Zaniki obrazu/biały ekran w FSX

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
speedbird
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDAH

Zaniki obrazu/biały ekran w FSX

Post autor: speedbird »

Witam, mam problem przy niektórych samolotach taki, że przy widoku z VC lub przy niektórych kątach widoku spot/locked_spot po prostu cały ekran robi się biały i nic nie widać, gdy obrócę nieco perspektywę lub zmienię widok na zwykły cockpit to wtedy wraca do normy. Dzieje się tak czasami przy samolocie 777 Wilco Feelthere, przy Wilco Boeing 737 a także przy Abacusie 787 Dreamliner - przy tym najgorzej. Nigdy mi sie to nie zrobiło przy PMDG 747 a też bardzo rzadko przy defaultowych samolotach.
Używam win XP SP3 z 4GB RAMu (widoczne 3.25GB) i przy każdym locie mam włączony ASX. Zauważyłem, że efekt ten najczęściej występuje gdy ASX generuje mgłę choć nie tylko wtedy. Zainstalowany mam tylko SP1 do FSXa bo po instalacji SP2 efekt białego ekranu występuje praktycznie cały czas, że grać się nie da.
Procesor Intel Core2Quad Q660 2.4GHz
RAM 2*2GB Kingston ECC 533MHz
1 grafika GeForce 8600 GTS Gainward Bliss 512MB TV & DVI & HDMI (PCI-E)
Do FSXa także zainstalowany Ultimate Traffic i FS Global 2008 no i wspomniany Active Sky.

Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? I czy podkręcenie karty graficznej coś pomoże? Nie próbowałem nigdy tego robić i się trochę boję, żeby nie spieprzyć sprzętu a nie wiem czy to coś da. Ponadto myślałem, że w SLI może chodzić lepiej a tu właśnie wyczytałem, że ten układ nie jest obsługiwany przez FSXa czyli nie ma sensu dokupywać drugiej karty.

Proszę o podpowiedzi, nie zauważyłem by ktoś zgłaszał podobny problem.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Podkręcanie karty nic nie da.
To może być jakiś problem ze sterownikami, albo z niewłaściwie ustawionymi opcjami graficznymi FSXa.
Spróbuj wykonać lot bez ASXa i powiedz, czy dalej występuje błąd.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
speedbird
Cadet
Cadet

RzEmYk pisze:Podkręcanie karty nic nie da.
To może być jakiś problem ze sterownikami, albo z niewłaściwie ustawionymi opcjami graficznymi FSXa.
Spróbuj wykonać lot bez ASXa i powiedz, czy dalej występuje błąd.
Bez ASXa nie zauważyłem aby takie coś się działo. To chyba jakaś nieprawdiłowość w wyświetlanu mgły. Ale ogólnie zmniejszyłem ilość detali i tak mi się nie muli strasznie jak wcześniej. Z tą mgłą to nie wiem czemu tak jest i jak temu zaradzić.
Awatar użytkownika
speedbird
Cadet
Cadet

Już odkryłem co jest przyczyną!

Okazuje się, że to uaktywaniona opcja "light bloom" - z jakichś powodów podczas mgły grafika nie jest w stanie sobie poradzić z tym efektem; gdy wyłączyłem to nawet przy max innych efektach graf biały ekran nie występuje (a że się zamula system to inna sprawa).
Przyznam, że ten efekt light bloom jest dosyć ładny ale cóż, trudno - musze wyłączyć. Może lepsza grafika by sobie z nim poradziła podczas mgły. I nawet SP2 mi teraz normalnie działa.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

To żeś odkrył. Nie raz pisano, że light bloom to najwiekszy zamulacz w FSX.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
leF
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: leF »

Hmm.. ja coś takiego mam jak latam Cessną 206 i nie tylko...

Efektu białego ekranu nie mam tylko w boeingach.

SP1 -> SP2.

Biały ekran zaczyna się robić kiedy włączam GPS lub zamykam lub kiedy zmieniam kamere z 2D na 3D kokpit.
Light Bloom mam wyłączone...

Wie ktoś może o co chodzi ?
INSZALLAH

Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

To identyczna sprawa.

Po prostu używacie samolotów zrobionych narzędziami z FS2004. A te w SP-2 wyświetlać się poprawnie nie będą w większości przypadków. Plik modelu (MDL) musi być wykonany przy pomocy FSX SDK.
Dlatego defaultowe Boeingi (i inne samoloty, które masz w podstawce FSX) będą pracowały bez najmniejszych problemów, natomiast inne, z błędami.

Wina leży często po stronie producenta, który pisze, że samolot jest FSX compatible czy inne takie, podczas gdy są błędy.
Jak rozpoznać co jest co, opisałem na forum Szturmowika w tym wątku:
http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?PHPSESSID=4bdf52e385334df098560139c528b471&topic=10415.0
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
ODPOWIEDZ