Dziękuję za informacje.
Kiedy i jak używać trymera?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
Bourbon
Witam
Coz, najprosciej mowiac (na przykładzie np. malej Cessny 310) samolot poprawnie wytrymowany leci sam
Czyli załózmy, startujesz, osiagasz pułap i predkosc przelotową, trymujesz samolot i mozesz w zasadzie puscic drązek. Samolot powinien utrzymywac poziom lotu bez ingerencji pilota (oczywiscie zakładam, ze nie ma turbulencji). Jesli np. puszczasz drazek i czujesz, ze samolot ma tendencje do nabierania wysokosci lub jej tracenia, musisz tą tendencje skorygowac wlasnie trymem.
Pozdrawiam
Coz, najprosciej mowiac (na przykładzie np. malej Cessny 310) samolot poprawnie wytrymowany leci sam
Czyli załózmy, startujesz, osiagasz pułap i predkosc przelotową, trymujesz samolot i mozesz w zasadzie puscic drązek. Samolot powinien utrzymywac poziom lotu bez ingerencji pilota (oczywiscie zakładam, ze nie ma turbulencji). Jesli np. puszczasz drazek i czujesz, ze samolot ma tendencje do nabierania wysokosci lub jej tracenia, musisz tą tendencje skorygowac wlasnie trymem.
Pozdrawiam
Bartek
-
Bourbon
1. Jak w dól to dajesz w góre. Zreszta ustaw sobie na joyu lub na klawiaturze dwa klawisze odowiedzialen za trymowanie góra/dół i sprawdzaj, jesli samolot po zaapliowaniu trymu zaczyna jeszcze mocniej spadac, znaczy dałes nie ten trymBourbon pisze:1.Załóżmy, że puszczam wolant ( leciałem na jednym pułapie) i przód samolotu obniża się w dół -> jak wtedy ustawić trymer??
2.Ktoś pisał, że ustawił trymer, tak aby przy lądowaniu nie rzucało -> na czym polega takie ustawienie?
2. Nie mam pojecia co ten ktos mial na mysli. Byc moze - ladujac recznie - ustawił sobie tak trym w dół, ze samolot sam utrzymywał wymaganą w danym momencie VS.
Pozdrawiam
Bartek
Trymer w prawdziwym samolocie jest bardzo praktyczym ułatwieniem sterowania. Odciąża miedzy innymi siły występujące na drążku. Bez trymeru np Wilga głównie dół , góra rączkę po godzinie lotu w średnich warunkach (turbu. wiatr w oczy) możesz sobie lekko zmęczyć i po co ? Jest to wbrew pozorom niebezpieczne zjawisko. Trymerująć używasz mniej sił na wychylenia oraz mniejsze ruchy drążkiem dla zachowania zadanego toru lotu. W FS używam joystica z siłami od Billa i jest on w miarę ładnie odwzorywujacym trymerowanie zwłaszcza w ATR. Bez trymeru nie utrzymałbym podstawy na stole ...po trymerowaniu joystic sam stoi w punkcie zero. To tyle co wiem mam nadzieję że Ci to troche wyjaśni sprawę.Pozdrawiam latających wirtualnie Piotr
Źle rozumiesz. Poczytaj jeszcze raz tematy o trymowaniu.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Trymujesz samolot po to, aby bez kręcenia drążkiem (tudzież wolantem) utrzymywal parametry lotu, które w danym momencie chcesz osiągnąć.kubahh pisze:faktycznie, ja to rozumiem tak, że trymując mamy na celu utrzymanie stałej pozycji poziomej
Może to być:
- utrzymanie stalej pozycji poziomej (przy bocznym wietrze) lub/i pionowej
- zniżanie lub wznoszenie
- inne
Zatem nie tylko poziomej!!!
Np przy lądowaniu bez autopilota trymujesz tak, by na ścieżce ILS samolot utrzymywal -700ft/min oraz utrzymywal sie w osi pasa (przy bocznym wietrze), a korygujesz drążkiem gdy jest potrzeba (chwilowa zmiana warunków etc)
Ok, wytrymuj samolot tak, aby utrzymywal kurs i poziom lotu, a potem zredukuj prędkość i sprawdź czy samolot rzeczywiscie będzie utrzymywał wysokość.kubahh pisze: Ale myślę również, że działa na tej zasadzie co pokrętło Vertical Speed bo, gdy chcemy samolot "wytrymować" to ustawiamy pokrętło na ZERO czyli brak wznoszenia i opadania itd...
Pozdrawiam,
Krzysiek
Ostatnio zmieniony pn 22 sty, 2007 10:55 przez budyniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam jeszcze pytanie, czym się różni i kiedy używać RUdder trim i Rudder Yaw? Przy Rudder Trim jak obracam w lewo lub prawo to na "pedestal'e" widzę, że wskaźnik się porusza, i samolot zmienia kurs czyli zjawisko jakiego się spodziewałem. Natomiast przy Rudder Yaw widzę, gdy ustawie widok za samolotem, że Rudder na ogonie wychyla się w lewo/prawo ale od razu wraca do pozycji wyściowej.
PS. Co do poprzedniego: czyli jeżeli np. 737NG ma już zaawansowanego pilota to myślę że trymowanie jest zbędne, poza przypadkiem gdy lądujemy np. na bocznym wietrze bez autolanda, wtedy faktycznie jest to przydatne. Proszę o komentarze.
PS. Co do poprzedniego: czyli jeżeli np. 737NG ma już zaawansowanego pilota to myślę że trymowanie jest zbędne, poza przypadkiem gdy lądujemy np. na bocznym wietrze bez autolanda, wtedy faktycznie jest to przydatne. Proszę o komentarze.
Kuba
Różnica taka jak w przypadku trymera i lotki. Jednym trymujesz, drugim obracasz samolot względem osi. Jeśli posiądziesz joystick czteroosiowy (ze skrętną rękojeścią), lub pedały i odblokujesz opcję autorudder wtedy poznasz różnicę.kubahh pisze:Mam jeszcze pytanie, czym się różni i kiedy używać RUdder trim i Rudder Yaw?
Zawsze się trymuje, to nie zależy od pilota. Spróbuj sobie lecieć w rzeczywistości niewytrymowaną Cessną, albo Wilgą, powodzenia i dobrego masażu obolałych mięśni po takim locie.PS. Co do poprzedniego: czyli jeżeli np. 737NG ma już zaawansowanego pilota to myślę że trymowanie jest zbędne, poza przypadkiem gdy lądujemy np. na bocznym wietrze bez autolanda, wtedy faktycznie jest to przydatne. Proszę o komentarze.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Najlepiej temat tlumaczy szkola latania Roda Machado. Sprobuj przeczytac pierwsze lekcje i zaliczyc ich wersje praktyczne w C172. Ja grzecznie bez wstydu zaliczam ten kurs i w wielu przypadkach zlikwidowalem u siebie zle nawyki w pilotazu. Polecam.
P.S.
Jezeli masz dostep do kierownicy z forcefeedback'iem mozesz skonfigurowac ja sobie jako trymer wysokosci a pedaly beda orczykiem. Kierownica taka po wylaczeniu zasilania silnikow swobodnie sie obraca. Dzieki temu moze sluzyc jako wlasnie trymer. Wystarczy troche treningu a podstawowe manewry z trymowaniem samolotu stana sie proste.
Pozdrawiam
P.S.
Jezeli masz dostep do kierownicy z forcefeedback'iem mozesz skonfigurowac ja sobie jako trymer wysokosci a pedaly beda orczykiem. Kierownica taka po wylaczeniu zasilania silnikow swobodnie sie obraca. Dzieki temu moze sluzyc jako wlasnie trymer. Wystarczy troche treningu a podstawowe manewry z trymowaniem samolotu stana sie proste.
Pozdrawiam
Pytanie odnośnie trymera ale z innej beczki:
Czy wartości jakie są odpowiadzialne za jedno kliknięcie trymera wyżej/niżej są w pliku *.air czy też może .cfg, mam dziwne wrażenie, że po dodaniu penych gaugesów (autopilota) do danego panelu działania trymerów są inne. Gdzie można takie wartości zmieniać? zmieniałem w pliku air wartości odnośnie "coś tam pitch coś tam trim = dana wartość" w primary aerodynamics (1101 numerek jakby ktoś szukał) ale bezskutecznie, bo wartość samolotu takie same w dwóch takich samych samolotach (Jakach-40) dawały różne efekty tj. 3 kliknięcia wzwyż odpowiadały jednemu w drugim samolocie, z takimi ogromnymi skokami nie bardzo da się latać.
Czy wartości jakie są odpowiadzialne za jedno kliknięcie trymera wyżej/niżej są w pliku *.air czy też może .cfg, mam dziwne wrażenie, że po dodaniu penych gaugesów (autopilota) do danego panelu działania trymerów są inne. Gdzie można takie wartości zmieniać? zmieniałem w pliku air wartości odnośnie "coś tam pitch coś tam trim = dana wartość" w primary aerodynamics (1101 numerek jakby ktoś szukał) ale bezskutecznie, bo wartość samolotu takie same w dwóch takich samych samolotach (Jakach-40) dawały różne efekty tj. 3 kliknięcia wzwyż odpowiadały jednemu w drugim samolocie, z takimi ogromnymi skokami nie bardzo da się latać.
Jeśli na Pre-start checklist mam coś takiego:
Elevator trim - takeoff setting
to w jakiej pozycji powinienem ustawić trymer?
(czeklista B747-400 FS2004 ze strony http://freechecklists.net/simchecklists.asp)
Elevator trim - takeoff setting
to w jakiej pozycji powinienem ustawić trymer?
(czeklista B747-400 FS2004 ze strony http://freechecklists.net/simchecklists.asp)
-
PZL Belfegor
- Moderator

Witam!
Nie wiem jak w innych dostępnych modelach 747, ale w PMDG "QoS" klikając w FMC bodajże klawisz 4R w zakładce "TAKEOFF REF", komputer wyliczy Ci wartość trymerów - oczywiście jeśli jest on poprawnie skonfigurowany.
Pzdr - Artur S.
Nie wiem jak w innych dostępnych modelach 747, ale w PMDG "QoS" klikając w FMC bodajże klawisz 4R w zakładce "TAKEOFF REF", komputer wyliczy Ci wartość trymerów - oczywiście jeśli jest on poprawnie skonfigurowany.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Mam pytanie odnosnie Rudder trim.
Wyczytałem ze rudder trim uzywamy jest podczas przelotu,kiedy predkosc samolotu jest ustabilizowana. Tylko kiedy rozpoznac ze nalezy uzyc rudder trim ? Czy wtedy gdy, np. CRS do radiolatarni jest rózny od HDG, tzn uzywamy go tak aby CRS i HDG byly rowne czyli tak jakby nie bylo korekcji na wiatr?
Wyczytałem ze rudder trim uzywamy jest podczas przelotu,kiedy predkosc samolotu jest ustabilizowana. Tylko kiedy rozpoznac ze nalezy uzyc rudder trim ? Czy wtedy gdy, np. CRS do radiolatarni jest rózny od HDG, tzn uzywamy go tak aby CRS i HDG byly rowne czyli tak jakby nie bylo korekcji na wiatr?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Raczej kiedy Cię nogi bolą od korygowania
Nie, po wytrymowaniu CRS nadal nie będzie taki sam jak HDG (nos samolotu wciąż będzie odchylony (poprawka na wiatr), jednak Ty już nie będziesz musiał ciągle się wysilać i naciskać orczyka.Czy wtedy gdy, np. CRS do radiolatarni jest rózny od HDG, tzn uzywamy go tak aby CRS i HDG byly rowne czyli tak jakby nie bylo korekcji na wiatr?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Mniej więcejCzyli rozumiem np. po starcie przechwycilem radial VOR i po ustawieniu poprawki na wiatr, jesli samolot dalej probuje obrocic sie w kierunku z ktorego wieje wiatr, to wtedy zeby to skorygowac uzywam rudder trim. Dobrze rozumuje ?
Dobra, probowalem w FS przechwytywanie radiala, z ustawionym wiatrem bocznym. Okazuje sie ze nie bylo potrzebne uzywanie rudder trim.Kulka wysrodkowana, hdg odpowiedni ,przy uwzglednieniu poprawki na wiatr, czasami jedynie aileron trim uzywalem. Wiem ze w jednosilnikowych rudder trim moze sluzyc zeby skorygowac moment od smigla, natomiast mam problem zrozumienie roli w wiekszych samolotach, na necie niestety nie moglem nic konkretniejszego znalezc na ten temat. Moglby mi ktos to bardziej wyjasnic lub wskazac zrodlo gdzie takie informacje moge znalezc?
Dobra, a jak ustawić trymer w B744 przed startem?
Jeśli środek ciężkości samolotu jest bliżej ogonu, daję trymer na plus, np. +3,5, jeśli środek jest na dziobie (trudniej byłoby go podnieść) trymer daje się na -coś żeby wyważyć lepiej samolot?
Czy jak?
Jeśli środek ciężkości samolotu jest bliżej ogonu, daję trymer na plus, np. +3,5, jeśli środek jest na dziobie (trudniej byłoby go podnieść) trymer daje się na -coś żeby wyważyć lepiej samolot?
Czy jak?
B744 Virgin Atlantic Airways
Athlon X2 6000+ 3,1GHz | 2x1GB DDR2 800MHz | HD4850 | WinXP | FSX
Athlon X2 6000+ 3,1GHz | 2x1GB DDR2 800MHz | HD4850 | WinXP | FSX
Google + topcatsim da Ci wynik w postaci świetnego programu, który wyliczy Ci m.in. ustawienia trymu, dla B744 działa jako shareware.
Inne opcje to load manager dla PMDG lub FMC tego samolotu. Z tego co pamiętam, to w jednym albo drugim była prezentacja ustawienia trymu w zależności od załadunku maszyny.
Trzecia opcja to wyliczenie ręczne za pomocą tabel.
Inne opcje to load manager dla PMDG lub FMC tego samolotu. Z tego co pamiętam, to w jednym albo drugim była prezentacja ustawienia trymu w zależności od załadunku maszyny.
Trzecia opcja to wyliczenie ręczne za pomocą tabel.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blisko kciuka. Każdy joystick czy wolant jest inny, zależy też czym lecisz. Na to gdzie go umiejscowić wpływa parę rzeczy, najlepiej robić nie patrząc na innych tylko pod swoje upodobania, bo wtedy jest po prostu najwygodniej. Odradzam klawiaturę, lepiej bliżej, chyba że ograniczasz się do lotów tylko prawie, że full VNAV albo wysokość regulujesz zawsze przez AP, wtedy samo oderwanie od pasa i 'flaring' przed lądowaniem nie wymagają trymerowania gdyż robisz to szybko i nie da się zdążyć ani nie wymaga się drobnych korekt przy takich manewrach ( - bardziej gwałtownych).
Ma być Tobie wygodnie, a nie nam.pawjer pisze: Ale ja pytam gdzie jest Wam wygodnie?
Każdy ma to inaczej zrobione. Mój joy MS Sidewinder ma np. w podstawie 4 przyciski i tam mam przypisane klapy oraz trym. Rób, żebyś miał wygodę.
Bartek
Ja w żaden sposób nie mogę przypisać jakiejkolwiek funkcji dla tego kółeczka, FS przy próbie przypisania go do jakiejś funkcji w ogóle nie reaguje na ruchy kółeczkiem, kółeczko ogólnie działa w czasie kalibrowania,hmmm... Ponad to kółeczko w cyborgu wydaje mi się mało precyzyjne bo ma dość duży skok. Ja do trymowania używam prawej dźwigni (suwaka), którą można wykonywać minimalne, precyzyjne ruchy.