Do jakiej szkoły? (c-130)
Moderator: PZL Belfegor
Do jakiej szkoły? (c-130)
Witam Was Panowie! Chciałbym się spytać, czy wiecie do jakich szkół musiałbym iść, aby móc latać samolotem transportowym C-130 Hercules?
Domyślam się, że musi to być jakaś szkoła wojskowa...
Domyślam się, że musi to być jakaś szkoła wojskowa...
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
-
szczota1992
- Cadet

- Skąd jesteś: Legnica
Witam wszystkich fascynatów lotnictwa.
Mam problem bardzo prosze żeby na pytanie ,które zadam odpowiedziała osoba naprawdę mająca pojęcie o temacie. Z góry dziekuje, a w razie możliwosci o odpowiedz prosze na emial: s_skierczynski@interia.pl
Jak każdy pasjonat lotnictwa chce zostać pilotem,znam dwa języki ...znajomy rodziców jest jednym z lepszych pilotów PLL ale jak się okazuje w moim przypadku jest to mało przydatnę.
Powiedzcie jak zacząć!
Wiem,że będąc Polskim studentem jedyna droga do cockpitu to Wyższa Szkoła Oficerska w Dęblinie bądź Politechnika Rzeszowska. Jesli chodzi o tą pierwszą to niestety tam jestem stracony mimo iż jak wcześniej wspominałem mam "znajomego" pilota i na układzie moze by sie udało...ale nie moje warunki fizyczne na to niepozwalają ...jestem za wysoki >175cm.Jesli chodzi o Politechnikę Reszowską...to hmm wiem o tym juz chyba wszystko,ale moje pytanie odnosi sie do studiów za granicą USA,UK,Turcja,Szwecja...gdzieś gdzie wysoki jest poziom szkolenia Pilotów i jest to szkoła państwowa gdzie przyjmuja zagranicznych studentów.Szczególnie zależy mi na USA gdyż mam tam rodzinę. Chciałbym zrobić szereg licencji zaczynając od PPL kończąc na ATPL.Podobno w jakiś sposób można sie uczyć i zdobywac licencje na lotniskach,za nie duże pieniądze.Nie należę do ludzi biednych,ale płacić ok.36 tyś zł za PPL w Polsce to przesada.Potzrebuje pomocy!
bardzo prosze pisać na forum i na emaila ,którego podałem wyżej.Pozdrawiam Zonky12
Mam problem bardzo prosze żeby na pytanie ,które zadam odpowiedziała osoba naprawdę mająca pojęcie o temacie. Z góry dziekuje, a w razie możliwosci o odpowiedz prosze na emial: s_skierczynski@interia.pl
Jak każdy pasjonat lotnictwa chce zostać pilotem,znam dwa języki ...znajomy rodziców jest jednym z lepszych pilotów PLL ale jak się okazuje w moim przypadku jest to mało przydatnę.
Powiedzcie jak zacząć!
Wiem,że będąc Polskim studentem jedyna droga do cockpitu to Wyższa Szkoła Oficerska w Dęblinie bądź Politechnika Rzeszowska. Jesli chodzi o tą pierwszą to niestety tam jestem stracony mimo iż jak wcześniej wspominałem mam "znajomego" pilota i na układzie moze by sie udało...ale nie moje warunki fizyczne na to niepozwalają ...jestem za wysoki >175cm.Jesli chodzi o Politechnikę Reszowską...to hmm wiem o tym juz chyba wszystko,ale moje pytanie odnosi sie do studiów za granicą USA,UK,Turcja,Szwecja...gdzieś gdzie wysoki jest poziom szkolenia Pilotów i jest to szkoła państwowa gdzie przyjmuja zagranicznych studentów.Szczególnie zależy mi na USA gdyż mam tam rodzinę. Chciałbym zrobić szereg licencji zaczynając od PPL kończąc na ATPL.Podobno w jakiś sposób można sie uczyć i zdobywac licencje na lotniskach,za nie duże pieniądze.Nie należę do ludzi biednych,ale płacić ok.36 tyś zł za PPL w Polsce to przesada.Potzrebuje pomocy!
bardzo prosze pisać na forum i na emaila ,którego podałem wyżej.Pozdrawiam Zonky12
Poczytaj ,może Ciebie to zainteresuje.
http://www.awiator.com/forum/index.php?showtopic=4692
http://www.awiator.com/forum/index.php?showtopic=4692
Przyklad dla tych ktorzy nie posiadaja wielkich funduszy.
Znajomy slowak,pracowalismy razem.
Pracowal jako kierowca autobusu w londynie.W firmie gdzie pracuje (London United) kierowca z nadgodzinami jest w stanie wyciagnac kolo 500f na tydz. netto, czyli juz po tax'ie.
Mieszkal na pokoju nie wydawal kasy w pubach wiec kosztowalo go to wiele wyrzeczen.
Ale:
Zapisal sie do jednej z bardzo wielu szkol latania w UK, zrobil pierwsza licencje , potem latal by wylatac godzinki, nastepnie szkolenie na wielosilnikowki .
W tym roku , na poczatku lata, zaczal latac zawodowo.
Pisze to po to by pokazac ze wiele drog prowadzi do celu.
Oczywiscie gdy sie ma kase jest latwiej, bez niej trzeba duzo wiecej uporu.
PS
By latac na C130 nie trzeba byc pilotem wojskowym. W wielu krajach C130 lataja w lotnictwie cywilnym i jest mozliwosc by zostac ich pilotem "droga cywilna".
Znajomy slowak,pracowalismy razem.
Pracowal jako kierowca autobusu w londynie.W firmie gdzie pracuje (London United) kierowca z nadgodzinami jest w stanie wyciagnac kolo 500f na tydz. netto, czyli juz po tax'ie.
Mieszkal na pokoju nie wydawal kasy w pubach wiec kosztowalo go to wiele wyrzeczen.
Ale:
Zapisal sie do jednej z bardzo wielu szkol latania w UK, zrobil pierwsza licencje , potem latal by wylatac godzinki, nastepnie szkolenie na wielosilnikowki .
W tym roku , na poczatku lata, zaczal latac zawodowo.
Pisze to po to by pokazac ze wiele drog prowadzi do celu.
Oczywiscie gdy sie ma kase jest latwiej, bez niej trzeba duzo wiecej uporu.
PS
By latac na C130 nie trzeba byc pilotem wojskowym. W wielu krajach C130 lataja w lotnictwie cywilnym i jest mozliwosc by zostac ich pilotem "droga cywilna".
Cargo+heli. virtual pilot
Nie wiem dokladnie, trzeba by w necie poszperac. Poza tym nie licz w zlotowkach.Specjalnie podalem ci przykladowy zarobek.Ten znajomy wyjechal pracowac do UK bo w stosunku do zarobku tu szkolenie wychodzi duzo taniej.
Moge tylko podac pzryklad z prawem jazdy.Dwa lata temu podwyzszalem kategorie o D (ostatnia zreszta jaka mi zostala
)
Co prawda nie placilem bo firma placila ale koszt to bylo niecale dwie moje tygodniowki.
Gdy dawno temu robilem w PL kategorie C (porownywalna cena z D) to kosztowalo mnie to prawie dwie miesieczne wyplaty.
Moge tylko podac pzryklad z prawem jazdy.Dwa lata temu podwyzszalem kategorie o D (ostatnia zreszta jaka mi zostala
Co prawda nie placilem bo firma placila ale koszt to bylo niecale dwie moje tygodniowki.
Gdy dawno temu robilem w PL kategorie C (porownywalna cena z D) to kosztowalo mnie to prawie dwie miesieczne wyplaty.
Cargo+heli. virtual pilot
-
kris 12
Mam kilka pytań co do wyboru szkoły, pomóżcie mi!!!
1.Słyszałem że idąc do szkoły w Dęblinie można mieć licencję pilota o kilka tys. taniej, czy to prawda?
2.Mam w swojej okolicy szkołę o profilu lotniczym, czy warto tam iść czy wystarczy zwykły ogólniak?
3.Jakie przedmioty rozszerzone na maturze trzeba zdać aby iść na pilota?
4 Czy po OL można iść do Dęblina?
Odpowiedzcie proszę
Za odpowiedzi z góry dziękuje.
1.Słyszałem że idąc do szkoły w Dęblinie można mieć licencję pilota o kilka tys. taniej, czy to prawda?
2.Mam w swojej okolicy szkołę o profilu lotniczym, czy warto tam iść czy wystarczy zwykły ogólniak?
3.Jakie przedmioty rozszerzone na maturze trzeba zdać aby iść na pilota?
4 Czy po OL można iść do Dęblina?
Odpowiedzcie proszę
Za odpowiedzi z góry dziękuje.
Odpowiem Ci punktami.
1. Bzdura...stawka w aeroklubie Orląt jest taka sama jak wszędzie.
2.Warto, w rekrutacji na Politechnikę Rzeszowską w prawdzie na wstępie nie biorą pod uwagę doświadczenia lotniczego, ale patrzą na szkołę i przedmioty.
3.W szkołach tego typu liczy się Matematyka i Fizyka , najlepiej rozszerzone.
4. Kiepsko sprecyzowałeś ten punkt...
1. Bzdura...stawka w aeroklubie Orląt jest taka sama jak wszędzie.
2.Warto, w rekrutacji na Politechnikę Rzeszowską w prawdzie na wstępie nie biorą pod uwagę doświadczenia lotniczego, ale patrzą na szkołę i przedmioty.
3.W szkołach tego typu liczy się Matematyka i Fizyka , najlepiej rozszerzone.
4. Kiepsko sprecyzowałeś ten punkt...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zonky12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
http://www.lot.com/web/lot/pilot-careerWYMAGANIA I KWALIFIKACJE DLA KANDYDATA NA PILOTA W PLL LOT:
• wykształcenie minimum średnie
• minimalny nalot 200 godzin jako pilot samolotowy
• posiadanie ważnej licencji Pilota Samolotowego Liniowego: ATPL (A) lub Pilota Samolotowego Zawodowego CPL (A) i zaświadczenia o ukończonym szkoleniu teoretycznym zgodnym z wymaganiami JAR-FCL1 wraz ze zdanym egzaminem teoretycznym przez LKE (tzw. frozen do ATPL(A))
• udokumentowane uprawnienia do wykonywania lotów wg. przyrządów (IR)
• udokumentowane uprawnienia do wykonywania lotów na samolotach wielosilnikowych (ME)
• świadectwo ogólne operatora radiotelefonisty
• zaświadczenie o ukończeniu teoretycznego kursu współpracy w załogach wieloosobowych (Multi Crew Cooperation – MCC)
• znajomość języka angielskiego co najmniej na poziomie level 4, zgodnie z wymaganiami ICAO Annex 1 załącznik do 1.2.9., potwierdzona wpisem do licencji
• ważne orzeczenie lotniczo-lekarskie klasy 1 wg JAR-FCL3
• obywatelstwo polskie lub posiadanie karty stałego pobytu w RP
• dobra znajomość języka polskiego w mowie i piśmie