D. Design - Home Cockpit

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

D. Design - Home Cockpit

Post autor: D. Design »

W takim razie ja też odświeżę wątek stwierdzeniem, że niszczenie sprawia równie wielką satysfakcję jak budowanie, pod warunkiem, że robione jest w ramach modernizacji :)

UWAGA!
\\\Tylko dla widzów o mocnych nerwach! ///

Obrazek

PS: Ktoś chętny na main panel? :P

Link do materiału archiwalnego, poświęconego pierwszej wersji kokpitu, znajduje się tutaj.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez D. Design, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Jeszcze 5 dni! ;) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=475642486
U mnie na razie kolejne rozbiórki i kolejne testy. Mam już dwie panoramy 16" pod glass cockpit i zamówione radyjko, EFIS i dodatki różne typu wiatraki, HUBy, kable, diody itd. Tutaj mały teścik z widokiem do przodu, ale nadal stare ekrany, więc efekt wiadomo jaki. Muszą być ekrany identyczne, ale to etap na pewno na przyszły rok.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Szkietel radio stack (docelowo wbudowane 2xGF-46, 2xGF166, GF switche), ekranik z książeczki elektronicznej (w tym kalkulator), schowek na notes i dwa włączniki do oświetlenia MCP i main panel. Taka sobie fotka z budowy ;) . Robione prawie tylko z trójki, także dość solidne.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 11 lis, 2008 11:59 przez D. Design, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Fotki z budowy umieszczam poniekąd również po to, aby przekonać początkujących tudzież niezdecydowanych homecockpitbuilderów ;) że mądrze oszkieletowana tektura jest naprawdę całkiem porządnym materiałem konstrukcyjnym, do zdobycia za śmieszne pieniądze. Dotyczy to również farb! Polecić mogę akryle jako łatwe do stosowania ze względu na rozpuszczalnik (może być woda), słaby zapach i dobry efekt. Nie polecam Basics, polecam za to APA Colors (znacznie lepsze pokrycie).

Na fotkach poniżej struktura tektury trójki (dwie warstwy), surowy panel i panel gotowy, chociaż brakuje jeszcze zamówionego radyjka. Jest schowek na notes do zapisywania zgód lub position reports i wszystko jak opisane powyżej. Nad panelem umieszczone będzie MCP z EFISem. Wyświetlacze będą 2x większe niż w wersji poprzedniej i usytuowane na środku, za wolantem (czyli bardziej naturalny układ). Standartowo PFD, ND, STBY i górny EICAS. Pozdrawiam!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Aktualnie panel jest skończony i przymocowany we właściwym miejscu na stałe. W miejscu poziomnicy umieszczone zostanie MCP, po lewej od niego EFIS. Radyjka na razie nie ma. Zamówiłem też fajne listewki z diodami do tuningowania samochodów, które to ładnie podświetlą :)

Obrazek
http://www.drzewiecki-design.net/HC2.htm
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nowy main panel. Projekt prosty jak konstrukcja cepa, wykonanie też nie trudne. Tradycyjnie tektura 3mm. Oto kilka stadiów budowy:

Obrazek

Oczywiście nie jest to kopia niczego konkretnego, ale układ najbardziej inspirowany 737NG. Panel jest dopasowany optymalnie do wielkości monitorów, które z kolei pasują w sam raz do bardzo ograniczonego miejsca w mojej kabince. Główna warstwa panelu wycięta z tekturki 3mm, nastepnie nałożyłem na to ramki, też zrobione z tekturki 3mm.

Obrazek

Całość została pomalowana na czarno. Zakupiłem dwa niewielkie monitory panoramiczne i na nie nałożyłem docięte szyby 5mm wielkości matrycy każdego monitora. Dodało to takiego klimatycznego połysku ;) . Na samym końcu monitory zostały połączone od tyłu, a od przodu naklejona ramka z main panelem.

Obrazek

Główne wyświetlacze zaprojektowane z myślą o nowej wersji VasFMC (PFD, ND, EICAS), dodatkowo panel standby dopasowany do FreeFD (zdarzyło się raz lub dwa, że przy awarii VasFMC ratował mnie własnie panel STBY). No i byłoby na tyle. Aktualnie czekam na nowy komputer, stary ma być ustawiony jako drugi, do obsługi sieci, ActiveSky, VasFMC, FreeFD itd. Pracuję także nad nowym systemem wizualnym, ale o tym, gdy już będę miał co pokazać.
Pozdrawiam!

Obrazek
Obrazek
Lotnik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ciechocinek

Post autor: Lotnik »

Świetnie to wyglada tylko sie zastanawiam nad jednym bo wiadomo ze wszystko kosztuje, a z pustego i salomon nie naleje. Jak dobra trzeba miec prace by moc sobie pozwolic na takie rarytasy badz jak bardzo trzeba miec dzianych starych ^^ :P
SP-LLC
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Na jakie rarytasy? Monitory 15-calowe? http://www.allegro.pl/4386_15_cali.html ... nge_view=1 Myślę, że wystarczy mieć pracę i sobie odkładać, albo wziąć kredyt, wówczas nie trzeba mieć "dzianych starych". ;) Z kabiny proszę bardzo, ale nic tam teraz nie ma. Po prostu cały przód jest wywalony.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KrZyHu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: KrZyHu »

...Ja to Was nie rozumiem;p, nie lepiej byłoby zamiast tej kupy kasy przeznaczonej na budowe domowego kokpitu odkladac sobie co jakis czas chociażby nawet na szkolenie szybowcowe?, Fakt. szybko tylu godzin nie nabijecie w szybowcu jak w domowym kokpicie, ale moim zdaniem kazda złotowka jest warta na te pare chwil w prawdziwym sprzęcie. Ale jak kto woli..

ot to taka moja myśl, już się nie wtrącam:)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez KrZyHu, łącznie zmieniany 1 raz.
Olbi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Perth Uk

Post autor: Olbi »

A czy ty nie wiesz że nie wszyscy mogą robić licencje lotniczą ? Wystarczą jakieś małe powikłania ...

Przypominam o wielkich literach.
Ostatnio zmieniony śr 24 gru, 2008 21:20 przez Olbi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Krzysztofie, temat nie do wyczerpania, lepiej nie zaczynać. ;) Moim zdaniem to po prostu coś innego. Faktem jest, że o ile w szybowcowym lataniu odczuwanie termiki jest ważne, o tyle w wieeelkich odkurzaczach element istotny nie jest. A reszta... nie wyjaśnię!
Obrazek
Awatar użytkownika
KrZyHu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: KrZyHu »

Olbi pisze:A czy ty nie wiesz że nie wszyscy mogą robić licencje lotniczą ? Wystarczą jakieś małe powikłania ...

Przypominam o wielkich literach.
A po co Ci licencja?:P, licencja daje Ci to ze możesz zabrać do szybowca inna osobe, albo jezdzic na zawody i takie tam. No, ale jeśli chcesz isc dalej, np. w strone instruktorki to tak, licencja jest niezbedna, ale do szybownictwa nie musisz miec zdrowia kosmonauty heh;P..

Ok, koniec;)

P.S Wesołych Świąt tak nawiasem:)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Obrazek

Pierwszy in-flight test.

[edit] Tak, do sylwestra będzie.
Ostatnio zmieniony ndz 28 gru, 2008 18:58 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

Więcej zdjęć.... !
sprawdzałem na Twojej stronce, ale widać cały czas poświęciłeś na budowę...
mam nadzieję że dokumentacja powstała i ją wkrótce opublikujesz....

pozdrwienia
Adam
pozdrawiam
Adam

Obrazek
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Ivoo »

Stasiu wielki szacunek to co robisz to przechodzi wszystkie oczekiwania po prostu SUPER!!!!

P.S
Sorki za OT ale musiałem to powiedzieć ja go normalnie podziwiam!!!!
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
Galimex
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pikeary

Post autor: Galimex »

Stanisławie czy mógł byś mi wyjaśnić jak wygląda sekwencja odpalenia takiego wynalazku ??
Czy za pomocą jednego przycisku odpalasz wszystkie komputery i jak radzisz sobie z ustawianiem gauges w taki sposób aby za każdym razem nie odsuwać swojego tekturowego main panelu??
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Cześć.
Co do Twojego pytania o soft do Airbusa - sprawdzałeś VasFMC?

Staram się maksymalnie uprościć sekwencję uruchamiania tak, aby o jak najmniejszej ilości rzeczy można było zapomnieć ;) . Odpalam kokpit z dwóch komputerów. Najpierw odpalam pierwszy i FS. Później odpalam ze specjalnego przycisku drugi. Z autostartu włacza się plik bat (http://en.wikipedia.org/wiki/Batch_file), który z odpowiednimi opóźnieniami przeprowadza dalszą sekwencję uruchamiania softu (w tym WideFS, FreeFD, VasFMC, AS6, Vatsim itd).

Przedstawiam dla zupełnie początkujących budowniczych najprostszy sposób zrobienia małego panelu z przełącznikami (BTW to ten, który u mnie włacza m.in. drugi komputer).

Obrazek

Na tekturze 3mm zaznaczone miejsca wycięcia pod 4 włączniki - banał. Tektura 3mm. Bierzemy nóż i wycinamy:

Obrazek

Nad małymi otworami trzeba się trochę pomęczyć, ale z czasem wychodzi to coraz szybciej. Jeśli wszystko pasuje (a jakże inaczej!), wystarczy pomalować przednią ścianę na czarno a następnie przymocować włączniki. Nawet Kropelka się przyda, gdy nie da się takiego włącznika przykręcić. Zaraz potem warto podłączyć kable z tyłu panela. Dobrze pamiętać, że zrobienie za małych otworów jest łatwiejsze do naprawy, niż otwory za duże.

Obrazek

Dla najbardziej początkujących: diabeł tkwi w szczegółach. W najbardziej skomplikowanych konstrukcjach często zawodziły najprostsze elementy (ostatnio sporo mowy o akceleratorze w CERNie). Wszystkie połączenia należy robić jak najbardziej starannie, gdyż jeśli coś odłączy się po umocowaniu panela, czasem dość trudno to naprawić. Zawijanie kabelków jako sposób ich łączenia nie wchodzi oczywiście w grę. Kostki kosztują grosze a za to gwarantują, że kable faktycznie przez kilkanaście następnych lat będą połączone ;) . Gdzie nie da się połączyć kostką, bierzemy lutownicę, cynę i lepimy.

Obrazek

Na samym końcu można wydrukować sobie odpowiednie oznaczenia naszych przełączników, tak, jak powyższy przykład z overheadu. Poniżej panel właczający m.in. drugi PC, zamocowany na swoim miejscu (na razie bez oznaczeń, padła drukarka).

Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
seba21
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: seba21 »

Czy masz może plany wykonania takiego kokpitu? Ja przymierzam sie do zrobienia czegoś takiego, ale jesli to możliwe to chętnie skorzystał bym z gotowych (sprawdzonych) planów...
Awatar użytkownika
skalarki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGBB

Post autor: skalarki »

Stanisław jest chyba jedyny, który home-made traktuje w 100% serio. jakby mógł to by i przełączniki z drewna wystrugał. :D
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Ha! Zerknij na to: http://www.vatsim.home.pl/viewtopic.php ... &start=180 Pokrętła ze zwiniętego kartonu i pedały własnej roboty! To dopiero jest home made. :D

Z nowości: jutro uaktualnię home cockpit na www, dam zdjęcia z budowy. Dzisiaj udało mi się podłączyć całą awionikę przez FSUIPC i WideFS (w tym m.in. MCP i EFIS) oraz skonfigurować to wszystko z VasFMC. EFIS okazuje się być bardzo przydatny i wygodny :) . Bardzo się cieszę, bo był to długi i pracochłonny etap, teraz właściwie pozostaje już prawie sama obudowa i oświetlenie. Mam już skonfigurowane Vatsim na client PC i właściwie wykonanie poprawnego lotu nie wymaga w ogóle używania ani klawiatury ani myszy (FMC mam jako ekran dotykowy). Myślę, że jak dobrze pójdzie, w drugim tygodniu stycznia powinienem zbliżać się do końca. Tymczasem może spróbuję strzelić sobie jakiś locik online bez kontroli kwoli sprawdzenia, ale najpierw małego, w końcu sylwester :P
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
skalarki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGBB

Post autor: skalarki »

Tak, znam ten wątek i wyświetlacze "zaginane" :D
Mam pytanie co do SB4 i instalacji na drugim pc, coś nie mogę tego pokonać, już się nakombinowałem z różnymi poradami i nic. Jeśli masz jakiś link lub sprawdzony sposób na configurację to taj znąc proszę. Dzięki i udanego Sylwka.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nigdy nie korzystałem z SB, od samego początku FSInn.

Sebastian, tak, jak pisze Marcin, nie mam żadnych planów ;) Oczywiście powstają różne rysunki przedstawiające poszczególne elementy, ale te elementy są tak indywidualnie dopasowywane, że przynajmniej JA nie podejmę się odtworzenia całej kabiny na papierze ;)
Dobrej nocy i udanego sylwestra!
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Galimex, tu: http://www.drzewiecki-design.net/HC2.htm#PC poniekąd odpowiedź na Twoje pytanie dotyczące uruchamiania całości systemu. Czyli na one click ;)
I probably spent the most time configuring the network. I have never done this before as my setup was always running on one PC. Now I know that advantages of putting all stand-alone applications on Client PC are really huge and very comfortable in the same time. My whole cockpit setup starts on "one click" (actually two clicks, I need to start two computers). Power switch for the Client PC is placed on the main panel so I don't need to go out of the cabin. After Windows is loaded, batch files on both computers are automatically starting from Autostart folder. These file open all required applications in a specific order with programmed delays if needed. From FS computer only FS, Fuel Planner, ScreenShooter and obviously FSUIPC are launched. Client PC starts WideFS, VasFMC, FreeFD, Active Sky, GFKey, GFdisplay, pmSounds and FSInn. All applications start working automatically, I don't need to do anything more except for opening ATC, chat and WX windows in FSInn and clicking on VATSIM to connect to the network. Even Flight Simulator loads a default flight itself (I need to load a default flight first to have front views properly alligned). Afterward I just need to fill in a flightplan and I am ready to fly. It make actually three steps to complete to be prepared for an online flight and just one step for an offline flight - both PCs starters on. Easy, yep?
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

"Cold i prawie dark."

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Ostatnie zdjęcia przed zakończeniem budowy, które może nastąpi już w tym tygodni.

Obrazek

No tak, wielu z Was to oczywiście zna z autopsji... Proza i zarazem poezja! ;)
Jako, że sprawa jest nieaktualna, mogę się po cichu przyznać, że planowałem wykonać działający system wycieraczkowy i mimo wbrew pozorom łatwego skompletowania wszystkich potrzebnych materiałów musiłem z tego zrezygnować. Niestety nie ma mowy o zmieszczeniu żadnego mechanizmu, który w moim przypadku musiałby być w glareshieldzie (za nim od razu są monitory). Także to następnym razem.
Natomiast w piątek będę montował zamówione szkła na windshield i sam jestem bardzo ciekaw finalnego efektu (nie wiem, czy ktoś tu już to sprawdzał, zdaje się, że Jacek jeszcze szybek nie masz?). Nie mam zdjęć ale zwyczajnie dopasowany był najpierw tekturowy kontur a później wycięte kształty, które zawiozłem do szkarza. W każdym bądź razie tu jeszcze dwie fotki, na jednej z nich morda autora wyszła :P

Obrazek

Obrazek

Dla ciekawskich: klawiatura na ścianie obsługuje FS PC, klawiatura za wolantem Client PC. Obok niej będzie wmontowany trackball, który jeszcze nie doleciał (na razie dziura, widać szkielet). Na zewnątrz znajduje się jeszcze jeden zestaw klawiatura+mysz do Client PC i stary monitor CRT który mi kiedyś wyświetlał EICASy i FSInn.
Obrazek
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

He he i wyszedł ci bardzo ładny main,własnej roboty.
Wycieraczek tez jeszcze u siebie nie zamontowałem.Mechanizm takich zwykłych, samochodowych ,przeraził mnie swoimi gabarytami,doszło do tego ze musi być odpowiedni zakres pracy ,i to mnie zraziło.
Szyby były w poprzedniej wersji kokpitu ,ale już robią się do wersji obecnej.Myślę bardzo poprawiają efekt ogólny.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: slimak »

Witam

Nie orientuje sie zabardzo w Imionach i Nazwiskach forumowiczów ktorzy posiadaja własny kokpit w domu ale moze zna ktos pana Kazimierza Chyb z Kielc? Właśnie oglądałem panorame i w krotkim materiale przedstawiony został on i jego kokpit B737.
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: a6intruder »

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Taki mały patent na ściąganie kształtu niestandartowych elementów z trudno dostępnych miejsc, może komuś się przyda.

Wycinamy cieńki pasek tektury (np. 1cm szerokości) i za jego pomocą odtwarzamy kształt interesującego nas elementu. Pasek można ciąć na dowolną ilość kawałków i dokładać kolejne boki figury po kolei. Pozwala to na bardzo dokładne odwzorownie konturu. Tutaj już gotowy kształt figury, zrobiony własnie z takiego tekturowego paska:

Obrazek

Potem wyjmujemy nasze dzieło, obrysowujemy i wycinamy już właściwy kawałek:

Obrazek

Pozostaje już tylko włożenie przygotowanego elementu we właściwe miejsce. Zwykle pasuje! ;)

Obrazek

Przy okazji na fotce powyżej widać sposób montażu przednich szyb w kabinie. Zdjęcie robione kilka dni temu, teraz już jest wszystko gotowe, jeszcze kosmetyka i sprzątanie + odkurzanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Witam,
No u mnie wreszcie oficjalnie KONIEC!
Całość trwała 4 lata średnio pochłaniała ok. 500zł miesięcznie.
4 lata niezapomnianych przygód związanych z budową kabinki... W sumie aktualny stan rzeczy nie pozwala na dalsze ulepszenia, także jeśli wygram w totka, musiałbym i tak zbudowć osobny hangar, żeby zmieścić tam kolejny projekt. ;) Mnie finalny efekt w miarę zadowala, kabinka jest dość intuicyjna i funkcjonalna, ale proszę, oceńcie sami! Przedstawiam kilka zdjęć. Na mojej stronie pełna galeria pojawi się w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam
SD

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 18 sty, 2009 23:26 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Ładnie Ci to wyszło Stasiu. Gratulacje :)
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

5/5, zwłaszcza klawiatura między wolantem i wyświetlaczami mi się podoba, no i mapki ;d Bardzo ładne wyświetlacze "glare". FMC się udało dotykowe?
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Stanowczo wersja obecna jest dużo ładniejsza od poprzedniej, i o to chodzi.
Powodzenia w totku :).
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Tak Andrzeju, FMC dotykowe się sprawdza. Klawiatura za wolantem i trackball obsługują Client PC, a więc w tym FSInn (głównie chat w czasie lotu).

Dzięki Jacku. Jak się uda, kupię Ci nowy sztuczny horyzont :D

[edit] Fotki podczas budowy robione: http://www.drzewiecki-design.net/HC2.htm
Obrazek
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

Jestem pod niesamowitym wrażeniem :shock:
Porównując skończony kokpit z tymi początkowymi stadiami budowy, to... po prostu nie da się opisać tego słowami ;) Gratulacje!

pees
Naprawdę to wychodziło 500zł/mies?
Awatar użytkownika
Major
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kielce / Dęblin

Post autor: Major »

Bardzo ładnie się prezentuje, a pilotaż Boeinga w tym kokpicie to pewnie miodzio :P Świetna robota Panie Staszku! Widać, że cierpliwość popłaca :P
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Drzewiecki Design Home Cockpit System Version 2: Promo Movie
Czas trwania: 03:56
Wielkość: 28MB
Download: http://www.drzewiecki-design.net/DoScia ... HCSv2s.wmv
YouTube (niska jakość): http://www.youtube.com/watch?v=OZu7YjR5zG8
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 21 sty, 2009 21:28 przez D. Design, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

To jest najlepszy film z kokpitu jaki kiedykolwiek widziałem.
Kapitalna robota! Świetne pomysły i dobre wykonanie!
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Bardzo milo się oglądało.
Kilka dni temu tez robiłem filmik z lądowaniem na Maderze :) .
Awatar użytkownika
seba21
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: seba21 »

Świetny film... ;) najlepszy jaki widziałem z tego typu filmów, POLECAM!!! :D
ODPOWIEDZ