Witam wszystkich. Trochę poszperałem ale nie znalazłem tematu, który bezpośrednio poruszałby to zagadnienie.
Jak zapewne wiecie PPL kosztuje około 25000 zł, a UAP około 9000 zł. Aby zdobyć CPL trzeba mieć PPL. Nie zrobimy CPL zaraz po UAP, ale czy UAP pomaga przy zdobywaniu PPL? Chcąc jak najszybciej latać i zdobywać doświadczenie UAP jest świetną opcja... "myk" polega na tym czy nie wyrzucamy pieniędzy w błoto? Oba szkolenia są podobne http://www.ulc.gov.pl/download/doc/UAP.dochttp://www.ulc.gov.pl/download/doc/PPL(A).doc
Są jakieś doszkalania? Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam !
Witam!
Ciężko jednoznaczne odpowiedzieć, generalnie wydaje mi się, że lepiej zrobić PPL(A) niż UAP. Z licencją UAP możesz jedynie latać ma samolotach ultralekkich. Po przeszkoleniu do PPL(A) możesz także latać na ultralekkich, czyli tak jakby masz już UAP wpisanego. Pytasz czy ta licencja pomaga przy zdobywaniu PPL(A), odpowiedziałeś doskonale, każde doświadczenie lotnicze pomaga, ale jeżeli myślisz o dalszej karierze to prędzej czy później turystyczną musisz zrobić..
Dokładnie... a do turystycznej potrzebny jest PPL. Szybciej bym uzbierał jednak na UAP. Mógłbym już zacząć latać (czego bardzo chcę), a następnie doszkolić się za mniejsze pieniądze i zrobić PPLa. Niestety nie wiem czy są takie tańsze doszkalania. Głupio wydać 9 klocków, a potem 25. Chyba czas po prostu wysłać gdzieniegdzie maila i się zapytać.
Fajnie by było jak by dla posiadaczy UAP była jakaś zniżka na PPL taka jak jest dla osób posiadających licencje szybowcową, wtedy te koszty były by trochę niższe a tak na marginesie to licencje samolotową możesz drogi Panie mieć już za 19-20 tyś a nie 25 Pzdr.
25,000 to w jakimś prywatnym ośrodku chyba, wejdź sobie na strony różnych Aeroklubów i zapoznaj się z cennikiem. Myślę, że średnio 22 tyś. by to wyszło..
Nie wiem o co ty chcesz pytac i zawracać tym biednym ludziom głowe.
Jak chcesz robić PPL i myślisz że UAP ci w tym pomoze to jesteś w blędzie... nie opłaca się zdecydowanie ( tak jak nie opłaca sie najpierw robić szybowcowej )... było już o tym milion razy.
JacekB pisze:25,000 to w jakimś prywatnym ośrodku chyba, wejdź sobie na strony różnych Aeroklubów i zapoznaj się z cennikiem. Myślę, że średnio 22 tyś. by to wyszło..
Nie do końca.
Ja w tym roku zrobiłem PPL(a) w prywatnym ośrodku i kosztowało 15,000 plus 100 za lądowanie na EPKT. Oczywiście należy doliczyć opłaty za egzaminy badania itp ale to się nigdy w cenę kursu nie wlicza. Ze wszystkim można się spokojnie wyrobić poniżej 17tyś.
W aeroklubie Bielskim było sporo drożej, bo o podejściu do klienta nawet nie wspomnę.