Powoli przymierzam się do pierwszego lotu VFR nad Warszawą. Wyposażyłem się już w scenerię Warsaw Photo Scenery i mam więc parę pytań. Na wstępie powiem również, że przeczytałem cały materiał "Zasady wykonywania lotów VFR w FIR Warszawa" z PL-VACCu.
1. Przeczytałem, że jako iż nie wszyscy mają fotorealistyczną scenerię, to są zwolnieni z wykonywania lotów przez np. punkty VFR jak Tango, Romeo, Zulu itd. Ja mam jednak tę scenerię, ale mam pytanie: Czy jest możliwość, żebym sam (zamiast używać sugerowanych punktów nawigacyjnych Zulu itd.) wpisał sobie w FP "własne" punkty jak np. nazwy miejscowości w pobliżu, większe ulice (np. Trasa Toruńska), lub mosty (np. Most Siekierkowski). Czy można tak zrobić?
2. Kolejne pytanie może wydawać się głupie, ale zależy mi na wygodzie wykonywania VFR: Lepiej wybrać jednostkę do pomiaru wysokości metry czy stopy? Wiem, że chyba kontrola jeśli chciałbym wlecieć w przestrzeń kontrolowaną dostosuje się do meters/feet a jeśli nie to przecież można przeliczyć, ale co lepiej wybrać? Co jest częściej używane?
Dzięki za odpowiedzi. O kolejne rzeczy będę pytał w tym temacie.
Pozdrawiam