ATR-72 Flight1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Ale o co chodzi?
Sciagnij sobie poradnik:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
i nie kombinuj za wiele.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPI

Post autor: McTabi »

Czytałem i leciałem kilka razy ale w nim nie ma odpowiedzi na moje pytania. Nie chodzi mi o ogólniki to już potrafię. Diabeł tkwi w szczegółach. A jeśli kombinuję, to w którym miejscu ? chętnie naprawie ten błąd.
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

Witam. A szukałeś w checklistach i ogólnie dokumentach do ATRa z realnego lotnictwa? Bo z dokumentów do symulacji takich szczegółów raczej nie wyciągniesz ;) no chyba że się mylę :) pozdrawiam.
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPI

Post autor: McTabi »

jesli chodzi o predkość to wyczytałem, że dla ATR VMCL jest 98 kt więc do 500 ft ciągnę trochę ponad, jakieś 110 kts. No i teraz nie wiem co robić, czy trzymać tę prędkość, aż do 20 ft i tu ciąg na FI, czy już zminiejszać w przedziale między 104 a VSR dla danego ciężaru. No i flare ile stopni ale chyba raczej nie więcej niż 8 stopni bo wyląduje na ogonie, tylko kiedy już go tak ustawić. Z instrukcji na smartcockpit wydaje się, że dopiero na 20 ft ale jak tak robie to mi wznosi zamiast zachować opadanie ( ciąg oczywiście na tej wysokości na FI). Może wina jest w złym wytrymowaniu ?
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Witam Was serdecznie! Niedawno stałem się posiadaczem ATRa 72-500 pod FSX firmy Flight One. Wszystko wydawałoby się być piękne, gdyby nie jeden mankament.
Oczywiście zacząłem od pobrania poradnika z Aztec.pl , samolot uruchomiłem w trybie "Cold and Dark" , Włączyłem baterie itd, i co się okazało? Nie oświeca mi się ND i EFIS...

P.S. Co oznacza w poradniku moment, w którym piesze aby włączyć radio?

Pozdrawiam!
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Sprawdziłeś na 15 stronie wątku?
viewtopic.php?p=53758#53758
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

shaman pisze: P.S. Co oznacza w poradniku moment, w którym piesze aby włączyć radio?
Pozdrawiam!
Tzn? Domyślnie radio jest wyłączone (nie działa COM, NAV itp.) wiec trzeba dac pokrętła na ON.
Bartek
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dziękuje bardzo, właśnie o to mi chodziło :D

Jeszcze takie małe OT, Droga R23 została zastąpiona M866, czy M986?
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Panowie, mam jeszcze drobny problem z moim ATRem. FMC nie zna punktu SUBAX ani drogi T711, i stąd moje pytanie, czy jak kupie AIRAC 0712 do tego samolotu, to problem zniknie?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Dlaczego akurat 0712? Najnowszy jest 0806.
Na jakiej trasie masz ten SUBAX?
Bartek
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Rozumiem. SUBAX jest na trasie EPLL - EPWR. Wpisz proszę sobie w pl-vacc tą trasę... :D
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Według mnie trasa jest stara. Punkt SUBAX pojawiał sie do AIRAC 0604.
Aż tak dokładnie nie śledzę zmian ale wygląda na to, że punktu tego obecnie nie ma.

Zgodnie z AIRAC 0806 trasa powinna wyglądać tak:
GULPO N869 TRZ (dla lower routes).
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Flight plan entered
-(FPL-LATACZ-IS
-1AT72/L-SDRWY/C
-EPLL1200
-N280F160 DCT GULPO N869 TRZ
-EPWR0045
- )
Results
NO ERRORS
Walidator zaakceptował, więć z najnowszy AIRACiem też powinno być ok.

No i z TRZ VOR od razu jest podejście ILS/DME Z RWY 30...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

Witam ! , Przesyłam tego posta na forum ATR, gdyż dotyczy własnie tego samolotu, ale z powodzeniem można by tego posta umieścić w dziale Hardware.
Otóż latam ATR'kiem 3 miesiące i postanowiłem go nieco urealnić, tak się składa że z powodów braku czasu i predyspozycji nie zdecydowałem się na budowę "mini kokpitu", lecz na zakup gotowych sprawdzonych rozwiązań. Wybór padł na firmę GoFlight i dwa moduły: radio GF166A i moduł RP48 .
Firmę tę wybrałem zachęcony tym iż czytałem że nie ma problemów ze współpracą ich produktów z samolotami . W jakiejś tam odległej perspektywie mam ochotę na MCP i LGT. ale ta cena.... :(
moduł GF166 ustawiłem na COM1/COM2 , NAV1/NAV2 i z nim nie mam najmniejszego kłopotu, a z modułu RP48 postanowiłem zrobić moduł prostego autopilota.
RP48 zawiera 4xknob i 8xpushbutton (wymyslilem sobie.. od lewej: CRS1, HDG, ALT, i ustawienie wysokościomierza) , przyciski (od lewej: AP on/off, HDG, ALT, NAV, APR.....). Tak też to skonfigurowałem w programie konfiguracyjnym .
Na pierwszy ogień poszedł domyślny B350 i pełen sukces, nie zauważylem też problemów z innymi "defaultami". no to czas na mojego ATR'ka . i jak się domyślacie radio działa, a inne rzeczy nie :( , co ciekawe działa prawidłowo CRS1 ..
no to zacząłem szukać, po sieci , i z tego co znalazłem to jedynym wyjściem jest zakup pełnej wersji FSUIPC i zrobienie "key mapping'u" funkcji AP w ATR do poszczególnych przycisków (nie wiem czy da się zamapować w taki sposób tez "knob'y")

I teraz pytanie... czy istnieje/macie/podeślecie spis skrótów klawiszowych z F1 ATR które dało by sie przypisać do FSUIPC ?, Niestety nie udało mi się nigdzie znaleść np. jakim skrótem można włączyć tryb AP HDG (prócz myszki..) lub jak z klawiatury zmienić HDG, znalazłem za to skróty dla PMDG 737NG. :D
Zaznaczam że nie pisałem jeszcze na forum ATR, gdyż może któryś z "naszych" użytkowników tego samolotu spotkał się z tego typu problemem..i zna rozwiązanie.

pozdrawiam serdecznie
Adam
pozdrawiam
Adam

Obrazek
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: kuba933 »

Panowie doradźcie mi... czy jest mozliwość żeby przy rozruchu silników śmigło kręciło się dłużej. Bo w ustawieniu default cały rozruch trwa moze 5 sekund a zauważyłem że prawdziwe ATR-y "kręcą" znacznie dłużej. Kiedys łsysząlem że trzeba cos zmienić w jakims pliku air lub cfg ale teraz nie pamietam dokładnie... :|
Awatar użytkownika
LukasDoUrden
Cadet
Cadet

Post autor: LukasDoUrden »

Nie jestem pewien który to parametr za to odpowiada, ale pewnie można to zmienić... Poszukaj na forum oficjalnym tego ATR-ka... Tylko po co :)? Czy będzie to tyle sekund czy tyle to chyba nie ma takiego znaczenia. Podczas rozruchu silników zazwyczaj jest tyle roboty, że nawet nie ma czasu się zastanowić ile to trwa:) Może to bardziej chodzi o to ile trwa rozpędzanie turbiny, a nie samego śmigła. Bo zanim widać fizyczny ruch samego śmigła, następuje jeszcze rozpędzanie turbiny. A całkiem możliwe, że to jest po prostu ograniczenie nie samego ATR-a, a FS-a. Osobiście nigdy nad tym się nie zastanawiałem choć rzeczywiście ruch śmigła i jego wejście na najwyższe obroty trwa stosunkowo szybko.
http://www.thesunrise.pl/lotnictwo/ - spolszczenie manuala ATR 72-500 od Flight1
Intel Core i7-4790K CPU 4.00 GHz, 16 Gb RAM, Radeon RX 580 Series, HDD Segate 1 Tb, Windows 10 64-bits, Saitek AV8R-01
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Mi się samolot nie spodobał. Zrobiłem pare lotów. Na holdingu robi dziwne skręty że raz jest po jednej stronie lini holda a raz po drugiej. Nie oblicza mi TOD. I w ogóle jakoś mnie nie przekonał.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez trendus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Charles

Post autor: Charles »

trendus pisze:... Nie oblicza mi TOD...
FMC ustawiaj wg. manuala, krok po kroku wszystko.
Lotnisko odlotu i lotnisko przylotu > DEP odlotu >ARR przylotu> RTE (next > droga) > LEGS (tutaj ustaw tak, aby FMC obliczył TOD > RTE (nr. lotu (opcjonalnie), R3 i R5 + aktywacja > VNAV - L1, L3, wpisać rezerwe, transistion altitude, pułap i aktywuj.

To wszystko, teraz FMC winien sam obliczyć TOD.
slyszers
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: slyszers »

Witam !

To moje pierwsze logowanie na tym forum. Po 200 godzinach lotów na defaultowych maszynach FSX nabrałem chęć na ATR z flight one. Z tego powodu mam parę pytań, bardzo bym was prosił o pomoc, przeleciałem całe 29 stron tego tematu i nie znalazłem informacji, które mnie interesują. Wszystkie posty na forum są bardzo szczegółowe, ja potrzebuje bardziej ogólnych informacji:

1) Latam na FSX, czy są poradniki do tego dodatku ale pod FSX, nie FS2004 ?
2) Czy jest możliwość takiej konfiguracji tego samolotu, że będę nim latał tak jak defaultowymi z FSX ? Chodzi mi o klawiszologię, ATC, obsługę systemów pokładowych ?
3) Wyczytałem w tym temacie, że dodatek ten naszpikowany jest błędami, czy jest to nieuniknione ?
4) Co muszę ściągnąć z sieci (patche, update-y, itd), żeby dodatek normalnie hulał ?
5) Zastanawiam się również nad dodatkiem A380 produkcji Wilco lub Airbus series Vol.2, co polecalibyście bardziej ? Zaznaczam, że bardziej zależy mi na łatwości obsługi i zabawie w latanie niż na pełnym realiźmie obsługi systemów samolotu. Poziom reprezentowany w FSX jest dla mnie wystarczający.
6) Poprostu nieco znudziłem się defaultowymi samolotami i chętnie spróbowałbym coś nowego.

Dzięki za wszelką pomoc w tym temacie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ad 1. nie ma znaczenia wersja FS. Samolot jest taki sam.
Ad 2. w większości przypadków tak. Takie same klawisze są np. do klap, podwozia, itp. Obsługa ATC jest niezależna od samolotu.
Ad 3. w obecnej wersji samolot nie ma praktycznie błędów. Wszystkie zostały wyeliminowane service packami.
Ad 4. patrz punkt wyżej
Ad 5. polecam Wilco Airbus. Latam A320 i jest w porządku
Ostatnio zmieniony czw 11 wrz, 2008 15:48 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
slyszers
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: slyszers »

Ok, dzięki bardzo za pomoc, chyba się zdecyduję na tego ATR-ka. NA airbusa jeszcze przyjdzie czas.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: slimak »

A moze mi ktos przypomniec jak całkowicie mogę wyciszyc ATR F1? Bo z rok czasu nie latałem na vatsim a pamietam ze swego czasu jak latałem mialem zawsze wylaczony dźwięk na Q i bylo cicho ale cos chyba trzeba bylo jeszcze zrobić bo teraz jak tak robie to słysze dźwięk baterii a ten szum jest troche denerwujacy.

Dzieki za jakąkolwiek pomoc.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wraz z SP3 ten dźwięk można sobie w programiku konfiguracyjnym wyciszyć.
Bartek
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: slimak »

Dzieki skapłem sie wlasnie ze nie zainstalowałem SP3 ;) teraz jak dam Q to wycisza sie i ten dzwiek dzieki :D
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Przypadkiem znalazłem kalkulator parametrów startu/lotu/lądowania dla ATRka: http://thilo-arndt.homepage.t-online.de ... lation.zip
Nie mam czasu, żeby przeglądnąć wątek czy już się pojawił, jeśli tak, to niech któryś mod skasuje post ;)
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
BobbyBear
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: BobbyBear »

Cześć, mam takie banalne pytanie. Czy istnieje możliwość zwiedzenia kabiny pasażerskiej w FSX? Bo wirtualna kamera, o ile wiem, jest tylko pod FS2004.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Bo wirtualna kamera, o ile wiem, jest tylko pod FS2004.
Wszystko jest wirtualne, Tobie chodzi o Active Camera 2004 ;) Do FSX jest podobny program, Walk&Follow produkcji DSB.
BobbyBear
Cadet
Cadet

Hm, myślałem o czymś mniej kosztownym :?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Sprawdź to:
http://library.avsim.net/esearch.php?Ca ... DLID=99235
To coś podobnego do F1View.
Bartek
BobbyBear
Cadet
Cadet

Wielkie dzięki konraf. Wypróbuję. :D
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

Witam !
W zasadzie proste pytanie...
Jak za pomocą radyjka w ATR prowadzić transmisję na COM1 , a nasłuch na COM2 ?
na stronie 110 AOM jest przycisk opiasany "both" który do tego służy, ale u mnie go nie ma (zamiast niego jest "INT" )
moge to zrobić za pomocą Fsinn'a , ale....

aha oczywiście ATR SP3 (FS9.1, Fsinn 1.2)
pozdrawiam
Adam

p.s. żeby nie zakładać nowego wątku, nie udało mi się znaleść jak zaplanować paliwo na kołowanie (tzn ile spala podczas..) jakieś pomysły ?
pozdrawiam
Adam

Obrazek
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: budyniek »

aszczupal pisze: Jak za pomocą radyjka w ATR prowadzić transmisję na COM1 , a nasłuch na COM2 ?
Musisz obrócić odpowiednio pokrętła oznaczone na czerwono na tym obrazku.
Nie pamietam czy oba w prawo czy w lewo, ale działa, bo sam korzystam.
aszczupal pisze: jak zaplanować paliwo na kołowanie
W manualu na trasie TFFR-TFFF biorą 14kg na kołowanie, co stanowi 1.3% całości paliwa (1032kg). Jak tankujesz samochód np. 50l, to 1.3% to ok. 0.6l. Urządzenia tankujące mają dokładność pomiaru +/-1% (oglądałem program na Discovery w czasie świąt jak budowali stację :lol: ). I weź tu zaplanuj kołowanie dla wiATRaka :shock:

Reasumując, jak weźmiesz 50kg, to szef VA Cię nie wyrzuci z pracy szczególnie, że baryłka już poniżej 70$. Poza tym zawsze możesz kołować na jednym silniku.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam!
Nurtuje mnie kilka kwestii:
1. Jak ustawiać pitch trim do startu uwzgedniając CG?
2. Czy ktos dysponuje tabelami z prędkościami do startu?
3. Poszukuje QRH / AFM / AOM / SOP i checklisty(real).
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: budyniek »

Ad. 2 : Masz w manualu tabelkę (normal/icing condition) : str. 339..
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok sprawa tabel z prędkościami załatwiona, ale nie wiem dalej jak ustawiac trym??
W dalszym ciągu szukam też w.w. dokumentów.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jescze jeden problem:
Urachamiam ATR zgodnie z procedurami, wszystko idzie jak po maśle, uruchamiam silniki.
Gdy "wejdą" na obroty ( PL-GI, CL-AUTO ), pokrętło startu silników(overhead) na OFF. Gdy wyłączam EXT pover trace siłę elektryczną. Generatory nie pródukują prądu. Dawniej zdarzało się to sporadycznie, od kilku dni zdarza się to za każdym razem, przez co nie mogę wykonać ani jednego lotu. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Rób wg tego:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
i będzie OK; tylko programowanie FMC się troszkę zdeaktualizowało ;)

PS. Pisz poprawnie! Bo aż się czytać, a tym bardziej odpowiadać nie chce :|
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Witam
Gdzie podczas lotu mogę znaleźć aktualną wagę samolotu? W manualu szukałem ale nie znalazłem. Może źle szukałem...
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

MCDU > VNAV > PERF INIT (pierwsza strona)
ODPOWIEDZ