PSS Airbus 330/340

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

voulgaris
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

PSS Airbus 330/340

Post autor: voulgaris »

Czy Phoenix-Simulation Software nie przewidział okna GPS w Arbuzie 330/340, do którego przyzwyczaiłem się w default'cie? A może potrzebna jest dodatkowa łata?
Jarek

FSX Gold Edition + Acceleration , PMDG 737-800 ngx , Maddog 2010
Win7 64-bit , Intel Core i7-3770K 3,50 Ghz, płyta Asus P8Z77, Radeon Asus 7870 2GB , pamięć RAM 16 GB , SSD
kszerszu

Post autor: kszerszu »

No chyba nie po to kupiles payware, z MCDU, zeby sie bawic defaultowym gpsem?? Ale jesli koniecznie ci niezbedny, to zadnego patcha nie trzeba, wystarczy do aircraft.cfg zrobic wpis dodatkowego okna. Pozostaje pytanie - po co? ;)
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

kszerszu pisze:[...] wystarczy do aircraft.cfg zrobic wpis dodatkowego okna. Pozostaje pytanie - po co? ;)
chyba raczej do PANEL.CFG
;)
Pozdrawiam
Łukasz
voulgaris
Cadet
Cadet

hmm.., po co ?
Wiesz, może to jest uczucie odosobnione, ale czułem się bezpieczniej widząc mapę gps szczególnie przy podchodzeniu do lądowania we mgle;)
Jarek

Win7 64-bit , Intel Core i7-3770K 3,50 Ghz, płyta Asus P8Z77, Radeon Asus 7870 2GB , pamięć RAM 16 GB , SSD
kszerszu

No ale masz przeciez (duzo lepszy) Navigational Display w PSS :!: :idea:
voulgaris
Cadet
Cadet

Możesz się pośmiać - pozwalam, ale nie wiem gdzie to jest i ewent. jak ów display wywołać :? W menu 'Views' czegoś takiego nie znalazłem.
Jarek

kszerszu

Nie musisz niczego wywolywac - masz to na srodku glownego panelu. Wystarczy zajrzec do manuala.
voulgaris
Cadet
Cadet

Może masz na myśli "Horizontal Situation Indicator", bo nie widzę czegoś takiego jak "Navigational Display"? Ale to zupełnie 'inna para kaloszy' ;)
Jarek

Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

voulgaris pisze:Może masz na myśli "Horizontal Situation Indicator", bo nie widzę czegoś takiego jak "Navigational Display"? Ale to zupełnie 'inna para kaloszy' ;)
Tak hodzi o ten wyswietlacz, przestwiasz w funkce NAV (lub MAP) i tam mozesz sobie wlaczyc aby wyswietlal NDB, VOR, AIRPORT, WAYPOINT, itp i tu mozesz patrzec zamiast na GPS, lub FSNAV
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Cybuch
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: Cybuch »

Witam.

Jarek... nie warto bawic sie w zadne laty z GPS'em.
kiedy ja kupilem ten samolot tez brakowalo mi mapy, gps'u, ale teraz kiedy juz go dosyc dobrze poznalem lata sie nim owiele lepiej niz tymi defaultowymi z GPS'em. Powiem nawet, ze jak teraz wlacze jakiegos defaultowgo jeta to mnie krew zalewa.

odradzam Ci dodawanie np. gps'u a zachecam do wkuwania instrukcji i latania "realnym" arbuzem. Zabawa bedzie wtedy o niebo lepsza ;)

pozdrawiam.
Intel Core 2 Quad Q6600, 4GB RAM FSB 800, GeForce 8800 GTS, Gigabyte 965P-DQ6, Win XP Prof. i Vista Ultimate.

lataj nisko i powoli wtedy nic Ci sie nie stanie - Mama :D
voulgaris
Cadet
Cadet

Tak b. przywykłem do latania z oknem GPS i na dodatek wydawało mi się, że w coś takiego wyposażone są nowe 'maszyny' w realu.

No cóż, przekonałeś mnie Piotrek - spróbuję zapomnieć o oknie GPS :)
Jarek

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Osobom latajacym PSS A330/340 znana jest byc moze osoba Bob Scott. Pan ten oprócz tego, ze jest prawidziwym pilotem A330 (taką informacje wyczytałem swego czasu na nizej wymienionym forum PSS), to jeszcze zajmuje sie modyfikowaniem plików air i cfg od PSS.
Wlasnie wydał nowe pliki do A330/340.

http://home.comcast.net/~gulfstream-v/index.html

Wiadomosc oryginalna pochodzi z Forum PSS na AVSIM

Polecam jeszcze lekture tego posta.

Wyjasniono tu co robic, aby zapobiec sytuacji, gdy po starcie i włączeniu AP, samolot zaczyna nagle wspinac sie z predkosciami rzedu 5000-6000 fpm.

Kilka cytatów:

You must stabilise at V2+10 and not shoot through it to a faster speed - at least not by much. If you do, as soon as you engage the autopilot the nose will pitch up dramatically as the computers try to bring the speed back to V2+10.

To maintain V2+10 you must watch the magenta triangle on the speed tape of the PFD over on the far left. This is pointing to V2+10 (until your takeoff roll speed increases you'll see v2+10 shown in magenta figures above the speed tape). You should adjust your pitch so that the speed is as close as possible to that magenta triangle. Inevitably you will be slightly above the speed but use pitch to control this. You might well find that you need to pitch to as much as 20 degrees but don't worry about this. As I said in the earlier post, it is important that you are close as possble to V2+10 when you select the a/p. Just one caveat to that is that if you wait and don't engage a/p until you are further into the climb, have retracted flaps and passed green dot speed then when you select a/p you shouldn't experience the pitch up even if you went beyond v2+10. But it's good practice to try to hold V2+10 manually for as long as possible and occasionally to delay engaging the a/p until you are well into the SID.

I would follow Rob's suggestion to hand fly this bird in the early stages. Even when you're ready to engage the A/P I would still retain some control over speed. (Pull the knob, and set your speed) then do a double key punch on the minus (-) key on the keypad. This gives you CL mode and follows (or should) your set-up speed. Climb to altitude I NEVER turn this thing loose to do it's own climb rate. I've seen it hit 5300 plus FPM, so I set the VS dial to around 1600 FPM or so.

Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ