[FSX] Rozmazane tekstury samolotów "flyable"

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

[FSX] Rozmazane tekstury samolotów "flyable"

Post autor: Por.Kornel »

Cześć!

Od pewnego czasu mam problemy z rozmazanymi teksturami, już pal licho scenerię, która jakoś się trzyma, ale kłopot pojawia się u mnie tylko w przypadku tekstur samolotów "flyable".
Działam na FSX Acc PL, komp już mocno sędziwy, grafa GeForce FX5200 proc PIV 2.4, RAM 2,5 gb ale FSX śmiga dość płynnie na średnich detalach gleby, 100% AI traffic (mam AI packa) i ustawieniach wyglądu samolotu na maks. I nie ma problemu, czasem tylko trochę wolno ładuje scenery.

Ale o co mi chodzi - 3 razy próbowałem zmodyfikować kilka tekstur defaultowego Benka 738 i za każdym razem po uruchomieniu FSa wszystkie samoloty mają rozmazane tekstury, ale w różnym stopniu, bo raz w ogóle tekstury były bardzo rozmazane, drugim razem mniej ale żadne kombinowanie w ustawieniach nie daje rezultatu.
Jedynym rozwiązaniem jest reinstal całości, ale nie chce mi się znowu tego robić by naprawić błąd! ;-/

W gre nie wchodzi moim zdaniem problem sterowników czy ogólnie sprzętu, bo nie bawiąc się teksturami wszystko jest wporządku.

Trochę screenów na udokumentowanie problemu:

Jest OK, czyli w normie
(nie mam screena 738 sprzed "rozmazu", musiałem wkleić inny zrzut ekranu sprzed awarii tekstur)
Obrazek
Obrazek

Lekko rozmazane tekstury
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Totalny hardkor
Obrazek
Obrazek

AI Traffic trzyma się zawsze ostro pod względem textur
Obrazek
Obrazek

Jak rozwiązać problem rozmazanych tekstur bez konieczności reinstala?
Mam już nauczkę, żeby nie bawić się teksturami paint-scheme ale problem jest wkurzający, bo zawsze robię kopie zapasowe i gdy widziałem, że zmodyfikowana tekstura (czyli dodanie kilku napisów etc.) jest do bani to wstawiałem zwykłą, przed modyfikacją ale to widać nie starcza i coś się rypie...;-/
Proszę o pomoc, bo sam nie mogę znaleźć rozwiązania ;-/
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Spróbuj najpierw przełączyć na tower view i z powrotem. Ze sceneriami pomaga ;)
BTW mam podobny problem z teksturą mojego 737 ale chodzi tylko o lewe skrzydlo!
Obrazek
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie nie, nie o to mi chodzi. Jeżeli podczas lotu offline następuje rozteksturowanie to po prostu wciskam ESC by wejść do mini-menu a potem daję kontynuuj i tekstury ładnie się ładują od nowa, ale tu problem jest taki, że rozteksturowanie jest już podczas wyboru maszyny, więc już w menu głównym przed lotem widzę, jak ładnie mi FS samoloty zmajstrował ;-/
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Rozumiem,ze to tylko po modyfikacjach. W jakim formacie zapisujesz bitmapki?
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Raczej nie po modyfikacjach, bo na screenie jest defaultowy B737.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:Rozumiem,ze to tylko po modyfikacjach. W jakim formacie zapisujesz bitmapki?
Wyda się to głupie, ale po prostu, otwieram teksturę w PSie, doklejam napis czy inny wzór i zapisuję, raz działało i po modyfikacji wszystko grało (tak do drugiego uruchomienia FSa po tym ;-P )
konraf pisze:Raczej nie po modyfikacjach, bo na screenie jest defaultowy B737.
Tak, na screenach jest default Dreamliner, bo uznałem, że nie będzie różnicy jak dam A321 czy też 747, bo po prostu wszystkie samoloty zrobiły się rozteksturowane po wgraniu jednej tekstury do 738, którą chciałem "upiększyć" :oops:
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Normalnie takie rozmazanie wystepuje, jak się zapisuje malowanie z mipmapami (zapis w DXTBmp). Wystarczy odznaczyć mip map i juz jest ok. Nie zapisuj wiec plikow w PS, tylko w DXTBmp (wybierając odpowiedni format: np. dxt3 lub zwykłe bmp 32).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

OK, będę wiedzieć na przyszłość, ale jest jakiś sposób na przywrócenie normalnej ostrości tekstur? Wszystkie pliki dotyczące malowań są skopiowane sprzed awarii i wgrane na nowo ale problem nadal występuje choć teoretycznie wszystko powinno być OK! :cry:
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Cześć,

przeniosłem się na nowego kompa, Win Vista, GeForce 9500GT, Core Duo 2,5GHz - FS X Acc na większości detali na max działa bardzo ładnie, ale co mi się rzuciło w oczy - znowu mam rozmazane tekstury samolotów! :shock:
Dopiero co zainstalowałem FSa na nowym kompie, I-sze odpalenie sima i taka niemiła niespodzianka :roll:
Robiłem restart kompa, na wszelkie sposoby ustawiałem grafikę, ale zawsze tekstury są rozmazane, mimo, że wszystkie efekty graficzne w stylu dym, połysk kadłuba są włączone.

O co w tym może chodzić? Brak jakiegoś sterownika do karty graficznej? Może trzeba pogrzebać w configu?
Nastawiałem się na tekstury ostre jak żyleta, już w razie potrzeby bez specjalnych efektów dodatkowych a tu efekty mają się dobrze a tekstury rozmazane i to bez żadnej ingerencji w nie :shock: :cry:
Proszę o pomoc!
krzycho80
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Podobny problem

Post autor: krzycho80 »

Mam podobny problem z teksturami samolotów, może to wina SP1 i później SP2 które zainstalowałem?
"Per Aspera Ad Astra"
krzycho80
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

;]

Post autor: krzycho80 »

Problem rozwiązany, ustawiłem "Global textures" na MAX.
"Per Aspera Ad Astra"
ODPOWIEDZ