[FSX] Co robic gdy samolot "nabiera lodu"?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Co robic gdy samolot "nabiera lodu"?
Witam
Ostatnio latajac sobie w zimowy dzien, w wysokich alpach, zdarzylo mnie
sie, ze nagle wskaznik predkosci przestal dzialac, a po chwili samolot wyraznie
zaczal tracic na mocy. Przypomnialem sobie, ze nie wlaczylem "ogrzewaczy",
ale po tym samolot zaczal sie dziwnie zachowywac - po zejsciu ponizej 5000 stop,
moc wracala i samolot zachowywal sie raczej normalnie, jednakze juz niemozliwym
okazalo sie przekroczenie wysokosci 5000 stop - mimo juz wlaczonych "pgrzewaczy",
samolot ciagle tracil moc (nawte przy przepustnicy na max i kacie wznoszenia ok. 3-5 stopni)
Zaczalem wiec szukac w Learning Center informacji o lataniu na mrozie i jego konsekwencjach
ale jakos nic nie znalazlem...
A wiec pytam sie Was, czemu samolot zaczal sie tak zachowywac i co na to poradzic?
Oraz jak nie dopuscic do takiej sytuacji? (tutaj chodzimi glownie o wytlumaczenie
co poszczegolne przelaczniki robia (pitot heat, props, boost).
Z gory dzieki
Ostatnio latajac sobie w zimowy dzien, w wysokich alpach, zdarzylo mnie
sie, ze nagle wskaznik predkosci przestal dzialac, a po chwili samolot wyraznie
zaczal tracic na mocy. Przypomnialem sobie, ze nie wlaczylem "ogrzewaczy",
ale po tym samolot zaczal sie dziwnie zachowywac - po zejsciu ponizej 5000 stop,
moc wracala i samolot zachowywal sie raczej normalnie, jednakze juz niemozliwym
okazalo sie przekroczenie wysokosci 5000 stop - mimo juz wlaczonych "pgrzewaczy",
samolot ciagle tracil moc (nawte przy przepustnicy na max i kacie wznoszenia ok. 3-5 stopni)
Zaczalem wiec szukac w Learning Center informacji o lataniu na mrozie i jego konsekwencjach
ale jakos nic nie znalazlem...
A wiec pytam sie Was, czemu samolot zaczal sie tak zachowywac i co na to poradzic?
Oraz jak nie dopuscic do takiej sytuacji? (tutaj chodzimi glownie o wytlumaczenie
co poszczegolne przelaczniki robia (pitot heat, props, boost).
Z gory dzieki
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Chetnie poczytam, ale bylbym wdzieczny chociaz za jakies naprowadzenie.tidit pisze:Poczytaj o oblodzeniu, podgrzewie gaźnika, podgrzewie rurki pitota itp. itd.
Daj mi czestotliwosc, a sam dolece
PS. Powtorzylem eksperyment. Za drugim razem zdarzyla sie dokladnie ta sama sytuacja,
nie jest trudno odtworzyc te warunki. Z tego co mi pokazuja wskazniki, to juz po tym
"oblodzeniu", zejsciu ponizej 5000 i probie wznoszenia powyzej 5000, rpm silnika
nie spada, fuel flow minimalnie, ale za to spada prawie ze do 0 "manifold pressure gauge".
I teraz tylko chcialbym sie dowiedziec co sie stalo (co mi zamarzlo?) i jak z tej
sytuacji wyjsc bezpiecznie?
Ok. Google + "oblodzenie samolotu" = http://heading.pata.pl/ob_icing.htmMr Groch pisze: Chetnie poczytam, ale bylbym wdzieczny chociaz za jakies naprowadzenie.
Daj mi czestotliwosc, a sam dolece
Dalej radź sobie sam, wierzę żeś duży chłopak i nie trzeba prowadzić za rączkę
Musisz poćwiczyć zarządzanie silnikiem w FSX. Ten spadek ciśnienia ładowania spowodowany może być lataniem z ustawioną mieszanką na 100%. Więc generalnie zmniejszaj jej wartość przy większym pułapie, wchodź na pułap pod mniejszym kątem.
Masz FSX, to odpal Sobie misję z Maule, gdzie trzeba dolecieć do obozu w górach. Jeżeli uda Ci się wejść tym samolocikiem na 12500 ft, to będzie OK
Masz FSX, to odpal Sobie misję z Maule, gdzie trzeba dolecieć do obozu w górach. Jeżeli uda Ci się wejść tym samolocikiem na 12500 ft, to będzie OK
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Łukasz Kubacki
Dzieki, ale wlasnie to nie wina mieszanki, gdyby to byla tylko mieszanka, to pewnielucas pisze:Musisz poćwiczyć zarządzanie silnikiem w FSX. Ten spadek ciśnienia ładowania spowodowany może być lataniem z ustawioną mieszanką na 100%. Więc generalnie zmniejszaj jej wartość przy większym pułapie, wchodź na pułap pod mniejszym kątem.
nie zakladalbym tego topicu. Ten spadek mocy wystepuje tylko po "oblodzeniu" samolotu,
i mimo pozniejszego wlaczenia wszytskich "ogrzewaczy", samolot nie jest w stanie
przekroczyc tych 5000 stop... Tak jakby cos sie na dobre zatarlo
Poczytalem troche o tym oblodzeniu i juz z pewnoscia wiem wiecej niz wiedzialem,
ale nadal nie potrafie znalezc przyczyny tego zachowania...
Acha - samolot jakim latalem to Baron 58
Jesli wlacze ogrzewacze przed oblodzeniem to problemu nie ma - samolociktidit pisze:A jeśli włączysz wszystkie podgrzewy itp. zanim wystąpi oblodzenie problem też występuje?
bardzo ladnie wznosi sie na wysokosci wieksze od 5000 stop i nie doswiadczam
spadku mocy. Tak jak wpsominalem - problem wystapi tylko "po fakcie dokonanym",
w tym przypadku - jak nabierze lodu i pozniejsze wlaczenie "ogrzewania" nie pomagaja
(przynajmaniej na krotka mete, czekalem w sumie max 10 minut, moge ew.
sprobowac poczekac dluzej, czy samolot nie powroci do normalnego zachowania)
kubahh poczytaj kiedy może wystąpić oblodzenie. Samo -60 nie wystarczy. A tak w ogóle to w FS9 chyba nie jest to symulowane (poza oblodzeniem rurki Pitota).
Ostatnio zmieniony pn 04 lut, 2008 13:50 przez tidit, łącznie zmieniany 1 raz.
Paradoksalnie przy tak niskich temperaturach oblodzenie wcale nie musi wystąpić ;-)kubahh pisze:a czy fs9 występuje efekt oblodzenia, bo specalnie ustawiłem kiedyś -60 i leciałem z 20 min i nie zauważyłem żadnych niepokojących zmian. Dzięki
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
I to jeszcze na np. Hawajach (o ironio
)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wegi, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
-
PZL Belfegor
- Moderator

Czyżby chodziło o różnicę pomiędzy de-ice i anti-ice?Tak jak wpsominalem - problem wystapi tylko "po fakcie dokonanym",
w tym przypadku - jak nabierze lodu i pozniejsze wlaczenie "ogrzewania" nie pomagaja
(przynajmaniej na krotka mete, czekalem w sumie max 10 minut, moge ew.
sprobowac poczekac dluzej, czy samolot nie powroci do normalnego zachowania)
Mam pewien problem z samolotem. Może chodzić o oblodzenie. Podczas lotu nagle wskaźnik "Fuel Flow" obu silników zaczyna spadać w dość wolnym tempie aż do zera. Lecę Baronem 58 - mam włączone przełączniki odpowiedzialne za Pilot Heat, De-Ice oraz Boot Icing. Mimo to, gdy wlecę w jakieś chmury pojawia się ten problem. Czego może to być konkretnie przyczyna i jak sobie z tym poradzić?
To chyba oblodzenie gaźnika. Nie pamiętam, czy Baronik ma Carburetor Heat, czyli podgrzewanie gaźnika.Pogodier pisze:Mam pewien problem z samolotem. Może chodzić o oblodzenie. Podczas lotu nagle wskaźnik "Fuel Flow" obu silników zaczyna spadać w dość wolnym tempie aż do zera. Lecę Baronem 58 - mam włączone przełączniki odpowiedzialne za Pilot Heat, De-Ice oraz Boot Icing. Mimo to, gdy wlecę w jakieś chmury pojawia się ten problem. Czego może to być konkretnie przyczyna i jak sobie z tym poradzić?
Ewentualnie zamknąć Cowl Flaps i podgrzać silnik.
Jak unikać problemu? Unikać chmur ;p
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Pierwsze dwa - viewtopic.php?t=6140Pogodier pisze:Jaka właściwie jest różnica między Pilot Heat, De-Ice i Boot Icing? Czy te przełączniki mogą być włączone nawet podczas lotu w lecie?

Trzecie - http://en.wikipedia.org/wiki/Deicing_boot
Szukajka się kłania.
EDIT:
http://www.pilotfriend.com/safe/safety/ ... itions.htm
Zapraszam do opcji Szukaj!
Źle sformułowałem pytanie. Właśnie bardziej zależało mi na różnicy między De-Ice i Boot Icing, bo Pilot Heat ogrzewa rurkę w celu badania prędkości samolotu, co wiedziałem. Dzięki za te linki. Mniej więcej z tego zrozumiałem tyle, że De-Ice ogrzewa skrzydła, a Boot Icing wyłamuje lód metodą mechaniczną poprzez zmianę kształtu poszycia skrzydła.
Oj, literówka. Niezamierzone.b00gie pisze:Napewno swoja tak .. ale chyba chodzi Ci o PITOT heat.
Po dłuższym testowaniu Barona 58 (poziom hard) zauważyłem, że przełączniki De-Ice i Boot Icing w FS się nie przydają. Zamknięcie Cowl Flaps nic właściwie nie daje, jeśli chodzi o zmrożenie gaźnika. Problem został rozwiązany tylko poprzez wciśnięcie klawisza H, który w klawiszologii domyślnie odpowiada za Carburetor Heat. Niestety ten klawisz nie ma swojego odpowiednika w przełączniku na desce rozdzielczej samolotu, więc konieczne jest korzystanie tylko z tego skrótu. Tak czy inaczej RzEmYk dzięki za pomoc.
-
PZL Belfegor
- Moderator