijanie złej pogody

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Omijanie złej pogody

Post autor: ajwaj »

Pytanie to przyszło mi do głowy parę dni temu jak leciałem online na EPKK. Podczas lotu na radarze pogodowym pojawiła mi się "płachta" burzowa. Akurat tak się złożyło, że patrząc z mojej strony burza była kilkadziesiąt kilometrów za lotniskiem, więc w nią nie wleciałem. Co robić jednak w momencie, kiedy widzę w czasie lotu, że front burzowy jest na mojej drodze? Zdaje się, że powinienem zmienić trasę, aby ją ominąć, ale jak ta procedura ma się odbywać? Co mam zgłosić kontrolerowi i na jakiej podstawie kontroler wyznacza mi "objazd"?
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Altoids
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Altoids »

Na vatsim kontrolerzy nie maja zadnej dokladniejszej informacji o lokalizacji frontow burzowych czy innych anomalii pogodowych. Mozesz za to zasugerowac kontrolerowi kurs lub poprosic o skret o wystarczajaca ilosc stopni do ominiecia burzy.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Altoids pisze:Na vatsim kontrolerzy nie maja zadnej dokladniejszej informacji o lokalizacji frontow burzowych czy innych anomalii pogodowych. Mozesz za to zasugerowac kontrolerowi kurs lub poprosic o skret o wystarczajaca ilosc stopni do ominiecia burzy.
Po części tak samo jak i w realu, a jak mają to niedokładne. Zgłaszasz np. request 20 degress to the left/right to avoid CB's i tyle.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
ODPOWIEDZ