Kompetencje obserwatora

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

mlekosh
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Kompetencje obserwatora

Post autor: mlekosh »

Witam wszystkich,

chciałbym opowiedzieć kilka dziwnych przypadków z mojej raczej krótkiej "kariery" jako OBS. Mam parę pytań.

Ostatnio obserwowałem trochę FIR Warszawa przez VRC. Był już późny wieczór, w okolicy brak obsady kontrolerskiej. Parę samolotów nad Polską i wszystkie overflighty. Moją uwagę zwrócił jeden, bez Mode C. Skoro bez Mode C - to pewnie na ziemi. Ale kropeczki historii (trace) jakoś dziwnie daleko od siebie, porusza się dużo za szybko jak na kołowanie. Podejrzałem FlightPlan, i zobaczyłem że jest to... pasażerski Boeing na przelotowej FL280 bez Mode C!!!.

Zamarłem.

Spytałem, po polsku i angielsku, dlaczego ma Mode C wyłączony. On odpowiedział po polsku że zapomniał itd. itp. I leciał dalej już z transponderem. Ufff, kamień spadł z serca.

Ale ostatnio miałem jeszcze lepszą sytuację. Leci jakiś chłopak, oczywiście też bez Mode C, i w dodatku kilkanaście mil "zboczony" z trasy. Tym razem na FL220. Kontroli brak, inne samoloty nie dają znaków życia więc pytam:

Hello, could you switch the transponder into Mode C and maintain filed route?
Cześć, czy mógłbyś włączyć transponder w tryb C i utrzymywać zaplanowany kurs?

Odpowiedział, że tak. :D

No i super. Kropeczka (bez liter, a więc Mode C jeszcze śpi słodko) zbliża się do linii "Show Route". 5 minut później wciąż Modu C nie ma. Powiedziałem, żeby włączył. On odparł, że po co, skoro już się zniża, i już jest na FL170.

Zamarłem.

No to mu mówię że wyłączyć może dopiero po zjechaniu z pasa, zwykle na rozkaz TWR. On mówi, że już włącza jeszcze chwilka... Pytam go, czy jest w stanie to zrobić. On mówi że spoko, tylko jeszcze parę sekund. Po paru sekundach, zamiast Modu C przychodzi wiadomość na privie "nie umiem", z dopiskiem że FSX wariuje.

Zamarłem.

Ale OK. Chłopak prosi mnie, żebym go wektorował na ścieżkę (pokierujesz mnie na ścieżkę?).

Zamarłem.

Mam małe opory, bo jestem tylko OBS i mogę marnie skończyć. Ale skoro prosi, to mówię że wszystkie moje wektory mają charakter "I advise" i są na wyraźną prośbę pilota. Jest jeszcze wysoko, więc proszę o holding nad IAF z dalszym zniżaniem. Oczywiście wejście direct, mimo, że powinno być parallel ze względu na kierunek. Ale w porządku. Zalecam mu schodzenie na 3,200. Potwierdza (readback brzmiał "OK"). Dolatuje do IAF, skręca, ale holdingu, jak nie było, tak nie ma. Daję za wygraną, postanawiam w duszy że zrobię koledze miłosierny uczynek i moje zalecenia będą tylko wektorami HDG & SPD & ALT, żadnych nawigacyjnych. Oczywiście oprócz intercept LOC. Jakoś leci. Ma heading mniej więcej przeciwległy do kursu pasa. Mam chwilę wytchnienia.

W tym czasie myślę sobie, co byłoby, gdyby real piloci nie umieli kręcić holdingów.

Zamarłem.

Ups, chyba muszę ożyć. Wektoruję na ścieżkę. Daję kurs do przechwycenia o 30° różniący się z kursem pasa. Od razu widać, że chłopak skręca ręcznie a nie A/P→HDG. Turn rate chyba 0.0001 °/sek. Przekracza oś pasa pod kątem prostym.

Nie mam siły zamierać.

Daję nowy kurs, niższą wysokość, bo final będzie krótszy, niż myślałem. Jak na złość - teraz chłopak robi ze zwykłym turn-ratem. Daję mu cleared to intercept. Leci, przechwytuje, ląduje.

Wylądował. Powiedziałem, że dużo się jeszcze musi nauczyć do VATSIM -u. Spytał, czy mógłbym go trochę pouczyć. Zgadzam się, daje mu GG.

To już drugi dobry uczynek tego dnia.
Ożyłem.

Jeszcze jeden przypadek. Pilot zagraniczny, pasażerski na FL350, z Modem C :D , za 50 nm wyleci z FIR Warszawa.
Nic wielkiego, mała literówka:
VRC priv pisze: [19:50:08] [???]_OBS: Hello, there is 3000 typed as Your cruising level. I suppose You've missed digit 5. Could You correct that?
[Na UNICOMIE odpisał, że OK, a po chwili że już poprawił]
[19:51:46] [???]_OBS: But VRC still shows FL030
[19:52:03] [Callsign]: I have change to FL350
[19:52:32] [Callsign]: let me check
[19:52:34] [???]_OBS: Maybe server still hasn't updated. I will conact You soon.
[19:55:33] [???]_OBS: Are You in contact with any controller?
[19:57:36] [Callsign]: no
[19:57:42] [Callsign]: i'm on unicoů
[19:57:47] [Callsign]: unicom
[19:59:20] [???]_OBS: I advise You to contact LKAA_CTR at 127.120 and tell them that your cruising altitude should be FL350.
[20:04:39] [???]_OBS: Now You have FL350 filed. Good bye!
[20:05:04] [Callsign]: rgr, thanks for your support
Mimo wszystko, na Vatsimie pisze:
By logging on as an observer, an individual must not communicate on any open text or voice frequency with pilots. In other words, an observer is prohibited from providing air traffic control services. They are restricted to observing operations.
Czy "open text" to również priv? Czy tylko tekst na frequency? Czy jako OBS mogę rozmawiać z pilotami na priv? A jeśli poproszą mnie o wektory, to, w przypadku braku kontroli, mogę ich wektorować, czy też powinienem odpowiedzieć "Unable"?

Co powinien robić OBS, jeśli nie ma kontroli, a jakiś NEWBIE robi ewidentne błędy?

Pozdrawiam, Mlekosh

PS Zacząłem tego gościa uczyć przez GG. Zobaczymy jakie będą efekty, oby jak najlepsze. Skoro chce on się uczyć, to czemu mu nie pomóc? :?

Co Wy robicie/robilibyście w podobnych sytuacjach?
Altoids
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Altoids »

Jako OBS nie masz zadnego prawa wektorowac pilotow, nawet na ich wyrazna prosbe.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Przejedz sie gdzies na majowke, zlap troche slonca i swiezego powietrza.
mlekosh
Cadet
Cadet

Obaj chyba macie rację 8-) :oops:

A czy zwrócenie uwagi o Mode C na FL280 czy jedną cyferkę w planie lotu też wykracza poza prawa OBS'a ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Zwrócić uwagę możesz ale pilot nie musi Cie słuchać, ba, może Cię po prostu olać.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Re: Kompetencje obserwatora

Post autor: RzEmYk »

mlekosh pisze:pasażerski Boeing na przelotowej FL280 bez Mode C!!!.

Zamarłem.
:lol: Jak thriller Hitchcocka! :lol:
Co powinien robić OBS, jeśli nie ma kontroli, a jakiś NEWBIE robi ewidentne błędy?
Wyłączyć ASRC/VRC/Euroscope.
Co Wy robicie/robilibyście w podobnych sytuacjach?
Olali.

Za wektorowanie z OBSa dostaje się bana. Poza tym nie szkoda Ci kilobaitów w GPRS na OBSa?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
mlekosh
Cadet
Cadet

konraf pisze:Zwrócić uwagę możesz ale pilot nie musi Cie słuchać, ba, może Cię po prostu olać.
Tak też myślałem.
RzEmYk pisze:Za wektorowanie z OBSa dostaje się bana.
Zamarłem :lol:
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Zamarłem, zamykam.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Zablokowany