Cessna Citation X od wilco - problemy

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

moral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poland

Cessna Citation X od wilco - problemy

Post autor: moral »

Witam,

Mam taki problem cały czas mi trąbi NO TAKEOFF na master warning jak dam throthle na full.
Nie wiem co jeszcze mam ustawić w nim.
Pozdrawiam,
Rafał
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: a6intruder »

Trymer steru wysokości na TO - jest w manualu :/
Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: WWA

Post autor: Broker89 »

chyba 7.1 trym klapy na 15 o ile pamietam
moral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poland

Post autor: moral »

Działa, wielkie dzięki

Mam kolejne pytania:

1) Czy to normalne że po ustawieniu trim 7.1 przy starcie samolot po osiągnięciu większej prędkości sam zaczyna się wzbijać do góry?... nie trzeba wogóle ciągnąć wolantu do siebie.

2) shift + 4 włącza ekran z throtle i ekranami do ustawiania frequency i mam problem bo są cały czas czarne tak jakby nie były włączone i nie moge wpisać COM1 ani NAV1. Czy coś jeszcze powinienem włączyć?.
Pozdrawiam,
Rafał
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

moral pisze:1) Czy to normalne że po ustawieniu trim 7.1 przy starcie samolot po osiągnięciu większej prędkości sam zaczyna się wzbijać do góry?... nie trzeba wogóle ciągnąć wolantu do siebie.
Zależy od samolotu, masy startowej, prędkości, ale generalnie tak. Poczytaj co to jest trymer.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: pl

Post autor: E-Jet »

Wiem, że nie powinno się odświeżać starych tematów, ale jest czarno na białym "Citation X Problemy" to niech już zostanie.

Mój problem z Citation X to autopilot. Stojąc jeszcze na ziemi, ustawiłem go na takie wartości: Wysokość 2000ft (tak nisko, bo to był mój pierwszy lot i chciałem tylko zrobić krąg), kurs 300 - czyli kurs pasa. Po rotacji i schowaniu podwozia załączyłem HDG i autopilota. ALT było już jakby podświetlone, więc go nie ruszałem. Okazało się, że zadziałało, bo automat prawidłowo utrzymywał zadane wartości. Problem w tym, że gdy chwilę potem (będąc już na 2000) wprowadziłem wartość 3000ft - zero reakcji. Nacisnąłem ALT - na PFD pojawiło się bodaj HDG -> PAC, a po drugim naciśnięciu HDG -> ALT. W obu trybach samolot się nie wznosił, a nawet opadał w wolnym tempie 10ft/sek , co skojarzyło mi się z sytuacjami omyłkowego odłączenia autopilota - więc go zresetowałem. Nadal nic.

Nie zadziałał również tryb VAPP po wprowadzeniu kursu pasa i jego częstotliwości ILS.

Proszę o pomoc ;)
ODPOWIEDZ