AN-26

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Swiderski
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódż

AN-26

Post autor: Swiderski »

Pomocy. Mam AN-26 wszystko jest OK. ale nie moge [nie wiem] jak uzyc autopilota. Mam sciagnieta strone http://www.exinv.vatsim.net.pl/academy/ ale opis autopilota jest niejasny. Samolot nurkuje. Moze mi ktos pomorze. MIREK
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Swiderski, łącznie zmieniany 1 raz.
swidemir
Awatar użytkownika
kleszczu_ns
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Nowy Sącz

Post autor: kleszczu_ns »

Witam
Tak jak w punkcie 9 na exinv/academy gdy już masz włączonego AP to żeby samolot leciał nie nurkował to w żółtej ramce jest v/s przyciskasz + tak długo ile bedzię ci potrzebne i przy tym patrzysz na Vertical speed indicator i tam do 10 ;) jak bys czegos jeszcze nie wiedział to pisz na gg spróboje pomoc

Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam,
Bartłomiej Pogwizd
Obrazek
markiz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: markiz »

Witam,

a czy samolot ogolnie glupieje? jeśli gubi również kierunek to polecam zmianę modułu FSUIPC na 2.975, ogolnie v/s jest regulowany bardzo płynnie...

btw. zawsze sluze pomoca via gg ;)
proud SIMNETAIR member
PLvACC & MLvACC STU+
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Ponieważ dużo latam An-26(w "krakowskim" malowaniu) dołączyłem GPS. Jak by ktoś chciał to wystarczy podmienić w panelu plik panel.cfg(innych rzeczy nie zmieniałem). GPS jest pod autopilotem ale to chyba nie ma znaczenia
pzdr
bober
Załączniki
Panel.zip
(4.14 KiB) Pobrany 302 razy
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
CHESTER
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLR

Post autor: CHESTER »

O dzięki :). Właśnie mi o to chodziło. 8)
Nic nie robić tylko latać, akrobację kręcić wciąż
Być ŻELAZNYM po kres świata, tu w przestworzach jest nasz dom.

http://www.portlotniczy.lublin.pl/
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Bardzo stary temat,ale próbuję przystosować produkcję Dimitri Samborskiego z panelem Vladimira Zhyhulskiy-ego do FSX.Mam problem z teksturą(lub jej brakiem) niektórych okien i owiewki nawigatora (patrz foto). Są czarne,ale nie wszystkie.Podobnie mam zresztą z AI F-16 Tomkiewicza.Owiewka jest czarna.
Jakieś pomysły?
bober
-----
Otóż nie mam dźwięku rewersu w AN-26 Samborskiego. Oczywiście sprawdziłem tą paczkę dźwiękową pod innymi samolotami i rewers jest. Po zamianie pliku air na inny od turbopropa dźwięk się pojawia,ale inne parametry są nie do przyjęcia. Obserwowałem wskaźnik RPM i podczas gdy we wszystkich turbopropach,które mam, rewers powoduje spadek obrotów, w An-26 obroty rosną.Sama symulacja rewersu działa (Efekt cofania i lampki kontrolne rewersu działają). Co ciekawe, w sekcji [GeneralEngineData] w aircraft.cfg mam wpisane engine_type=1 , podczas gdy chyba powinno być tam 5 (1 to Jety a 5 - turbopropy).Co z tego, gdy wpiszę 5, samolot nie chce odpalić,ani ręcznie, ani przez ctrl+E.
Próbowałem różnych zmian w .air na podstawie porównań przy pomocy AirEd,także w aircraft.cfg i nic z tego.
Może coś poradzicie!
bober

Wątek o An-26 w FSX wydzieliłem z tematu o modyfikacjach plików .air, bo robił się tam zbytni offtopic, na prośbę Bobra połączyłem z tym tematem.
Załączniki
an26_1.JPG
an26_1.JPG (45.77 KiB) Przejrzano 11111 razy
an26_2.JPG
an26_2.JPG (56.67 KiB) Przejrzano 11111 razy
Ostatnio zmieniony sob 01 lis, 2008 16:13 przez Bober, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

AN-26 nie ma rewersu.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Aaben pisze:AN-26 nie ma rewersu.
Wielokrotnie widziałem lądujące na Balicach An-26-te i zawsze słyszałem rewersy(w 88 roku służyłem w jednostce,która korzystała z "Szybkich") , a poza tym zobacz ,jeśli gdzieś jeszcze jest,dokumentację do An-26 Samborskiego (panel bardzo dokładnie odwzorowany) - "After the touchdown,enable the thrust reverse"
bober
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

AN-26-ego już Samdim zdjął, ale AN-24RV z identycznym zespołem napędowym jest wraz z dokumentacją na http://samdimdesign.free.fr/ .

To, w co wyposażony jest AN-26/4 to nie rewers, tylko blokada kątów natarcia łopat śmigła. I nie używa się tego do cofania maszyny, ale do wytracania prędkości na dobiegu. Ale jeżeli widziałeś AN-a cofającego się o własnych siłach to napisz, bo może w praktyce załogi to wykorzystują?

Z odwzorowaniem tego efektu nikt dotąd sobie nie poradził, łącznie z ExinVA ekipą, ale byli/są całkiem blisko. Samborski pracuje nad nowym 26tym, ciekawe czy uda mu się to zrobić.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Aaben pisze: To, w co wyposażony jest AN-26/4 to nie rewers, tylko blokada kątów natarcia łopat śmigła. I nie używa się tego do cofania maszyny, ale do wytracania prędkości na dobiegu. Ale jeżeli widziałeś AN-a cofającego się o własnych siłach to napisz, bo może w praktyce załogi to wykorzystują?
Nie pamiętam czy cofają,nie po to zresztą mi to,tylko właśnie do wytracania prędkości na dobiegu.Jest dostępny An-26 autorstwa Vladimira Zhyhulskiy-ego z działającym "rewersem" i dźwiękami do tego. Chodzi mi tutaj o odpowiednią edycję pliku .air i .cfg i tyle.
pozdrawiam i czekam na pomoc.
bober
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jest dostępny An-26 autorstwa Vladimira Zhyhulskiy-ego z działającym "rewersem" i dźwiękami do tego.
Tym się lepiej nie sugerować, samoloty tego autora średnio oddają rzeczywistość. Tutaj jest instrukcja do An-26, a tu zbliżenie na przepustnice An-26 - mnie również wydaje się, że w An-26 rewersów nie ma.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No to żeby zamknąć temat, dziś rozmawiałem z drugim pilotem z Exin-a, i AN-26 nie ma rewersu, ma tylko 'zaciążnik' łopat śmigieł, których kąt natarcia spada drastycznie po odblokowaniu, i to hamuje na dobiegu maszynę. AN-26 nie ma możliwości powerback-a...

I właśnie o to chodzi, Bober, że nie spadają obroty śmigieł, tylko ich ustawienie, i nie widać tego na wskaźniku.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Aaben pisze:No to żeby zamknąć temat, dziś rozmawiałem z drugim pilotem z Exin-a, i AN-26 nie ma rewersu, ma tylko 'zaciążnik' łopat śmigieł, których kąt natarcia spada drastycznie po odblokowaniu, i to hamuje na dobiegu maszynę. AN-26 nie ma możliwości powerback-a...

I właśnie o to chodzi, Bober, że nie spadają obroty śmigieł, tylko ich ustawienie, i nie widać tego na wskaźniku.
Ok,wszyscy macie rację,ale to "hamowanie" jest słyszalne! I dlatego nie zamykaj mojego
tematu(może to zrobić moderator), chyba że znasz dobrze możliwości modyfikacji pliku .air (tego temat dotyczy!!!) i wiesz że nie można zrobić tego co oczekuję. Jak nie wiesz to czekam na pomoc od innych.
TYLE!
bober
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

U mnie ten efekt jest doskonale odczuwalny i słyszalny. Spróbuj, czy nowy model An-a z http://samdimdesign.free.fr/ również tego nie odwzorowuje u Ciebie, możesz też spróbować z samolotami z vExin-a:
http://www.antonov.vatsim.net.pl/index.php?action=fleet
na dole strony

http://www.vatsim.net.pl/forum/showthread.php?t=3319
ciekawy watek na innym forum.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No niestety, próbowałem je już wcześniej i mam podobnie, pomijając problem panelu,skądinąd świetnego, który nie działa poprawnie pod FSX(większość plików .gau FSX odrzuca,tylko .xml akceptuje normalnie). Jeśli masz kontakt z tym pilotem to zapytaj o rozkład paliwa w An-26(zbiorniki w skrzydłach, centralny itd.) Prawie każdy model do FS ma w aircraft.cfg inną konfigurację,a chciałbym ustawić właściwą. Przekopałem net ale tak szczegółowych informacji nie znalazłem.
Dzięki!
bober
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W instrukcji do której dostałeś linka układ paliwowy opisany jest w sekcji 8.2 (strona 263), a na rysunku 8.2.1 znajdziesz jego schemat.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dzięki,strasznie wolno się to otwiera,dlatego wcześniej nie dotrwałem.Dobrze że są tłumacze online bo nic z tego języka nie pamiętam :)
bober
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Wziąłem Panel z AN-24RV Samdim i prawie wszystko ok tylko te cyfry kursu !!
Pytałem na forum avsim.ru ale bez odpowiedzi.
Macie jakiś pomysł?
bober
Załączniki
an24.JPG
an24.JPG (86.34 KiB) Przejrzano 11091 razy
an242.JPG
an242.JPG (50.35 KiB) Przejrzano 11091 razy
ODPOWIEDZ