Odpowiem sobie sam, bo udało mi się przejść ten egzamin:)
Gdyby ktoś jeszcze się trafił kto będzie miał problem z tą misją to poniżej kilka moich uwag i porad jak mi się udało przejść tą misję.
Gdy tylko pojawi się żółty komunikat, że np. jesteśmy za bardzo na lewo od pkt VOR itp, to od razu wiadomo że podczas najbliższej oceny przez egzaminatora zostaniemy oblani i jak wiemy co jest źle i nie chcemy czekać na podsumowanie to już można powtarzać egzamin.
1) Zaraz na początku egzaminu zmieniłem OBS1 na 341 a nie 339 jak proponowała Pani egzaminator. NAV1 ustaw na 116.8 i należy delikatnie korygując kurs (ja nie wychodziłem z zakresu 338-345) dolecieć idealnie na VOR SEA tj. mniej więcej pomiędzy pasami L i R.
Mijając FACTS na 16.9nm od SEA znizamy się do 3000, nastepnie na 11nm od SEA nad MILLT znizamy się do 1600ft. Dalej na 4,2nm znizamy się do 900ft i tak dolatujemy do SEA gdzie dowiadujemy się ze mamy leciec do PARKK i wznieść się do 2200ft. Z SEA do PARKK lece kursem 341.
W odległości ok. 5,5nm od SEA zostaniemy po raz pierwszy ocenieni i albo mamy po co lecieć dalej albo możemy już sobie wcisnąć restart.
2) Nad PARKK wykonujemy zakręt w lewo na 159 i wznosimy się do 3000ft. Jednocześnie ważne jest by od razu zmienić OBS1 na 150. Gdy dostaniesz polecenie oczekuj na radialu 140 stopni ustaw tak OBS1 by był centralnie ustawiony na VOR SEA (będzie to ok. 149-169). Leć do VOR SEA i miń go w odległości nie większej jak 0,9nm. Jak tylko miniesz SEA i wskazówka OBS1 zmieni się z „To” na „From” ustaw OBS1 na 320 i zanotuj godzinę z kokpitu swojej Cesny. Wykonaj zakręt w lewo na kurs 110 (mi bardziej odpowiadało 105) a następnie po ok. 60 sekundach (licząc od początku zakrętu na 110) wykonaj zakręt w prawo na kurs 320. Ważne jest by kończąc zakręt idealnie znaleźć się na kursie 320 prowadzącym nas do SEA.
Tak więc lecąc tym razem kursem 320 po raz trzeci kierujesz się w kierunku SEA . W odległości 0,5nm przed VOR zaczynasz skręcać w prawo na kurs 140. Leć kursem 140 co najmniej minutę i w odległości ok. 2,5nm od SEA wykonaj zakręt w prawo na 320 i ponownie kieruj się do VOR SEA delikatnie tylko korygując kurs by igła na wskaźniku VOR znajdowała się w pionie.
W odległośi 0,5 przed SEA egzaminator po raz kolejny nas oceni.
3) Mijamy VOR SEA i lecimy do punktu NOLLA. NAV1 ustaw na 110.9 a OBS na 130. Zacznij zniżać się do 2200ft. ADF ustaw na 362 i leć kilka minut w kierunku NOLLA kursem 325~326. W odległości 8,1nm od VOR BFI usłyszysz że masz zgodę na lądowanie.
4)Wykonaj zakręt w lewo na kurs ok. 310 i leć tak 10 sekund. Następnie wykonaj zakręt w lewo na 265 i leć tym kursem przez co najmniej 55 sekund a następnie wykonaj zakręt w prawo na kurs 085. Powinien się pojawić napis że masz zgodę na lądowanie. Leć kursem 085 aż do momentu aż igła wskaźnika VOR zacznie się poruszać i wykonaj zakręt w prawo aby dolecieć do lotniska. Masz 90 sekund na przechwycenie ścieżki schodzenia i 500 sekund na znalezienie się poniżej 300ft. Gdy już znajdziesz się poniżej 300ft masz tylko 60 sekund na wylądowanie i kolejne 30sekund na wyhamowanie do co najmniej 5kts.
To wszystko

, warto jednak wcześniej poćwiczyć sobie w swobodnym locie podejścia do lądowania na KBFI.
Jako pomoc korzystałem z dwóch rzeczy:
1) Bardzo pomocny był InsideFS2004InstrCheckride.pdf do pobrania z
http://www.simviation.com/cgi-bin/syb2. ... ckride.zip jest tu wszystko jasno i bardzo obszernie wyjaśnione.
2) Oraz trochę krótsza wersja z troszkę innym wejściem do strefy oczekiwania na kursie 140
http://www.simviation.com/fsdhelp.htm