GPS

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBY

GPS

Post autor: Piotrst »

Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Działa

Post autor: Gwidon »

Działa.
Opisz, jak instalujesz i co nie działa (która funkcjonalność KLNki).

Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Należy ściągnąć i zainstalować:

1. AIRAC FSNav: http://www.navdata.at
2. Właściwy KLN-90B: http://www.protu-154.com/154m/pt_kln90b.zip
3. Poprawki do gaugesów: jedna i druga.
4. Plik isec.txt z AIRACa przekopiować do folderu z bazą danych PTT_KLN90B.
5. W pliku pt_kln90.cnf (głowny floder FSa) dopisać linijkę "EXTINTDB=1".

Wszystko pięknie tylko:
Punkt 2 ..co z tym plikiem..ikonka jego jest martwa i gdzie jego miejsce?
Punkt 5 ..nie znajduję go w głównym Folderze FS napiszę więcej w ogóle go nie widzę nigdzie. Dzięki cześć
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kącik Adama Słodowego

OK.
Ad. pkt. 2 Po rozpakowaniu pliki otrzymujesz folder pt_kln90b, który to z kolei składa się :
- z dwóch folderów : Gauges i PTT_KLN90B
- jednego pliku pt_kln90

Foldery po prostu przekopiuj do głównego katalogu FS (po tej operacji powinieneś mieć w katalogu głównym FS podkatalog PTT_KLN90B zaś w podkatalogu gauges podkatalog Pr (w nim znajduje się główny plik kln90b.gau). Jak ściągniesz updaty do gauga kln90b.gau to właśnie ten plik nadpisz plikiem upadaty.

Przekopiuje plik-ikonkę pt_kln90 do katalogu głównego FS.

Plik pt_kln90 możesz odczytać zwykłym notpadem (tylko najpierw otwórz notpad, następnie z menu plik otwórz i w typach plików zaznacz wszystkie pliki i odnajdż go w katalogu głównym FS). Teraz wyedytuj linię CDPATH= i wpisz literę stacji CD gdzie siedzi czwarty dysk FS). U mnie jest to stacja D więc linia ma postać CDPATH=D;\. Musisz również w linii EXTINTDB zmienić wartość z 0 na, czyli EXTINTDB=1. Jest to ważny wpis o ile masz zamiar korzystać z aktualnej NAVDATY.

Aktualną navdatę otrzymasz z pliku isec.txt (plik ten jest częścią aktualizacji NAVDATA dla FSNAVigatora, którą ściągniesz ze strony www.navdata.at Sam plik znajdziesz w podkatalogu Modules/FSNavigator/Bin.

Pamiętaj o przekopiowaniu tego pliku do podkatalogu PTT_KLN90B i uruchomieniu updaty już w samym urządzeniu KLN90b podczas sesji FSa.

AKtywacja planu lotu w urządzeniu KLN90b dokonywana (pod warunkiem, że załadowałeś ten plan lotu z Flight Planer strony tytułowej FS) jest z menu FS pod tytułem PT Team.
Masz tam trzy opcje do wyboru :
- pierwsza : KLN-90B Hide/Show - ukryj pokaż gauge,
- druga : KLN-90B AFP->FPL0 - uaktywnia właśnie Twój plan lotu (a dokładniej powoduje, że Twój plan lotu jest w bazie GPS na pozycji 0, czyli aktywnej) ,
- trzecia : KLN-90B AP Toggle - powoduje, że Twój autopilot przechwytuje sygnały od KLN 90B i leci po trasie wklepanej do KLN90b. UWAGA : autopilot przechwyci sygnały jeżeli będzie w modzie lateralnym HDG SEL. Jeżeli dostanie wektory na podejściu pamiętaj o ponownym odnzaczeniu tej opcji, gdyż HDG SEL od momentu uaktywnienia tej opcji jest niedostępne dla pilota.

Acha i jeszcze jedno, czy kolega wie co trzeba zmienić w pliku panel.cfg maszyny do której chce zaimplementować KLN90B ? Jeżeli nie to proszę o sygnał.
Na zakończenie i dla zachęty : ten gauge ma niesamowite możliwości. Proszę tylko przeczytać załączonego do niego pliki instrukcji (podkatalog doc).

Pozdrawiam
Gwidon vel Adam Słodowy
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Serdeczne dzieki za pomoc. Przebrnąłem przez tę część według twego opisu. Proszę o dalsze wyjaśnienie co do wpisu w panel.cfg i całą resztę wiedzy w tej materii .Pozdrawiam Piotr
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Fajrant

W pliku panel.cfg (maszyny do której chcesz implementować KLN90b) musisz zdefiniować nowe okne [Window] w którym będzie wyświetlany gauge KLN.

Poniżej dwa przykłady :
1. Dla DF727-100
[Window Titles]
Window00=Main panel
Window01=First Officer Panel
Window02=Captain Landing Panel
Window03=First Officer Landing Panel
Window04=Overhead Panel
Window05=Flight Engineer Upper Panel
Window06=Flight Engineer Lower Panel
Window07=Flight Engineer auxiliary panel
Window08=3rd Party add-on use // User can add what they wish here, and access with shift-9
Window09=Throttle pedestal
Window10=Compass
Window11=Autopilot
Window12=Radio
Window13=KLN-90B
Window14=Engine
Window15=Gear and flaps
Window16=Minicons
Window17=Reality XP WX500 SE DF727
Fixed Window37=Rear Right Up // Rear right wing view
Fixed Window38=Rear Left Up // Rear left wing view
Fixed Window39=Forward Left Up // Left wing view
Fixed Window40=Forward Right Up // Right wing view
Window18=FSFK ACARS Device
W powyższym przykładzie zarezerwowaliśmy okno nr 13 dla naszego gauge.

2. Dla RFP 747-200
[Window Titles]
Window00=Four Engine Heavy Jet B747-200
Window01=Electric
Window02=Radio
window03=KLN90B
Window04=Overhead
Window05=Console
Window06=INS
Window07=Fuel
Window08=Secondary
Window09=Blank
Window10=pushback gauge
Window11=Zoom T
Window12=overlay
Fixed Window37=Up
Window13=FSFK ACARS Device
Tutaj okno nr 3.

Teraz trzeba zamieścić odpowiednie zapisy w konkretnej sekcji okna, które będą identyfikowały gauge do wyświetlenie, jego rozmiary oraz pozycję.

Dla DF727-100
13 KLN-90B
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[Window13]
//size_mm=456,378
//window_size=0.35
//position=8
//BACKGROUND_COLOR=0,0,0
//VISIBLE=0
//ident=21
//gauge00=fs9gps!gps_500,0,0
Background_color=0,128,128
size_mm=431,147
window_size_ratio=1.000
position=5
visible=0
ident=11400
render_3d_window=0

gauge00=PR\kln90b!Kln90B, 0,0,431,147
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dla RFP747-200
[Window03]
//size_mm=456,378
//window_size=0.5
//position=8
//BACKGROUND_COLOR=0,0,0
//VISIBLE=0
//ident=GPS_PANEL
//gauge00=fs9gps!gps_500,0,0
Background_color=0,128,128
size_mm=431,147
window_size_ratio=1.000
position=5
visible=0
ident=11400
render_3d_window=0

gauge00=PR\kln90b!Kln90B, 0,0,431,147
Jak widzisz, w jednym i drugim przypadku, przypisaliśmy stare okna właściwe dla gsp defaultowego dla naszej KLNki.
Położenie inicjacyjne gauga ma drugorzędne znaczenie, ponieważ gauge możesz przeciągnąć myszką w dowolne miejsce ekranu.
Pamiętaj abyś po włączeniu GPS koniecznie zaktualizował aktualną NAVDATę. Inaczej będziesz miał do dyspozycji jedynie fixes i navaids właściwe dla FS bazy a ta jak wiemy jest lekko nieświeża.

Co do funkcjonalności zaszystych w gauge i metodologii ich wykorzystania pozostawiam koledze pełną swobodę wyboru ;-)))) Poczytaj koniecznie dkumentację dołączoną do gauga, a zwłaszcza oryginalną część manuala w języku angielskim.

Pozdrawiam

Gwidon

PS. A i jeszcze jedno, nie każdy samolot a raczej jego autopilot jest w stanie w sposób aktywny współpracować z KLN90b. Dotyczy to wyłącznie samolotów, których autopilot działa w oparciu FSowe SDK. Wszędzie tam, gdzie twórcy rozwiązań autopilota wykazali się oryginalnością (vide IGFLY TU154, CS727) możesz wykorzystywać KLN90b jedynie jako advisory.
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki ! Wyjaśnij mi jeszcze to:
"AKtywacja planu lotu w urządzeniu KLN90b dokonywana (pod warunkiem, że załadowałeś ten plan lotu z Flight Planer strony tytułowej FS) jest z menu FS pod tytułem PT Team.
Masz tam trzy opcje do wyboru :
- pierwsza : KLN-90B Hide/Show - ukryj pokaż gauge,
- druga : KLN-90B AFP->FPL0 - uaktywnia właśnie Twój plan lotu (a dokładniej powoduje, że Twój plan lotu jest w bazie GPS na pozycji 0, czyli aktywnej) "tzn pare słów więcej o lokalizacji tych wpisów..gaugów
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

O ile dobrze pamiętam w KLNce możliwości SIDów i STARów są w opcjach APT+7, robię wszystko w.g. http://www.vatsim.net.pl/forum/showthread.php?t=2837 a mam tylko APT 1,2,+3,+3,+4,+4 .... gdzie leży błąd? FSUIPC jest, plik kln90b.cnf zmodyfikowany,isec.txt. od FSNavigatora, KLNka do wersji 0806 SIDs STARs w katologu głównym KLNki w FS9, punkty NAV nowe są SIDów i STARów nie ma.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Z instalatorem Tu-154M wgrywa się starsza wersja KLN'ki, pozbawiona SID/STARów, bo 0806 przy niewprawnej obsłudze się wywala. Proponuję pobrać najnowszą wersję sprzed miesiąca stąd: http://www.protu-154.com/forum/viewtopic.php?t=9342
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

A czy ktoś próbował za pomocą tego GPS-a latać on line na vatsim.Jeśli tak to jak po wprowadzeniu trasy do GPS włączyć tryb AP. Ja próbowałem offline i za nic samolot nie chciał lecieć po trasie.Próbowałem tak jak opisane było tym w poście w trybie HDG .Niestety bez powodzenia.Gdzie tkwi błąd może mi ktoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie za bardzo wiem, dlaczego tak sie uparłeś z tym GPS. Polecalem Ci w innym poście program vasFMC. Mozna w nim aktualizować łatwo bazy AIRAC, może wpisywać drogi lotnicze i punkty, słowem normalny FMC, który smiało może zastąpić każdy FMC. Ze zwyklym GPS on-line będzie kiepsko. Niby bazę nawigacyjną można aktualizować ale funkcjonalność tego GPS jest slaba.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

funkcjonalność tego GPS jest slaba
Wręcz przeciwnie, GPS jest bardzo dobrze zrobiony i wiernie oddaje działanie prawdziwej jednostki (do tego stopnia, że autor nie dołączył manuala - należy użyć tego dedykowanego prawdziwemu KLN-90b ;)).
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

Zgadzam się Konraf z Tobą ale ja naprawdę nie mam pojęcia jak się ten FMC programuje.Z tym mam największy problem.A on line nie ma czasu na błędy.Dlatego myślałem o KLN90b.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

KLN-90b jest po prostu dużo trudniejszy w obsłudze niż FMC.
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

hm.. akurat mnie sie wydaje że nie ma prostszego w obsłudze niź VasFMC !

polecam Download
a i Dokumentacja się znajdzie

po krótkim treningu będziesz w stanie bardzo szykbo reagować...

pozdrawiam
Adam
pozdrawiam
Adam

Obrazek
ODPOWIEDZ