Klapy przy lądowaniu
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Klapy przy lądowaniu
Mam problem dotyczący klap przy lądowaniu. W prawdziwym lotnictwie obserwuje że samolot podchodzi do lądowania z wysuniętymi klapami gdy próbuje tak lądować samolot nie daje się opanować. Kiedy najlepiej i na jaką pozycje ustawiać klapy przy lądowaniu? czy robić to stopniowo np. dla 737 - 230kts -klapy 5 ; 210kts. -klapy 10 itd. Jaki najlepszy sposób na lądowanie z klapami żeby nie utracić sterowności i wylądować z prędkością mniejszą niż 160 kts.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Chyba zapominasz o trymowaniu?
Dla 737NG (podane w nawiasach minimalne prędkości manewrowe dla danego położenia klap mogą się różnić w zależności od masy, normalnie leci się 15-20 węzłów szybciej):
Przed przechwyceniem LOC - klapy 1, potem 5 (200, 180)
Ożycie GS - klapy 15 (170)
Przechwycenie GS - klapy 30 lub 40 (160, potem Vref+poprawka na wiatr).
Dla 737NG (podane w nawiasach minimalne prędkości manewrowe dla danego położenia klap mogą się różnić w zależności od masy, normalnie leci się 15-20 węzłów szybciej):
Przed przechwyceniem LOC - klapy 1, potem 5 (200, 180)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
PZL Belfegor
- Moderator

Myślę, że to trochę skrót myślowy, bo przy np. wizualnym podejściu żaden z tych czynników nie wystepuje...PZL Belfegor pisze:Przed przechwyceniem LOC - klapy 1, potem 5 (200, 180)
Potwierdzone Vfe dla 737-900, mimo różnych danych w różnych źródłach, to:
1/250
2/250
5/250
10/210
15/200
25/190
30/175
40/162
Oczywiście w węzłach IAS. Są to maksymalne prędkości, przy których dane klapy możesz wychylić.
Jeśli chodzi o prędkości dotyczące 737NG, skoro już o nim mówimy, zaleca się:
Zniżanie <300KIAS
<10.000ft lub <30nm od lotniska prędkość <250KIAS
180-230KIAS 23nm od lotniska
160KIAS 16-17nm od lotniska
Przy podejściu ILS zaleca się utrzymywanie 180-200KIAS przed przechwyceniem ścieżki i <170KIAS po jej przechwyceniu. To są jednak tylko zalecenia. Kontrola może kazać Ci lecieć 180KIAS do np. 4nm od pasa i dopiero zwolnić. Może też zwolnić Cię znacznie wcześniej. Może też być taka sytuacja, że ze względu na kąt schodzenia ścieżki, musisz przed jej przechwyceniem znajdować się w pełnej konfiguracji do lądowania, aby nie zacząć przyśpieszać...
Co do trymera - chodzi o to, że przy ruszaniu wolantem na stateczniku poziomym rusza się tylko jedna klapka na krawędzi spływu, zatem przy róznicach prędkości od 120 do powiedzmy 330 kts nie jest to efektywne rozwiązanie. Trymer ustawia natomiast całą powierzchnię statecznika poziomego pod odpowiednim kątem - czyli teoretycznie możesz sterować wysokością tylko za pomocą trymera nie korzystając ze steru wysokości. Dlatego ze steru wysokości korzysta się raczej w celu wykonania szybkich korekt na podejściu końcowym i podczas startu. W mniejszych samolotach trymer działa inaczej, ale mówimy o większych maszynach. W FS, w options->assigments możesz przyporządkować dwa ustawienia trymera (w górę i w dół) do dwóch klawiszy na swoim kontrolerze gier albo na klawiaturze. Mając włączonego autopilota, samolot sam ustawia odpowiedni trymer więc nie musisz się już tym przejmować.
[edit] Do startu używa się zwykle klap 15, do lądowania 30 lub 40.
Ostatnio zmieniony pn 28 lip, 2008 13:22 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Bez przesady, 240 KIAS w obrębie 40nm i 220KIAS w obrębie 20nm jest wystarczającym minimum. Przed skrętem na localizer można zwolnić do około 180-200 KIAS.D. Design pisze:180-230KIAS 23nm od lotniska
160KIAS 16-17nm od lotniska
Wlec się prawie 20nm z prędkością 160KIAS to ogólnie powiedziana tragedia
Tak samo jak ciągnięcie na 160kt od 10-tej mili aż do pasa.
To strasznie ciężki ten 737, bo zazwyczaj to jest 5° - 10° (W Airbusach 1+F).Do startu używa się zwykle klap 15
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
dziękuje Panowie to dość wyczerpujące odpowiedzi. A wiecie może gdzie znajdę jakiś filmik albo jakąś animacje pokazującą postępowanie z klapami podczas lądowania i ogólne procedury np. dla 737. I jeszcze jedno pytanie. Podczas podchodzenia do lądowania gdy próbuje używać statecznika pionowego aby skorygować kurs po wychyleniu samolot i tak wraca do poprzedniej pozycji względem osi pasa. Jak tego uzywać?
Tu akurat cytowałem manual od POSKY. Masz rację, w praktyce te prędkości są prawie zawsze większe, jednak dla początkujących łatwiej będzie podejść wolniej i mieć wszystko pod kontrolą niż grzać 250KIAS do ILSa a potem przyziemić na przednie kółkoRzEmYk pisze:Bez przesady, 240 KIAS w obrębie 40nm i 220KIAS w obrębie 20nm jest wystarczającym minimum. Przed skrętem na localizer można zwolnić do około 180-200 KIAS. Wlec się prawie 20nm z prędkością 160KIAS to ogólnie powiedziana tragedia
Tak samo jak ciągnięcie na 160kt od 10-tej mili aż do pasa.
Według moich materiałów jest to 15°. Jeśli masz inne źródła na temat 739, podaj proszę.RzEmYk pisze:To strasznie ciężki ten 737, bo zazwyczaj to jest 5° - 10° (W Airbusach 1+F).
Hmm.., myślę, że dla innych NG nie powinno być różnicy w tym wypadku. Ciekaw jestem po prostu, skąd masz info o klapach do startu - jakoś tak mi się utrwaliło, że do startu zwykle 15°.
[edit] No wiem wiem przecież
Myślałem bardziej o wersjach -600 w górę. Zerknąłem na kilka checklist i faktycznie, najczęściej klapy 5 i 10, ale nie znalazłem info do wersji -900.
[edit] No wiem wiem przecież
Ostatnio zmieniony pn 28 lip, 2008 20:08 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Latałem cesną, atr72 ale ostatnio dużo 737 i ciągle udoskonalam lądowania. Kiedyś latałem dużo ale jak się wgłębiłem to okazało się, że ląduje źle bo za szybko i zbyt chaotycznie. Oczywiście ze się nie używa tylko steru kierunku, to chyba oczywiste aż takim leszczem nie jestem 
Ostatnio zmieniony wt 29 lip, 2008 11:28 przez oldnavy79, łącznie zmieniany 1 raz.
Spoko, to takie pytanie kontrolne 
Więc sprawdź autorudder.
Poza tym ważne jest, w jaki sposób kontrolujesz orczyk. Czy klawiaturą, czy kontrolerem typu joy z 3cią osią lub pedały. Jeżeli to drugie, to musisz podtrzymywać wychylenie steru kierunku, ponieważ stawia on duży opór i wraca do położenia neutralnego w locie (EDIT: bo kontrolery wracają same do położenia neutralnego
). ALE jeżeli chcesz utrzymać poprzedni kurs, musisz skontrować lotkami - wtedy wprowadzasz samolot w ślizg. Całkiem przydatny przy lądowaniu manewr, ale nie wiem nawet czy ktoś na benkach próbuje takich patentów - powód: znacząco wzrasta opór (samolot leci 'bokiem') plus niestandardowe odczucia pasażerów. Stosowane w małej awiacji i w szybowcach, polecam doczytać. Jeżeli nie skontrujesz, rozpoczniesz nieskoordynowany zakręt, samolot po pewnym czasie się przechyli i zacznie zakręcać z dużym wyślizgiem.
Jeżeli kontrolujesz klawiaturą, ustawiasz ster kierunku i powinien on być utrzymany, tak samo wychylenie lotek po naciśnięciu klawiszy pozostanie takie samo.
UWAGA: Latanie bez autoruddera na klawiaturze przypomina szydełkowanie mieczem dwuręcznym, nie mam też pojęcia czy fs-owa mechanika lotu zna pojęcie ślizgu.
Ale wydaje mi się, że nie chodzi Ci o takie patenty, tylko po prostu o to, że samolot nie leci prosto na pas. W takim razie wykonuj po prostu łagodne zakręty tak, abyś utrzymywał się na ścieżce podejścia. Im bliżej progu, tym poprawki muszą być mniejsze.
Jeżeli trenujesz lądowania, to zaczynaj standardowo od jak najdłuższych prostych, im więcej lądowań tym bardziej sam będziesz skracał finala, aż lądowania zaczną przypominać takie z widocznością.
Więc sprawdź autorudder.
Poza tym ważne jest, w jaki sposób kontrolujesz orczyk. Czy klawiaturą, czy kontrolerem typu joy z 3cią osią lub pedały. Jeżeli to drugie, to musisz podtrzymywać wychylenie steru kierunku, ponieważ stawia on duży opór i wraca do położenia neutralnego w locie (EDIT: bo kontrolery wracają same do położenia neutralnego
Jeżeli kontrolujesz klawiaturą, ustawiasz ster kierunku i powinien on być utrzymany, tak samo wychylenie lotek po naciśnięciu klawiszy pozostanie takie samo.
UWAGA: Latanie bez autoruddera na klawiaturze przypomina szydełkowanie mieczem dwuręcznym, nie mam też pojęcia czy fs-owa mechanika lotu zna pojęcie ślizgu.
Ale wydaje mi się, że nie chodzi Ci o takie patenty, tylko po prostu o to, że samolot nie leci prosto na pas. W takim razie wykonuj po prostu łagodne zakręty tak, abyś utrzymywał się na ścieżce podejścia. Im bliżej progu, tym poprawki muszą być mniejsze.
Jeżeli trenujesz lądowania, to zaczynaj standardowo od jak najdłuższych prostych, im więcej lądowań tym bardziej sam będziesz skracał finala, aż lądowania zaczną przypominać takie z widocznością.
Muszę przyznać, że poprawne lądowanie to wielka sztuka i jak ze wszystkim trzeba trenować i jeszcze raz trenować. Chwilowo używam pada -nie wyobrażam sobie latać na klawiaturze i tak brakuje mi palców zwłaszcza przy lądowaniu z atc. Przymierzam się do kupna jakiegoś joya z throttlem i możliwością sterowania statecznikiem pionowym.
Jaka jest sekwencja lądowania tzn jakie czynności wykonujemy po kolei i kiedy np w maszynie takiej jak 737 lub podobnej. Jest to gdzieś tak na chłopski rozum wyjaśnione? Kiedy klapy, podwozie itp. ? Wszystkie checklisty czy poradniki które znalazłem sa albo zbyt ogólne albo zbyt skomplikowane i dla początkującego maniaka awiacji są jeszcze zbyt pogmatwane.
Jaka jest sekwencja lądowania tzn jakie czynności wykonujemy po kolei i kiedy np w maszynie takiej jak 737 lub podobnej. Jest to gdzieś tak na chłopski rozum wyjaśnione? Kiedy klapy, podwozie itp. ? Wszystkie checklisty czy poradniki które znalazłem sa albo zbyt ogólne albo zbyt skomplikowane i dla początkującego maniaka awiacji są jeszcze zbyt pogmatwane.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez oldnavy79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Diagramy na www.smartcockpit.comJaka jest sekwencja lądowania tzn jakie czynności wykonujemy po kolei i kiedy np w maszynie takiej jak 737 lub podobnej. Jest to gdzieś tak na chłopski rozum wyjaśnione?
Bo albo bawisz się bardziej skomplikowanie i realistycznie, albo łatwowszystkie checklisty czy poradniki które znalazłem sa albo zbyt ogólne albo zbyt skomplikowane i dla początkującego maniaka awiacji są jeszcze zbyt pogmatwane.
Bo FS to taka fajna giera, że nie od razu wszystko wychodzi
Jeśli latasz na 737, możesz sprawdzić samolot i manual od POSKY - http://www.projectopensky.com/ . Aerodynamika wymaga troszkę poprawek ale na początek wystarczy, choć oryginalny model bez "tuningu"
jest dość trudny w pilotażu. Miły, niedługi manual jest dołączony do modelu.
Jeśli latasz na 737, możesz sprawdzić samolot i manual od POSKY - http://www.projectopensky.com/ . Aerodynamika wymaga troszkę poprawek ale na początek wystarczy, choć oryginalny model bez "tuningu"
Juz w trzeciem poście w tym wątku podawałem Ci linka do instrukcji operacyjnej do 737. Masz tam (po polsku) o planowaniu lotu, planowaniu paliwa, przygotowaniu do startu (ile klap, itp.), lot, przygotowanie do lądowania.
Słowem, ściągnij i poczytaj.
Jesli jest za skomplikowane, to moze to:
viewtopic.php?p=69703#69703
Słowem, ściągnij i poczytaj.
Jesli jest za skomplikowane, to moze to:
viewtopic.php?p=69703#69703
Bartek
No to kupiłem sobie joya. Masakra. Teraz to muszę już zupełnie od nowa uczyć się podejścia do lądowania. W ogóle to mam problemy z trafieniem w pas
Ale to kwestia odzwyczajenia się od pada i myślę że będzie git (mam nadzieje).
Pytanie, czy takie małe samoloty jak cessna przy "normalnym" lądowaniu stosują przy lądowaniu klapy?
Wyłączyłem autorudder. Przedtem gdy uzywałem steru kierunku to on automatycznie powracał do poprzedniej pozycji a po zmianie ustawienia autorudera, ster kierunku działa bardzo słabo. Czy to wina prędkości?
Wielkie litery!
Pytanie, czy takie małe samoloty jak cessna przy "normalnym" lądowaniu stosują przy lądowaniu klapy?
Wyłączyłem autorudder. Przedtem gdy uzywałem steru kierunku to on automatycznie powracał do poprzedniej pozycji a po zmianie ustawienia autorudera, ster kierunku działa bardzo słabo. Czy to wina prędkości?
Wielkie litery!
Ostatnio zmieniony czw 31 lip, 2008 12:16 przez oldnavy79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Gdybyś kupił sobie wolant, to dopiero musiałbyś uczyć się ręcznego latania od nowa
Czy joya wytrymowałeś? W menu FSa jest Options/sensitives, gdzie możesz dodatkowo ustawić wrażliwość poszczególnych osi. No i oczywiście w aircraft.cfg, ale o tym już wiele razy była mowa.
[edit] A fuj, coś mi sie juz pomieszało od tego upału
Czy joya wytrymowałeś? W menu FSa jest Options/sensitives, gdzie możesz dodatkowo ustawić wrażliwość poszczególnych osi. No i oczywiście w aircraft.cfg, ale o tym już wiele razy była mowa.
[edit] A fuj, coś mi sie juz pomieszało od tego upału
Ostatnio zmieniony czw 31 lip, 2008 13:37 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Właśnie -trymować to można samolot. A propo teraz gdy mam joya, przepustnice pod ręką, trymer pod kciukiem to można latać i tak jak ktoś wcześniej powiedział że lądowanie to ciągłe trymowanie samolotu aby zejście było pod odpowiednim kątem. Polecam ogólnie wszystkim początkującym zakup joysticka np. tracer jet force v2 który kupiłem jest idealny i ma wszystko co potrzeba i kosztuje tylko 79zł.
Czy pokusisz się o stosowanie wielkich liter wszędzie, a nie tylko w zdaniach kończących Twoje posty? To już kolejny raz, gdy pierwsze zdania zaczynasz mała literą, a dopiero pod koniec pisania przypominasz sobie o shifcie - po napisaniu posta możesz kliknąć "podgląd", a potem przeczytać go jeszcze raz: w ten sposób można wyłowić niektóre błędy.
Czy pokusisz się o stosowanie wielkich liter wszędzie, a nie tylko w zdaniach kończących Twoje posty? To już kolejny raz, gdy pierwsze zdania zaczynasz mała literą, a dopiero pod koniec pisania przypominasz sobie o shifcie - po napisaniu posta możesz kliknąć "podgląd", a potem przeczytać go jeszcze raz: w ten sposób można wyłowić niektóre błędy.
Ostatnio zmieniony ndz 03 sie, 2008 11:23 przez oldnavy79, łącznie zmieniany 1 raz.
Trymowanie to podstawa, a ja polecam dołożyć 10 zł i kupić Cyborga Evo (na Allegro 88,99 zł), który będzie służył latami i nie będziemy sobie przez rozkalibrowany joystick wyrywać włosów z głowy. Ale to nie temat o joystickacholdnavy79 pisze: (...) Polecam ogólnie wszystkim początkującym zakup joysticka np. tracer jet force v2 który kupiłem jest idealny i ma wszystko co potrzeba i kosztuje tylko 79zł.
Pozdrawiam!
- jacekxplod
- Cadet

- Skąd jesteś: GTL
Ja też miałem problemy z prędkością i dostosowaniem klap nie mogłem tego wszystkiego ogarnać albo za szybko lądowałem albo za daleko dopuki nie obejrzałem tego filmiku. Teraz tak samo robie jak ten gość i wszystko wychodzi rewelacyjnie!
Oto filmik może komuś pomoże coprawda przedstawia lądowanie techniką ILS ale można na nim zaopserwować dobranie prędkości do ustawienia klap.
http://pl.youtube.com/watch?v=exDbP3GWN ... re=related
Oto filmik może komuś pomoże coprawda przedstawia lądowanie techniką ILS ale można na nim zaopserwować dobranie prędkości do ustawienia klap.
http://pl.youtube.com/watch?v=exDbP3GWN ... re=related
Ostatnio zmieniony pt 02 sty, 2009 19:16 przez jacekxplod, łącznie zmieniany 2 razy.
ACER ASPIRE Intel Core 2 Duo processor T7300 (2GHz, 800MHz FSB 4 MB L2 cache) Up to 1280MB Monitor LCD, Nvidia GeForce 8600M