Wystarcz, że nie dodasz SIDa/STARA który spowoduje, ze w planie będzie więcej niż 30 punktów oraz nie będziesz usuwał nazw SIDów/STARów z FP0 (należy po kolei wywalić wszystkie punkty składające się na SID/STAR), i będzie ładnie śmigać
Uzywam KLB90B w King Air b200, czy problem z odswiezajacym sie co pol lub cala minute GPSem w nowym oknie to cos powszechnego, czy to tylko moj wolny komputer? W VC dziala plynnie.
Ja po dodaniu KLN-90b do panelu i VC dowolnego samolotu też miałem problem z jego odświeżaniem, a wręcz jego brakiem
W 2d GPS działał poprawnie, jednak po załadowaniu gaugesa w VC (wystarczyło zmienić widok na VC) GPS na panelu przestawał działać, podczas gdy ten w VC funkcjonował nadal. Przyznam się, że nie czekałem minuty, tylko od razu stwierdziłem, że nici z jednoczesnego używania KLNki na panelu i w VC, więc w panel.cfg zostawiłem tylko GPS w 2d.
Czy przypadkiem obecna wersja KLN'ki (ta z custom czcionką a'la LCD) nie jest pozbawiona już tych bugów?
Nie wiem, wystrzegałem się zabaw z SIDami i STARami, ale patrząc na datę postu z opisem problemu na forum PT pewnie masz rację
GPSy się nie gryzą, możesz nawet mieć KLN-90b oraz defaultowego GPSa na panelu, do tego defaultowego GPSa w VC i będzie działać. Po prostu z moich doświadczeń wynika, ze nie można mieć na raz 2 GPSów od PT, bo wtedy jeden z nich odmawia współpracy.
I wystapil taki oto problem. Odpalenie GPS i przejscie z ekranu poczatkowego po ustawieniu cisnienia powoduje "mrugniecie ekranu" i po chwili wywala FS...
Wyglada to tak... "aplikacja zostanie zamknieta" itd ale moge wrocic do FS, poruszac GPSem po ekranie z ta roznica ze juz zadne przyciski nie dzialaja i jest on zamrozony.
Czyli jakby gauge, specjalnie jeszcze wrzucilem go od nowa. Moze cos nie tak robie z instalacja w samolocie, rozumiem ze w przypadku wpisu bez wirtualnego kokpitu wystarczy dodac :
Dodałeś na początku panel.cfg "Window10=KLN-90b"? Pewnie tak, bo inaczej GPS by sie nie pojawił, ale innego pomysłu nie mam... może zainstaluj na świeżo wersję 0.7?
Odpalam FS, uruchamiam GPS, przechodze pierwszy ekran z cisnieniem, automatycznie zaczyna mi sie aktualizowac baza danych. Dochodzi do 100%, pojawia sie zakladka nav, po chwili biegajac po zakladkach po prawej stronie nastaje ten sam problem. Powiedzialbym ze to cos nie tak z baza airac ale nawet jej nie instalowalem teraz.
EDIT: wywala sie gdzies miedzy zakladkami D/T a SUP...
Wybaczcie, że odkopuje starego kotleta, ale mam problem z KLNka w Tutce. Teraz jest nowa wersja Tutki więc za bardzo nie wiem jak z Tym sobie poradzić.
A więc, chce mieć airaca z FSNava w KLNce, zainstalowałem airaca 908 do FSNav, skopiowałem plik isec do folderu KLN w FS9, skonwertowałem PTT_WPT.dat i plik isec konwerterem z forum proteam. Aktualizacja bazy w FS wypadała pomyślnie, a nadal nie mam punktu TOMTI np. Plan jest z vroute jako .pln via FS i do Tutki. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
EDIT:
A teraz to w ogóle mam CTD jak się bawię tym KLN w zakładce PLN. [']
Odświeżę trochę temat. Czy istniej możliwość aktualizacji procedur SID/STAR do tego GPS? Czy zaktualizować można tylko AIRAC bez procedur?
Na forum Project Tupolev jest narzędzie do tworzenia procedur, ale to jednak nie to samo co aktualizacja.
Teoretycznie można wpisywać punkt po punkcie, jednak na dużym lotnisku przy dużym ruchu on-line jest to trochę uciążliwe.
Może osoby latające Tutką mogły by podpowiedzieć jak radzą sobie z SID/STAR?
Hej, ja osobiście wbijam każdy punkt ręcznie, automatycznie są zapisywane w bazie. Nie szukałem ale prawdopodobnie można edytować ten plik i wpisać szybciej wszystkie punkty danego lotniska (nazwy oraz dł i szer geo).