EPGO Góraszka 2007/2008

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Hawk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Mielec (EPML)

Post autor: Hawk »

:shock: Super dodatek!
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

EPGO Góraszka 2008 Airshow

http://www.drzewiecki-design.net/projectspl.htm

Obrazek

EPGO Góraszka 2008 Airshow to kontynuacja naszej serii scenerii poświęconych lotnisku w Góraszce. Sceneria ta wymaga, by uprzednio zainstalowana została sceneria EPGO Góraszka 2007. Sceneria EPGO Góraszka 2008 Airshow dodaje setki obiektów 3D, takich jak namioty, samochody, flagi, ludzie i wiele innych. Jest to dokładne odwzorowanie wyglądu lotniska podczas 13 Międzynarodowego Pikniku Lotniczego w Góraszce, który odbył się 7go czerwca 2008 roku. Sceneria została zainspirowana recenzją w piśmie FlightXPress, którą otrzymaliśmy za naszą poprzednią scenerię, EPGO Góraszka 2007. Autor recenzji zwrócił naszą uwagę na uczynienie lotniska bardziej dynamicznym, "ożywienie" go. Tak też zrobiliśmy. Główne cechy scenerii to:

- Setki obiektów 3D, wszystkie pokryte fototeksturami
- Sceneria aktualizuje i nadpisuje pliki z wersji 2007, musi być zatem zainstalowana w tej samej lokalizacji
- Niektóre obiekty są animowane - zapraszam do wesołego miasteczka
- Poprawiony i wzbogacony został autogen
- Sceneria jest przyjazna dla komputera, czyli ma mały wpływ na klatkowanie

Sceneria EPGO Góraszka 2008 Airshow jest kompatybilna ze wszystkimi płatnymi dodatkami dla tego rejonu, w tym Ultimate Terrain Eastern Europe oraz Warsaw Photo Scenery firmy Simdesign.

Sceneria dostępna jest w postaci automatycznego instalera. Wszystkie potrzebne szczegóły dotyczące instalacji znajdziesz w pliku README, dołączonym do instalatora. W wypadku problemów technicznych prosimy o odwiedzenie naszego forum.

Zapraszam serdecznie :-)

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 01 lip, 2008 16:22 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
xrey
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: xrey »

Wygląda wspaniale. Gratulacje i respect za ciężką pracę. Rozumiem że na FSX na razie nie chodzi ??
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki ;)
Jak z FSX - nie wiem, nikt jeszcze nie sprawdzał. Na pewno nie chodzą animacje a mogą być też cyrki z teksturkami DXT1, które mają przeźroczystość. Będzie to jednak poprawione później w poprawce dla FSX.
Obrazek
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Gratulacje Stas! Wyglada bardzo kolorowo, widac kupe wlozonej pracy.
W FSX z SP2 sceneria nie bedzie dzialac prawidlowo.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Fantastyczna, jednak jest masa błędów w FSX. Wszystko związane z przezroczystością. Lepiej używać jej jedynie w FS2004. Wtedy ta sceneria wygląda genialnie. Ma świetne klatkowanie. Super ją zoptymalizowałeś.

Według mnie, Staszku, albo zrób lotnisko jeszcze raz narzędziami FSX, albo Sobie odpuść poprawkę. Osobiście, jestem i będę strasznie krytyczny pod tym względem i tego typu półśrodki do niczego nie prowadzą, a są tylko przyczyną frustracji i narzekania na FSX (złe klatkowanie, bugi z teksturami). Darmowe dodatki to jeszcze OK, ale najgorsze jest to, że tak robi większość komercyjnych twórców i każe sobie za nie płacić. W tym przypadku to oszukiwanie. Dopiero teraz, po dwóch latach (!) od wydania FSX, developerzy zapoznają się z "sekretami" FSX SDK. A co będzie z FS11, jak wyjdzie? Przecież autorzy potwierdzają: przyszły sim będzie wstecznie kompatybilny jedynie z modelami wykonanymi w SDK FSX SP-2.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Tak wiem, dlatego na razie aktualnie opublikowana sceneria jest pod FS9 only. Z FSX zobaczymy - na pewno nie będę publikować z niepoprawnie wyświetlanymi teksturami. ;)
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Plik doda lotnisko EPGO Góraszka do Twojego FMC. Zawiera również standardowe trasy podejść wizualnych. Instrukcje instalacji wewnątrz pliku.

http://drzewiecki-design.net/forum/viewtopic.php?t=81
http://www.drzewiecki-design.net/DoScia ... goSTAR.zip

Dzięki Dymitr i Piotr za info o współrzędnych ;)

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Stasiu, widzę że wspaniale to rozgryzłeś :D Jeżeli znajdziesz chwilkę, napisz proszę w jaki sposób wklepywać takie punkty do FMC.

BTW: Dosyć ciekawe, używać komputerka w VFRowych cessnach i innych, które nawet AP nie mają :D Ale to może być dobry alternatywny i lekki w obsłudze niby-GPS, dobry pomysł.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

niewiem jak innym ale mi pokazuje uszkodzone archiwum :/
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Aaben pisze:Stasiu, widzę że wspaniale to rozgryzłeś :D Jeżeli znajdziesz chwilkę, napisz proszę w jaki sposób wklepywać takie punkty do FMC.
Jako STAR do danego pasa z danego kierunku (np. pas 14 star SOUTH czyli przylot z południa na pas 14)
Aaben pisze:BTW: Dosyć ciekawe, używać komputerka w VFRowych cessnach i innych, które nawet AP nie mają :D Ale to może być dobry alternatywny i lekki w obsłudze niby-GPS, dobry pomysł.
Bardziej myślałem o większych samolotach, które mogą pojawiać się nad lotniskiem w czasie pokazów.
noker pisze:niewiem jak innym ale mi pokazuje uszkodzone archiwum :/
Rafał, to masz problem z WinZipem. Najnowsza wersja?
[edit] zmieniłem typ kompresji, spróbuj jeszcze raz. Powinno być dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Hym, a mnie zastanawia czy taka 'większa maszyna' wykręci z downwind na prostą. :D

Przyjrzałem się dokładniej trasom, czemu Stasiu nie umieściłeś nigdzie punktu Mike (miejscowość Zakręt)? Nie wiem na ile weryfikowałeś z realem trasy dolotowe, bo z tym po prostu mogą być problemy jeżeli nie ma dostępu do dużych pokładów czasu i Icoma, ale myślę że dużo załóg korzysta z Mike jeżeli lecą na 32, i wchodzą z niego na prawy krąg do 32 z wiatrem.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Zastanawiałem się, co za nowy projekt powstaje ;)
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

PZL Belfegor pisze:
Zastanawiałem się, co za nowy projekt powstaje ;)
już powstał
viewtopic.php?p=70954#70954
;)
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Wiem, "zastanawiałem", nie "zastanawiam" ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Aaben pisze:Hym, a mnie zastanawia czy taka 'większa maszyna' wykręci z downwind na prostą. :D
Punkty FINAL znajdują się 3nm od obu pasów. Jeśli dla danej maszyny (np. A380 :twisted: ) jest to zbyt mało, zawsze może jednak słuzyć jako punkt orientacyjny. Zawsze można też wpisać P/B/D np. EPGO/142/10.
Aaben pisze:Przyjrzałem się dokładniej trasom, czemu Stasiu nie umieściłeś nigdzie punktu Mike (miejscowość Zakręt)? Nie wiem na ile weryfikowałeś z realem trasy dolotowe, bo z tym po prostu mogą być problemy jeżeli nie ma dostępu do dużych pokładów czasu i Icoma, ale myślę że dużo załóg korzysta z Mike jeżeli lecą na 32, i wchodzą z niego na prawy krąg do 32 z wiatrem.
Tą kwestię akurat dokładnie analizowałem. Punkt MIKE znajduję się prawie w tym samym miejscu co punkt FINAL przy podejściu na pas 14. Jest on jednak delikatnie przesunięty względem osi pasa w prawie identycznej odległości, nie było więc moim zdaniem sensu wstawiać punktu MIKE zamiast dokładnego FIXu w osi pasa. W procedurkach realnych faktycznie w tym wypadku ostatnim punktem jest MIKE.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ