HDR / Bloom w FS2004

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

zawidzki1
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPOM

HDR / Bloom w FS2004

Post autor: zawidzki1 »

Całkiem przypadkowo natknąłem się na pewną modyfikację - strona projektu -

link

Oryginalnie przeznaczony dla różnych gier bazujących na DX8 i DX9.

Link do zmodyfikowanego pliku konfiguracyjnego -

FS2004 Bloom

Całość należy rozpakować do katalogu głównego MSFS, po załadowaniu lotu uruchamiamy aplikację za pomocą kombinacji Shift+F12.
Cała aplikacja (jedna biblioteka DLL) jest w pełni konfigurowalna - polecam zapoznanie się z readme_en zamieszczonym w archiwum.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zawidzki1, łącznie zmieniany 1 raz.
filip1993
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: LBN

Post autor: filip1993 »

Link, który podałeś jest do GTA SA, do F2004 chyba jeszcze nie zrobili takiego moda.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Ja w ogóle nie rozumiem co kolega Piotr za bajki opowiada. Readme nie czytał? Skąd w ogóle to się wzięło:
Całość należy rozpakować do katalogu głównego MSFS, po załadowaniu lotu uruchamiamy aplikację za pomocą kombinacji Shift+F12.
Cała aplikacja (jedna biblioteka DLL) jest w pełni konfigurowalna - polecam zapoznanie się z readme_en zamieszczonym w archiwum.

Gdzie tak autorzy napisali?

Z tego co i ja widzę, na tej stronie nie ma nic pod FS9.
zawidzki1
Cadet
Cadet

Proponuje najpierw zainstalować ww. programik, później opisywać swoje refleksje.

Uwaga- domyślnie ustawiłem częstotliwość odświeżania na 100 HZ, można ją zmienić w pliku enbseries.ini w linii DisplayRefreshRateHz na preferowaną wartość

Pozdrawiam
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Wrzuć screena.

Ja ściągnąłem, i na razie dalej nie ryzykuje bo:
ENBSeries for GTA San Andreas v0.074f

i
Mod may work incorrect with some versions of the games, impossible to test it for every game patch and for already modded games. Some types of installed game modifications may conflict with ENBSeries.
zawidzki1
Cadet
Cadet

Ja zaryzykowałem już wczoraj :) Działa. Tutaj dyskusja na temat tego moda dla Lock-On. Proszę nie sugerować sie nazwą pliku, z prywatnej korespondencji z autorem wiem że działa również w innych grach.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście nasycenie blura, refleksów, saturację i inne można dowolnie konfigurować

Pozdrawiam
Przemek-Pilot
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA 33

Post autor: Przemek-Pilot »

Jestem pod wrażeniem, jak to wygląda w nocy podczas podejścia do lądowania np. na Okęcie 33! Z Ultimate Terrain Europe + dobrymi światłami HALO wygląda jak w real. Dosłownie takie jest uczucie! :D Niestety trochę panel się rozmazuje, pewnie kwestia ustawień, to nowość więc będzie trzeba nad tym posiedzieć trochę... ;)

Polecam.

W Condor Soaring Simulator chyba nie działa. :(

Edit: Ostatecznie wyrzuciłem, bo za mocno rozmazuje obraz. Efekty w nocy byłyby nawet satysfakcjonujące, pomimo że efekt jest sztywny... Gdyby nie właśnie rozmazywanie.
Ostatnio zmieniony pn 21 kwie, 2008 11:21 przez Przemek-Pilot, łącznie zmieniany 2 razy.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Rzeczywiście, zwracam honor! Niestety to co się dzieje w nocy z obrazem, i to jak wygląda wtedy VC jest straszne, ale liczę że ktoś przygotuję nam dobrą konfigurację ;)
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Tez zainstalowałem,działa,ale niestety strasznie ciemny obraz sie zrobił po załączeniu tego efektu w nocy.Jest możliwość rozjaśnienia ?.Moze jakiś wpis do konfigu?.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nad ustawieniami trzeba sporo popracować.
Niestety nastawy HDR są na sztywno, nie zmieniają się w nocy, przez co ciężko się lata o tej porze. Tak samo "nie czuć" HDRa przy zmianie punktu patrzenia - ciemny - jasny - ciemny. Dochodzi rozmazanie w VC.
Generalnie to nic się nie poradzi, bo biblioteka służy tylko jako filtr postefektów.
Mod głównie do screenów.
Lot w okienku, HD 3850 256MB z Cat 3.9 + hotfix generuje na dole okienka biały gradient.

Bez HDR | Z HDR
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Psycho
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytom/Nederland

Post autor: Psycho »

Powiedzcie mi Panowie czy ten dodatek wpływa jakoś negatywnie na fps ?
zawidzki1
Cadet
Cadet

Jeśli chodzi o klatkowanie to niestety trochę ich ubywa, Co do efektu HDR u mnie działa poprawnie- szybki rzut okiem w VC na jasno oświetlone chmury - widoczny efekt oślepienia, po chwili staje się stonowany.

Obrazek

Obrazek

Aktualne ustawienia:
[REFLECTION]
ReflectionPower=10

[BLOOM]
BloomPowerDay=7

Pozdrawiam
filip1993
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: LBN

Post autor: filip1993 »

Nie no, ja także zwracam honor, wgrałem i działa jak należy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Działa jak działa. W porównaniu do Crysis z Very High to taka nakładka jest śmieszna ;)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PatrykBielan »

Ostro wali po FPS'ach, chory ten engine FS, kiedy na grach typu FarCry2 mamy grafikę niemalże realną i chodzi płynnie, to tutaj na FSX grafika jest śmieszna a pożera 2x tyle co taki FC2, do tego GPU w ogóle nie jest w uzyciu, sprawdzałem karty za 1200zł i co, i nic :-/
Ostatnio zmieniony ndz 16 lis, 2008 16:03 przez PatrykBielan, łącznie zmieniany 1 raz.
www.zaq-design.pl
Polskie dodatki do FSX i Prepar3D.
Awatar użytkownika
Vapourize
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lubin

Problem z ENBseries

Post autor: Vapourize »

Sprzęt :
płyta główna: Gigabyte 970A-UD3
procesor: AMD FX-8350 Eight Core 4.0 GHZ
pamięć: DDR3 2214,8 Mhz 16 GB
karta graficzna: AMD Radeon HD 7850 Series
zasilacz: 600 - 650 W
karta dźwiękowa:
peryferia:

system operacyjny: Win 7 Home Premium 64 bit
symulator (nazwa i wersja): FSX SP2
dodatkowe oprogramowanie do symulatora: REX Essential
zainstalowane dodatki: PMDG 737 NDX, GEX UTX

Opis problemu
Mój problem polega na tym, że ENBseries nie chce mi zadziałać. Crashuje mi FSX'a przy włączaniu. Próbowałem wszystkich ''wersji'' jakie znalazłem i nic. Nadal to samo. Może ktoś miał podobny problem i rozwiązał. Prosze o pomoc, z góry dziekuje pozdrawiam :) Błąd wygląda w zwykły sposób. Odpalam grę, a ta jednak zanim zdązy się włączyć do pierwszego menu, crashuje się. ''Program Microsoft... przestał działać...'' . ENBseries jak to wszędzie było napisane, instalowałem wedle instrukcji. Mianowicie, pliki skopiowałem do głównego folderu z grą . Sterowniki karty aktualne

OBRAZEK
Ostatnio zmieniony czw 25 kwie, 2013 22:58 przez Vapourize, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ