Level-D 767-300 dla FS2004/FSX

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Niestety, bez opanowania chociaż podstaw angielskiego będzie Ci ciężko.
Wszystkie odpowiedzi są w manualu.

Klapy obsługuje pierwszy oficer, można to zmienić w menu FS > Level-D > Settings.
Skoro się odzywają alarmy, to znaczy, że masz niepoprawną konfigurację do lądowania, np. niewysunięte podwozie, niewłaściwe położenie klap, itd. Da się to wyłączyć.
Konfiguratorem ładujesz tylko paxów i cargo. Paliwo tankujesz w FSie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
mk1982
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: mk1982 »

RzEmYk pisze:Niestety, bez opanowania chociaż podstaw angielskiego będzie Ci ciężko.
Nie no bez przesady. Chodzę na zaawansowany angielski ale i tak trudno mi się rozczytać bo jak wiesz jest tam dużo specjalistycznego słownictwa.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

E tam. Tu podawałem najlepszy chyba poradnik do Levelka
viewtopic.php?p=23735#23735
napisany naprawdę bardzo przystępnie, masa obrazków z naniesionymi opisami.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Miał być i jest! TOPCAT do LDS. Do pobrania tutaj wersja 0.90 BETA
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Assumed Temp Calculator
[Czy to tak trudno dawać linki w takiej postaci jak zmieniłem?
PS. W TOPCAT od 2.13 jest już na stałe obsługa B767-300, B767-300ER i B767-300F - Rz]
Ostatnio zmieniony sob 02 lut, 2008 11:33 przez Kamandra, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
radib25
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: radib25 »

Panowie pomocy...
Kilka dni temu przeinstalowywałem swojego FS-a i od tego momentu zaczęły się problemy z moim Levelkiem. Problem polega na tym, że po uruchomieniu symulatora i Levela mam kokpit 2d ale jak tylko przełączę widok na kokpit 3d i próbuję wrócić do 2d to obraz się zatrzymuje i nic się nie dzieje. Dopiero po ponowny naciśnięciu "S" i zmainie widoku na 3d, Tower albo zewnętrzny obraz rusza jednak na widoku panelu 2d znów zamiera. Podobnie się rzecz ma gdy w kokpicie 3d naciskam przycisk FMC ( naciśnięcie = zatrzymanie obrazu i nie pojawienie się niczego).
Przeinstalowywałem juz wszystko włącznie z Windows XP. Próbowałem zainstalować Levela na gołego Fs-a, nic nie pomogło.
Panowie nie mam zielonego pojęcia co jest grane. Wszystkie sterowniki, ustawienia są takie same jak wtedy kiedy wszystko chodziło jak trzeba. Nie był bym zdziwiony gdyby to się działo na pirackim oprogramowaniu i dodatchach, ale ja mam wszystko oryginalne.
Ostatnio dokupiłem 2 GB RAM-u i kartę dźwiękową CREATIVE Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

Obecnie mam zainstalowane:
1)Windows XP SP2
2)FS 9.1
3)FSUPIC 3.75 - zarejestrowany
4)Level-D + SP3 All in one

Jeżeli ktoś wie w czym jest pies pogrzebany to bardzo prosze o pomoc...
Obrazek
mk1982
Cadet
Cadet

Post autor: mk1982 »

Witam
Mam nietypowy problem techniczy z LD767.
Otórz symulator chodzi bez problemu, do chwili kiedy wybiorę pas do lądowanie (ARR w FMC). Od tego momentu grafika siada, tzn. klatkuje. Najdziwniejsze jest to że kiedy ląduje na visual to wszystko jest ok. Problem jest tylko gdy wybiore lądwanie w FMC.
Problem nie wystepuje z innymi opcjami FMCu, tylko lądowanie
Awatar użytkownika
radib25
Cadet
Cadet

Eureka!!!
Znalazłem rozwiązanie problemu o którym pisałem w poprzednim moim poście w tym temacie. Okazało się, że przyczyną była karta dźwiękowa. Wystarczyło zmniejszyć wartość przyspieszenia DirectX i problem zniknął.

Dla kogoś niewtajemniczonego podaję algorytm jak to zrobić.

Start > Uruchom... > wpisać "DXDIAG" i naciśnąć enter

Następnie przejść do zakładki Dźwięk i wyłączyć przyspieszenie sprzętowe, zamknąć okno, uruchomić FS-a i sprawdźić czy pojawiły się jakieś zmiany. Jeśli problem zniknie, można zwiększać przyspieszenie, aż problem zacznie się znowu pojawiać i wtedy zmniejszyć je o jeden stopień.
Obrazek
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Witam to znowu ja :D

A więc mam następujący problem z samolotem. Podam przykład : EPGD-EPWA, nauka, więc olewam ATC (oczywiście off-line jak co :P ). Programuję trasę, i kończe np na DODEK, wtedy wybieram RW33 i STAR DODEK2U (chyba tak to się nazywa). Robię to jeszcze przed startem. I tu pojawia se problem : częstotliwość ILS-a i CRS pasa wpisywały się same, a teraz muszę je wpisywać ręcznie :| Nie wiem dlaczego przestały się same wpisywać. Ostatnio zainstalowałem SP3, może dlatego... A może dlatego że go wybieram jeszcze na pasie ? Albo go wpisuje F/O ? Ale go mam włączonego... Jak będę wybierał w locie to wtedy się sam ustawi? A może trzeba zrobic coś innego?

Jeśli chcesz napisać coś typu "Mamo daj! " itp. to nie pisz nic !

I drugie pytanie dotyczące właśnie STAR-ów : Na jakiej podstawie się je wybiera ? ( Na razie wybieram drogą losowania :lol: )
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Opcja "FMC tunes ILS" w menu Level-D.
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Rafal »

Skymad pisze:
częstotliwość ILS-a i CRS pasa wpisywały się same, a teraz muszę je wpisywać ręcznie :|

A to taki problem wpisać ręcznie? Czy dalej nie wiesz gdzie?
Skymad pisze:
I drugie pytanie dotyczące właśnie STAR-ów : Na jakiej podstawie się je wybiera ? ( Na razie wybieram drogą losowania :lol: )
Na podstawie map.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wiem gdzie się wpisuje :x Ale po co mam to robić ręcznie, skoro mogą się wpisać "same" :P Ok postudiuję mapy z PL-VACC.

PZL Belfegor -> Dziękuje, zadziałało :)

I jeszcze jedno : Kiedy się zaczyna zniżanie? W punkcie T/D ? Bo na przykład w trasie EKCH-EPWA na FL290 to T/D jest już koło ROE :shock: I wtedy w punkcie T/D mam wcisnąć DES NOW w FMC ?

P.S. Rady skorzystania z manuala pomogły :) Już umiem elektronike, hydraulike, słowem wszystkie potrzebne rzeczy, wiem do czego służą prawie wszystkie przełączniki/ekrany/przyciski. Ale nie wiem do czego służy to po prawej stronie przepustnic gdzie jest wpisane 200 :| Już nawet przy starcie na CAS-ie nie wywala mi CONFIG :P

Niedługo spróbuje jak mi pójdzie przy awarii.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

I wtedy w punkcie T/D mam wcisnąć DES NOW w FMC ?
Nie, przeczytaj manual, na stronie 109 jest wyjaśnione do czego służy to polecenie.
Ale nie wiem do czego służy to po prawej stronie przepustnic gdzie jest wpisane 200
DH
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ok już wiem.

Ale mam kolejne pytanie :|

Czy można ( i jak ) poruszać się po kabinie pasażerskiej ? W manualu chyba tego nie ma, w klawiszologii też nie zauważyłem :?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

search.php
F1 View, Active Camera, Walk&Follow lub kombinacje FSa
kamileq
Cadet
Cadet

Post autor: kamileq »

"Kilka dni temu przeinstalowywałem swojego FS-a i od tego momentu zaczęły się problemy z moim Levelkiem. Problem polega na tym, że po uruchomieniu symulatora i Levela mam kokpit 2d ale jak tylko przełączę widok na kokpit 3d i próbuję wrócić do 2d to obraz się zatrzymuje i nic się nie dzieje. Dopiero po ponowny naciśnięciu "S" i zmainie widoku na 3d, Tower albo zewnętrzny obraz rusza jednak na widoku panelu 2d znów zamiera. Podobnie się rzecz ma gdy w kokpicie 3d naciskam przycisk FMC ( naciśnięcie = zatrzymanie obrazu i nie pojawienie się niczego).
Przeinstalowywałem juz wszystko włącznie z Windows XP. Próbowałem zainstalować Levela na gołego Fs-a, nic nie pomogło.
Panowie nie mam zielonego pojęcia co jest grane. Wszystkie sterowniki, ustawienia są takie same jak wtedy kiedy wszystko chodziło jak trzeba. Nie był bym zdziwiony gdyby to się działo na pirackim oprogramowaniu i dodatchach, ale ja mam wszystko oryginalne.
Ostatnio dokupiłem 2 GB RAM-u i kartę dźwiękową CREATIVE Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ."

Ja miałem dokładnie taki sam objaw po przeprowadzeniu się z FS-em na nowy komputer. Gratuluję przenikliwości i walki do końca - ja w życiu bym się nie domyślił, że karta dźwiękowa może blokować grafikę w FS - tym bardziej, że miało to miejsce tylko w przypadku jednego samolotu. Istotnie - po zmniejszeniu przyspieszania sprzętowego dźwięku w DXDiag wszystko z Level-D wraca do normy. Nie wiem w ogóle dlaczego tak się dzieje. Tym niemniej u mnie możliwy jest po tej operacji zmniejszenia powrót znowu do maksymalnego przyspieszenia i Level-D po tej operacji działa juz normalnie. Może zgłosić to jako bug do twórców aplikacji? Ja mam dźwięk defaultowy z płyty - Asus Rampage Formula. Supreme FX II. Gratuluję jeszcze raz trafnego rozwiązania i jednocześnie dziękuję, bo i mi się walnie przyczyniło to do poprawy humoru - miałem już w perspektywnie nie latanie Levelkiem. :shock:
Awatar użytkownika
radib25
Cadet
Cadet

Bardzo mnie cieszy fakt, że komuś przydało się podanie rozwiązania mojego problemu z Level-D. Jeżli chodzi o mój przypadek to problem nie istniał przy wykorzystaniu karty dzwiękowej zintegrowanej z płytą główną (ASUS P5K). Problem zaczął się po zakupie karty CREATIVE Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio. Jednak po rozwiązaniu problemu i tak postanowiłem zmienić kartę dźwiękową i teraz posiadam Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - Fatality Professional Series. Jak do tej pory nie stwierdziłem żadnych problemów z moim ukochanym Levelkiem :D
Obrazek
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Czy są gdzieś dostępne tabele z potrzebnym paliwem dla tego 767? Do pmdg dali całą mase tych tabel +fajny arkusz do policzenia potrzebnej ilości. Jest coś takiego dla levela?
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

A to nie będzie lepsze? U mnie się znakomicie sprawdza...
Pzdr - Artur S.

[ Komentarz dodany przez: konraf: Sro 15 Paź, 2008 12:56 ]
Link do tego świetnego programiku już się na forum pojawił:
viewtopic.php?t=5809
Podaje informacyjnie.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Też tego używam, tylko że ja lubię sobie sam wyliczyć potrzebne paliwo.
wakiam
Cadet
Cadet

Level-D 767-300 FMC no SIDs and no STARs

Post autor: wakiam »

Dzień dobry wszystkim.
Niedawno nabyłem i zainstalowałem 767 Level-d (plik „LDS763-Setup3.EXE”).
Potem pociągnąłem z navdata i zainstalowałem aktualny AIRAC (plik „LEVELD_0811.exe”).
Na stronie navdata była informacja, że zawiera on TP – terminal procedures. Jednak po instalacji AIRACa, w FMC ani SIDów ani STARów nie widać.
Poczytałem jedno i drugie forum i wykonałem kilka (nerwowych) ruchów: zainstalowałem SP3 (podejrzewam że niepotrzebnie), ponownie zainstalowałem AIRAC (z TP) – bez rezultatu, próbowałem grzebać w PROCIO6 – nic z tego, nie może znaleźć katalogu z „proceduresdb.xml” - i … dalej jestem w d… bez pomysłu.
Czy ktoś mógłby pomóc?
Wielka wdzięczność
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
wakiam
Cadet
Cadet

konraf pisze:Czasami nie brakuje Ci:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... layLang=en
Hm... czuję że tak. Żebym ja tylko wiedział co to w ogóle jest. Szczerze do bólu - dla mnie czarna magia. Mógłbys w kilku słowach... co z tym zrobic?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Sciągnij i zainstaluj. Było o tym pisane m.in. tu:
viewtopic.php?p=46769#46769
Jak mniemam, bez tej latki sa problemy z odczytaniem plików xml
Bartek
wakiam
Cadet
Cadet

konraf pisze:Sciągnij i zainstaluj. Było o tym pisane m.in. tu:
viewtopic.php?p=46769#46769
Jak mniemam, bez tej latki sa problemy z odczytaniem plików xml
Królu! :) :) :)

Wszystko hula!

Dzięki bardzo!
wizzmike
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wenling City

Post autor: wizzmike »

witam serdecznie.
Mam maly problemik z 767.
Mianowicie po uruchomieniu transpondera oraz TCAS probuje przelaczyc go z trybu XPDR na TA/RA . niestety po sekundzie przelacznik wraca na tryb XPDR. CZy ktos moze mi pomoc dlaczegoz sie tak dzieje ?
mateo72

Post autor: mateo72 »

Latasz online czy offline? Jeśli online, to spróbuj w SB/FSInn włączyć transponder, a dopiero w B767, niestety niewszystkie samoloty (np. B737 PMDG, czy 737 PIC) mają zintegrowany transponder z SB/FSInn.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czy robisz najpierw test TCASu?
wizzmike
Cadet
Cadet

Latam offline, oczywiscie najpierw robie test , ktory konczy sie : "TCAS System Test OK". Niestety przelacznik przy kazdej probie powraca do trybu XPDR i na EHSI nie ma wskazań TCASu . . .
Ostatnio zmieniony wt 25 lis, 2008 14:18 przez wizzmike, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo72

wizzmike pisze:... i na EHSI nie ma wskazań TCASu . . .
TCAS pokazuje na EHSI wtedy kiedy włączysz TFC i pokazuje się jedynie, gdy jest samoloty w pobliżu. [Chyba dobrze wytłumaczyłem :P] W każdym bądź razie, jeśli nie będzie działało to podeślij jakiegoś screena ;)
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Mateo »

Jakie SP? FSUIPC masz, w jakiej wersji? (wątpię czy to ostatnie ma jakiekolwiek znaczenie na ten problem, ale być może)
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

mateo72 pisze:niestety nie wszystkie samoloty (np. B737 PMDG, czy 737 PIC) mają zintegrowany transponder z SB/FSInn.
Level-ek ma.
wizzmike pisze:(...)niestety po sekundzie przelacznik wraca na tryb XPDR
Masz zainstalowany SB3/SB4/FSInn?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
mateo72

wizzmike pisze:Latam offline
Kolega napisał, że lata offline.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie pytam gdzie lata, pytam, czy ma zainstalowany.
wizzmike
Cadet
Cadet

Nie.
Ostatnio zmieniony śr 26 lis, 2008 15:33 przez wizzmike, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam.
Mam kolejne dwa pytania/problemy z Levelkiem, a dokładniej cudownym narzędziem jakim jest FMC ;)
1. Offset: [+] Już sobie poradziłem, nieaktualne :P
2. Step climb. W manualu jest coś o tym, ale...
Na przykład: Lecę na długą trasę EPGD-KJFK, chcę na początku na FL330, potem FL360, na końcu FL400 (tylko dla przykładu).
No to na VNAV, dokładniej CRZ w tym polu do tego (^^) wpisuje 3000, w 1R pokazuje się "Step to FL360", ale pod 2R nie ma nic dot. kiedy wlezie na ten wyższy pułap; słowem nic... Nie powinno pisać za jaki dystans/przy jakim fixie wlezie wyżej? Jest tylko "KJFK/fuel at KJFK" lub podobnie :P
Pzdr na początku weekendu :D :D

[++] Chyba coś się w Levelu rypło, podczas zniżania na 5500ft FS się zawiesił i wywalił error :x :x :x
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

O ile się nie mylę, to samolot sam oblicza step climb. Możesz zmienić poziom przelotowy wpisując wysokość inną, niż aktualnie jest, do FMC (zakładka VNAV). Ja osobiście robię stepy tą drugą metodą, bo sam sobie obliczam kiedy, jak i ile.

P.S. FL330 na loty na zachód? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tamte FL330 to był tylko przykład :P
Ale przecież nic nie pisze kiedy wlezie wyżej -.-
Chyba zrobię Twoją metodą, czyli w odpowiednim momencie sam zmienię CRZ ALT :P
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Skymad pisze:Tamte FL330 to był tylko przykład :P
Również w przykładach dobrze uwzględniać przepisy ;)
Skymad pisze:Ale przecież nic nie pisze kiedy wlezie wyżej -.-
Pisze. Za ile mil i która to będzie przewidywalnie godzina. Może coś źle programujesz FMC?
Skymad pisze:Chyba zrobię Twoją metodą, czyli w odpowiednim momencie sam zmienię CRZ ALT :P
To nie jest "moja metoda" :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Pisze? Hmmmm może to chciałem zrobić na zbyt krótkiej trasie... EPWA-EDDF.
Chciałem tylko sprawdzić czy zaskoczy :oops:

Mateo pisze:To nie jest "moja metoda" :lol:
Skoro ją stosujesz, to w pewnym sensie jest Twoja ;)
ODPOWIEDZ