Brakujace lotniska w Fsx- Ms czeka na Nasze uwagi !!

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

janda
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD , Gdynia

Brakujace lotniska w Fsx- Ms czeka na Nasze uwagi !!

Post autor: janda »

Witam,
Zgodnie za blogiem Paula (ms fs team ) ...

http://paul-flightsimguy.spaces.live.com/default.aspx

myślę, że warto założyć wątek o brakujących lotniskach, lądowiskach, i lądowiskach dla helikopterów (mają być w fs11) w Polsce.
Uważam, że lepiej będzie jak wyślemy jeden mail do Niego zbiorczy niż kilkanaście luźnych.

Oczywiście nie mamy pewności, że Nasze prośby zostaną wysłuchane, ale jeżeli proszą o takie uwagi - należy to zrobić, żeby potem nie było jęczenia i utyskiwania, że znowu o Nas zapomnieli :)

pozdr
Marcin
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

No to ja zacznę :)
Kętrzyn,Góraszka,Chrcynno,Łęczyca/Leźnica Wielka,Pińczów,Inowrocław/Latkowo.
bober
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Bober, łącznie zmieniany 1 raz.
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
janda
Cadet
Cadet

mała uwaga....

For airports that are missing, please tell us the name, ICAO, and location (Lat, Lon if possible or relative position to another airport or landmark if you don't know the lat lon). If you know of a good source of data such as an internet link or book, let us know that as well. We don't have heliports in FSX, but we hope to have them in the next version, so if you know of key heliports in your area that would be good to know too.

sama wyliczanka nie wystarczy :)

pozdr

Marcin
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

janda
Cadet
Cadet

Hej Jev to jest naprawdę niezłe... dałbyś radę zaznaczyć kolorami i opisać, które mamy w Fsx a czego brakuje ? myślę, że taką opisaną tabelkę + jeszcze jakieś dokładniejsze info mozna by mu wysłać pod hasłem "voice from Poland" :lol: :lol:

pozdr

Marcin
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na czerwono,czego z tej listy brakuje w FSX.Tylko te,które mają kod ICAO.
Aha,Kołobrzeg-Bagicz ma kod EPKG - w FSX Z24N,a Spala,a w zasadzie Tomaszow Mazowiecki
EPTM - w FSX EP63.
Załączniki
lotniska_dlapilota2008.zip
(39.89 KiB) Pobrany 251 razy
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

I co z tego, że będą w FS11? Myslę że jest to robione po to, by poprawić statystyki ilości lotnisk w programie, na pewno nie będą to przyzwoitej jakości lotniska. Oby tylko Wisła też się tam znalazła...
Obrazek
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Jesli maja byc takie jak w FSX, to lepiej zeby ich wcale nie bylo. Przeciez to co nam zaaplikowal MS wola o pomste do nieba.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Ta, lepiej żeby w ogóle nie było Polski, Europy, tylko USA na tip-top. Wtedy mniej by było narzekań.
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wystarczyloby poswiecic pol godziny pracy w ADE nad kazdym lotniskiem, a te MS-owskie poszlyby do smieci. Tyle czasu zajelo mi wykonanie nowego AFCAD-a (w tym zapoznanie sie z oprogramowaniem) do Pucka. Nowe narzedzia FSX oferuja wrecz nieograniczone mozliwosci do tworzenia prostych scenerii.
janda
Cadet
Cadet

Bober pisze:Na czerwono,czego z tej listy brakuje w FSX.Tylko te,które mają kod ICAO.
Aha,Kołobrzeg-Bagicz ma kod EPKG - w FSX Z24N,a Spala,a w zasadzie Tomaszow Mazowiecki
EPTM - w FSX EP63.
Dzięki, wyśle do nich ten pliczek.Ja w opozycji do kolegów "maruderków" wolałbym żeby znalazły się pomimo słabego odzorowania ich przez Ms... Jeżeli tak łatwo zrobić te scenerie to dlaczego u licha ( typowe polska mentalność) żaden z maruderów nie stara się uzupełnić polskę w FS... oddaje honor za Jastarnie i Puck...

pozdr
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wystarczyloby, zeby ludzie zrobili za pomoca Air Port Design Edytor i Whisplacera lotnisla w swoim miescie, a zaroiloby sie od nich na polskiej plaszczyznie. Lucas nie majac zielonego pojecia o tworzeniu scenerii, uzywajac defaultowych obiektow Fs-a odpierniczyl Jastarnie, ze az milo! Potrzebna jest tylko odrobina checi.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

janda pisze:Ja w opozycji do kolegów "maruderków" wolałbym żeby znalazły się pomimo słabego odzorowania ich przez Ms... Jeżeli tak łatwo zrobić te scenerie to dlaczego u licha ( typowe polska mentalność) żaden z maruderów nie stara się uzupełnić polskę w FS... oddaje honor za Jastarnie i Puck...
W tym temacie nie "marudziła" żadna osoba, nie robiąca scenerii - defacto o jakości lotnisk MS wypowiedział się tylko Marek i ja. Kto jest zatem "maruderkiem"?

Jeśli w ramach defaultowego lotniska w Góraszce, Pucku, Jastarni czy Nowego Targu MS umieści sam pas startowy (często nawet niedokładnej długości) w środku jakiegoś nieistniejącego lasu (albo jeszcze lepiej pustyni) to będziecie zadowoleni? A jesli nie, to jakiego typu odwzorowania tych małych lotnisk się spodziewacie? Spodziewacie się budynków (defaultowych hangarów) w odpowiednich miejscach? ['] Pozostaję przy swoim zdaniu, że akcja ma na celu polepszenie statystyk i zwiększenia liczby lotnisk, drukowanej na pudełku (oczywiście będzie to reklamowane jako wielki przełom).
Obrazek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

D. Design pisze: W tym temacie nie "marudziła" żadna osoba, nie robiąca scenerii - defacto o jakości lotnisk MS wypowiedział się tylko Marek i ja. Kto jest zatem "maruderkiem"?

Jeśli w ramach defaultowego lotniska w Góraszce, Pucku, Jastarni czy Nowego Targu MS umieści sam pas startowy (często nawet niedokładnej długości) w środku jakiegoś nieistniejącego lasu (albo jeszcze lepiej pustyni) to będziecie zadowoleni? A jesli nie, to jakiego typu odwzorowania tych małych lotnisk się spodziewacie? Spodziewacie się budynków (defaultowych hangarów) w odpowiednich miejscach? ['] Pozostaję przy swoim zdaniu, że akcja ma na celu polepszenie statystyk i zwiększenia liczby lotnisk, drukowanej na pudełku (oczywiście będzie to reklamowane jako wielki przełom).
Czyli Twoim zdaniem nie ma sensu uaktualniać "mapy Polski"? Zdanie na temat jakości wykonania defaultowych lotnisk w FS mam takie same,ale jak ich ma nie być to wolę żeby były jakiekolwiek.Zanim się doczekam dobrej scenerii, dorobię sobie sam afcad, a resztę załatwi wyobraźnia ;)
bober
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Defaultowe lotniska trawiaste to tylko AFCAD, można go z takim samym powodzeniem zrobić przy braku defaultowego lotniska... Wolałbym, zeby w FS11 była Wisła we wlasciwym miejscu (albo żeby przynajmniej była). Oczywiście, wieksza ilość lotnisk w niczym nie przeszkadza, po prostu te defaultowe niewiele zwykle mają z dobrą scenerią wspólnego i i tak rzadko się z nich korzysta.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

D. Design pisze:Defaultowe lotniska trawiaste to tylko AFCAD, można go z takim samym powodzeniem zrobić przy braku defaultowego lotniska... Wolałbym, zeby w FS11 była Wisła we wlasciwym miejscu (albo żeby przynajmniej była). Oczywiście, wieksza ilość lotnisk w niczym nie przeszkadza, po prostu te defaultowe niewiele zwykle mają z dobrą scenerią wspólnego i i tak rzadko się z nich korzysta.
Zgoda,oczywiście Wisła,Odra itd.Wiadomo że to konieczność. Z tym że w FSX samym afcadem(AFX lub ADE) nie wypłaszczysz terenu i nie wytniesz wszystkiego "pod" nieistniejącym wcześniej lotniskiem.
Ja osobiście lubię latać po lotniskach mniej znanych i uczęszczanych w Polsce(Szymany,Darłowo,Oksywie Elbląg itp.)
bober
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

SBX tworzy flatten, AFX tworzy exclude.
Ale rozumiem Twoje zdanie :)
Obrazek
Borys
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPMR

Post autor: Borys »

Witam!
W FSX w odroznieniu do poprzednika pojawilo sie podwroclawskie lotnisko w Szymanowie EPWS. Co prawda biedne ale jest. Nadal niestety nie ma jakiegokolwiek AFCADa z Miroslawic EPMR. Powstala bardzo ladna wersja dla FS9, ale dla FSX brak. Pytam sie obecnych tu Tworcow, czy duzo zachodu jest z przerobieniem wersji lotniska z fs9 dla fsx?
Pozdrawiam.
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Przemek Tabisz »

Nie ma żadnego. Trzeba robić od nowa.
Borys
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPMR

Post autor: Borys »

Wiem Przemku, juz Ci kiedys to pytanie zadawalem :)
Ale wiesz, chcialem dac jakis taki maly impuls, zeby moze cos w tym kierunku sie sprawa ruszyla :)
Wkrotce bedzie sceneria Polski do Condora i tam beda uwzglednione EPMR i EPWS... Czyzby FSX mial byc w tym zakresie w tyle? :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Borys pisze: ...chcialem dac jakis taki maly impuls, zeby moze cos w tym kierunku sie sprawa ruszyla :)
FSX SDK zawiera kompletne oprogramowanie do tworzenia scenerii. Do tego gmax, SBuilder X, ADEH i Whishplacer sa darmowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby samemu zabrac sie do roboty. Chetnie powitamy w naszym gronie nastepnego zapalenca tworzacego polskie scenerie. Ich brak wydaje mi sie wystarczajacym impulsem do pracy.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Chetnie powitamy w naszym gronie nastepnego zapalenca tworzacego polskie scenerie. Ich brak wydaje mi sie wystarczajacym impulsem do pracy.
Dodałbym - takich, którzy latają na FSX. Gdybym latał na FSX na pewno nie robiłbym scenerii pod FS9 ;)
Obrazek
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

W tym przypadku naprawdę wystarczy na początek wykonać samą fototeksturę lotniska, rozkład pasów oraz jako budynków użyć tych dostarczanych w bibliotekach FSX. Dokładnie tak zrobiłem Jastarnię. Można pójść inaczej: zacząć od tworzenia landclassu. To oswaja z plikami. A Sbuilder X jest dziecinnie łatwy.
Nie ma się co bać. Wystarczy upór, trochę znajomości angielskiego i można zaczynać.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Mechanik
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: ---

RE: Brakujace lotniska w Fsx- Ms czeka na Nasze uwagi !!

Post autor: Mechanik »

Ja też uważam że powinno się zgłaszac nowe lotniska do FSX, chocby dla współrzędnych geograficznych którę będą "punktem zaczepienia" dla konstruktorów scenerii, poza tym lepszy rydz niż nic ;)
ODPOWIEDZ