Długości pasów.
Moderator: PZL Belfegor
Długości pasów.
Witam pilotów.
Mam pytanko czy wie ktoś z was jakie są wymagane minimalne długości pasów na lotniskach dla danych samolotów ?
Np. tutaj znalazłem takie coś :
http://www.tur-info.pl/p/fo_id,55174,,l ... saczu.html
Drugie pytanko to jak to wygląda w FS'ach ? Czy są takie same wymiary wymagane ?
Mam pytanko czy wie ktoś z was jakie są wymagane minimalne długości pasów na lotniskach dla danych samolotów ?
Np. tutaj znalazłem takie coś :
http://www.tur-info.pl/p/fo_id,55174,,l ... saczu.html
Drugie pytanko to jak to wygląda w FS'ach ? Czy są takie same wymiary wymagane ?
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
No proszę
słyszeliście może o lotnisku w 'Szymanach' prawda ?
Ten pas ma 2,4 km kiedyś latały tutaj ATR teraz lotnisko zamknięte.
Teraz właśnie przebywam koło lotniska w Szymanach (dokładnie w Szczytnie) i mam zamiar odwiedzić to zamknięte lotnisko ^^
Słyszałem też jakieś plotki że na lotnisku w Szymanach mogłyby lądować 747-400 ale coś nie chce mi się w to wierzyć, min. dł. pasa dla 747 to 3,2 - 3,4 km. więc to ciekawe.
Ten pas ma 2,4 km kiedyś latały tutaj ATR teraz lotnisko zamknięte.
Teraz właśnie przebywam koło lotniska w Szymanach (dokładnie w Szczytnie) i mam zamiar odwiedzić to zamknięte lotnisko ^^
Słyszałem też jakieś plotki że na lotnisku w Szymanach mogłyby lądować 747-400 ale coś nie chce mi się w to wierzyć, min. dł. pasa dla 747 to 3,2 - 3,4 km. więc to ciekawe.
INSZALLAH
No tak, racja...
ale czasami może się to zakończyć tak :
http://www.123glitter.com/comments-grap ... e/8792.jpg
To jaka długość pasa dla 737 do startu minimalna w końcu ?
ale czasami może się to zakończyć tak :
http://www.123glitter.com/comments-grap ... e/8792.jpg
To jaka długość pasa dla 737 do startu minimalna w końcu ?
INSZALLAH
IeF, o co chodzi z tym zdjęciem - co to ma wspólnego z krótkim pasem przy starcie..?
Dostałeś odpowiedź w drugim poście, nie rozumiem, po co dalsza dyskusja. Twoje pytanie jest w stylu "jak wystartować boeingiem". Myślisz, że B737-100 nie różni się parametrami od B737-900?
Dla B737-900 na pasie 4000ft i temperaturze -13° limit wagi wynosi 124,0 (x1000lbs). Na tym samym pasie przy temperaturze +50° tenże limit wynosi 96,8. To samo dla B737-700 - 129,1 i 103,3. Ponadto, jesli przy wietrze 0 do startu wymagane jest np. 4200ft długości rozbiego, to przy wietrze -15 zmieni się to na 3050ft rozbiegu a przy wietrze 40 na 5280ft rozbiegu. Dla pasów mokrych dodaje się 5% wartości.
Chyba nie ma o czym więcej dyskutować.
Dostałeś odpowiedź w drugim poście, nie rozumiem, po co dalsza dyskusja. Twoje pytanie jest w stylu "jak wystartować boeingiem". Myślisz, że B737-100 nie różni się parametrami od B737-900?
Dla B737-900 na pasie 4000ft i temperaturze -13° limit wagi wynosi 124,0 (x1000lbs). Na tym samym pasie przy temperaturze +50° tenże limit wynosi 96,8. To samo dla B737-700 - 129,1 i 103,3. Ponadto, jesli przy wietrze 0 do startu wymagane jest np. 4200ft długości rozbiego, to przy wietrze -15 zmieni się to na 3050ft rozbiegu a przy wietrze 40 na 5280ft rozbiegu. Dla pasów mokrych dodaje się 5% wartości.
Chyba nie ma o czym więcej dyskutować.
How to plan a takeoff:
Determine runway to be used based on current ATIS information and airport information. Determine current OAT at departure airport.
Using the Runway Limit Weight chart, determine the maximum allowable takeoff weight for the runway to be used. Be careful to compare the runway limit weight and the yellow performance limit weight along the bottom of the chart. Choose the lowest of these two numbers and use this as your maximum allowable takeoff weight.
Using the Required Field Takeoff Length chart, ensure that the runway is long enough to accommodate the departure takeoff roll given current wind conditions. Be careful to note that a negative number at the top of the chart indicates a headwind while a positive number indicates a tail wind.
Once you are confident that your takeoff weight will not exceed your limit weight, and you are confident that the runway in use is long enough to accommodate the departure, use the Takeoff Thrust Setting chart to verify the maximum available thrust for your takeoff.
Now that thrust, weight and runway length have been determined, you should make a decision as to whether or not to conduct a reduced thrust takeoff. If possible, a derated takeoff is always a good idea. Use the FMC to establish the N1 settings for your takeoff thrust.
Ostatnio zmieniony wt 12 sie, 2008 12:04 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymagana dlugosc pasa do startu zalezy od wielu czynnikow:
-masy startowej
-temperatury
-gestosci powietrza (wysokosc lotniska)
-wiatru
-stanu nawierzchni pasa
itd.
Dla samolotow od rozmiaru mniej wiecej 737 rozpietosci mozliwych mas startowych, od minimalnej do maksymalnej, sa juz spore, a co za tym idzie, duza jest rozpietosc predkosci startu, a wiec i dlugosci rozbiegu. W dodatku samolot taki jak 747 w przypadku niewielkiej masy startowej dysponuje duzym nadmiarem mocy, i jego rozbieg moze byc niewiele dluzszy od rozbiegu ATRa, a krotszy niz np. Embraera lecacego w typowa trase.
-masy startowej
-temperatury
-gestosci powietrza (wysokosc lotniska)
-wiatru
-stanu nawierzchni pasa
itd.
Dla samolotow od rozmiaru mniej wiecej 737 rozpietosci mozliwych mas startowych, od minimalnej do maksymalnej, sa juz spore, a co za tym idzie, duza jest rozpietosc predkosci startu, a wiec i dlugosci rozbiegu. W dodatku samolot taki jak 747 w przypadku niewielkiej masy startowej dysponuje duzym nadmiarem mocy, i jego rozbieg moze byc niewiele dluzszy od rozbiegu ATRa, a krotszy niz np. Embraera lecacego w typowa trase.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy