Programowanie FMC a ATC

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Ketler
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Programowanie FMC a ATC

Post autor: Ketler »

Witam,
jestem bardzo początkujących użytkownikiem FS 2004. Pytanie mam odnośnie samolotu PMDG 737. Postanowiłem poszukać jakiegoś tutorialu odnoście FMC w tym samolocie i znalazłem coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=mcKSnFEc ... re=related
Przerobiłem 3 pierwsze części. Po zaprogramowaniu FMC zgłaszam się do ATC i ... no właśnie, którą opcję mam wybrać... czy departure to north, south, east, west? Którąkolwiek wybiore to dostaje zgode na kołowanie na pas 6L lub R. A w tym poradniku FMC był programowany na pas 25. Co zrobić z takim fantem?
Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bolesławiec

Post autor: Masi »

Wystarczyło zmienić pas w FMC

Zapraszam do lektury Tu

Pozdrawiam :-)
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Wklepałeś do FMC plan IFR a pytasz nas o opcje odlotów jakie oferuje FS dla lotów VFR... Coś się to kupy nie trzyma.
Ketler
Cadet
Cadet

Wielkie dzięki,
ale czy nie ma innej możliwości? Mam już wklepany SID LOOP FOUR i nie wiem czy może to zostać. I czy nie da się jakoś zimportować planu lotu, bo w ogóle ATC nie wie gdzie zamierzam lecieć.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

Jest dużo poradników do 737PMDG. Na pewno coś ciekawego się znajdzie ;) możesz także odsłuchać ATIS dla danego lotniska i pas, który tam usłyszysz wklepujesz do FMC. A poza tym to FMC i kontrola off-line to niestety niezbyt zgrany duet. Pozostaje albo latać bez ATC albo przejść na on-line :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Mateo pisze:(...)albo przejść na on-line :)
Żeby przejść na on-line, trzeba umieć latać daną maszyną...

Tutaj problem tkwi w braku zaplanowaniu i wykonywaniu trasy IFR w offline FS...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Ketler pisze:...bo w ogóle ATC nie wie gdzie zamierzam lecieć.
Albo FS'owe ATC, albo lot bez ATC ale zgodnie z procedurami i mapami. Łącznie się nie da.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Ketler
Cadet
Cadet

O to mi właśnie chodziło.
Dzięki wielkie Panowie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

konraf pisze:Albo FS'owe ATC, albo lot bez ATC ale zgodnie z procedurami i mapami. Łącznie się nie da.
Da się wykonać SIDa i lot po trasie wg. map w default ATC. Wystarczy tylko wklepać tą trasę z SIDem w FSNavigatora czy FSBuilda i wyeksportować jako plan lotu FSa. Wtedy default ATC potraktuje SIDa jako trasę i da wektory na przechwycenie.
STARa już się nie wykona, bo default ATC będzie wektorowało już od dalekiej rubieży.

W RadarContact jeszcze dochodzą STARy, ale jak to dokładnie wygląda, to nie wiem.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ