[FS2004] Project OpenSky - wersje V4

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
fonz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

[FS2004] Project OpenSky - wersje V4

Post autor: fonz »

Witam,

Z pewnością 3/4 forumowiczów miało do czynienia z serią samolotów V4 - chodzi o Boeingi 747 SP-100-200-300-400 oraz 767-200-300
Ja znalazłem świetne malowanie STAR AIR Cargo Maersk dla 762 V4 i chciałbym nim troszkę polatac.
Największy problem tych samolotów polega chyba na ich ledwo wyczuwalnej sterowności - innymi słowy - nie skręcają prawie wcale, na lądzie i w powietrzu.
Manual'e dołączone do nich, nie wspominają o "dezaktywacji systemów sterowania" :lol: ani ich ponownej aktywacji.
Czy aby je troszkę usprawnic muszę pogrzebac trochę w plikach AIR. lub CFG. ???
Proszę o pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

[flight_tuning]
cruise_lift_scalar =1.000
parasite_drag_scalar =1.201
induced_drag_scalar =1.201
elevator_effectiveness =1.400
aileron_effectiveness =1.400
rudder_effectiveness =0.8

pitch_stability =1.000
roll_stability =1.000
yaw_stability =1.000

To z innego modelu ale zielone można odpowiednio podwyższyć.

Zmieniłem na zielone, kolor czerwony jest dla administratorów.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez D. Design, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
fonz
Cadet
Cadet

Post autor: fonz »

Dzięki Stanisławie
Obrazek
Daresus
Cadet
Cadet

Post autor: Daresus »

Cześć!

Troszkę odświeżam ale mam też dziwny problem z maszynami B744 a nawet A343 od POSKY. A mianowicie podchodząc do lądowania w konfiguracji jak mi się wydaje poprawnej to jest prędkość 140-145 kts klapy max. samolot ma bardzo duży pitch. Rozumiem w drugim zakresie prędkości samolot ma uniesiony nos do góry ale to jest przesada, nawet po starcie pod takim kątem nie lata... Patrzę w "fuel and weight" i CoG wydaje się być w odpowiednim miejscu to jest w jednej trzeciej cięciwy profilu skrzydła. Mam pytanie zatem czy odpowiednia zabawa w pliku aircraft.cfg w dziale "weight and balance"może pomóc?

Wieczorem jeśli problem wyda się nie jasny dorzucę screeny Jumbo w nienaturalnej pozycji na kilka mil przed pasem. Szukałem na forum POSKY ale nikt tam takiego problemu nie miał. Możliwe, że to ja coś źle robię zważywszy na to iż A343 też się tak zachowuje. Kiedyś jak się poprzednimi wersjami bawiłem ten sam problem także występował...

Pozdrawiam!
www.awiator.com <-- Najlepszy serwis informacyjny o lotnictwie cywilnym :)

"...bo chodzi oto by liczba startów zgadzała się z liczbą lądowań"
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: KaEn »

A jaką masz masę podczas lądowania? Wygląda na to, że masz full paliwa i full cargo z paxami. U mnie przy odpowiedniej masie pitch jest poprawny.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Daresus
Cadet
Cadet

To niestety nie jest sprawa paliwa :( :

Obrazek

Jak widać prędkość 250kts, paliwa 33% a samolot już dziwacznie zadziera nos. Na przelotowej przy 0.78 (i tym podobnych) przy powiedzmy normalnej ilości paliwa jest tak samo. Nie będę o tym pisał dalej ale B744 ma dokładnie to samo... :(

Obrazek

Prędkość 148kts, paliwo 33% a samolot naprawdę dziwacznie!

Obrazek

Tutaj wspomniany już B744 i jego "postawa" przy 250kts i 26% paliwa

Obrazek

Prędkość 148kts stabilizacja LOC a nos zadarty (mniej co prawda niż A343 ale zawsze...)

Najciekawsze jest to, że A343 jeszcze mimo głębokiego zejścia pod GS potrafi na minimalnej prędkości pionowej zejść prosto na pas to B744 jeśli nie rozłączę A/P wyląduje w trawie na 2-3 mile od pasa...

Dodam jeszcze, że cargo/pax w obu przypadkach były ustawione defaultowo tj. praktycznie na full...

A zapomniałbym! B744 w takiej konfiguracji czy zupełnie full podrywa się w granicach norm natomiast A343 nie ważne jak go ustawię oderwę go dopiero przy 200kts!! (samolot wyjeżdża z pasa dopiero daleko na trawie startuje) Starty wykonywałem z EPKT. Oba samoloty to v4 Posky

Przepraszam za mały OT z tym Airbusem ale do tego samego tematu co B744.

Pozdrawiam!

Daresus
Cadet
Cadet

Cześć!

Widzę, że jednak nie ma na to rady ;) Po prostu muszę zacząć latać czymś innym spróbuję B777 POSKY może z tym będzie dobrze... :)

Pozdrawiam!

KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dla mnie to nic dziwnego, jeżeli w konfiguracji do lądowania i z prędkością przyziemienia lecisz w locie poziomym to oczywiste jest że pitch będzie spory. Prędkość 148kts powinieneś mieć przed lądowaniem, a nie na approach.

*powyższe ma zastosowanie, jeżeli stabilizacja LOC oznacza w Twoim poście wejście na prostą do pasa, ale jeszcze przed przechwyceniem GS. Jeżeli taki pitch utrzymuje Ci się jeszcze przy schodzeniu po GS, to coś rzeczywiście jest nie tak. Ja u siebie sprawdziłem na niemodyfikowanym pliku prosto ze strony POSKY i jest wszystko w porządku.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Sprawdź co masz w sekcji
[flight_tuning]
w pozycji.
cruise_lift_scalar =1.000
Jeśli jest 1.0, to daj np. na 0.9
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Chyba odwrotnie, zmiana powinna być w górę. Jak jeszcze bardziej ograniczysz siłę nośną, to pitch jeszcze bardziej wzrośnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Być może. Kiedyś o tych problemach z pitch czytałem, tylko niestety nie pamiętam gdzie ale chodziło własnie o ten podany parametr. Nie pamiętam dokładnie czy zmiana miała być w dół, czy w górę.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Daresus
Cadet
Cadet

Dzięki za pomoc ale to też niestety nic nie dało :(. Dziś zauważyłem identyczne problemy z SGA DC10-30. Nie mam pojęcia co się dzieje. B737 FFX dziala Ok.

Coś nie jest mi dane latać dużymi ;)

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ